Kapitel VI.

Kapitel VI.

Om Fremgangsmaaden ved at erhverve Mortifilations- eller Eiendomsdom.

§ 421.

Sager, hvorved Mortifikationødom søges, blive at anlægge ved Landsretten paa det Sted, hvor vedkommende Dokument er udstedt, forsaavidt der ved Dokumentet gives Pant i

fast Giendom, der hvor denne er beliggende. Lade disse Regler sig ikke anvende, f. Gx. fordi Dokumentet er udstedt af en dansk Undersaat i Udlandet, skal Sagen anlægges i Kjs- benhavn.

Mortifikation af Oftlagsbeviser søges ftaa det Sted, hvor Oplagshuset er beliggende. Sager, hvorved Giendomsdom søges, blive at anlægge paa det Sted, hvor Stendom- men er beliggende, eller hvis Sagens Gjenstand er et Gjcelosbrev, hvor Mortifikation af dette skulde søges efter Reglerne i denne Paragraf.

§ 422.

Den, der seger, Mortifikation, har at fremsætte skriftlig Begjoeriug om at maatte ud- stede Indkaldelse til den eller dem, som maatte være Ihcendehavcr af Dokumentet eller anle sig berettiget til det, ved Landsretten for det Sted, hvor Sagen efter § 421 skal føres.

§ 423.

Den, der søger Mortifikation, skal forsym sin Begjæring med Oplysninger, som vife^ at han er berettiget til at erholde Movtifikation, og navnlig om Maaden, hvorpaa Doku^ mentet er frakommet ham, hvorhos det paagjældende Dokument maa betegnes med en saadan Tydelighed, at det ikke kan forverles med andre.

§ 424.

Landsretten afgjor dernceft ved Kjendelse i et Retsmode, hvortil den, der seger Mor- tifikation, tilsiges, om offentlig Indkaldelse maa udstedes. Forinden Beslutning berom tages, ian Netten stille Spørgsmaal til den, der søger Mortifikation. Udebliver han, eller befindes bans Svar ufyldestgørende, kan Retten ncrgte ham at udstede Indkaldelsen.

De stillede Spørgsmaal og afgivne Svar optages i Retsbogen.

§ 425.

Landsrettens Kjendelse, hvorved dm offentlige Indkaldelses Udstedelse noægtes, kan gjøres til Gjenstand for Besværing til Høiefteret. Høiesteret afgjør Sagen paa Grundlag af den iudgwne striftlige Begjæring med tilhørende Oplysninger i Forbindelse med den ifølge § 424 stedfundne Protokoltilfsrfel.

§ 426.

Tilstedes det at udstede offentlig Indkaldelse, udfærdiger Retten en saadan i Over« msstemmelse med den indgivne Begjæring. hvorefter den, der søger Mortifikation, har at iværksætte Indkaldelsens offentlige Befjeudtgjon-lse ved Indryttelse 3 Gange i den almindelige Tidende, som ved Kg!. Anordning bestemmes til retslige Bekjendtgjørelser, samt i det af Ju- stitsministeriet hertil bestemte stedlige Blad.

§ 427.

Indkaldelsen skal indeholde den efter Omstændighederne fornødne og mulige Beteg- nelse af Dokumentet samt Opfordring til den eller dem, der maatte anse sig for berettigede til det, til at Møde for at fremkomme med deres Indsigelser mod dets Mortifikation paa en i Indkaldelsen af Retten ncrrmere bestemt retsdag, som ikke maa falde tidligere end 12 Uger og ikke senere end 1 Aar efter Indkaldelsens tredie Indrykkelse i de offentlige Tidender. Derhos maa Indkaldelsen indeholde en udtrykkelig Tilkendegivelse om, at den, der ikke »noder og fremsoetter Indsigelse, maa vente at se Dokumentet mortificeret.

§ 428.

møder Ingen og gjør Indsigelse paa den i Indkaldelsen bestemte Retsdag, gives Forelagte Lovforstag m. m. 170

der, forsaavidt Retten ikke i den brugte Fremgangsmaade ser nogen Hindring derfor. Modi- ftkationødom uden Forbehold.

møder derimod Nogen og fremsoetter Indsigelse, kan der under lige Forudscetninq forlanges afsagt Mortifikationødom med udtrykkeligt Forbehold af den Msdendes Ret.

§ 429.

spørgsmaal om den Modendes Ret til at modsætte sig Modifikationen afgjeres under en særskilt Sag, der kan anlægges saavel af den, der søger Modifikation, son, af den, der har reift Indsigelse mod Modifikationen. med Hensyn til denne Sags Anlæg og Udførelse gscelde i Gt og Alt de almindelige Regler.

§ 430.

Naar det ved endelig Dom er afgjort, at den reiste Indsigelse mod Modifikationen er ugrundet, opnaar den, som har søgt Modifikation, samme Retsstilling, som om den i z 428 2 det Stykke omhandlede Dom var givet uden Forbehold.

§ 431.

Modifikationødomme som saadanne, hvad enten de ere afsagte med eller uden For- behold, kunne ikke angribes ved Paaanke undtagen paa Grund af Feil eller Mangler ved den brugte Fremgangsmaade eller paa Grund af, at Tilfældet ikke egner sig til Modifikation.

§ 432.

Det har sit Forblivende ved den gjældende Rets Regler om, hvo der kan ssze Modifikation, og hvilke Dokumenter der kunne modificeres, saavelsom angaaende Retsvirk- ningerne af Modifikation.

med Hensyn til Oplagsbevisers Modifikation bliver der at forholde efter denne Lovs Negler, dog at det, naar Omstændighederne tale derfor, ved Kjendelse kan bestemmes, at de oplagte Varer mod Sikkerhedsstillelse kunne udleveres eller afhcendes, forinden Varselet er udløbet.

Bestemmelserne i Frd. 28de Marts 1845 § 17 berores ikke af denne Lov.

§ 433.

De ovenfor givne Regler om Fremgangsmaaden ved Modifikationødoms Erhvervelse komme med de af Forholdets Natur flydende Lempelser til Anvendelse, naar Nogen vi! søge EiendomZdom efter foregaaende offentlig Indkaldelse.

§ 434.

Det har Iøvrigt sit Forblivende ved den gjaldende Rets Regler om Adgangen til at svge saadan Eiendomsdom saavelsom om Retsvirkningerne af den.