Kapitel I.

Kapitel I.

Om Efterforskningen.

§ 211.

Det paahviler Politiembedsmanden at efterforske alle strafbare Handlinger, hvis Paatale tilkommer det Offmtlige. Han træder i faa Henseende i Virksomhed af egen Drift, naar Betingelserne iøvrigt ere tilstede, uden at afvente Paalæg af nogen overordnet Myndighed.

Statsanklageren fører udenfor Kjøbenhavn Overtilsyn med Politiets Efterforskning af de Forbrydelser, hvis Paatale horer under hans Virkekreds. Ligesom han som følge heraf kan give Politiet almindelige Forskrifter, saaledes kan han ogsaa i de enkelte Tilfælde begjære Oplysninger, stille Forlangender og, naar færegne Omstændigheder maatte opfordre dertil, selv handle i Politimesterens Sted. Det paahviler Politimesteren at gjøre Indberetning maanedlig til Statsanklageren om alle foretagne Efterforskninger, endvidere naar tvivlsomme eller særdeles vigtige spørgsmaal opstaa under Efterforskningen, samt Iøvrigt naar det fordres.

Politidirektøren i Kjøbenhavn, der i sin Efterforstningsvirksomhed er Justitsministeren umiddelbart underordnet, er Pligtig at efterkomme alle lovlige Begjæringer af Statsanklageren, vedrorende Efterforskningen af de under Sidstnævntes Virkekreds horende Forbrydelser, samt at meddele de herhenhørende Oplysninger, som denne begjærer; i særlige Tilfælde kan Stats- anklageren med Justitsministerens Billigelse overtage Ledelsen af Efterforskningen, og det, un- derordnede Politi staar da i fornødent Omfang under hans Befaling.

Retshandlinger i Efterforskningens Interesse, der ikke taale Opsættelse, blive at fore- tage af Undersøgelsesdommeren uden at afvente Begjæring. fornøden meddelelse til Politi- mesteren bsr i saadant Fald uopholdelig finde Sted.

§ 212.

Efterforskningen bor paabegyndes, saasnart vedkommende Embedsmand enten ved egeu Iagttagelse eller ved Anmeldelse fra en offentlig Myndighed eller fra Private eller paa anden Maade faar Grund til at antage, at en Forbrydelse er begaaet, eller faar Kundskab om Be- givenheder, som vcrkke Mistanke om, at en Forbrydelse er begaaet, eller i Anledning af hvilke visse Gfterforstningsskridt ere paabudte.

§ 213.

Offentlige Myndigheder, derunder Domstolene, ere pligtige at gjøre meddelelse, ledsaget af fomodne Oplysninger, til Politimesteren, naar Omstændigheder, som give Grund til at antage, at en Forbrydelse er begaaet, komme til deres embedsmcessige Kundskab.

Det paahviler soerlig under saadunne Omstændigheder Skifteretten i et Konkursbo at fremsende Gjenpart af den i Lov om den borgerlige Retspleie omhandlede Indberetning af

Kurator eller handelskyndige Revisorer i Konkursboer.

Forelagte Lovforslag m. m. 182

§ 214.

Anmeldelse fra Private om formentlig begaaedc Forbrydelser eller om Forhold, der vcekke Mistanke om, at en Forbrydelse er begaaet, gjores ordentligvis til Politiet. Dog blive de ogsaa at modtage af Statsanklageren og i paatrængende Tilfælde af Undersogelsesdommeren, som da snarest muligt tilstiller Politimesteren samme.

Anmeldelsen kan gjøres skriftlig eller mundtlig; i sidste Fald skal af den, som mod- tager Anmeldelsen, skriftlig Beretning optages.

§ 215.

Forklaring skal afkræves Anmelderen om alle Omstoendigheder, som ere af Indflydelse paa Anmeldelsens Sandsynlighed og hans personlige Troværdighed, samt angaaende de mulig forhaandenværeude Bevismidler; efter Omstændighederne kan han ogsaa udspørges om Bevæg- grunden til Anmeldelsen og erindres om Straffen for falsk Angivelse.

