Kapitel IV.

Kapitel IV.

Om Eagførerkredse og Sagførerraad.

§ 137.

Enhver Sagferer skal henhøre til den Sagførerkreds, i hvilken hans Kontor er beliggende.

Sagførerkredsene falde sammen med Landretskredsene.

§ 138.

Enhver Sagførerkreds skal have en Bestyrelse, der under Navn af Eagførerraad repræsenterer Kredsens Sagførere. Et overordnet Sagførerraad (§ 148) repræsenterer Sag- fererne i det Hele i Forhold til de offentlige Myndigheder.

§ 139.

Ethvert Sagførerraad skal bestaa af en af Justitsministeren blandt Kredsens Sag« fsrcre udnævnt Formand, og af et Antal af og blandt Kredsens Sagførere valgte medlemmer, som Justitsministeren bestemmer, saalcdes at det samlede Antal medlemmer bliver ulige. Dog ffal Raadet for den nordsjcrllandfle Landsretskreds bestaa af ialt 9 medlemmer, hvoraf mindst 3 Høiesteretssagførere.

Raadenes medlemmer vcrlgcs paa almindelige møder af og blandt de Sagførere, som have Kontor i vedkommende Kreds og som yde det i § 143 fastsætte Bidrag. Lige med Sagferere i Henseende til Valgret og Valgbarhed til Sags'srclraadcne staa mænd, som have opgivet deres Sagfsrcrvilksomhcd og ikke ere gaacdc over i noget Statsembedc. Valgene gjirlde for 6 Aar; ferste Gang afgaar dog efter Lodtmkning den ene Halvdel af de valgte

medlemmer; den anden Halvdel efter 6 Aar; siden finder Omvalg Sted hvert 3oie Aar for Halvdelens Vedkommende. Gjenvalg kan finde Sted.

Naar et Sagførerraad i Valgperioden bliver ufuldtalligt, skal der sammenkaldes et almindeligt Msde, paa hvilket der for Resten af Valgperioden vcrlges medlemmer af Sag- førerraadet til de ledige Pladser. Enhver Sagfører, som vcrlges til Sagfsrcrraadet, er, naar han vil udove Sagførervirksomhed, pligtig at modtage det paa ham faldne Valg og vedblive at være medlem af Raadet i den Tid, for hvilken han er valgt, medmindre Justitsministeriet finder de af ham anfsrte Undstyldningsgrunde fyldestgjørende. Den Sagfører, der har naaet 65 Nars Alderen, er dog berettiget til at undsiaa sig for Valgets Modtagelse.

Naar et medlem af et Sagførerraad flytter sit Kontor udenfor Sagførerkredsen eller mister Retten til at udsve Sagførervirksomhed. det være sig for bestandig eller for en bestemt Tid, udtræder han af Sagførerraadet, og det Samme skal gjælde, naar han gjør sig skyldig i et saadant Forhold, at han ester det overordnede Sagførerraads skjøn ikke længere bsr være medlem af Sagførerraadet.

§ 140.

Ethvert Sagfsrcrraad vedtager et Forslag til sin Forretningsorden, der stadfcrstcs af Justitsministeriet, naar det, efterat have modtaget det overordnede Sagførerraads Erklæring, ikke finder noget mod dens Indhold at erindre. Har Ministeriet Erindringer at gjøre ved Sagførerraadets Forslag, gives der Raadet Leilighed til at ytre sig herover, og Ministeriet fastscettcr da endelig Forretningsordenen efter at have modtaget Naadets Erklæring. I For- retningsordenen bestemmes, hvormange af Sagførerraadets medlemmer der skulle være tilstede, for at det gyldig kan tage Beslutninger.

§ 141.

Enhver Sagførerkredses medlemmer sammenkaldes af Sagførerraadets Formand ved offentlig Bekjendtgjørclse m d mindst 14 Dages Varsel, dels for at foretage de Valg af med- lemmer af Eagførerraadet, som efter ncrrværende Lov skulle foretages, dels. for at afhandle andre Gjenstande vedkommende Eagførerstandens Forhold og Interesser, naar Sagfører- raadet finder dette hensigtsmæssigt, eller det forlanges af det overordnede Sagførerraad eller af mindst en Fjerdedel af Sagførerkredsens medlemmer. Fsrste Gang, efter at dcnnc Lov er traadt i Kraft, sammcnkaldes Sagførerkredscnes medlemmer til Valg af Tagførerraad af ved- kommende Landsrets Formand, som har at lede Valget.

