Tredie Underafdeling.

Tredie Underafdeling.

Om tvungen Auktion over fast Giendom.

§ 518.

Samtidig med at Udlaegshaveren indgiver Begjæring om Auktion, har han til Fogden at afgive Udkast til Auktionsvilkaarene, ledsaget af en Anmodning om, at Skyldneren saavel- 'om den eller de, der i Egenskab af Pant- eller udlægshavere eller af andre Grunde stulle

tage Del i Auktionsfummen, eller hvis Stilling som Brugshaver?, Servitutberettigede eller desl. iøvrigt kan blive berort ved Salget, maa blive indkaldte til et Msde. med denne An- modning skal der folae fornøden Attest af Skjsde- og Pantebogen, Udskrift af de thinglcefte Dokumenter og en Bestridelses- og Vurderingsforretning over Giendommen, som skal scelges.

§ 519.

Fogden har derefter med 4 Ugers Varsel at indkalde de i foregaaende Paragraf nævnte Personer til et møde paa hans embedskontor.

Indkaldelsen sker ved en almindelig Opfordring til at melde sig, som indrykkes 3 Gange i den til retslige Bekjendtgjørelser bestemte almindelige Tidende, medmindre Taxations- værdien af Giendommen, der skal scelges, ikke overstiger 4000 Kr., i hvilket Tilfælde Be- kjendtgjørelsen indrykkes 1 Gang i ovennævnte Tidende og 1 Gang i det af Justitsministeriet hertil bestemte stedlige Blad. Derhos bliver der at give dem, hvis Interesse i Tvangssalget kan fes af Skjøde- og Pantebogerne eller paa anden Maade, saasom ved Skyldnerens For- klaringer, kommer til Fogdens Kundskab, særskilt Underretning, forsaavidt de have bekjendt Bo- pæl inden Riget (§ 122).

Indkaldelsen skal indeholde Oplysning om Auktionsrckvirentens eller hans Fuldmægtigs Navn og Adkomst til at stille Giendommen til Salg, tydelig Betegnelse af Giendommen efter Beliggenhed og Størrelse, Angivelse af Eierens Navn samt Tilkendegivelse om, at Udkast til Auktionsvilkaarene, af hvilke Enhver mod sportelmcessig Betaling kan faa Udskrift, henligger til Eftersyn for Vedkommende paa Fogdens Kontor. Auktionsrekvirenten har at tilstille de foran ham Berettigede, hvem særskilt Underretning givrs, en Udskrift af Auktionsvilkaarene.

Derhos skal Tid og Sted for Modet angives med tilstrækkelig Bestemthed og Noi- agtighed, ligesom det i Indkaldelsen udtrykkelig skal bemcerkes, at den, der udebliver, udsætter sig for, at hans Ret fortabes ved Tvangssalget.

§ 520.

I Auktionsvilkacnene skal der, hvis ikke saavel Skyldneren som alle de til Deltagelse i Auktionssummen berettigede Personer samtykke i en anden Fremgangsmaade, tilftaas Kjøberen en passende Frist til Tilveiebringelsen af den Del af Købesummen, som skal udbetales. Denne skal for en Trediedel af dette Belobs Vedkommende idetmindste være 3 Maaneder fra Auktionens Datum; men med den Del, der overstiger fornævnte Trediedel, skal der gives Henstand til den fsrste 11te Juni eller 11te December Termin, som indtræffer mindst 3 Maaneder fra Auktionens Datum. Omkostningerne ved Auktionen, som blive at udrede af Kjøberen, medmindre han ved Auktionsvilkaarene er fritagen herfor, kunne fordres betalte inden 8 Dage.

Enhver af de til Deltagelse i Auktionssummen berettigede Personer er Pligtig at finde sig i, at der i Auktionsvilkaarene indrsmmes de ovennccvnte Betalingsfrister med Hensyn til hans Andel i Auktionsudbyttet, ligesom han kan gjøre Krav paa, at Auktionsrekvirenten for sit Vedkommende underkaster sig dem.

