II.

Om Konturs.

§ 632.

Med Hensyn til Behandlingen af Konkursboer har det sit Forblivende ved Reglerne i Konkursloven af 25de Marts 1872 med de Forandringer, som følge af de i nedenstående Paragrafer indeholdte Bestemmelser.

§ 633.

Realisation af Konkursboets pantsatte Ejendele stel, forsåvidt ikke Andet vedtages,

ved Tvangsauktion. Denne afholdes af Skifteretten under Iagttagelse de i 7de Afsnit 1ste Hovedafdeling Kapitel IV givne Regler, dog med de Lempelser, som følge af Forholdets Natur og Konkurslovens Forskrifter. Kurator i Boet har at udføre, hvad der påligger Rekvirenten af Tvangsauktion. Den, der besørger Inkassators Forretninger for Boet, fungerer også som sådan, forsåvidt Tvangsauktionen angår.

Når et Konkursbos upantsatte Effekter afhændes ved offentlig Auktion, bliver der med denne at forholde efter Reglen i § 617 sidste Punktum, forsåvidt ikke Andet i Medfør af Konkurslovens Regler bestemmes af Boets Vedkommende.

§ 634.

Når en i Konkursboet anmeldt Fordring modsiges eller den Fortrinsret, som er tillagt samme på den i Henhold til Konkurslovens § 87 forfattede Oversigt, bestrides, og det ikke lykkes at tilvejebringe Forlig imellem de Pågjældende (jfr. Konkurslovens § 88), har Skifteretten at fremkalde en Beslutning af Boets Vedkommende (jfr, Konkurslovens §§ 74 og 7 b), om og for hvilket Beløb Boet vil anerkjende Fordringen, og hvilken Fortrinsret det vil indrømme den. Herom underretter Kurator snarest muligt den pågjældende Fordringshaver samt tilkjendegiver ham, at han, hvis han ikke vil finde sig i at behandles på dcnne Måde, må forfølge sit Krav ved sædvanlig Rettergang imod Boet. Foretager Pågjældende ikke inden 4 Uger herefter de fornødne Skridt i så Henseende, bliver Fordringen ved Boets videre Behandling og Opgjørelse kun at anerkjende forsåvidt og med den Fortrinsret, som Boet har indrømmet.

Enkelte Fordringshavere, som have Interesse i at bestride en Fordring, uagtet Boet ikke vil modsige den eller den for samme påståede Fortrinsret, have Adgang hertil, forsåvidt der ikke af Boet er sluttet Overenskomst med Vedkommende om Tvistens Gjenstand, og Sagens Forfølgning ikke udsætter Boet for Tab af Rettigheder, De pågjældende Fordringshavere have i så Fald inden 4 Uger, efter at Boets Beslutning er taget, at føretage de fornødne

Skridt til Retssags Anlæg. I modsat Til« fælde bliver der ved Voets Opgjørelse ikke taget Hensyn til deres Indsigelser, De ere pligtige at lade Klageskriftet forkynde for Boets Kurator.

Ville Parter, imellem hvilke en Tvist er opstået, overlade Spørgsmålets Afgjørelse til Skifteretten, er denne, når ingen Bevisførelse ved Vidner, Syn eller Parternes egen Forklaring behøves, pligtig at afsige en Kjendelse, ved hvilken Spørgsmålet da er afgjort på samme Måde som ved Voldgift,

§ 635.

De i føregående Paragraf omhandlede Sager anlægges på det Sted, hvor Boet behandles, enten for Underretten eller for den Landsret, under hvilken vedkommende Skifteret står, forsåvidt Sagen ifølge dens Gjenstand henhorer under Landsret.

Dog skal det altid stå den, hvis Fordring eller nedlagte Påstand bestrides af Boet, frit for at begjære Sagen påkjendt ved Underret uden Hensyn til dens Gjenstand.

§ 636.

Boet er i de i §634 første Stykke omhandlede Tilfælde selv at anse som Modpart, hvorfor Klageskriftet (§§ 160 og 343) lyder på det og forkyndes for Kurator på Boets Vegne.

Det påhviler Kurator at sørge for, at Boet under Retssagen repræsenteres på behørig Måde.

§ 637.

De i § 634 omhandlede Sager udføres iøvrigt efter de almindelige Regler, som gjælde for Sagers Behandling henholdsvis ved Landsret og Underret.

