III.

Om fængsling.

§ 182.

Ingen kan underkastes fængsling for Handlinger, som kun kunne medføre Straf af Bsder eller simpelt fængsel.

fængsling kan kun finde Sted i Kraft af en Retskjendelse; en saadan kan fsrft af- siges, efterat den Paagjældende er hsrt for en Ret angaaende Sigtelsens Gjenstand, medmindre han unddrager sig forfølgning ved Ophold i Udlandet.

§ 183.

Under de i § 182 angivne Forudsætninger kan fængsling af en Mistcenkt besluttes af Retten:

1) ved Forbrydelser, som det efter § 35 tilkommer Politimesteren eller efter § 39 en Privat at paatale, naar den Mistcenkte er en Person, der streifer om uden Midler til lovligt Underhold, eller som ikke har Bolig eller dog varigere Ophold i Riget, eller er en Ubekjendt, om hvis Navn og Opholdssted ingen antagelige Oplysninger haves eller kunne fremskaffes; samt ved andre Forbrydelser,

2) naar der enten paa Grund af de under Nr. 1 angivne Omstændigheder eller Iøvrigt paa Grund af Sagens Beskaffenhed og den Mistænktes Forhold er Grund til at frygte, at han vil unddrage sig Ansvaret ved Flugt eller Forstikkelse;

3) eller der efter Sagens Omstændigheder er Grund til at antage, at han vil beftrcelc sig for at gjøre Undersøgelsen frugteslss ved Fjernelse af Gjemingens Spor, Aftale med medsigtede eller Vidner eller paa anden lignende Maade;

endvidere

4) for at forhindre, at en person, som sigtes for det i Straffelovens § 299 om- meldte Forhold, skal bringe sin Trusel til Udførelse.

§ 184.

fængslingskjendelse afsiges af den Ret, for hvilken Sagen er anhængig. Er en An- holdt ikke fremstillet for denne Ret, og der er Grund til at frygte for, at han ikke saa be- timelig kan henfores til samme, at Kjendelsen kan blive afsagt der inden Udløbet af den Frist, i hvilken en Person kan forblive under Anholdelse, afsiges Kjendelsen af den Under- søgelsesdommer, for hvilken den Anholdte er fremstillet; af Kjendelsen og de i den Anledning stedfundne Forhandlinger tilstilles der i faa Fald den Ret, ved hvilken Eagen svcever, Udskrift.

§ 185.

Fceugslingskjendelsen skal indeholde den Sigtedes Navn og den Iøvrigt muligft nsiagtige Betegnelse af ham, samt være ledsaget af Grunde, i hvilke Sigtelsens Gjenstand og Henvisning til det eller de Lovbud, hvorunder Sigtelsen falder, samt til den Bestemmelse, som i det givne Tilfælde hjemler Fængslingen, skal indeholdes. Udskrift meddeles paa Forlangende den Fomgslede inden 24 Timer.

§ 186.

Er den Sigtede tilstede i Retten ved fængslingskjendelsens Afsigelse, oplæses denne for ham.

Er den Sigtede ikke tilstede, udfærdiges en Udskrift af Retsbogen med Rettens Formands Underskrift, som overgives Politiet til Iværksættelse. Ved denne sinde Reglerne i §§ 173, 175 o>; 176 tilsvarende Anvendelse.

§ 187.

Er fængslingskjendelseu afsagt, uden at den Fomgslede har været hsrt angaaende Sigtelsen, skal Afhørelse for Retten finde Sted inden 24 Timer efter Paagribelsen eller Ind- bringelsen i Riget, jfr. § 178. Iøvrigt finder Afhørelse af den Fomgslede Sted, naar de almindelige Regler medføre det.

Den fængslede hensættes i Varetægtsfængslet paa det Sted, hvor Sagen er anhængig. Om hans Henbringelse til Varetægtsfængslet paa et andet Sted, hvor Sagen senere anhængig- gjøres, tager vedkommende Rets Formand Beslutning.

§ 188.

