Kapitel i.

Kapitel i.

Almindellge Betingelser for E^ekntion.

§ 435.

Erekution kan fte paa Grundlag af:

1) Domme og Kjendelser, affagte af lovligt bestaaende Domstole i Riget, faavelsom af andre indenlandske Myndigheder, der efter Lovene erc befoiedc til at afsige exigible Kjendelser.

2) Forlig, indgaacde for de i Riget lovligt beftaaende Forligskommissioner, Retter eller øvrigheder, for de sidstnævntes Vedkommende dog kun, forsaavidt det ved Lovgivningen er dem paalagt at mægle Forlig i saadannc Tilfælde, faavelsom for Landvæsenskommis- fioner og andre Myndigheder, om hvilte Lovene bestemme, at de for dem afsluttede Forlig skulle kunne exekveres.

' 3) Thinglcefte Pantebreve, hvorved der for en bestemt angiven Pengesum gives Pant i fast Eiendom, naar de indeholde Parternes Vedtagelse om, at der uden foregaaende Lovmaal og Dom skal kunne gjores exekution i Pantet, samt ere oprettede eller ved« fjendte for Notarius publicus eller for to Vitterlighedsvidner; Udlæget, som kan ffc ikkc blot for Kapitalen eller Afdrag paa samme, men cgsaa særskilt for Renter, kan dog ikke udsttcekkes til Andet end Pantet. Udpantning samt Udsættelses- og Indsættelsesforretninger uden foregaaende Lovmaal

og Dom kunne finde Sted under de i dette Afsnits anden Hovedafdeling angivne Betingelser.

§ 436.

Fremdeles kan Gzekution iværksættes efttr Domme og Kjendelser, afsagte af uden- landske Retter eller andre hertil kompetente udenlandske Myndigheder, naar:

a) Parten i det paagjældende Tilfælde ester de danske Loves Grundsætninger kunde drages for den udenlandske Ret eller Myndighed;

b) Dommen eller Kjendelsen efter det paagjældende fremmede Lands Love i den forelig- gende Skikkelse og Tilstand giver Adgang til Erekution;

0) Dommen eller Kjendelsen ikke gaar ud paa Noget, hvis Gjennemforelse ved Statens Tvangsmyndighed vilde stride imod ufravigelige Forskrifter eller Grundsætninger i den danske Ret.

Det bliver at bestemme ved Kgl. Anordning, hvilke Stater der i Henseende til Fuld- byrdelsen af Domme og Kjendelser skulle behandles efter denne Paragraf.

med Hensyn til Sverig har det sit Forblivende ved Lov om Fuldbyrdelse i Konge, tiget Danmark af Domme og Kjendelser, afsagte ved svenske Reiter m. m. af 19de Februar 1861.

§ 437.

exekution foretages af Underdommeren, der i denne sin Virksomhed benævnes Foged. Ved Exekutionsforretningens Foretagelse har Fogden at forge for, at tvende gode

mænd ere tilstede som Vidner. Disse ere tillige uden anden særlig Bemyndigelse kompetente til at foretage de nnder Forretningen forefaldende Vurderinger og andre lignende skjøn. Skulde de ikke være i Stand til retteligen at anslaa de forekommende Gjenstande, har Fogden at tilkalde andre mænd, som hertil cre stikkede. Saavel Vidnerne som de, der tilkaldes for at udfore Vurderinger, have i Fogedprotokollen at underskrive en Forsikring paa Tro og Love om, at de ville udfore Vurderingen efter deres bedste Overbevisning.

Det udsvendc Politi er pligtigt paa Forlangende at underststle Fogden, dersom han i sine Forretningers Udførelse møder saadan Modstand, som han ikkc ved egen og Vid- nernes Hjalp tror at kunne overvinde, eller han af andre Gnmde begjærer Politiets Bistand.

§ 438.