Derimod staar det enhver af de nævnte Personer med Hensyn til hans Andel af Auktionssummen frit for at indromme Icengere Betalingsfrister, give Tilsagn om Prioriteters Henstaaen i Eiendommen eller i andre Maader tilstaa Kjøberen lempeligere Viikaar. Det bliver i saa Fald Paagjældendes egen Sag at paase, at der i Auktionsvilkaarene optages fornøden Tilkendegivelse herom, eller at Saadant sker ved et Tillæg til disse eller ved en Til- forsel i Auktionsprotokollen enten i det i § 519 omtalte Møde eller i senere Moder.

Den, som er kontraktmæssig forpligtet til at lade sin Pantefordring, uanset Giendom- mens Salg, forblive indestaaende i den, har ikke noget Krav paa Fyldestgørelse af Auktions« udbyttet, men kun paa, at hans Ret bevares.

Naar ikke Andet med fælles Tamtykke vedtages, har Kjøberen at forrente Auktions- kjøbesummen med 5 pCt. fra Hammerstagets Dato at regne.

§ 521.

De i den foregaacnde Paragraf givne Forskrifter blive at undergive de af Forholdets Natur flydende Lempelser, naar der paahviler Giendommen Grundbyrder, faavelsom naar ved- kommende Behcrftelser ikke slutte sig til almindelig Obligationsgjæld, men til Livrente, Aftægt eller lignende Forpligtelser eller til betingede eller uvisse Fordringer, saasom Kautionsforplig- telser o. desl.

§ 522.

I Auktionsvilkaarene bor der optages det fornødne angaaeude den Sikkerhedsstillelse, som kan fordres af den Bydende, dersom han vil nyde godt af de i § 520 omhandlede Henstande.

Hvis Giendommen skal overleveres, inden Betaling finder Sted, bor der stilles Sik- kerhed for en Trediedel, og ellers for en Fjerdedel af det Belsb, som Auktionskjøberen er pligtig at udbetale, foruden for de af Auktionen flydende Omkostninger. Sikkerheden bor be- staa i indenlandske Værdipapirer, der have Kurs paa Kjøbenhavns Bors, eller i Panteobli- gationer i faste Eiendomme, som fyldeftgjore, hvad der efter de gjælbende Regler kroeves til Umyndiges og offentlige Stiftelsers Midlers Betryggelse. Det følger af sig felv, at den Eiendom, der tilflaas Kjøberen. ikke selv kan benyttes til den heromhandlede Sikkerhedsstil- lelse. Fogden kan tilftaa den Bydende en kort Frist af indtil 8 Dage til at tilveiebringe Sikkerheden, naar der kun ikke mangler Sikkerhed for de Omkostninger, som maatte flyde af, at der maa afholdes en ny Auktion.

medens enhver af de i Salget Interesserede er Pligtig at lade sig noie med for- anforte Sikkerhed, ftaar det derimod til enhver af dem for sit Vedkommende ganske at fra« falde Fordring paa Sikkerhed eller at lade sig noie med en ringere reel Sikkerhed eller med blot personlig Sikkerhed.

Hvis Paagjældende ikke har ladet Tilkendegivelse herom optage i Auktionsvilkaarene, kan han ved selve Auktionen for eller efter Budenes Modtagelse afgive sin erklæring herom

§ 523.

Ligesom Rekvirenten har at iagttage de ovenfor i §§ 520—522 givne Regler, faa- ledes er saavel han som enhver anden af de i Tvangssalget interesserede personer ubefoiet til uden Nodvendighed i Auktionsvilkaarene at optage eller til dem at lade tilfoie andre usædvanlige eller byrdefulde Betingelser, som kunne antages at ville afskrcekke Kuberne.

§ 524.

I det i § 519 omhandlede møde have de Indkaldte at fremkomme med deres Ind- sigelser imod eller Nndringsfmsiag til det af Rekvirenten gjorte Udkast til Auktionsvilkaar saavelsom med de Tilfoielser, som Enhver for sit eget Vedkommende vil have optaget i Auk- tionsvilkaarene. Dog cr hermed ikke sigtct til den eller dem, som anse sig for riendomsberet- tigcde til det Udlaqte eller tro sig i Besiddelse af Servituter, Grundbyrder eller lignende Rettigheder over Stendommen, sorsaavidt disse skulle gaa forud for alle dem, der skulle have Dcrkning gjennem Tvangsfalget.