Den fængslede er undergiven de Indskrænkninger, som ere nodvendige til Sikkring af Fængslingens Hiemed eller til Opretholdelse af Famgselsordenen. særlig fastsættes følgende Regler med Hensyn til den Sigtedes Behandling:

1) Hvorvidt Andre end de ved fængslet Ansætte skulle have Adgang til Fangen, beror paa Rettens Formand, jfr. dog med Hensyn til Forsvarere §§ 47 og 57. Tilladelse til, med de Indskrænkninger, som Fcrngselsordenen kræver, og under faadant Opsyn, som Rettens Formand finder fornødent, at modtage Bessg af en læge eller Præst efter eget Valg,

af Slægtninge eller af Personer, som staa i Forretningsforhold til Fangen, eller med hvem han onster at raadfore sig, bor kun nceates, naar Omstændighederne give Grund til at frygte, at deraf vil opstaa Skade for Undersøgelsen.

2) Om det skal tillades Fangen at afsende og modtage Breve, beror paa Rettens Formand, jfr. dog med Hensyn til Forsvarere Z§ 47 og 57. Tilladelse bor kun ncegtes, naar Rettens Formand, efterat have læst Brevet, finder enten, at der kan være Grund til at befrygte, at dets Afsendelse eller Udlevering vil være til Skade for Undersøgelsen, eller at dets Afsendelse vilde indeholde et Retsbrud. Afsendelsen af lukkede Skrivelser til Ret eller øvrighed kan ikke ncegtcs Fangen.

3) Varetægtsfanger have Ret til at sysselsætte sig, dog med de Begrændsninger, som følge af Fængslingens øiemed og fængselsordenen. Denne Ret kan kun betages en Fange, naar han har forstyldt det som discipliner Straf.

4) Legemlig Revselse maa ikke anvendes som discipliner Straf paa Varetægtsfanger.

5) Hverken Arrestforvareren eller andre Personer maa benyttes til at udforske Fangen. Ncrrmere Regler om fængselsordenen fastsættes ved kongelig Anordning under Iagt- tagelse af det i nærværende Paragraf Forestrevne.

§ 189.

Den anordnede fængsling bortfalder, naar forfølgning frafaldes, eller den Sigtede frifindes, og der ikke er anden af den endte Sag uafhcrngig Grund til at holde h.im fængslet.

Fcrngslingen ophæves ved Rettens Beslutning, naar i løbet af Undersøgelsen de Grunde, hvorpaa den ftottedes, bortfalde, og Grunde til Fcrngsling ved en ny Kjendelse ikke ere forbaanden. Navnlig bor den paa § 183 Nr. 3 stottede fængsling ophceves, saasnart Undersøgelsen i paagjældende Retning cr sikkret, i hvilken Henseende det Fornødne snarest mulig skal iværkfættes.

De med Hensyn til fængslingens Ophor fornødne Afgjørelser og Forholdsregler træffes af den Ret, for hvilken Sagen er eller var anhængig.

§ 190.

Gr den Sigtede under 18 Aar, skal Retten, forsaavidt det efter Sigtelsens Gjenl'tand, den Sigtedes Personlighed og de forbaandenværen.de Forhold lader sig gjore, istedetfor fængsling beslutte, at han sættes under Tilsyn af paalidelige Personer, Forceldre eller Andre. Naar Forceldre eller Andre fremsætte ønste om, at en faadan Sigtet maa betros til deres Tilsyn, kan Retten, om det findes nodvendigt, knytte Indvilgelse heri til den Betingelse, at Sikkerhed stilles af de Paagjældende overensstemmende med Reglerne i §§ 191 og 192.

I andre Tilfælde skal, hvor Saadant maa anses for tilstrækkeligt til Formaalets Op- naaelse, istedetfor fængsling efter Rettens Beslutning træde Bevogtning i Hjemmet paa den Sigtedes Bekostning efter Sikkerhedsstillelse for det hertil sandsynlig medgaaende Belob, Tilhold om ikke uden Dommerens Tilladelse at forlade et anvist Opholdssted eller en bestemt Kreds, Paalæg om til bestemte Tider at fremstille sig for Politiet, Beslaglæggelse af Pas eller andre Legitimationødokumenter, samt Losladelse mod Sikkerhed efter de nærmere Regler i efterfolgende Paragrafer.

§ 191.

Losladelse mod Sikkerhed kan ikke finde Sted, naar den i § 183 Nr. 3 nævntc fængslingsgrund er forhaanden.

