Kapitel II.

Kapitel II.

Ny Foretagelse af Sagen ved den samme Ret.

§ 327.

Enhver af Parterne kan andrage på, at den afsagte Dom må blive ophævet ved Kjendelse af den Ret, som har afsagt den, og Sagen foretaget påny enten i det Hele eller for en Del:

1) når Parten må antages at være istand til at føre nyt og bedre Bevis, og det ikke kan lægges ham til Last som en Forsømmelse, at sådant Bevis ikke blev ført under Sagen;

2) når Modparten har gjort sig skyldig i løgnagtige Forklaringer eller andet svigagtigt Forhold i Processens Førelse;

3) når de i Sagen optrådte Vidner eller Synsmænd have forklaret eller erklæret urigtigt, eller benyttede Dokumenter have været falske eller forsalskede;

4) når nogen af Dommerne eller de andre i Sagen handlende Embedsmænd ved retskraftig Dom for deres Forhold i Sagen er funden skyldig til Straf efter Straffelovens §§ 120, 123, 124, 125. 133 134 eller 141;

5) når Parten, uagtet de processuelle Forskrifter og Regler ere blevne iagttagne overfor ham, uden egen Brøde er bleven forhindret i eller udelukket fra at varetage sit Tarv ved at give Møde, foretage ham påbudne Skridt i Processen o. desl.

Parterne kunne ikke gyldig give Afkald på deres Ret til at begjære ny Foretagelse af Sagen, førend efterat den Retsafqjørelse, med Hensyn til hvilken der er Spørgsmål om ny Foretagelse af Sagen, er truffen.

§ 328.

Ny Foretagelse af Sagen bevilges, når Retten skjønner, at nogen af de i § 327 nævnte Omstændigheder kan have havt en for Parten skadelig Indflydelse på selve Sagens Udfald, og at den fornødne Retshjælp ikke er opnået eller ikke skjønnes at kunne opnåes ved Påanke. Fremdeles bliver ny Foretagelse af Sagen at bevilge i det i § 262 nævnte Tilfælde,

§ 329.

Andragende om ny Foretagelse af Sagen fremsættes inden 4 Uger efter Dommens Afsigelse eller dog inden 4 Uger efter, at Parten har fået Kundskab om den Omstændighed, hvorpå han ifølge § 327 skotter sin Begjæring.

Efter Udløbet af 1 År fra Dommens Afsigelse kan intet Andragende om ny Foretagelse af Sagen modtages.

Påanker Modparten Sagen til højere Ret, efterat Andragende om ny Foretagelse af Sagen er fremsat, bliver Påankens videre Fremme at udsætte, indtil Spørgsmålet om ny Foretagelse af Sagen er afgjort, og, hvis denne tilstedes, den nye Behandling er tilendebragt.

§ 330.

Den Part, der vil andrage på ny Foretagelse af Sagen, har i et til Netten indgivet skriftligt Andragende at angive de Omstændigheder, hvorpå han støtter sig. En Udskrift af Dommen skal ledsage Andragendet.

§ 331.

Anser Netten sig, ifølge hvad der indeholdes i Andragendet og Dommen, tilstrækkelig overbevist om, at ny Foretagelse af Sagen bør nægtes, kan den ved Kjendelse strar afvise Andragendet.

§ 332.

Finder Retten ikke Grund til strax at afvise Andragendet om en ny Foretagelse af Sagen, har Formanden at forsyne en Gjenpart af Andragendet med en Påtegning, hvorved en Tid til Spørgsmålets Behandling berammes. Denne Gjenpart i Forbindelse med Domsudskriften har den andragende Part derefter at meddele Modparten.

Ved Sagens Berammelse bestemmer Retten Varselet, der dog ikke bør være under 14 Dage. Der bør levnes pågjældende Part fornøden Tid til at sørg? for Forkyndelsens Iværksættelse.

Førsømmer den forfølgende Part ufortøvet at iværksætte Forkyndelsen eller iøvrigt at iagttage det Fornødne til Sagens Fremme, ansees han at frafalde ny Foretagelse af Sagen.

§ 333.

På den berammede Tid møde Parterne, og en mundtlig Forhandling finder Sted angående det Spørgsmål, om ny Foretagelse af Sagen i Henhold til det indgivne Andragende skal bevilges.

Vil den andragende Parts Modpart også for sit Vedkommende begjære ny Foretagelse af Sagen, har han senest i dette Møde at fremkomme med sin Påstand derom.

§ 334.

