Kapitel IV.

Kapitel IV.

Om de offentlige Anklagere.

§ 23.

De offentlige Anklagere virke for forfølgning af Forbrydelser dels ved umiddelbar Virksomhed dels ved Henvendelse til og udenfor kjøbenhavn Tilsyn med Politimyndighederne efter de ncrrmere Regler i nærværende Lov.

Udenfor de offentlige Anklageres Virkekreds ere de Lovovertrædelser, som ved Lov- givningen ere henviste til Paatale af Private, samt de Lovovertrædelser, som ifolge nærværende Lov paatales af Politimyndighederne (H 35), forsaavidt ikke Reglerne om Straffesagers Forening medføre Undtagelser, eller der, hvad de sidstnævnte Lovovertrædelser angaar, sinder Paaanke Sted.

§ 24.

Det paahviler de offentlige Anklagere som Embedspligt at fremme enhver Sag med den Hurtighed, som Tilfældets Beskaffenhed tillader, og derved ikke blot have for Die, at strafskyldige Personer drages til Ansvar, men ogsaa, at forfølgning af Personer, som ikke ere strafskyldige ikke finder Sted. De ere pligtige at vise Retten skyldig Agtelse samt at efter- komme de af Retten i medfør af nærværende Lov givne Paalæg.

§ 25.

Justitsministeren kan give saadanne almindelige Forskrifter for Udssrelsen af de offentlige Anklageres Forretninger, som ved Siden af Loven findes fomodne, fremdeles med Hensyn til enkelte Sager paalægge vedkommende Anklager at begynde eller fortsætte, undlade eller standse forfølgning, at foretage bestemte forfølgningsskridt, at gjøre Retsmidler gjal- dende o. s. fr., samt afkrcere Indberetning om Straffesager ogsaa udenfor de lovbestemte Tilfælde.

§ 26.

Staar en offentlig Anklager i et Forhold, som vilde udelukke en Dommer fra at handle i Sagen, skal han gjere meddelelse herom til sin nærmefte Foresætte, for at denne kan træffe saadan Foranstaltning, som i den Anledning maatte findes fornøden.

§ 27.

Overstaisankla^eren varetager det fornødne i Anklagens Interesse med Hensyn til Straffesagers Forhandling for Høiestcret; han kan fremdeles efter Paalæg af Justitsministeren eller af egen Drift ganske eller tildels overtage det til de ved Landsretterne beskikkede Stats- anklageres Forretningskreds horende Hverv i en hmlkensomhelst Straffesag.

Ouerstatsanklageren er de andre offentlige Anklagere overordnet og fører Tilsyn med deres Hvervs Udførelse, hvorved Reglerne i § 25 finde tilsvarende Anvendelse. Han gjør Indberetning aarlig til Justitsministeren om de i Aarets Lob afgjorte og endnu henstaaende Straffesager saa og ellers, naar Omstændighederne opfordre dertil, eller naar det fordres.

§ 28.

Den til Overstatsanklagerens Bistand beskikkede Statsanklagcr er befoiet til efter Paalæg af Overstatsanklageren eller i Tilfælde af dennes Forhindring uden Paalæg at fore- tage enhver Embedshandling, som horer under Overstatsanklagerens Virkekreds.

§ 29.

De for Landsretskredsene beflittede Statsanklagere virke for forsølgning af alle, ikke ifølge § 23 undtagne Forbrydelser, hvad enten disses Paadommelse i fsrfte Instants ster ved Landsretten eller ved Underretterne i Landsretskredsen; endvidere varetage de An- klagens Interesser ved Forhandling for Landsretten af de under Politiets Anklagemyndighed herende Sager, der ere paaankede.

Overstatsanklageren kan paalægge en Statsanklager at overtage i det Hele eller for en Del det offentlige Anklagerhverv i en Sag, som hører under en anden Statsanklagers Forretningskreds.

Det paahviler Statsanklagerne at gjøre Indberetning maanedlig til Overstatsanklageren om afgjorte og henftaaende Straffesager, i hvilke de have handlet som offentlige Anklagere, endvidere naar tvivlsomme eller særdeles vigtige Spørgsmaal opstaa i de Sager, som de be- handle, saa og ellers, naar det fordres.

§ 30.

Hjcrlpe-Statsanklagerne ere befoiede til efter Paalæg af Statsanklageren eller i Tilfælde af dennes Forhindring uden Paalæg at foretage enhver Embedshandling, som hører under Statsanklagerens Virkekreds.

De beskikkede Anklagere ved Underretten have efter Paalæg af Statsanklageren at udfore Anklager for Underretten.