b. Besværing til højesteret.

b. Besværing til højesteret.

§ 320.

Besværing til Højesteret benyttes kun som Retsmiddel mod Landsrettens Handlinger i de Tilfælde, hvor denne Lov bestemmer det, samt hvor Parten vil beklage sig over Afgjørelser af Retten eller dens Formand, hvorved Begjæringer og Andragender vedkommende den processuelle Fremgangsmåde afslåes, uden at nogen Forhandling mellem Parterne for Retten er gået forud for Afgjørelsen.

§ 321.

Besværingen iværksættes derved, at et Besværingsskrift indgives til den Ret, over hvis Handlinger eller Afgjørelser man vil besvære sig, indeholdende en Fremstilling af Besværingsgrunden og det Andragende, som i den Anledning gjøres.

Diktat til Retsbogen kan benyttes istedetfor Indgivelse af Besværingsskrift ved Underretterne, men ved Landsretterne kun, når Besværing

fremsættes af Vidner, Syns- og Skjønsmænd eller Trediemand, hvem Fremlæggelsen af et Dokument er pålagt.

§ 322.

Retten indsender inden Udløbet af en Uge Besværingsskriftet eller Afskrift af Retsbogen, forsynet med Afskrift af den påklagede Kjendelse og øvrige Aktstykker, til Højsteret, hvorhos Retten tillige kan ledsage Besværingen med dens egen Erklæring over Sagen, Om den stedfundne Indsendelse gives der strax den, der har iværksat Besværingen, såvelsom Modparten Underretning,

§ 323.

I Løbet af en Uge fra denne Meddelelse har den, som besværer sig, og Modparten Adgang til at indsende til Højesteret skriftlige Udtalelser om Spørgsmålet, Senere indsendte Udtalelser ere ikke udelukkede fra at tages i Betragtning, sålænge Afgjørelse ikke har fundet Sted.

§ 324.

Førend Afgjørelse træffes, kan Højesteret efter sit Skjøn indhente yderligere Oplysninger og Erklæringer fra Retten eller Parterne. Nye faktiske Anbringender og Beviser kunne tages i Betragtning.

§ 325.

På Grundlag af de indsendte Akter og skriftlige Udtalelser og Erklæringer træffer Højesteret snarest mulig Afgjørelse ved Kjendelse. Når særlige Grunde tale derfor, kan Højesteret dog, såvel af egen Drift som efter Begjæring af nogen af Parterne, anordne mundtlig Forhandling og til den Hensigt opfordre Parterne til at give Møde. Udebliver i få Fald den, der besværer sig, afvises Besværingen. Udebliver Modparten, er dette ikke til Hinder for, at Sagen påkjendes, efterat den Klagendes mundtlige Fremstilling er hørt.

§ 326.

Hvor denne Lov ej bestemmer anderledes, er Besværingsfristen 2 Uger. Oprejsning mod

Forsømmelse med at fremkomme med Besværing kan gives efter Reglen i § 304, dog ikke længere end i 6 Måneder,

Besværing til højere Ret har ikke opsættende Virkning, undtagen forsåvidt dette følger af denne Lovs Forskrifter. Dog kan også ellers såvel den Ret, mod hvis Afgjørelse Besværing finder Sted, som den Ret, til hvilken Besværing sker, anordne sådan Opsættelse.

Forsømmelse med at benytte en til Besværings Iværksættelse given Udsættelse ansees som Frafaldelse af Besværingen.