§ 142.

Dersom der paa et Msde. som er sammenkaldt til Valg af medlemmer af et Sag« førerraad, ikke møder mindst en Trediedel af Kredsens Sagførere, vcrlgcs de medlemmer af Sagførerraadet, som skulde have været valgte paa Modet, for den paagjældende Valgperiode af det overordnede Sagførerraad.

§ 143.

Enhver Sagfører, som udsver Sagførervirksomhed, er pligtig aarligt at betale et Bi- drag til Udgifterne ved Sagfsrcrraadets Virksomhed af 10 Kroner, som indbetales til For« manden for Kredsens Sagfmcrraad, og som, naar en Sagfører forgjcrves er krævet, kan ind- drives ved Udpantning. det overordnede Sagforcrraad kan dog fritage uformuende Sag- førere for at erlægge Bidrag. Inden Udgangen af hvert Aars Februar Maaned indsende Formændene for de enkelte Kredse Regnstab over Indtægtcr og Udgifter tilligemed en Beret- ning om Raadets Virksomhed i det forlsbnc Kalcndcraar til Formanden for del overordnede Eagfsrcrraad. dette revid^er og dccidercr Regnskaberne, hvorefter disse tilligemed Beret- ningerne indsendes til Justitsministeriet. Det overordnede Sagførerraad bestemmer aarligt,

hvor meget af de enkelte Sagførerkredses Kassebeholdning der skal afgives til det overordnede Sagførerraad. Af det saaledes afgivne Belob afholdes forst Udgifterne ved det overordnede Sagsorerraads Virksomhed, og Restbeløbet kan, naar Justitsministeriet stadfcrster Vedtægterne for et Understøttelsesfond for trcrngende Sagførere, deres Enker og Born, Tilfælde dette Fond, hvilket ogsaa samtlige Boder, som efter Sagførerraadets Kjendelse paalægges Sag- førere, flulle Tilfælde.

§ 144.

For enhver Sagførerkrcds kan der angaaende Kredsens indvc Anliggender oprettes Vedtægter, som dog ikke maa indeholde Noget, der strider mod Lovgivningen. Saadanne Vedtægtcr stulle behandles paa et almindeligt møde af Kredsens Sagførere og vedtages med absolut Stemmeflerhed, hvorefter de ere bindende for samtlige medlemmer af Sagførerkredsen, naar Justitsministeriet, efterat have modtaget det overordnede Sagførerraads Erklæring, stadfcrster dem.

§ 145.

Ethvert Sagførerraad skal efter Evne virke for, at de til dets Kreds horende Sag- folere, saavcl i deres egentlige Sagførervirksomhed, som i deres ovrige juridiske Forretninger ikke alene holde sig Lovene efterrettelige, men ogsaa undgaa Alt, hvad der ikke stammer med den Hæderlighed, Samvittighedsfuldhed og Paalidelighed eller med den Agtelse for Statsmyndig- hederne, som en offentlig beskikket Sagfører altid maa udvise, ligesom Sagførerraadet med bindende Virkning for Sagførerne skal afgjore de det af Private forelagte Tvistigheder an- gaaende Vederlag for de af Sagførerne for disse udforte Forretninger.

§ 146.

Sagførerraadet har Ret til i ethvert Tilfælde, hvor en Sagfører har gjort sig flyldig i et Forhold, der ifolge Indholdet af § 145 efter Raadets skjøn giver Anledning til Paa- tale, at affordre paagjældende Sagfører en Erklærina, samt at indhente enhver anden Op- lysning, Raadet maatte anse onflelig eller nodvendig. I Henhold til de fremkomne Oplys- ninger kan Raadet give Sagførerne en Advarsel. Men finder Raadet, at Forholdet er af en alvorligere Beskaffenhed, forelægger det den hele Sag med alle de erhvervede Oplysninger for det overordnede Sagførerraad, hvilket sidste da enten kan tilkjende Sagføreren en Irette- sættelse eller forbyde Sagføreren Udforelsen af enkelte Sager eller Forretninger, eller paalægge ham Boder indtil 200 Kr. eller suspendere ham fra Sagførervirksomheden i en vis Tid, dog ikke længere end for 1 Aar. Boderne kunne inddrives ved Udpantning.

