BREV TIL: Jens Holt FRA: Louis Hjelmslev (1940-06-03)

3 juni 1940

fere Holt, Sent hjemkoramen efter et uendelig langt fakultets- møde skriver jeg efter løfte disse linier for at have den fornøjelse at røre den første til at lykønske Dem til Deres disputats* antagelse# Den blev antaget af fatalitet et uden bemærkninger. lien den gode nyhed n&nr ildte at komme med aftenposten. •løvrigt tak for Deres brev, som horn imorges. Jeg ser feraf, at kontoret har Mudret een gang til ved at sende Dem det forkerte exemplar af Deres afhandling, den nu faar vi vel trøste os med, at det andet exemplar vil blive expe- deret sammen med meddelelse om antagelsen. Man har bedyret mig, at det ikke varer længe. Sg en ti i g er det naturligvis ogsaa hontorMudder (De maa efterhaanden faa et kønt indtryk af Kbh.s universitet) at forlange Deres ansøgning om fremmedsproget førend afhand- lin'-en er antaget, og Blinkenberg har naturligvis ret i at De bør vente, indtil skrivelsen om antagelsen foreligger; men saa bør De ogsaa sende den ind omgaaende. (Ferien begynder jo først 10. juli. ) Samtidig med at De ansøger rektor om fremmedspro- get bør De skrive til decanus og gøre opim.9rJ.som paa, at dispu- tatsen”vil foreligge trykt i Acta Jutland!ca å begyndelsen af september iaar, og at De vilde sætte pris paa, om de* mundt- lige forsvar kunde finde sted inden 1. oktober. (Oplysningen • om°at den kommer i Acta Jutland!ea reader jeg til at tage med, f0Tdi den giver en garanti for, at trykningen virkelig vil røre tilendebragt saa tidligt at forsvaret kan finde sted paa- det af Dem ønskede tidspunkt. ) Jeg vil dog forberede Dem paa, at Deres ønske roaaske ikke lader sig opfylde, da der endnu ikke er sikkerhed mht det mundtlige forsvars afholdelse i al- mindelighed, og man maaske ferfor foretrækker at udskyde af- førelsen saa længe at det bliver for sent; fakultetet er jo i denne henseende afhængigt af rektor. Men netop ferfor-raader jegttil at fremsende anmodningen i saa god tid som mulig, og jegøskal saa prøve om jeg kan holde decanus varm og maaske faa ham til at lægge et vist pres paa rektor i konsistorium, løvrigt opnaar De jo samme fordel over for Carlsbergfondet, hvis De biot i september faar graden konfereret uden uim&t- ligt forsvar; men efter de bestormelser, der for tiden gælder, kan det mundtlige forsvar kun bortfalde, hvis doktoranden ind- vil&er deri, saa i den henseende kommer De rimeligvis til selv at træffe afgørelsen.

2

Jeg tommer saa til de venlige ord. De retter til mig i Deres brev angaaende min andel i sagens fremme. Der er ikke noget at tanke for. Hvad j eg har gj ort i Aarhus var jo ton at faa det gennemfart, som jeg var overbevist om var det sagligt rigtige. -Cg jeg har stadig samme overbevisning i den sag som dengang, og giceder mig over, at det lod sig gennemføre, som efter min mening var det rigtige. Jeg er ogsaa overbevist om, at det nok i det lange løb stol vise sig at jeg havde ret, og at Aarhus var t&ent med den løsning, jeg gik ind for. Senere hen finder jeg heller intet srørllgt at takke raig-for; hvis jeg har interesseret mig srørlig for Deres disputats, er det jo da ganske naturligt, saasom De er min nærmeste fagtollega. Alle disse, jeg tør sige, rent saglige og egentlig upersonlige motiver forhindrer naturligvis ildne, at der under sagens udvikling er voxet venskabelige følelser frem. - Hvad angaar en eventuel omtale af mig i Deres forord deler jeg ganske Deres betragtninger. De gør ikke blot mig, men sagen en tjeneste ved at holde mig udenfor. Jeg øhsker god bedring med Deres tone, Mange ven- lige hilsener til Dem begge fra os Deres hengivne

P.S. Det er rigtigt, at De vil staa strør kast over for Cails- bergfo&det, hvis De har faaet graden konfereret (og al- lerhelst med mundtligt forsvar), inden ansøgningen ind- sendes. Men paa den anden side behøver der ikke at vtore noget tabt for Dem, fordi konfereringen finder sted lidt senere; anden behandling af ansøgningerne finder almin- deligvis sted omkring 1. december, saa naar bare sagen er i orden inden det tidspunkt, skulde det kunne gaa.