Kapitel II.

Kapitel II.

Ny Forringelse af Sagen ved den samme Ret.

§ 327.

Enhver af Parterne kan andrage paa, at den afsagte Dom maa blive ophcevet ved Kjendelse af den Ret, som har afsagt den, og Sagen foretaget paany enten i det Hele eller for en Del:

1) naar Parten maa antages at være istand til at fore nyt og bedre Bevis, og det ikke kan lægges ham til Last som en Forssmmels?, at saadant Bevis ikke blev fort under Sagen;

2) naar Modparten har gjort sig skyldig i lognagtige Forklaringer eller andet svigagtigt Forhold i Processens Forelse;

3) naar de i Sagen optraadte Vidner eller Synsmænd have forklaret eller erklæret urigtigt, eller benyttede Dokumenter have været falffe eller forfalskede;

4) naar nogen af Dommerne eller de andre i Sagen handlende Embedsmænd ved rets- kraftig Dom for deres Forhold i Sagen er funden skyldig til Straf efter Straffelovens §§ 120. 123, 124, 125, 133. 134 eller 141;

5) naar Parten, uagtet de processuelle Forskrifter og Regler ere blevne iagttagne overfor ham, uden egen Brsde er bleven forhindret i eller udelukket fra at varetage sit Tarv ved at give Mode. foretage ham paabudne Skridt i Processen o. desl.

Parterne kunne ikke gyldig give Afkald paa deres Ret ttl at begjceve ny Foretagelse af Sagen, førend efterat den Retsafgørelse, med Hensyn til hvilken der er spørgsmaal om ny Foretagelse af Sagen, er truffen.

§ 328.

Ny Foretagelse af Sagen bevilges, naar Retten skjønner, at nogen af de i § 32? nævnte Omstændigheder kan have havt en for Parten skadelig Indflydelse paa selve Sagens Udfald, og at den fornødne Retshjælp ikke er opnaaet eller ikke Mnnes at kunne opnaas ved Paaanke. Fremdeles bliver ny Foretagelse af Sagen at bevilge i det i § 262 nævnte Tilfælde.

§ 329.

Andragende om ny Foretagelse af Sagen fremsættes inden 4 Uger efter Dommens Afsigelse eller dog inden 4 Uger, efter at Parten har faaet Kundskab om den Omstændighed, hvorpaa han ifølge § 327 stotter sin Begjæring.

Efter Udlobet af 1 Aar fra Dommens Afsigelse kan intet Andragende om ny Fore- tagelse af Sagen modtages.

Paaanker Modparten Sagen til hoiere Ret, efterat Andragende om ny Foretagelse af Sagen er fremsat, bliver Paaankens videre Fremme at udsætte, indtil Spørgsmaalet om ny Foretagelse as Sagen er afgjort, og, hvis denne tilstedes, den nye Behandling er tilendebragt.

§ 330.

Den Part, der vil andrage paa ny Foretagelse af Sagen, har i et til Retten ind- give skriftligt Andragende at angive de Omstændigheder, hvorpaa han stylte, sig. En Udskrift af Dommen skal ledsage Andragendet.

§ 331.

Anser Retten sig, ifølge hvad der indeholdes i Andragendet og Dommen, tilstrækkelig over- bevist om. at ny Foretagelse af Sagen bor ncægtes^ kan den ved Kjendelse strar afvise Andragendet.

§ 332.

Finder Retten ikke Grund til strax at afvise Andragendet om en ny Foretagelse af Sagen, har Formanden at forsyne en Gjenpart af Andragendet med en Paategning, hvorved en Tid til spørgsmaalets Behandling berammes. Denne Gjenpart i Forbindelse med Doms- udskriften har den andragende Part derefter at meddele Modparten.

Ved Sagens Berammelse bestemmer Retten Varselet, der dog ikke bor være under 14 Dage. Der bor levnes paagjældende Part fornøden Tid til at forge for Forkyndelsens Iværksættelse.

Forsommer den forfølgende Part ufortovet at iværkscelte Forkyndelsen eller iøvrigt at iagttage det Fornødne til Sagens Fremme, anses han at frafalde ny Foretagelse af Sagen.

§ 333.

Paa den berammede Tid møde Parterne, og en mundtlig Forhandling finder Sted angaaende det spørgsmaal, om ny Foretagelse af Sagen i Henhold til det indgivne Andra- gende skal bevilges.

Vil den andragende Parts Modpart ogsaa for sit Vedkommende begjære ny Fore- tagelse af Sagen, har han senest i dette møde at fremkomme med sin Paastand derom.

§ 334.

I Reglen have vedkommende Parter at medbringe de fornødne Beviser for de Kjendsgjerninger, hvorpaa Begjæringen om Sagens ny Foretagelse støttes, saaledes at spørgs- maalet herom kan blive afgjort i det samme Retsmode. Bevis i den omhandlede Henseende maa som følge heraf i Reglen fores ved Dokumenter.

