I.

Enkelte Vtrrncthing.

§ 60.

Enkeltstaaende Retshandlinger, om hvilke der bliver spørgsmaal, forend eller efter at Sag er begyndt, foretages i ben Retskreds, hvor den person bor eller opholder sig, eller hvor ben Ting findes eller antages at virre, til hvilken Retshandlingen har Henfyn.

§ 61.

Straffesager forfølges ved dc nedenfor aufortc værnething. Reglerne herom finde Anvendelse iaavel med Hensyn til Fcnmdersogelsen som med Hensyn til Behandlingen ved den demmende Ret.

§ 62.

Ved den Ret, i hvis Kreds Handlingen er foretagen, kunne alle i Kongeriget be- gaaedc Forbrydelser forfølges. Udkræves flere Handlinger til Forbrydelsens Begreb, er den Ret værnething, i hvis Kreds den sidste af dem er foretagen. udgjøre flere i forfkjellige Retskredse foretagne strafbare Handlinger, som hver isser vilde begrunde væruething efter foranftaaendc Regler, tilfammen een Forbrydelse, eller er en Forbrydelse begaaet paa Grcrnfen af fterc Retskredse, eller er det uvift, i hvilken af fterc bestemte Retskredse en Forbrydelse er begaaet, kan forfølgningen ske ved en hvilkenfomhelft af de Retter, om hvilke der paa Grund af dc angivne Omstændigheder opftaar spørgsmaal.

§ 63.

Som Gerningsstedets Vternething ved Forbrydelser, der begaas udenfor Kongerigets Søterritorium ombord paa danst Skib eller af Personer, som hore til faadant Skib, anses den Ret, til bvis Kreds Skibet ved sin Hjemkomst til Kongeriget ankommer for at losse eller lade.

§ 64.

Ved den Ret, i hvis Kreds den digtede bor, eller, hvis han ikke har Bolig i Riget, ved forfølgningens Begyndelse opholder sig, eller, hvis han ikke findes i Riget, ved den Ret, i hvis Kreds han sidst havde Bolig eller opholdt fig, kunn- forfslgcs:

1) de under de danske Domstoles Paakjmdelse herende Forbrydelser, som begaas udenfor Kongerigets Gramfer;

2) de Forseelser, som det tilkommer Politimesteren at pa^tale (§ 35). uden Hensyn til, om de paatales af ham eller af Andre, samt de Handlinger, som paatales af Private i medfør af § 39;

3) andre Forbrydelser, naar der mangler faadanne Oplysninger, som betinge Anven- delsen af § 62.

Danske i Udlandet ansætte, med Grterritorialitetsret forsynede embedsmænd og dc til de danske Gesandtskaber i fremmede Stater horende personer anses ved Anvendelsen af ovenftaaende Regel som havende Bolig i Kisbenhavn, forsaavidt de ikke maatte have vedlige- holdt Bolig noget andet Sted i Riget. Det Samme gjælder, indtil anderledes bestemmes,

om danjke Undersaatter, som ifølge traktatmcessige Bestemmelser ikke kunne sagssges i det Land, hvor de have eller have havt Bopæl.

§ 65.

De i § 64 ommeldte Forbrydelser kunne ogsaa forfsla.es ved den Ret, i hvis Kreds den Sigtede i medfør af de om Anholdelse og fængsting givne Regler er bleven paagreben.

§ 66.

Sager mod en Forening til dens Ophcevelse i medfør af Grundloven af 28de Juli 1866 § 87 forsølges ved den Ret, i hvis Kreds Foreningeli eller dens Bestyrelse har sit Seede.

Sag til Stadfæstelse af de i Lov af 3die Januar 1851 § 14, ffr. § 15, om- bandlede Forbud forsølges ved den Net, i hvis Kreds Forbudet er nedlagt.

Sag angaaende Anvendelse af Straffelovens § 299 forfølges ved et af de i §§ 62—65 ommeldte værneching.

§ 67.

Retshandlinger, ved hvilke Sag mod en Person indledes, kunne i paatrceugende Til- fælde uden Hensyn til de ovenstaaende Negler foretages af Uuderdommeren i den i § 64 ommkldte Retskreds. Sagen afgives snarest muligt til den kompetente Ret.

Iøvrigt kan Afvigelse fra Reglerne om værnething for Sager, der hore under Stats- anklagerens eller Politimesterens Virkekreds, paa Andragende, og naar særegne Grunde findes at tale derfor, besluttes af Landsretten, derfom Spørgsmaalet angaar Underretter i samme Landsretskreds, og i andre Tilfælde af Høiesteret (Z 108).

I Sager, som paatales af Private i Henhold til § 39, kan Afvigelse vedtages af Parterne.

§ 68.

Retten prøver i Embeds medfør, om Sagen er indbragt for ret værnething. Under Hovedforhandlingen samt i Sager, der paatales i Henhold til § 39, kan Afvisning paa Grund af værnethingsreglernes Tilsidesættelse dog kun finde Sted, naar Indsigelse gjøres; Indsigelse bsr fremsættes for Anklageskriftets Oplæsning, eller i nævningefager førend Lodtrækning til Udtagelse af nævninger begynder, og den er udelukket, naar den Sigtede, førend Hovedfor- handlingen er begyndt, har havt Adgang til at fremsætte den, uden at dette er fkei.

At Forundersøgelse eller Retshandlinger udenfor Hovedforhandlingen ikke ere fore- gaaede ved rette væruething, derover dem ikke deres Gyldighed.

Er der Strid mellem flere Retters afgjørelser af et værnethingsspørgsmaal, kan det af Anklageren indbringes til Afgjørelse for Landsretten, hvis Retterne hore til samme Lands- retskreds, og i andre Tilfælde for Høiesteret. Herved finde iøvrigt Reglerne om Retsmidler Anvendelse, saaledes at der ved Fristernes Beregning tages Hensyn til den sidste Afgjørelse.

§ 69.

Mellem flere værneching, ved hvilke Sagen kan forsølges. har Anklageren Valget. Fra den Ret, ved hvilken Forfslgning fsrst er begyndt, kan Sagen kun gaa over til et andet værneching, naar i en privat Sag (§ 39) den Sigtede samtykker, og i offentlige Sager/ naar Retten paa Anklagerens Andragende formedelst Vidners Bopæl eller af anden særegen Grund finder det hensigismcessigt til Sagens Fremme. Beslutning herom tages af den Ret, ved hvilken Forfslgningen er begyndt, uaar den anden Ret deri er enig, og ellers af den fælles overordnede Ret (§ 108).

Valg as Net til Forundersøgelsen er-ikke bindende for Valget af den dømmende Rst,