§ 525.

Fremkommer ingen Indsigelse eller anden Bemcrrkning fra nogen af de Indkaldte eller Andre, som møde for at varetage deres Tarv i Anledning af Salget, anses dc samtlige for at vedtage, at Tvangssalget ogsaa for deres Vedkommende skal foregaa i Henhold til det

fremlagte Udkast til Auktionsvilkaar. Dog har Fogden paa embedsvegne at paase, at Auk- tionsvilkaarene ikke vilkaarlig afvige fra de i §§ 520—523 givne Regler, medmindre ud- trykkeligt Samtykke hertil haves fra alle Vedkommende.

Fremsættes der Indsigelser, ZGndringsforflag eller Andragender om Tilfsielser til det forelagte Udkast til Auktionsvilkaar, skal Fogden ved sin Mcrgling søge at tilvejebringe Enig- hed om Auktionsvilkaarcne, men lykkes dette ikke, har han, efterat Parterne have ytret sig. at afgjore den opftaaede Tvist ved en Kjendelse, der afsiges snarest muligt, samt derefter at drage Omsorg for, at Auktionsvilkaarene afsattes i Overensstemmelse med den trufne Af- gjørelse.

Fogden kan tilstaa de fornødne Udsættelser, dersom Auktionsvilkaarene ikke skjønnes at kunne endelig fastsættes i det i § 519 omhandlede Mode. Fremkommer der Paastande om at forandre Rekvirentens Udkast til Auktionsvilkaarene til Skade for nogen Indkaldt, som ikke har givet Mode, skal Fogden udfætte Sagens Afgjørelse til et folgende Mode, til hvilket de paagjældende Udeblevne særlig skulle kaldes, samtidig med at det meddeles dem, hvilke Paa- stande der cre fremsætte. Udeblive de da, anses de for at samtykke i, at Paastanden tages til følge.

§ 526.

Gr der Uenighed om, hvorvidt eller i hvilken Orden Paagjældende skulle fyldeftgjores af Auktionslummen, kan det undlades i Auktionsvilkaarene at optage nogen Angivelse af, til hvem af dem der skal betales, men det kan, naar Fogden finder Grund til at give herom nedlagt Paastand medhold, iftedetfor bestemmes, at kjøbefummen skal indbetales til Fogden, ftnn i saa Fald har at forholde sig efter de nedenfor i § 537 givne Forskrifter, samt derhos tillige har at drage Omsorg for at iudkræve AuktionsKjøbe summen, i fornødent Fald ad Rettens Vei.

§ 527.

Naar Auktionsvilkaarene ere fastsætte enten ved Overenskomst eller ifolge Fogdens Kjendelse, kan, foruden Auktionsrekvirenten, enhver Udlægshaver og enhver Panthaver, hvis Fordring er forfalden, fordre, at der strides til Auktion i Henhold til den begyndte forfølg- ning og med den af samme folgende Retsvirkning.

§ 528.

Fogden har, saafnart Auktionsvilkaarene ere fastsætte, af egen Drift og uden yderligere Opfordring at tillyse Auktionen.

Dette ster ved, at en Bekjendtgjørelse af det i Næste Paragraf angivne Indhold 3 Gange indrykkes i den til retslige Bekjendtgjørelser bestemte almindelige Tidende samt udenfor Kjøbenhavn tillige i det af Justitsministeriet hertil bestemte stedlige Blad med et Varsel af mindst 14 Dage fra den forfte Indrykkelse at regne. Dog kan udenfor kjøbenhavn Be- kjendtgjørelse i den til retslige Bekjendtgjørelser bestemte almindelige Tidende undlades, naar Tazationsværdien af Giendommen, der skal scelges, ikke overstiger 4000 Kr, og hvor Taxations- værdien er storre, kan Fogden, naar det af nogen Vedkommende forlanges, og han sinder det tjenligt, ogsaa foranstalte Auktionen bekjendtgjort i andre Aviser, endogsaa udenlandske.

Bortfalder Auktionen, har Fogden at aflyse den ved Bekjendtgjørelse een Gang i de nævnte Blade.

§ 529.