I Nodstilfælde kan det dog, naar iøvrigt Formodning er tilveiebragt for Rigtig- heden af det Anfsrte, tilstedes, at yderligere Bevis derfor fores red Vidner, til hvilken Ende Landsretten da kan tilstaa den fornødne Udsættelse. Vidneforselen foregaar for Underretten paa det Sted, hvor Vidnerne bo eller opholde sig i Overensstemmelse med Reglerne i § 224.

Ogsaa hvor Vidneforsel ikke skal finde Sted, kan Retten, naar særegne Omstændig- heder tale derfor, undtagelsesvis udsætte Sagen til et paafølgende Retsmode, i hvilket Afgjo- relsen da maa finde Sted.

§ 335.

Naar Forhandlingerne ere endte, bestemmer Netten ved Kjendelse, til hvis Afsigelse Partene maa kaldes, om ny Foretagelse af Sagen skal finde Sted.

Bevilges den, bliver tillige ved Kjendelsen den afsagte Dom at ophceve, og Ret- ten bestemmer efter Proceduren, fra hvilket Punkt den stedfundne Behandling skal falde bort.

§ 336.

Kjendelser af Retten, hvorved ny Foretagelse af Sagen tilstaas eller ncægtes, kunne paaankes. Gaar Kjendelsen ud paa, at Andragendet om ny Foretagelse af Sagen skal tages til Folge, maa den hermed misfornoicde Part strax ved Kjendelseus Afsigelse erklære Paaanke, til hvis Iværksættelse Retten indrsmmer den fornødne Frist. Gre de til Paaanke for- nodne Skridt ikke foretagne inden den Tid, og forfølgcs Sagen derefter ikke paa behorig Maade anses Paaanke for frafaldet. Ncægtes Andragendet om ny Foretagelse af Sagen kan Paaanke iværksættes indtil Udløbet af den scedvanlige Frist (§ 302).

§ 337.

Ankestrift (§ 307) maa i de i § 336 omhandlede Tilfælde meddeles Modparten Forelagte Lovforslag m. m. 168

inden Paaankefnstens Udlob. Varselsfristen (§ 307 Litr. g) indskrænkes til 4 Uger. Iøv- rigt foregaar Paaanken efter de almindelige Regler.

§ 338.

Er ny Foretagelse af Sagen bevilges, har den Part, som herpaa har andraget, inden 8 Dage fra Kjendelsens Afsigelse at henvende sig til Landsrettens Formand med skriftlig Begjæring om, at denne vil beramme et Retsmode til Sagens fornyede Foretagelse og tilsige Modparten ti! dette.

I det omhandlede Retsmode har vedkommende Part at stille de Andragender, som ere fornødne, for at Sagen paany kan foretages i Overensstemmelse med den afsagte Kjen- delse (Z 335). Retten fastsætter i Henhold hertil de fornødne Frister og møder for Sagens videre Forhandling.

Forsommelse fra Partens Side med at fremme Sagen i Overensstemmelse med denne Paragraf, anses for Frafaldelse af Sagens fornyede Foretagelse.

§ 339.

Ved den fornyede Behandling af Sagen blive de i denne Lovs andet Afsnit givne Regler at følge med de Indskrænkninger, som flyde af de i dette Kapitel indeholdte For- skrifter. Skulde det ikke være muligt paany at afhoreførte Vidner eller Parter eller paany at iværksætte Syn cg skjøn, kan Retten forsaavidt henholde sig til de Oplysninger om de paagjoeldende faktiske Omstændigheder, der indeholdes i den ophcevede Dom.

§ 340.

Ny Foretagel'e af Sagen kan, naar undtages det i § 327 Nr. 1 omhandlede Til- fælde, finde Sted, ogsaa naar Dom i Hoiesteret er gaaet. Andragendet maa da henvendes til Hoiesteret. Bevilges Sagens fornyede Foretagelse, ophcever Hoiesteret den afsagte Dom, saavidt nødvendigt er, og henviser Sagen til Behandling ved den Landsret, som har afsagt Dommen, hvorefter Sagens videre Behandling sker ifolge fnranstaacndc Regler.

§ 341.

Udeblivelse under de angaaende Sagens fornyede Foretagelse stedfindende Forhand- linger har for den andragende Parts Vedkommende den følge, at han anses for at frafalde sit Andragende, for Modparlens Vedkommende den Folge. at Sagen afgjores efter de fra den andragende Parts Side fremkomne Oplysninger og Forklaringer.

Iøvrigt komme de i andet Afsnits Kap. V givne Regler om Udeblivelse til Anvendelse.