II.

Om Konturs.

I § 633 gives Regler om Realisationen af Konkursboets Ejendele. De pantsatte Genstande blive herefter også fremdeles, forsåviot , ikke Andet gyldig, vedtages, at afhænde ved Tvangsauktion; men ligesom man under Hensyn til den nye Retsorganisation har anset det for naturligst, at Forauktioneringen af Boets Ejendele henlægges til Skifteretten, således er det ' selvfølgelig de i Udkastets 7de Afsnit givne nye Regler om Tvangsauktion, der for Fremtiden blive at iagttage ved de heromhandlede Auktioner, hvoroed dog efter § 633 de Lempelser, som følge af Forholdets Natur og Konkurslovens Forskrifter, blive at iagttage. Særligt føreskrives, at Kurator i Boet har at udføre, hvad der efter Lovforslagets 7de Afsnit påligger Rekvirenten af en Tvangsauktion, og at den, der besørger Inkasfators Forretninger for Boet, også fungerer som sådan, forsåvidt Tvangsauktionen angår. Med Hensyn til Forauktionering af et Konkursbos upantsatte Ejendele henviser § 633 til Reglen i § 617 sidste Punktum, dog således, at den Frihed, Konkursloven inorommer på dette Område, opretholdes.

Hvad angår Bestemmelsen af Skifterettens Kompetence og Behandlingen af de Retstvi-

ftigheder, som efter det nye System skulle udstilles af Skiftet, gives der i §§ 634—638 Rcgler, som i alt Væsentligt slutte sig til de i forrige Afdeling om Skifte af Dødsbo og «Fællesbo m. v. givne Forskrifter. De få Afvigelser, der i få Henseende foreskrives for Konkursboers Vedkommende, behøve neppe nærmere Forklaring, idet de ligefrem følge af den forfkjellige Bestyrelsesform, der i Lovene af 25de Marts 1872 og 30te November 1874 er anordnet for pågjældende Boer.

De i §§ 639 —642 indeholdte Regler om Retsmidlers Anvendelse imod de Skifteretten forbeholdte Afgjørelfer ere ligeledes i Hovedtrækkene stemmende med de tilsvarende Bestemmelser i foregående Afdeling, Imod Kjendelser eller Beslutninger af Skifteretten, som forefalde under Konkursboets Behandling, kan der udenfor de i Konkurslovens § 137 angivne Tilfælde, i hvilke Skifterettens Afgjørelse er endelig, finde Besværing Sted til den Landsret, under hvilken vedkommende Skifteret står. Denne Regel har man foreslået også at bringe til Anvendelse på de i Konkurslovens § 48 2det Stykke omhandlede Beslutninger af Skifteretten, hvorved Afgjørelse træffes i Anledning af en Kreditors Begjæring om, at hans Skyldners Bo skal tages under Konkursbehandling. Vel drejer det sig her om Afgjørelser af særdeles indgribende Betydning; men på den anden Side er det af største Vigtighed, at der hurtig kan opnåes en endelig Afgjørelse af det omhandlede Spørgsmøl, et Hensyn, der også har fundet Udtryk i Bestemmelserne i Konkurslovens §§ 140—142. Det ligger derfor nær i det nye System at henvise Anker over dette Spørgsmåls Afgjørelse til Besværingsformen, og man har så meget mindre kunnet finde afgjørende Betænkelighed ved at gå denne Vej, som det ifølge Besværingsinftitutets elastiske Karakter står i Rettens Magt at afpasse Behandlingsmåden efter det enkelte Tilfældes Betydning og øvrige Beskaffenhed. Navnlig fremhæves, at Retten, hvor Omstændighederne tale derfor, kan anordne mundtlig Forhandling af den Sag, der gjennem Besværing er indbragt for den.

Medens den, der særskilt vil indanke de under Boets Behandling førefaldende Afgjsrelser

til højere Ret, efter det Anførte er henvist til Bcsværingsvejen, bliver derimod, i Lighed med hvad der i foregående Afdeling er foreskrevet om Skifte af Dødsbo og Fællesbo m. v,, Påanke at anvende, når den sluttede Konkursbehandling enten alene eller i Forbindelse med de under samme afsagtc Kjendelfer eller tagne Beslutninger indbringes til overordnet Rets Prøvelse (§ 639 sidste Stykke). Fra denne Regel er dog gjort en Undtagelse for det Tilfælde, at Konkursbehandlingen sluttes ved en Akkord. Af Hensyn til den store Betydning, det for Opnåelsen af Akkordens Øjemed har, at Spørgsmålet om dens Gyldighed fnarest muligt bringes til endelig Afgjørelse, er det nemlig i § 639 fastsat, at den Beslutning af Skifteretten, hvorved Akkorden er stadfæstet, forsåvidt den overhovedet kan indbringes for højere Net (jfr. Konkurslovens § 139), bliver at angribe ved Besværing. Hvad angår Anker over den Beslutning af Skifteretten, hvorved en antagen Akkord forkastes, 'gives Regler i § 639 1 ste Stykke, hvorefter sådan Anke under Iagttagelse af de i Konkurslovens § 138 fastsatte Begrænsninger skal gjørcs gjældende ved Besværing,

§§ 643—644 bchøve neppe nærmere Motivering, Bestemmelsen i 643 er en lige« frem Anvendelse af Gruudsætningen i Konkurslovcns K 80 på de i nærværende Afdeling givne Regler, medens § 644 overfører de i § 627 og §§ 629—631 om Dødsbo skifte givne Regler på Konkurs.