Kapitel I.

Kapitel I.

Om de Skrifter, som vexles mellem Patterne og om de Skrifter, som skulle forelægges Retten forinden den mundtlige Forhandlings Begyndelse.

§ 159.

Processen indledes med Sagsøgerens Klageskrift. Dette skal indeholde:

a) Sagsøgerens Navn og Bopæl samt den af ham antagne Sagførers Navn og Bopæl eller en Erklæring om, at ingen Sagfører agtes benyttet; Sagsøgtes Navn og derhos hans Bopæl eller Opholdssted, forsåvidt den eller det vides. Fremdeles skal nævnes en Person, boende på det Sted, hvor Søgen anlægges, til hvem alle processuelle Meddelelser kunne gjøres med samme Virkning, som om de vare gjorte til Sagsøgeren selv. Undladelse af dette bevirker, at sådanne Meddelelser gyldigen kunne afgives på Rettens Skriverkontor.

b) Angivelse af den Påstand, Sagsøgeren agter at nedlægge, i Forbindelse med en tilstrækkelig og tydelig Fremstilling af de faktiske Omstændigheder, hvorpå Sagsøgeren støtter den.

e) Opfordring til Sagsøgte til at møde for den i Klageskriftet benævnte Ret på den Dag, som Rettens Formand ved Påtegning på Klageskriftet bestemmer. — Sagsøgeren må drage Omsorg for, at Forkyndelsen iværksættes så betimeligt, at Sagsøgte får den fulde Varselsfrist (§ 161).

Med Klageskriftet må følge bekræftet Gjenpart af de Dokumenter, ved hvilke Sagsøgeren vil bevise sin Påstand, samt Tilbud om at forevise Sagsøgte Originalerne, der til denne Hensigt må henlægges på Rettens Skriverkontor i en nærmere angivet Tid af mindst 8 Dage umiddelbart efter Klageskriftets Meddelelse. Ved Dokumenter af betydeligere Omfang, såvelsom hvor det iøvrigt er forbundet med særegen Vanskelighed eller Bekostning at tage Gjenpart, bortfalder Forplig-

telsen til at tilstille Modparten Gjenpart, og Tilbud om at forevise Originalen er tilstrækkelig.

Tillige skal Klagestriftet være bilagt med Bevis for, at Forligslovgivningen er efterkommet.

§ 160.

Klageskriftet indleveres til Retten, for at denne kan beramme Dagen, da Sagen skal foretages. Gfterat der er gjort Påtegning herom på Klageskriftet, tilbagegives dette til Sagsøgeren til videre Foranstaltning, og Sagen opføres på Rettens Sagliste (§ 79).

§ 161.

Ved Berammelsen af den Dag, da Sagen skal foretages (Tægtedagen), er at iagttage, at der gives Sagsøgeren den fornødne Tid til at besørge Klageskriftets Meddelelse til den Sagsøgte med behørigt Varsel. Boer eller opholder den Sagsøgte sig i Landsretskredsen, bør Klageskriftet meddeles ham senest 14 Dage, og hvis han boer eller opholder sig udenfor Kredsen, men dog inden Kongerigets Grænser (heri ikke indbefattet Kolonierne og Bilandene), senest 3 Uger før det til Sagens Foretagelse berammede Retsmøde. Boer eller opholder han sig udenfor Rongeriget, eller vides det ikke, hvor han boer eller opholder sig, bestemmer Rettens Formand Varselet, hvilket også gjælder, hvor det almindelig foreskrevne Varsel på Grund af særegne Forhindringer for Samfærselen i det enkelte Tilfælde måtte ansecs for utilstrækkeligt.

§ 162.

Sagsøgte har under den i § 171 bestemte Følge af Undladelsen at afgive et Tilsvarsskrift til Sagsøgeren senest 4 Dage, for Sagen skal foretages i Retten.

Det skal indeholde:

a) Angivelse af den af Sagsøgte antagne Sagførers Navn og Bolig samt Opgivelse af en på det Sted, hvor Sagen anlægges, boende Person, til hvem alle processuelle Meddelelser på Sagsøgtes Vegne kunne gjøres. Undladelse af dette sidste har den i § 159 Litr. a i Slutn. angivne Virkning.

b) Angivelse af den Påstand, Sagsøgte agter at nedlægge, og de Benægtelser samt de Indsigelser i Formaliteten eller Realiteten, han vil benytte, ledsaget af en tilstrækkelig og tydelig Fremstilling af de Punkter, hvori Sagsøgte er uenig med Sagsøgeren i Henseende til Sagens Sammenhæng, og af de særlige Omstændigheder, hvorpå han støtter sit Forsvar, samt derhos, forsåvidt Sagsøgte vil fremføre Modfordringer, af de Kjendsgjerninger, hvorpå disse støttes.