§ 638.

Imod de afsagte Domme kan der anvendes de almindelige Retsmidler,

Den afsagte Dom kan derfor ikke, medmindre pågjældende Parter frafalde Retsmidlers Anvendelse mod Dommen eller denne ifølge fin Gjenstand ikke kan angribes ved Retsmidler, lægges til Grund for Boets videre Behandling, førend der er hengået en Frist af

4 Uger fra Afsigelsen, uden at der er gjort Retsmidler gjældende.

Skulde Dommen blive forandret eller annulleret ifølge en senere Anvendelse af Retsmidler, tages behørigt Henfyn hertil ved Boets videre Behandling og i fornødent Fald ved Omgjørelse af det Foretagne, hvis Konkursbehandlingen ikke endnu er sluttet, men efter den Tid må enhver Forandring søges iværksat ved Påanke af Udlodningen.

§ 639.

Imod Kjendelser eller Beslutninger af Skifteretten, som førefalde under Boets Behandling, kan der udenfor de i Konkurslovens § 137 angivne Tilfælde finde Besværing Sted til den Landsret, under hvilken vedkommende Skifteret står. Ligeledes er den i Konkurslovcns § 48 2det Stykke omhandlede Beslutning Gjenstand for Besværing til Landsretten. Med Hensyn til Besværing imod den Beslutning af Skifteretten, hvorved en antagen Akkord forkastes, blive de i Konkurslovens § 138 fastsatte Begrænsninger at iagttage.

Den sluttede Konkursbehandling og i Forbindelse hermed de under samme afsagtc Kjendelser og tagne Beslutninger, forsaovidt som disse ikke have været gjort til Gjenstand for Besværing, kunne påankes til den Landsret, under hvilken Skifteretten står. Anker over den Beslutning af Skifteretten, hvorved Akkorden er stadfæstet, blive dog, forsåvidt de kunne indbringes til højere Rets Prøvelse (jfr. Konturskoveus § 139), at gjøre gjældende ved Besværing.

§ 640.

Påankefristen er 4 Uger,

Dog kan Landsrettens Formand efter et af vedkommende Part indgivet striftligt Andragende, hvormed de fornødne Oplysninger må følge,undtagelsesvis tilstede Påanke indtil 1 År efter Konkursbehandlingens Slutning, når ganste særegne Omstandigheder retfærdiggjøre, at Parten ikke i rette Tid har iværksat Påanke.

§ 641.

Besværingsfristen er 2 Uger. Når en Kjendelse eller Beslutning, der

forefalder under Konkursbehandlingen, er angrebet ved Besværing, bliver Boets Behandling ikke desto mindre at fortsætte, men Skifteretten har i så Fald at drage Omsorg for, at den Ankendes Ret ikke føregribes ved Behandlingen, medens Besværingen står på. Er der iværksat Besværing imod den Beslutning, hvorved Akkorden stadfæstes, må Boet ikke forinden Spørgsmålets endelige Afgjørelse udleveres til Skyldneren, med mindre der drages Omsorg for at sikre den sinkende. Et Besværingsskrift, der ikke påberåber sig nogen af de i Konkurslovens § 139 ommeldte Ankegrunde, hindrer ikke Boets Udlevering tll Skyldneren.

Oprejsning imod Undladelse af at fremkomme med Besværing inden den føreskrevne Tid kan gives efter Reglen i § 640 sidste Stykke, dog ikke længere end i 6 Måneder

§ 642.

Påanke iværksættes ved, at der tilstilles Kurator på Boets Vegne Ankeskrift på dcn i § 356 bestemte Måde, Besværing derved, at der indgives Besværingsskrift til Skifte« retten i Overensstemmelse med § 321.

Det påhviler Kurator vå Boets Bekostning at drage Omsorg for, at der i fornødent Fald tages til Gjenmæle.

§ 643.

Med Hensyn til Alt, hvad der efter Bestemmelserne i denne Afdeling stal iagttages af eller overfor Boets Kurator, træder i Boer, hvor ingen Kurator er beskikket, Skifteretten i dennes Sted (jfr. Konkurslovens § 80).

§ 644.

Iøvrigt bliver der med Hensyn til Påanke og Besværing i de ovenfor omhandlede Tilfælde at forholde efter Reglerne i §§ 629 —631, ligesom også Bestemmelsen i § 627 finder Anvendelse på Konkursboer.