Dog kunne de nævnte Straffe ikke anvendes, uden at den Paagjældende har havt tilstrækkelig Leilighed til at erklære sig over de ham gjorte Vebreidelser og fremkomme med si Forsvar, mundtligt eller skriftligt efter Raadets ncrrmcre Bestemmelse.

§ 147.

Sagførerraadene stulle fore Tilsyn med de mænd, som forberede sig til Sagfoler- virksomheden ved den paagjældende Landsret eller de under samme horende Retier. Ethvert Andragende fra saadanne mænd om Bestikkelse som Tagførere skal forelægges Sagfsrcrraadet i den eller de Kredse, hvor Vedkommende har gjort Tjeneste, til Erklæring, hvilken Erklæring skal afgives inden en af Justitsministeriet fastsat Frist. Dersom denne Erklæring gaar ud Paa, at den Paagjældende ikke H6r fort en retskaffen Vandel, har indladt sig paa Forret- ninger af den Art, som en hcrderlig Forretningsmand ikke bor besatte sig med eller i sin Forretningsvirksomhed har vist sig upaalidelig eller uordentlig, eller at det ikke kan antages.

at han i tilbsrlig Grad har deltaget i Sagførerforretningers Udførelse eller med tilbsrlig Flid deltaget i Retsforhandlingerne, skal der gives Andrageren Leilighed til at ytre sig herom. Fastholder han sit Andragende, indhentes atter Sagførerraadets Erklæring, og der« som Raadet fremdeles tilraader, at han ikke beskikkes, kan Bestikkelsen ikke meddeles ham, medmindre Justitsministeriet, efter at have hsrt det overordnede Sagførerraad, finder, at Sagførerraadets Erklæring ikke er grundet, og at Vedkommende, navnlig ved Attester fra de Dommere, i hvis Retskreds han har virket, paa en fyldestgjørende Maade har godtgjort at have opfyldt Betingelserne for at erholde Bestikkelse. Naar en Sagfører søger Bestikkelse som Sagfører ved en Ret, der er overordnet den, ved hvilken han hidtil har virket, skal det overordnede Sagførerraads Etklæring indhentes, og Bestikkelsen ncrgtes, hvis dette, efterat have givet Andragcren Lcilighed til at udtale sig skriftligt eller mundtligt, erklærer, at samtlige dets medlemmer ere enige i, at hans Forretningsvirksomhed har været af den Beskaffenhed, at hans Andragende ikke bsr tages til følge. Dersom kun Flertallet af Raadets medlemmer udtale sig imod, at Andragendet bevilgcs, afgjor Justitsministeriet Sagen.

§ 148.

Det overordnede Sagførerraad bestaar af en af Justitsministeriet udnævnt Sagfører som Formand, der, hvis han er medlem af noget af de underordnede Sagførerraad, maa udtræde af samme, og 10 Sagfsrcrc, som ved en Fremgangsmaade, der nærmere bestemmes af Justitsministeriet, vælges af Sagførerraadene for 4 Aar af og blandt deres medlemmer, saaledes at Sagførerraadet for 1ste Kreds vælger 5, deraf mindst 2 Høiesteretssagførere, medens Sagførerraadene for de øvrige Kredse hoer vælge et medlem. Naar et medlem af det overordnede Sagførerraad afgaar, vcrlgcs strax ?t nyt medlem i hans Sted af vedkom- mende Sagførerraad.

Det overordnede Sagførerraad samles i kjøbenhavn mindst 2 Gange om Aaret, og foIøvrigt saa ofte Formanden finder det nødvendigt eller mindst 4 medlemmer af Raadet forlange det, navnlig naar Formanden eller 4 medlemmer finde, at der foreligger Sager, som ikke bsr Afgjøres ved skriftlig Forhandling. Forsvrigt skulle lignende Regler som de, der i § 139 ere bestemte om Sagfsrcrnes Forpligtelse til at modtage Valg og om Ophsr af Ved- kommendes Stilling som medlem af Raadet, gjælde om medlemmer af det overordnede Sagførerraad, dog at intet medlem kan fjernes fra dette, medmindre Justitsministeriet billiger det overordnede Sagførerraads derom sattede Beslutning. For at det overordnede Sag- førerraad gyldig kan tage Beslutninger, maa mindst 7 medlemmer være tilstede; Iøvrigt ved- tager det selv sin Forretningsorden, som stadfcrstes af Justitsministeriet, naar dette Intet finder mod dens Indhold at erindre.

§ 149.