Findes det fornødent, kan Anmelderen ved Begjæring til Nndersøgelseudommeren for- anledige« afhort for Retten, inden viecre Skridt foretages.

§ 216.

Er Dagens Paatale afhængig af Justitsministerens Befaling eller af en Opfordring fra en særlig offentlig Myndighed (jfr. § 36), skal Politimesteren bringe de ham tilkomne Oplysninger henholdsvis til Statsanklagerens eller dcn særlige Myndigheds Kundskab, men iøvrigt ikke foretage yderligere Efterforskninger, forcnd Vedkommendes Befaling eller Opfordring foreligger.

Er en Handling, hvis offentlige forfølgning er betinget af en Privats Begjæring, kommen lil Politimesterens Kundskab, men der er Grund til at antage, at den er den paa- gjældende Private ubekjendt, kan han gjøre meddelelse til denne, men foretager Iøvrigt ingen Efterforskning, forend Begæringen foreligger. Denne maa fremsættes udtrykkelig under Iagt- tagelse af Reglen i § 214. Indeholder en af den Private indgiven Anmeldelse om For- brydelsen ingen saadan Begjæring, skal han foranledige« til at afgive ten fornødne Er- klæring.

Ovenftaaende Regler udelukke dog ikke, at uopsættelige Efterforskningsfkridt foretages, førend Befalingen, Opfordringen eller Begjæringen foreligger, under de i § 36 angivne Be- tingelser.

§ 217.

Finder" Politimesteren, at der mangler Grund til at foretage videre Skridt i Anled- ning af en indgiven Anmeldelse eller en fremfat Begz'cering om forfølgning, skal han paa Forlangende meddele en skriftlig Erklæring om sin Vcegring, og om denne er grundet paa, at den formentlige Lovovertrædelse ikke antages at være Gjenstand for offentlig forfølgning, eller paa Anmeldelsens utilstrækkelige Grundlag.

Den, som har indgivet Anmeldelsen eller fremsat Begjæringen, kan derefter henvende sig til den overordnede Myndighed med Andragende om, at det maa blive paalagt Vedkom- mende at træde i Virksomhed.

§ 218.

Efterforskningen skal rettes paa at fremskaffe saadanne Oplysninger om Gjerningen og den eller de formentlig Skyldige, som ere tilstrcrkkelige til at bestemme, om forfølgning ved Domstolene mod en bestemt Person skal begynde, være sig ved Begjaning om Forunoerso- gelse eller ved Anklage for den dømmende Net.

Saa bor og iøvrigt alle Oplysninger erhverves og Foranstaltninger træffes, som skjøn- nes nedvendige eller tjenlige til at forberede Sagens Behandling ved Netten.

§ 219.

Til Opnaallse af Efterforskningens øiemed er Politimesteren berettiget til under dc Betingelser og med de ncrrmerc Bestemmelser, som herom i det Foregaaende ere fastsætte, at foretage Ransagninger og Beslaglæggelser, fordre Oplysninger af offentlige Myndigheder, ind- kalde Vidner, foretage Besigtigelser, lade foretage Syn og Ekjon, anholde Mistcrnkte m. v.

kræver Loven i Anledning af en faaledes truffen Foranstaltning en efterfølgende Henvendelse til Rcttc:>, paahviler det den paagjældende Embedsmand at forge for, at denne finder Sted paa lovbefalet Maade.

Om de foretagne Ofterforskningshandlingcr optages skriftlig Beretning.

§ 220.

skjønner Politimesteren enten strar cllcr i Lobet af Efterforst'ningen, at der ml blive spørgsmaal om at undlade Paatalc i med^or af K 3 7, foreligger han dc fremkomne Op- lysninger for Ttatscinklagcren og standser alle ikke uopscettcligc Eftcrforskningsfkridt, indtil Statsanklagcrens Beslutning forel'ggcr.

§ 221.

Finder Politilnestc'en (jfr. § 211), at der til Efterforskningens Fremme ber træffes Foranstaltninger, som det overhovedet eller under dc givne Omstændigheder ligger udenfor bans Myndighed selv at træffe, er han bcrettigrt til herom at rette Andragende til Under- søgelsesdommcren. Det Samme gja-ldi-r, naar oct iøvrigt findes hcnsigtsmcrsfigt, at Vidner afhores for Netten, eller it Besigtigelser og Syn eller Skjen foretages ved Rettens Hjcrlp.