I Reglen have vedkommende Parter at medbringe de fornødne Beviser for de Kjendsgjerninger, bvorpå Begjæring om Sagens nye Foretagelse støttes, således at Spørgsmålet herom kan blive afgjort i det samme Retsmøde. Bevis i den omhandlede Henseende må som Følge heraf i Reglen føres ved Dokumenter.

I Nødstilfælde kan det dog, når iøvrigt Formodning er tilvejebragt for Rigtigheden af det Anførte, tilstedes, at yderligere Bevis derfor føres ved Vidner, til hvilken Ende Landsretten da kan tilstå den fornødne Udsættelse. Vidneførselen foregår for Underretten på det Sted, hvor Vidnerne bo eller

opholde sig, i Overensstemmelse med Reglerne i § 224,

Også hvor Vidneførsel ikke skal finde Sted, kan Retten, når særegne Omstændigheder tale derfor, undtagelsesvis udsætte Sagen til et påfølgende Retsmøde, i hvilket Afgørelsen da må finde Sted.

§ 335.

Når Forhandlingerne ere endte, bestemmer Retten ved Kjendelse, til hvis Afsigelse Parterne må kaldes, om ny Foretagelse af Sagen skal finde Sted.

Bevilges den, bliver tillige ved Kjendelsen den afsagte Dom at ophæve, og Retten bestemmer efter Proceduren, fra hvilket Punkt den stedfundne Behandling skal falde bort.

§ 336.

Kjendelser af Retten, hvorved ny Foretagelse af Sagen tilståes eller nægtes, kunne påankes. Går Kjendelsen ud på, at Andragendet om ny Foretagelse af Sagen skal tages til Følge, må den hermed misfornøjede Part stax ved Kjendelsens Afsigelse erklære Påanke, til hvis Iværksættelse Retten indrømmer den fornødne Frist. Ere de til Påanke fornødne Skridt, ikke foretagne inden den Tid, og forfølges Sagen derefter ikke på behørig Måde, ansees Påanke for frafaldet. Nægtes Andragendet om ny Foretagelse af Sagen, kan Påanke iværksættes indtil Udløbet af den sædvanlige Frist (§ 302).

§ 337.

Ankeskrift (§ 307) må i de i § 336 omhandlede Tilfælde meddeles Modparten inden Påankefristens Udløb. Varselsfristen (§ 307 Litr. g) indskrænkes til 4 Uger. Iøvrigt foregår Påanken efter de almindelige Regler.

§ 338.

Er ny Foretagelse af Sagen bevilget, har den Part, som herpå har andraget, inden 8 Dage fra Kjendelsens Afsigelse at henvende sig til Landsrettens Formand med skriftlig

Begjæring om, at denne vil beramme et Retsmøde til Sagens fornyede Foretagelse og tilsige Modparten til dette.

I det omhandlede Retsmøde har vedkommende Part at stille de Andragender, som ere fornødne, for at Sagen påny kan foretages i Overensstemmelse med den afsagte Kjendelse (§ 335). Retten fastsætter i Henhold hertil de fornødne Frister og Møder for Sagens videre Forhandling.

Forsømmelse fra Partens Side med at fremme Sagen i Overensstemmelse med denne Paragraf, ansees for Frafaldelse af Sagens fornyede Foretagelse.

§ 339.

Ved den fornyede Behandling af Sagen blive de i denne Lovs andet Afsnit givne Regler at følge med de Indskrænkninger, som flyde af de i dette Kapitel indeholdte Forskrifter. Skulde det ikke være muligt påny at afhøre førte Vidner eller Parter eller påny at iværksætte Syn og Skjøn, kan Retten forsøvidt henholde sig til de Oplysninger om de pågjældende faktiske Omstændigheder, der indeholdes i den ophævede Dom.

§ 340.

Ny Foretagelse af Sagen kan, når undtages det i § 327 Nr. 1 omhandlede Tilfælde, finde Sted, også når Dom i Højesteret er gået. Andragendet må da henvendes til Højesteret. Bevilges Sagens fornyede Foretagelse, ophæver Højesteret den afsagte Dom, såvidt nødvendigt er, og henviser Sagen til Behandling ved den Landsret, som har afsagt Dommen, hvorefter Sagens videre Behandling sker ifølge foranstående Regler.

§ 341.

Udeblivelse under de angående Sagens fornyede Foretagelse stedfindende Forhandlinger har for den andragende Parts Vedkommende den Følge, at han ansees for at frafalde sit Andragende, for Modpartens Vedkommende den Følge, at Sagen afgjøres efter de fra den andragende Parts Side fremkomne Oplysninger og Forklaringer.

Iøvrigt komme de i andet Afsnits Kap. V givne Regler om Udeblivelse til Anvendelse.