I.

Om Skifte af Dsdsbo og Flrllesbo m. v.

§ 616.

med Hensyn til Behandlingen af Dodsboer saavelsom af de ourige i Loven af 30te November 1874 om Skifte af Dodsbo og fællesbo m. m ommeldte Boer har det sit Forblivende ved den gjældende Net med de Forandringer, som følge af de i nedenstaaende Paragrafer indeholdte Regler.

§ 617.

Skal der fra et Bo, hvori Arv og gjæld ikke er vedgaaet, afhcendes Effekter, hvori Nogen har Pant, sker dette efter de Regler, som i saa Henseende gjælde for Konkursboer, jfr. § 633. Naar iøvrigt Afhændelse ved offentlig Auktion af et Bos Effekter skal finde Sted, sker dette ved Skifteretten, som herved har at iagttage de Regler, der gjælde, naar Embedsmænd paa embedsvegne have at bortscelge Statens eller Privates Gods ved of- fentlig Auktion.

§ 618.

Naar en paa offentligt Skifte anmeldt Fordring eller et der fremsat Krav med Hen- syn til de under Skiftebehandling værende Midler modsiges af Nogen iblandt Boets Vedkom- mende, og det ikke lykkes at tilveiebringe Forlig ved Moegling af Skifteretten, afgjør denne om paagjældende Paastand skal bestrides af Boet, hvilket Sidste ogsaa kan besluttes af Skifteretten, hvor den paa embedsvegne finder at burde modsætte sig den, eller om Boet ikke skal optrtrde som Part, men overlade Vedkommende selv at udfore Tvisten.

Forelagte Lovforslag m. m. 175

§ 619.

Skal en Paastand eller Fordring bestrides fra Boets Side, har Skifteretten snarest muligt herom at underrette den, der har fremsat Paastanden eller anmeldt Fordringen, samt tilkjendegive ham, at han maa forfølgc sit Krav ved scedvanlig Rettergang imod Boet. Fore- tager Paagjældende ikke inden 4 Uger herefter de fornødne Skridt i saa Henseende, bliver Boet at opgjore, som om Paastanden ikke var bleven fremsat eller Fordringen ikke var ble- ven anmeldt.

Overlades det til den, som modsiger Fordringen eller Paastanden, selv at udfore Tvisten, har Skifteretten at tilkjendegive ham, at han inden 4 Uger har at foretage de fornødne Skritt til Retssags Anlæg imod den, som har anmeldt Fordringen eller nedlagt Paa- standen, da der i modsat Fald ved Boets Opgjørelse ikke vil blive taget Hensyn til hans Indsigelse imod Fordringen eller Paastanden.

Ville Parter, imellem hvilke en Tvist paa Skiftet er opstaaet, overlade spørgs- maalets Afgjørelse til Skifteretten, er denne, naar ingen Bevisførelse ved Vidner, Syn eller Parternes egen Forklaring behsves, pligtig at afsige en Kjendelse, ved hvilken spørgsmaalet da er afgjort paa samme Maade som ved Voldgift.

§ 620.

De i foregaaende Paragraf omhandlede Sager anlægges paa det Sted, hvor Boet behandles, enten for Underretten eller for den Landsret, under hvilken vedkommende Skifteret staar, forsaavidt Sagen ifølge dens Gjenstand henhorer under Landsret.

Dog skal det, hvor cn Fordring bestrides af Boet, altid staa den, der nedlægger Paastanden eller anmelder Fordringen, frit for at begjoerc Sagen paakjendl ved Underret uden Hensyn til dens Gjenstand.

§ 621.

Boet er i de i § 619 forste Stykke omhandlede Tilfælde felv at anse som Mod- part, hvorfor Klageskriftet (§§ 160 og 343) lyder paa det og forkyndes for Skifteretten paa Boets Vegne.

Det paahviler Skifteretten at forge for, at Boet under Retssagen repræsenteres paa behørig Maade.

§ 622.

De i § 619 omhandlede Sager udføres Iøvrigt efter de almindelige Regler, som gjælde for Sagers Behandling henholdsvis ved Landsret og Underret.

§ 623.

Imod de afsagte Domme kan der anvendes de almindelige Retsmidler.

Den afsagte Dom kan derfor ikke, medmindre paagjældende Parter frafalde Rets- midlers Anvendelse imod Dommen, eller denne ifølge fin Gjenstand ikke kan angribes ved Retsmidler, lægges til Grund for Boets videre Behandling, foreno der er hengaaet cn Frist af 4 Uger fra Afsigelsen, uden at der er gjort Retsmidler gjældende.