Ingen Foged kan foretage Exekutionsforretninger udenfor sin egen Retskreds, med- mindre disse blot ere at anse som Fortsættelse af en i Retskredsen paabegyndt exekution, i hvilket Tilfælde han i tilstodende Retskredse er kompetent til at foretage Exekution i rorligt Gods. Dog er Fogden ikke pligtig at rcise længere end 2 Mile ud over Grænserne af sin Retskreds.

§ 439.

Den, der vil have en exekution foretagen, skal for Fogden fremsætte sin Begjæring derom, ledsaget af Udskrift af Dommen, Kjendelsen eller Forliget eller af det originale Pante- brev, ligesom han ogsaa ved samme Leilighed har at meddele alle de Oplysninger, som Iøv- rigt maatte være fornødne, for at Fogden kan tage Bestemmelse om Forretningens Bc- rammelse.

Begjæringen skal, hvis Fordringen, bortset fra Procesomkostninger og Renter, der erc vaalobne siden Processens Begyndelse, overstiger 400 Kr.s værdi, være skriftlig. I andet Fald kin den fremsættes mundtligt for Fogden, som da har at tage den til Protokollen.

§ 440.

Dommen eller Kjendelsen, som skal exekveres, maa være udfærdiget i lovmcessig Form. Gr dette Tilfældet, vedkommer det ikke Fogden at underfsge eller afgjere, om Dom- men eller Kjendelsen maatte lide af faadanne Fei! eller Mangler, som kunde medføre dens Annullation eller Forandring efter Retsmidlers Anvendelse.

Kun hvis Dommen eller Kjendelsen ikke er udgaaet fra cu lovlig bestaaende Dom- stol eller nogen til at afsige exigible Dekreter beføiet Myndighed, eller den ikke ifolge sit Ind- hold kan fuldbyrdes, har Fogden at ncægte Exekution.

§ 441.

Under exekutionen af Forlig hvad enten de ere indgaaedc for Forligskommissioner, Rette'- eller øvrigheder, har Fogden at paakjende alle Indsigelser mod Forligets Gyldighed, dog, hvad Retsforlig angaar, kun, forsaavidt Fogdens Kjendelse ikke vilde indeholde en Bc- dommelse af Rettens Handlinger.

Gr den ved Forliget hjemlede Fordring knyttet til en Betingelse eller en Tidsfrist, eller stottes den paa en gjensidig bebyrdende Retshandel, maa det ved Forligeis eget Indhold rller ved andre offentlige Dokumenter eller ved Skyldnerens egen Indrommelse være givet, at Betingelsen er indtraadt eller Tidsfristen uhløben, eller at Forligshaveren fra sin Side har opfyldt Retshandlen, forsaavidt ikke lovligt Tilbud hercm fremkommer under selve Forretningen og da endnu kan betimelig fremsættes.

§ 442.

De i foregaaende Paragraf med Henfyn lil Forlig opstillede Grundsætninger finde ogsaa Anvendelse paa de i § 435 3 o nævnte Pantebreve.

§ 443.

Den, der forlanger Grekution efter en udenlandsk Dom eller Kjendelse, maa sam- tidig med Begjærmgen herom forelægge Fogden de Oplysninger, som ere fornødne for at bedømme, om de i § 436 foreskrevne Betingelser ere tilstede.

Hvis den i § 436 sitr. b nævnte Omstændighed ikke oplyses ved en fra vedkom- mende udenlandske Myndigheder udgaaet Paategning paa Dommen eller Kjendelsen, i hvilken Henseende det bemcerkes, at det ved Kgl. Anordning kan bestemmes, hvilke udenlandske Myn- digheder der ere kompetente til at meddele slig Paategning, maa der for Fogden fremlægges laadanne Bevisligheder, som ifolge den danske Rets Grundsætninger udkræves for at oplyse ttemmed Ret.

Fogden har da ved Kjendelse aterklære Dommen eller Kjendelsen for at være i Be- siddelse af samme Erelutionskraft, soin om den var afsagt af en dansk Domstol, og dens Fuldbyrdelse foregaar da efter de ''amme Regler, som ere gjældende om indenlandske Domme og Kjendelser.