Bekjendtgjørelsen skal indeholde cn noiagtig Betegnelse af Eiendommen og Gierens Navn, dens Etorrslse, Beliggenhed og andre Forhold, som kunnc antages at have vcrfentlig

Indflydelse paa værdien, naar og hvorledes Giendommen kan tages i Diesyn, samt derhos en tydelig Angivelse af Tid og Sted for Auktionens Afholdelse.

Tillige skal Bekjendtgjørelsen indeholde Oplysning om, hvor Auktionsvilkaarene hen- ligge til Eftersyn for Lysthavende.

§ 530.

Paa Auktionødagen kan der ikke fremsættes Indsigelser imod de i Henhold til det Foregaaende fastsatte Auktionsvilkaar, men vel modtages Erklæringer om Lempelser i Udbeta- linger, i Betalingsfrister, i Sikkerhedsstillelse o. s. v., og af Fogden gjores Bemærkninger vedkommende Giendommens Tilstand eller om andre faktiske Forhold eller derved nødvendig« gjorte Tillæg til eller Forandringer i Auktionsvilkaarene. Heller ikke kan det formenes dem, der ville fremkomme med de i § 524 2 det Punktum ommeldte Paastande, at fremsætte faa« danne, der da kunne imodegaas af andre Vedkommende, dog uden at nogen egentlig Proce- dure derom kan tilstedes, ligesom Kjendelse heller ikke bliver at afsige om Andet, end om, hvorvidt Auktionen desuagtet kan fremmes eller ikke. Saadanne Paastande kunne dog efter Omstændighederne give Hjemmel for Fogden til efter Vedkommendes Begjæring eller af egen Drift at udsætte Auktionen.

Derefter oplæses Auktionsvilkaarene, Panteattesten og saameget af tidligere Protokol- tilfsrfler eller af andre Dokumenter, som Fogden sinder fornødent at meddele de Lysthavende, medens de ovrige Salget vedkommende Dokumenter bsr være tilstede og til Lysthavendes Eftersyn.

§ 531.

Giendommen opraabes derefter enten delvis eller samlet og enten med eller uden Al- ternativer eftersom Vilkaarene give Anledning til. Budene optegnes, efterhaanden som de gjøres, enten i Protokollen eller paa et særskilt Ark med Tilfsielse af de Bydendes Navne. Hvis Størrelsen af det mindste Overbud ikke er fastsat i Auktionsvilkaarene, ftaar det til Fogden at fordre, at Overbud skulle have en i Forhold til Gjenstandens Betydenhed passende mindste Størrelse, ligesom Fogden i det Hele har at lede Auktionen og sorge for, at denne fremmes med Ro og Orden og uden unødvendigt Ophold. Naar Ingen efter derom 3 Gange gjen- tagen Opfordring gjør Overbud, standses Opraabet, og Resultatet indfores i Protokollen. Der gives Vedkommende Leilighed til at gjøre de Bemærkninger med Hensyn til Sikkerhedsstillelse, ny Auktion, Auktionens Hcevelse og deslige, hvortil der maatte være Anledning, og Fogden afgjør derefter det fornødne, dersom det behoves, ved en Kjendelse. Hvis Salg skal finde Sted, bekrceftes det vedkommende Bud ved Hammerstag.

§ 532.

Enhver, som ifolge § 527 kan fordre Auktionens Fremme, har, forsaavidt han ifolge sin Fordrings Beskaffenhed kan antages at ville faa Del i den budne kjøbesum, Ret til, dersom Andet ikke er vedtaget ved Auktionsvilkaarenes Fastsoeitelse, at gjøre Fordring paa, at Hammerstag gives den Hoistbydende, som kan tilfredsstille de Fordringer, der lovmedholdelige« stilles med Hensyn til Sikkerheden for Budets Opfyldelse.

§ 533.

Dog kan Skyldneren saavelsom enhver af dem, hvis Rettighed over Giendommen ved Tvangssalg vil bringes til at ophore, forsaavidt han ikke ifolge det skete Bud vil faa fuld Dcekning for sit Krav, fordre en anden Auktion afholdt, naar han ftrax paa Auktionsstedet erklærer Saadant, imod at han stiller Sikkerhed for Betalingen af de, af den nye Auktion flydende Omkostninger, forsaavidt disse ikke maatte blive dcrkkede ved et hoiere Bud. Ved

den anden Auktion bor Giendommen absolut bortfælges, uden Henfyn til, hvad Bud der ved famme erholdes, medmindre alle de, som ifølge § 527 kunne fordre Auktionens Fremme, samtykke i, at flere Auktioner afholdes, i hvilken Henseende bemcerkes, at de, der ikke gjøre Indsigelse, anfes for at samtykke.