Enhver Sagfører er berettiget til at indanke et Sagførerraads ham vedkommende Beslutning for det overordnede Sagførerraad, naar han inden 8 Dage, efterat Beslutningen er ham meddelt, anmelder dette for sidstnævnte Raad. Dette undersøger da Sagen og tager sm Beslutning, efter at have givet vedkommende Sagførerraad, den paagjældende Sagfører og efter Omstændighederne den Privatmand, som har fort Klage, Leilighed til at yttre sig stnftligt eller mundtligt og efter overhovedet at have indhentet alle de Oplysninger, som Raadet finder nødvendige til Sagens afgjørelse.

Paa samme Maade undersøger og afgjør det overordnede Sagførerraad Sagen, naar en Privatmand, der har fsrt Klage over en Sagfsrcr for den ham vedkommende Kredses Sagførerraad, er misfornoiet med dettes Afgjørelse og i saa Henseende inden 8 Dage, efterat Beslutningen er ham meddelt, henvender sig til det overordnede Sagførerraad. Det over-

ordnede Sagførerraad kan ogsaa, naar det finder Anledning dertil, paalaeggc et Sagførerraao at gjøre et en Sagferers Forretningsvirksomhed vedrsrende Forhold til Gjenstand for Under- søgelse, ligesom det kan forlange Oplysninger af de enkelte Sagførerraad om de til deres Kredse horende Sagføreres Forhold i deres juridiske Forretningsvirksomhed.

§ 150.

Det overordnede Sagførerraad kan, naar det finder saadant hensigtsmæssigt, indkalde samtlige medlemmer af Sagførerraadene for de enkelte Kredse til møder til Forhandling om Gjenstande vedkommende Sagførerstandens Forhold og Interesser.

§ 151.

Det overordnede Sagførerraads Formand afsatter aarligt en Beretning om Raadets og de enkelte Sagførerraads Virksomhed, og Ezemplarer af denne Beretning tilstilles Justits- ministeriet og alle Landets Dommere og Sagførere.

§ 152.

Naar det overordnede Sagførerraads Beslutning i en samme forelagt Sag gaar ud paa at paalægge en Sagfører Bsder af over 100 Kroner, Forbud mod Udførelsen af enkelte Sager eller Suspension, kan den paagjældende Sagfører fordre Besiutningen, forinden den kan tra?de i Virksomhed, prøvet paa den nedenfor angivne Maade, naar han inden 14 Dage forlanger det ved en Skrivelse til Høiesterets Formand.

Høiesterets Formand har da at kalde det overordnede Sagførerraad og den paa« gjældende Sagfører til et Møde med Høiesterets medlemmer. Det overordnede Sagførerraad kan give møde ved saamange af dets medlemmer, som det finder fornødent.

I Mødet, som holdes for lukkede Dsre, gives der alle Vedkommende Leilighed til at udtale sig, hvorefter Høiesteret enten stadfcrster eller forandrer Besiutningen.

§ 153.

Sagførerraadencs Mellemkomst, forsaavidt den i medfør as denne Lov begjæres af det Offentlige, Private eller Sagførere, skal ydes uden Betaling.

§ 154.

medlemmerne af Sagførerraadene erholde intet Vederlag, men ere berettigede til at erholde bevislige Udgifter, navnlig Befordringsudgifter i Anledning af møderne, godtgjorte, og Dagpenge — 6 Kroner om Dagen — for hver Dag, de i deres nævnte Egenstab til- bringe udenfor deres Hjem, hvilke Udgifter udredes af det i § 143 omtalte Fond.

§ 155.

Ethvert medlem af Sagførerraadene er pligtig at indfinde sig til de møder, hvortil han i Henhold til denne Lov behørig tilsiges, medmindre han har faadant Forfald, som ved- kommende Sagførerraad eller efter Omstændighederne det overordnede Sagførerraad finder gyldigt. Udebliver han fra møderne uden gyldigt Forfald, betaler han hver Gang en Bsde as 40 Kroner, som Tilfælder det i § 143 navnte Fond.

§ 156.

Naar noget Sagførerraad forhaler en Sag eller undlader inden en det forelagt Frist at afgive en affordret Erklæring, kan Justitsministeriet, for et underordnet Sagførerraads Vedkommende, efter at Ministeriet har hort det overordnede Sagførerraad, paalægge Raadet eller dets Formand at fremme Sagen inden en ny Frist, under en daglig Bsde, som Tilfælder det i s 143 omtalte Fond.