§ 444.

Domme kunne fuldbyrdes, naar Fuldbyrdelsesfristen er udloven, uden at Paaanke er bleven iværkfat G 306) eller ny Foretagelse af Sagen ved samme Ret bleven forlangt G 330) inden denne Frists Udlob. Fuldbyrdelsesfristen er i Reglen 4 Uger fra Dommens Afsigelse at regne.

Ved Domme, der paabyde en Handlings Foretagelse, kan Retten forlænge den nævnte Tidsfrist, hvis Domfældte findes at behsve længere Tid til at efterkomme Dommen. For Edsdommcs Vedkommende er Gdsfristen tillige at anse som Fuldbyrdelsesfrist.

Ved Domme, som paalægge at undlade. Noget, kunne de af deres Overtrædelse fly- dende følger ikke bringes til Anvendelse imod DomMldte for den almindelige Fuldbyrdelses- frists Udlob.

Gi heller kan Domhaveren ved Domme, som tilkjende ham en Ret, skride til at iværksætte eller lade iværksætte saadanne til sammes Udovelse sigtende Handlinger, der ikke fremiræde som exekution, for Udløbet af den almindelige Erekutionsfrist.

§ 445.

Ved udtrykkelig Bestemmelse i Dommen kan Retten, naar Omstændighederne tale herfor, efter Vedkommendes Paastand sætte Fuldbyrdelsesfristen til kortere Tid end 4 Uger, men dog i Gdssager ikke til kortere Tid end Edsfristen. I Forbindelse hermed kan det paa Sagvolderens Andragende bestemmes, at Domhaveren skal stille Sikkerhed, dersom han inden Udlobet af den almindelige Fuldbyrdelsesfrist vil exekvere Dommen.

Ligeledes kan det efter Vedkommendes Paastand i Dommen bestemmes, at Erekution med eller uden foregaaende Sikkerhedsstillelse skal kunne iværksættes, uanset at Retsmidler be- timeligt anvendes imod Dommen.

Andragende om foranfsrte Bestemmelser maa fremsættes senest under den mundtlige Hovcdsorhandling.

§ 446.

Kjendelser under Sagens Drift, som bestemme Nogel. der skal fuldbyrdes, kunne ezekveres strax, saasnart de ere affagte og givne beskrevne, medmindre Andet fremgaar c»f Kjendelsens eget Indhold.

§ 447.

exekution efter Forlig kan furegaa. faasnart Fordringen efter Forligets Indhold er forfalden. Ved Pantebreve kan Panthaveren skride til exekution, naar der er forlobet en Tid af 44 Dage fra Forfaldstiden at regne og der derhos, forsaavidt Skyldneren bor paa den pantsætte Eiendom, med 3 Dages Varsel er givet ham en i Overensstemmelse med Reg- lerne i forfte Afsnit Kapitel IX forkyndt meddelelse om, naar Forretningen vil blive foretagen.

§ 448.

Naar Fuldbyrdelsesfriften er udloven, kan Exekutionen ikke hindres ved senere iværksat Paaanke eller Begjæring om ny Foretagelse af Sagen, selv om de for disse Retsmidlers An- vendelse fastsætte eNer senere særlig bevilgede Frister ikke endnu erc forlobne.

§ 449.

Grekutionskraften tabes kun ved tyveaarig Forældelse. Dog paahviler det den. som har ladet hengaa mere end et Aar fra den Tid. exekution kunde værc foretaget, at lade Paagjoeldende, forsaavidt han har bekjendt Bopæl inden Riget, ved en Notarialbestikkelse op- fordre til at efterkomme Dommen, Kjendelsen. Forliget eller Pantebrevet. I Stedet for en faadan Notarialbestikkelse kan ogsaa troede en Opfordring, forkyndt i Overensstemmelse med Reglerne i ferste Afsnit Kapitel IX.

Erekution kan da ikke ske, førend 3 Uger cre forlobne efter denne Opfordring,