Den, som er Hoistbydende ved fsrste Auktion, er, dog ikke i længere Tid end 6 Uger, bunden ved sit Bud for det Tilfælde, at der ikke ved anden Auktion skulde skulde ske ligefaa hoit eller Høiere Bud, eller det skete Bud formedelst manglende Sikkerhedsstillelse ei kan an- tages. Gives der ved anden Auktion hverken Hammerstag til ham eller til nogen Anden, er den Hsistbydende ved forste Auktion loft fra sit Bud. og Forpligtelse til at vedstaa Budet paahviler heller ikke den eller de Hoistbydende ved anden Auktion.

§ 534.

Naar en anden Auktion skal finde Sted, maa herom udgaa en ny Bekjendtgjørelse med 14 Dages Varsel, der idetmindste indrykkes een Gang i de i § 528 nævnte offent- lige Blade.

Det skal i Bekjendtgjørelsen udtrykkeligt bemoerkes, at det er anden og sidste Auktion.

§ 535.

Den Hoistbydende har ikke ved nogen af Auktionerne Ret til at fordre Hammerstag.

Den i Konditionerne betingede Sikkerhedsstillelse (jfr. § 522) kan fsrst forlanges, naar Hammerstag tilbydes; dog kan Fogden, naar af Vedkommende fremfættes Paastand herom, forlange, at ubekjendte eller uvederhcrfnge personer strax skulle stille en mindre Sikkerhed efter Fogdens skjøn, hvis deres Bud skal komme i nogen Betragtning.

§ 536.

Den, der har erholdt Hammerstag, er forpligtet til at berigtige Kjøbesummen ved Betaling enten umiddelbart til de i Auktionsvilkaarene angivne Personer eller til Fogden, der- som dette maatte være bestemt i Henhold til § 526. Det forft forfaldne Afdrag Paa Købe- summen erlægges, forsaavidt ikke Andet er bestemt i Konditionerne, eller forsaavidt ikke Sam- tykke fra Vedkommende til Udsættelse haves, til den eller de forst Berettigede, forsaavidt til- strække kan, og anvendes saaledes i Almindelighed fsrst til Dcekning af resterende Skatter og Afgifter, hvis Prioritet er bevaret, og som ikke ere betingede udredede udenfor Kjøbefummen.

§ 537.

I det Tilfælde, at Betalingen efter § 526 skal erlægges til Fogden, har denne, strax efterat Hammerstag er givet, at gjøre et Udkast til Auktionssummens Fordeling imellem de i Tvangssalget interesserede Personer, hvilke derpaa med 14 Dages Varsel indkaldes til et Msde. Indkaldelsen, der skal indeholde Tilkendegivelse om, at Udkastet ligger til Efterfyn paa Fog- dens Kontor, hvor enhver Vedkommende mod sportelmcesfig Betaling kan faa en Afskrift af det, sker ved en almindelig Opfordring til at melde sig, som indrykkes een Gang i den til retslige Bekjendtgjørelser bestemte almindelige Tidende, hvorhos der bliver at give dem, hvis Interesse i Tvangssalget kan ses af Skjøde- og Pantebsgerne eller paa anden Maade, saa som ved de tidligere stedfundne Forhandlinger, er kommen til Fogdens Kundskab, særfkilt Un- derretning, forsaavidt de have bekjendt Bopæl inden Riget (§ 122).

Fremkommer der i det berammede møde ingen Indsigelse mod Fogdens Udkast, fore- tages Fordelingen af kjøbesummeu, efterhaanden som den indkommer, i Overensstemmelse med det, dog uden at herved Nogens Ret iøvrigt prcrkluderes.

Fremsættes derimod Indsigelser, og lykkes det ikke Fogden ved mægling at tilveie-

bringe Enighed, henviser han de ivistende Parter til almindelig Rettergang. forsølges en gjort Indsigelse ikke behorig inden 4 Uger, anses den som ikke fremsat.