Skulde Dommen blive forandret eller annulleret ifolge senere Anvendelse af Rets- midler, tages behørigt Hensyn hertil ved Boets videre Behandling, og i fornøden: Fald ved Omgjørelse af det Foretagne, hvis Skiftet ikke endnu er sluttet, men efter den Tid maa en- hver Forandring fsges iværksat ved Paaanke af Repartitionen.

§ 624.

Kjendelser eller Beslutninger af Skifteretten, der forefalde under Boets Behandling, kunne, forsaavidt der overhovedet er Adgang til at indbringe orm til Høiere Nets prøvelse

(jfr. § 626), anbringes ved Besværing til den Landsret, under hvilken Skifteretten ftaar. Boets Behandling bliver dog ikke desto mindre at fortsætt?, men Skifteretten har i saa Fald at drage Omsorg for, at den Ankendes Ret ikke foregribes ved Behandlingen, medens Besvce- ringen staar paa.

Besværingen maa iværksættes inden 2 Uger, efterat paagjældende Beslutning er tagen eller Kjendelse afsagt.

Dog k. n Landsrettens Formand efter et af vedkommende Part indgivet skriftligt Andragende, hvormed de fornødne Oplysninger maa folge, undtagelsesvis tilstede Besværings Iværksættelse indtil 6 Maaneder, efter at Beslutningen er tagen eller Kjendelsen afsagt, naar ganste særegne Omstændigheder retfærdiggjore, at Parten ikke i rette Tid har iværksat Besværing.

§ 625.

Den tilendebragte Skiftebehandling og i Forbindelse hermed de under samme afsagte Kjendelser og tagne Beslutninger, forsaavidt som disse ikke have været gjort til Gjenstand for Besværing, kunne paaankes til den Landsret, under hvilken Skifteretten staar.

Paaanken maa iværksættes inden 4 Uger, efterat Skiftet i Henhold til Reglen i Lov af 30te Novembea 1874 § 50 anses som fwttet.

Dog kan Opreisning imod Undladelse af at iværksætte Paaanke inden den fore- strevne Tid, iøvrigt i Overensstemmelse med Reglen i § 624 sidste Stykke, gives indtil 1 Aar efter Skiftets Slutning.

§ 626.

De i §§ 624 og 625 omhandlede Retsmidler kunne ikke anvendes imod de Be- stemmelser, der af Skifteretten træffes iwlge Lov af 30te November 1874, §§ 16 sidste Stykke. 19 tredie Punktum. 23, 24 fmste Punktum, 27 sidste Punktum. 30 sidste Punk- tum, 32. 47 fsrste Punktum, 51 1ste Stykke og 75 samt denne Lovs § 618.

§ 627.

Parterne kunne ikke gyldigen give Afkald paa deres Adgang til at anvende de i §§ 624—625 omhandlede Retsmidler, førend efterat den Handling eller Afgjørelse af Skifte- retten, med Hensyn til hvilken der er Eporgsmaal om Retsmidlers Anvendelse, er stet.

§ 628.

Paaanke iværksættes ved, at der tilstilles Skifteretten Ankestrift paa den i § 356 bestemte Maade. Besværing derved, at der indgives Besværingsfkrift til Skifteretten i Over- ensstemmelse med § 321.

Skifteretten har paa Boets Bekostning at drage Omsorg for, at der i fornødent Fald tages til Gjenmcele.

§ 629.

Pacianken foregaar iøvrigt i Overensstemmelse med de om Paaanke fra Underretten til Landsretten i fjerde Affnit givne Regler.

Som en følge heraf finder der en fuldstcrndig ny Bevisforelse og Sagsudvikling Sted for Landsretten.

Den for Skifteretten stedfundne Procedure er ikke bindende, og der er endog Intet til Hinder for, at Tillæg til og Rettelser i de tidligere Påstande fremsættes. Dog kunne Parterne ikke tilbagekalde de af dem for Skifteretten afgivne protokollerede Erklæringer med Hensyn til Sagens Sammenhcrng.

§ 630.

Besværing foregaar med de Lempelser, som følge af ovenstaaende Bestemmelser, efter samme Regler som Besværing til Landsretten over Underrettens Handlinger, jfr. § 360.

§ 631.

Naar en i Henhold til § 625 iværksat Paaanke har fundet sin Afgjørelse ved Landsretten, kan der i Reglen ikke ske yderligere Paaanke til Hoiesteret. Dog kan Høiesterets Formand i Forbindelse med to af ham tiltagne medlemmer af Retten tillade, at Sagen undtagelsesvis indbringes for Hoiesteret. Andragende herom fremsættes og behandles paa den i § 304 fastsatte Maade.

Om Paaanken til Høiesteret gjælde de almindelige Regler i tredie Afsnit Kap. I.

Landsrettens afgjerelse i Anledning af Besværing er ikke Gjenstand for yderligere Besværing til Heiesteret.