I de i § 183 Nr. 1 og 2 nævnte Tilfælde skal Fritagelse for fængsling tilstedes, naar Formaalet maa antages tilstrækkelig betrygget ved, at Sikkerhed stilles for, at den Sigtede vil møde i Retten til enhver Forhandling i Sagen efter behorig Indkaldets?, samt indfinde

sig til Dommens Fuldbyrdelse, hvis den gaar ham imod; det paahviler den Sigtede i saa Fald at opgive Bolig eller Opholdssted i Kongeriget, hvor alle Forkyndelser til ham kunne ste. I det i § 183 N,. 4 ommeldte Tilfelde tilstedes Fritagelse for Fængsling, naar det findes tilstrekkeligt, at Sikkerhed stilles for, at den Sigtede vil undlade den Virksomhed, som frygtes, indtil Dommen, hvis den gaar ham imod, kan fuldbyrdes.

§ 192.

Retten fastsætter Sikkerhedssummens Størrelse. Herved tages efter Tilfældenes For- fkjellighed Hensyn til den fandsynlige Straf, til Beskaffenheden af den Virksomhed, som frygtes, til den sandsynlige Udgift og Besvær, som et Brud paa den overtagne Forpligtelse vil med- fore, samt til den Sigtedes Forhold og den Tikkerhedsstillendes Formue.

For Summens Betaling i Tilfælde af dens Forbrydelse stilles Sikkerhed ved Over- leverelse af rede Penge eller sikkre værdipapirer efter Dagens Kurs, hvilke, naar det forlanges eller af Dommeren findes hensigtsmæssigt, blive at opbevare i Nationalbanken eller vedkom- mende Amtsstue, eller derved, at tvende i Kongeriget bosætte vederheftige Personer gaa i Borgen som Selvskyldnere, Gn for Begge og Begge for En. Den, der tilbyder sig som Borgen, skal paa Forlangende godtgjore sin Vederheftighed.

§ 193.

Er Sikkerhed stillet for en Sigtets Mode, forbrydes Belobet ti! Statskassen, naar den Paagjeldende udebliver uden at vere forhindret ved lovligt Forfald, hvilket det paahviler den Sigtede i rette Tid at oplyse. Om Forbrydelsen afsiger Retten Kjendelse; oplyser den Sigtede senere, at han ved lovligt Forfald var forhindret i at møde og tillige, at det ikke var ham muligt i rette Tid at oplyse Saadant, opheder Retten sin Kjendelse.

Fremstiller den Sigtede sig frivillig inden 14 Dage, efterat han skulde vere modt, eller fremstille de Personer, som ere gaaede i Borgen, den udeblevne Sigtede for Retten inden 14 Dage, efterat de ere underrettede om Udeblivelsen, eller meddeles der af dem inden den nevnte Frist faadanne Oplysninger, ved Hjelp af hvilke det lykkes at paagribe den Udeblevne, kan Retten indromme Fritagelse for Sikkerhedssummens Forbrydelse ganske eller for en Del; dog hefter den altid for alle ved Udeblivelsen foranledigede Bekostninger.

Er Sikkerhed stillet for Undladelsen af en vis Virksomhed, forbrydes Belobet, naar den Sigtede foretager nogen Handling, der sigter til at forberede eller udfore hin Virksomhed. Belobet hefter i dette Tilfelde ogsaa for den Erstatning eller Godtgjørelse, som det ifølge flig Virksomhed maatte paahvile ham at udrede.

§ 194.

Indtrede Omstendigheder, der vise. at en Forholdsregel, som Retten har besluttet istedenfor Fengsling, er utilstrekkelig, tresser Retten ved Kjendelse den efter de forandrede Forholds Krav fornødne Bestemmelse, faasom om Fengsling eller om Henfettelse under andre Personers Tilsyn, eller om yderligere Indskrenkninger i den indrommede Frihed, eller om Forhoielse af Sikkerhedssummen eller om ny Sikkerhedsstillelse.

§ 195.

Forholdsregler, som af Retten ere anordnede istedetfor Fengsling, bortfalde eller op- heves i de samme Tilfælde som Fengslingen.

Fremdeles ophorer en stillet Sikkerhed at hefte, naar i medfør af § 194 Fengsling sinder Sted, eller naar en Sigtet under 18 Nar sættes under andet Tilsyn end den Persons, hvem han mod Sikkerhed var betroet, samt naar den i Overensstemmelse med § 191 paa- tagne Forpligtelse er opfyldt, eller naar den, der er gaaet i Borgen, ved at fremstille den Sigtede for Retten opsiger sit Forlofte.

§ 196.

Afgjørelser og Foranstaltninger med Hensyn til Forholdsregler, som troede iftedetfor Famgsling, trcesses af den Ret, der efter §§ 184 og 189 tager Beslutning om Famgslmg og dens Ophsr.