Den Del af Auktionssummen, med Henfyn til hvilken ingen Indsigelse er fremsat, udbetales i Overensstemmelse med Udkastet, men den Del af den, som er Gjenstand for Tvist, tilbageholdes, forsaavidt den er indkommen eller maatte indkomme, indtil Sagens endelige Afgjørelse.

Fogden har at sørge for de indkomne Summers hensigtsmæssige Bevaring og Frugt- bargjørelse i Mellemtiden.

§ 538.

I Tilf«lde af, at AuktionsKjøberen ikke efterkommer Auktionsvilkaarene, er Rekvirenten saavelsom enhver af de Personer, som ifølge deres Fordringers Beskaffenhed have Krav paa at faa Del i Kjøbesummen, berettiget til at fordre, at Eiendommen sættes til en eneste Auktion paa Auktionskjøberens Risiko og Regning, faaledes at han bliver pligtig at tilsvare, hvad der maatte bydes mindre, uden at have Krav paa, hvad der maatte bydes mere, end AuktionsKjøbesummen.

Fogden har paa Vedkommendes Begjoeriug at tillyse Auktionen i Overensstemmelse med de for den anden Auktion i § 534 givne Regler.

Ovenanforte Fremgangsmaade udelukker ikke, at enhver af de til Deltagelse i Auk- tionskjøbesummen Berettigede for sin Del, eller efter Omstændighederne Fogden paa Samtliges Vegne, anvender almindelig Retsforsølgning imod Auktionskjøberen.

§ 539.

Fogden h.ir at udstede Auktionsfkjode til Kjøberen paa Tvangsauktionen eller hvem denne har overdraget sin Rei, naar de for Skjødes Erholdelf? i Auktionsvilkaarene satte Be- tingelser ere opfyldte, eller Bevis fores for, at alle Vedkommende have faaet, hvad der til' kommer dem, eller samtykke i, at Skjøde maa udstedes.

Bestaar det Solgte af flere færskilte Eiendomme, skal Fogden, naar det forlanges af kjøberen eller hvem der troeder i hans Sted, og naar de derpaa hvilende Hcrftelser ere helt afgjorte eller Vedkommendes Samtykke tilveiebragt, give særfkilt Skjøde eller Overdragelsesdo- kument paa hver særskilt Giendom. Forlanges en foerskilt Giendom delt, skal det Samme iagt- tages, naar de lovbestemte Betingelser for Delingen ere godtgjorte at være tilstede.

Kjøberen er i Mangel af anden Bestemmelse i Vilkaarene pligtig at have taget Skjsde eller Overdragelsesdokument og berigtiget kjøbet i enhver Henseende inden 1 Aar efter Ham- merstaget.

§ 540.

Kjøberen paa Tvangsauktionen er, naar den i § 548^ angivne Frist af 4 Uger er forløben, uden at der er gjort Retsmidler gjældende, og han har fyldestgjort Auktionsvilkaarene, berettiget til at lade de Hcrftelser, til hvis Dcrkning der efter Auktionens Udfald Intet udkom- mer, udslette af Skjøde- og Pantebogen.

§ 541.

I Auktionsvilkaarene bestemmes de Honorarer, som kjøberen har at udrede; til Rekvirentens juridiske Konsulent kan i det Hoieste betinges for samtlige i Forbindelse med Auktionen staaende Forretninger ^ pCt. af Kjebesummen, naar denne overstiger 10,000 Kr., og hvis den er ringere, kun Salærer fra 20 til 50 Kr. fowden Rejseomkostninger.

Forsaavidt nogen af de ovrige Modende har Krav paa Salcrr, bestemmes dette ikke procentvis i Forhold til Kjvbesummen eller Størrelsen af den Fordring, som de stulle voerne Forelagte Lovforslag m. m. 173

om, men i Forhold til Uleiligheden ved Modet og Sagens Beskaffenhed i det Hele ligeledes med Tillæg af Reiseomkostninger.

I intet Tilfælde kunne Reiseomkostninger beregnes for længere Afstande, end om en Sagfører indenfor Retskredsen var benyttet.