Undcrsøgelsec'dolnmeren er pligtig at tage Andragendet til Folge, naar dc i Loven foreskrevne Betingelser findes at foreligge.

Retshandlinger mod en Mistcrnkt kunnc kun begjæres i Forbindelse med Andragende om Forundcisogelse eller Anklage.

Naar den begja-rtc Retshandling har fundet Sted, ophorer Underfsgelsesdommerens Virksomhed.

§ 222.

De under Efterforskningen forefaldende retsmøder ere ikke offentlige.

med Hensyn til Underfsgelsesdonimercns Virksomhed under Efterforskningen finde de i §§ 232 — 239 givne Negler Anvendelse, forsaavidt det ikke udelukkes ved Forholdets Nawr.

Udskrift af det i Retsmødernc Foregaacde meddeles Politimcstcren og paa Begjæring Statsanklaaeren

§ 223.

Tages den Begjæring eller Opfordring, af hvilken en offentlig forfølgning er af- bcengig, tilbage, eller befales det af overordnet Myndigbed, henlægges Sagen med Vedtegning af Grunden. Har Politimesteren i en Sag, der hører under Statsanklagercns Virkekreds, ikke faact meddelelse om den Sagens Henlæggelse foranledigende Omstændighed fra Stats- Anklageren, gjør han Indberetning til denne derom.

§ 224.

Findes Efterforskningens Oiemcd at værc opnaact, tager vedkommende Embedsmand Bestutning om Sagens Forfslgning ved Retten i Overensstemmelse med de i det Folgende givne Regler eller om Efterforskningens Afslutning ved Sagens Henlæggelse. Henlægges Sagen, vedtegnes Grunden.

Er Politimesteren påtaleberettiget i Henhold til § 35, tilkommer det ham at tage

de ovenmeldte Vestutninger. Horer Sagen under Statsanklagerens Virkekreds, har Politi- mesteren at andrage paa Forundersogclse, naar han ifolge Efterforskningens Resultat finder Anledning dertil, cg gjør derom Indberetning til Statsanklageren; ellers indsender han Sa- gen til Statsanklageren, der tager fornøden Beslutning om yderligere Efterforffning. Begæ- ring af Forunderfsgelse, Anklage eller Sagens Henlæggelse.

§ 225.

Efterforskningen fortsættes, efterat Sagen er indbragt for Retten, naar Omstændig- hederne opfordre dertil. Under den fortsætte Efterforskning knnnc efter Begjæring, esser i paatrængendc Tilftrlde uden en faadan, Retshandlinger foretages af en Undcrsogelsesdommcr, naar Forholdene ikke tilstede at afvente den Nets Beslutning, red hvilken Sagen er anhængig.

§ 226.

Fov strafbare Handlinger eller Undladelser, hvori Statsanklageren eller Politiets Embeds- eller Bestissingsmænd maatte gj?rc sig skyldige undev Efterforskningen, ifalde de Ansvar efter Lovgivningens Negler.

Klage over dc efter Lovgivningen strafbare Myndigheds Misbrug kan af den Foru- rettede fremscrttc's for Undersogelsesdommercn i den Kreds, hvor den paaflagcdc Handling har fundet Sted, eller for den Net, bvis Virksombed inod Klageren af vedkommende Em- bedsmand paakaldcs, esser for hvilken Sag om Forbindelsen af det Offentlige anbcrngiggjorcs.

Finder Netten, efter at have hort den paagjældende Embeds- esser Bestillingsmand, Sagen klar, og boierc Straf end Boder ei at værc forskyldt, træff>.-r den Afgjørelsen. I modsat Fald som og, bror Klage fra dcn Forurettede ikke er fremsat paa den angivne Maade, forfølges Sagen efter de almindelige Regler.

Paalcrg as Beder i Henhold til §§ 147 og 163 kan ophæves af den Net, for hvilken Klage over Myndigheds Misbrug fremsættes.