Med Tilsvarskriftet må følge bekræftede Gjenparter af de Dokumenter, som Sagsøgte agter at benytte ved sit Forsvar eller til Støtte for sine Modfordringer, samt Tilbud om at forevise Originalerne, der til denne Hensigt må henlægges på Rettens Skriverkontor samtidig med Tilsværets Afgivelse; dog finder den i § 159 næstsidste Stykke indeholdte Regel også Anvendelse på Sagsøgte.

Dersom Tagsøgte ikke afgiver Tilsvarskrift på den heromhandlede Måde, kunne alle Meddelelser fra Sagsøgeren til ham afleveres på Rettens Skriverkontor, medmindre han inden 4 Dage førend det berammede Retsmøde giver Sagsøgeren en skriftlig Meddelelse af det i Litr. a omhandlede Indhold.

§ 163.

Begjærer ingen af Parterne at give yderligere skriftlige Meddelelser til Modparten, sluttes Skriftverlingen strax i det ved Varselspåtegningen bestemte Retsmøde, og der berammes en Tid til den mundtlige Forhandling. Denne kan iøvrigt, når Parterne derom ere enige, og de medbringe sådanne Sagsfremstillinger, som omhandles i §§ 165 og 166, eller deres Klage- og Tilsvarsskrift er egnet til at benyttes hertil ifølge § 165 2det Stykke, foregå i det samme Retsmøde.

Forlange Parterne eller nogen af dem at fåe Aogang til yderligere skriftlig Meddelelse til Modparten, kan Retten bestemme en Frist, inden hvilken de fornødne gjensidige Meddelelser må foregå, og i Forbindelse hermed berammer den da til en passende Tid derefter et Møde, i hvilket den mundtlige Forhandling finder Sted, medmindre Retten undtagelsesvis

måtte indrømme nogen af Parterne Udsættelse hermed, fordi han ikke har været istand til inden den fastsatte Frist at foranstalte den fornødne Meddelelse til Modparten, i hvilket Tilfælde et senere Retsmøde berammes til den mundtlige Forhandling.

§ 164.

Parterne, såvel begge som hver især af dem, kunne tilkendegive, at de ikte begjære at stedes til fortsat Skriftvexling, ved at udeblive i det i foregående Paragraf omhandlede Retsmøde. Den Udeblevne ansees som Følge heraf som samtykkende i, at Skriftvexlingen sluttes.

§ 165.

Når Tiden til Hagens mundtlige Forhandling er berammet, har Sagsøgeren 3 Dage forinden og Sagsøgte senest Kl. 12 Middag Dagen forinden Retsmødet gjensidigen at tilstille hinanden skriftlige Sagsfremstillinger, medmindre der samtidigt med Retsmødets Berammelse måtte af Retten være fastsat andre Frister.

Når Skriftforberedelsen indskrænker sig til et Klage- og Tilsvarsskrift, kunne disse Skrifter, forsåvidt de i Henseende til Indhold og øvrige Beskaffenhed tilfredsstille Forskrifterne i næste Paragraf, tillige fremlægges som Sagsfremstillinger.

§ 166.

I Sagsfremstillingerne have Parterne punktvis at fremsætte deres Påstande, principale og subsidiære, såvel i Henseende til Formalitet som i Henseende til Realitet, med en sådan Nøjagtighed og Fuldstændighed, at det sikkert og tydeligt kan sees, hvad hver især af dem ønsker fastsat ved Dommen. Det bør tillige kort og sammentrængt, uden al Vidtløftighed eller Udvikling, angives, på hvilke Kjendsgjerninger Påstandene støttes, og hvilke Erklæringer der afgives over de af Modparten påberåbte Kjendsgjerninger. Udviklinger af Retsspørgsmål må ikke findes i Sagsfremstillingerne, hvorved dog ikke er udelukket, at de retlige Synspunkter angives, hvor dette er

fornødent for at forstå Meningen eller Hensigten med Påstandene.

§ 167.

Den mundtlige Forhandling foregår på Grundlag af Sagsfremstillingerne.

Fremsættes der i det til den mundtlige Forhandling berammede Retsmøde den Indsigelse, at Modpartens Sagsfremstilling indeholder Påstande, Indsigelser, Benægtelser eller faktiske Anbringender, på hvilke vedkommende Part ikke gjennem den forudgåede Skriftvexling er bleven behørig forberedt, har Retten, efter Undersøgelse af Skriftvexlingen, at afgjøre, om Indsigelsen er begrundet. Findes dette at være Tilfældet, bliver der efter vedkommende Parts Begjæring at give ham Lejlighed til og, om fornødent, passende Udsættelse til at forandre eller fuldstændiggjøre den af ham afgivne Sagsfremstilling, De derved forvoldte Omkostninger kunne pålægges den Part, som er gået udenfor eller afveget fra Skriftvexlingen.

Iøvrigt bliver den forberedende Skriftvexling ikke at oplæse eller at fremlægge.

§ 168.

Efterat den mundtlige Forhandling er endt og Sagen er optaget til Dom eller Beviskjendelse, kan ingen af Parterne uden Modpartens Samtykke forandre de i Sagsfremstillingerne indeholdte Påstande eller fremkomme med nye Påstande ej heller fremsætte nye Benægtelser, Indsigelser eller Søgsmålsgrunde; derimod er det på ethvert Trin af Sagen tilladt at frafalde eller indskrænke sine Påstande, Benægtelser, Indsigelser eller faktiske Anbringender.

Sålænge den mundtlige Forhandling ikke er endt ved, at Sagen er optaget til Dom eller Beviskjendelse, kan Retten uden Modpartens Samtykke tillade, at Påstandene forandres eller udvides, såvelsom at nye faktiske Anbringender fremsættes, når det efter Omstændighederne findes undskyldeligt, at vedkommende Part ikke er fremkommet hermed tidligere. Den Part, som vil fremsætte forandrede Påstande eller nye Anbringender, bør

dog i Reglen 3 Dage forud for Retsmødet give sin Modpart fornøden skriftlig Meddelelse om det, hvormed han vil fremkomme; kun under særegne Omstændigheder kan Fremsættelsen af forandrede Påstande eller nye Anbringender tillades uden sådan forudgående skriftlig Meddelelse.

§ 169.

Den Part, hvem det i Henhold til foregående Paragraf tillades at fremsætte nye eller forandrede Påstande eller faktiske Anbringender, har at fremlægge en skriftlig Fremstilling af dem som Tillæg til hans Sagsfremstilling; kun hvor der har manglet Tid til at tilvejebringe en sådan, kan det tillades ham i Retsmødet at lade det Fornødne herom diktere til Retsbogen.

Har en Part under Forhandlingerne frafaldet eller indskrænket Påstande, Benægtelser, Indsigelser eller desl., eller har han gjort Indrømmelser eller Tilståelser, er Modparten berettiget til at fåe fornøden Tilførsel herom optaget i Retsbogen.

§ 170.

Den, der undlader i det til den mundtlige Forhandling bestemte Møde at fremlægge Sagsfremstillinger, såvelsom den, der forsømmer at meddele Modparten disse forud i rette Tid, ansees for udebleven.

Dog kan Retten, når Parten oplyser, at han har været hindret i eller ikke havt tilstrækkelig Tid til at efterkomme de nævnte Lovforskrifter, eller, når der iøvrigt hertil er tilstrækkelig Grund, udsætte Sagen og samtidigt dermed bestemme nye Frister, inden hvilke det Forsørme skal foretages.

§ 171.

Dersom Sagsøgte undlader at meddele Sagsøgeren Tilsvarskrift på den i § 162 bestemte Måde, ansees han at samtykke i, at Sagen går til mundtlig Forhandling i det ved Varselspåtegningen berammede Møde. Sagsøgeren er derfor berettiget til 3 Dage forinden dette Retsmøde at meddele Sagsøgte

sin Sagsfremstilling, og Sagsøgte bliver da pligtig til senest inden Middag Kl. 12 Dagen forinden Mødet at meddele Sagsøgeren sin Sagsfremstilling, dersom han ikke i Overensstemmelse med Neglen i § 170 1ste Stykke vil ansees for udebleven.

§ 172.

Al Skriftvexling, derunder også Klagcflrifts Meddelelse, forud for det i § 167 omhandlede Retsmøde, kan aldeles bortfalde efter Overenskomst imellem Parterne. Disse kunne da, når de senest Dagen forud anmelde Sagen for Retten til Optagelse på Sagliften og Opførelse på Tillæget til Retslisten efter § 79, fremstille sig i et ordentligt Retsmøde og overgive til Retten sådanne Sagsfremstillinger, som omhandles i § 166, med Begjæring om, at Sagen må blive mundtlig forhandlet enten strax eller senere efter Rettens nærmere Bestemmelse.