Kapitel XX.

Kapitel XX.

Forundersøgelse ved Retten.

§ 201.

Forundersøgelse ved Retten finder ikke Sted i Sager angående Lovovertrædelser, som det efter F 31 tilkommer Politimesteren at påtale, ej heller i Sager angående de i Lov af 3. Januar 1851 § 14, jfr. § 15, omhandlede Forbud. Finder Fængsling Sted, kan dog Forundersøgelse begæres.

Forundersøgelse ved Retten foretages kun efter Begæring af Politimesteren eller af Overanklageren. hvor denne optræder i Politimesterens Sted, og stal være rettet mod en bestemt Person som Sigtet.

§ 202.

Begæring om Forundersøgelse fremsættes skriftlig eller mundtlig til Retsbogen: den stal betegne den eller de Personer, mod hvem, og den eller de Handlinger, med hensyn til hvilke undersøgelse begæres, og stal ledsages af Sagens Aktstykker, derunder de skriftlige Beretninger, som ere optagne linder Efterforskningen, samt, såvidt gørligt, as forhåndenværende synlige Bevismidler.

Ved Begæringens Indgivelse til Retten er Sagen tingfæstet. De Begæringen ledsagende Aktstykker fremlægges til Retsbogen, såvidt og naar dømmeren finder det rigtigt.

Forundersøgelsen begrænses i Reglen til de Sigtede og de Handlinger, som ere betegnede i Begæringen. Fremkommer der under Forundersøgelsen grundet Mistanke mod andre Personer eller om andre Forbrydelser end dem, der ere nævnte i Begæringen, bor Retten give Påtalemyndigheden fornøden Meddelelse: dog kan Retten, uden at afvente yderligere Begæring foretage sådanne Skridt, som ikke uden Ulempe kunne opsættes.

§ 203.

Finder Retten, at Sagen ikke er indbragt for ret Værneting, eller at den,

der påtaler, ej er berettiget dertil, eller at Forundersøgelse er udelukket ved Reglerne i § 201, eller at Handlinger af den Art, som Sigtelsen angår, ikke ere Genstand for Straf, eller at Strafskylden er forældet eller Forfølgning af andre lignende Grunde utilstedelig, afsiger den Kendelse om, at begæringen om Forundersøgelse ikke kan tages til følge.

§ 204.

Forundersøgelsens øjemed er at tilvejebringe sådanne Oplysninger, som udfordres for at afgøre, om, for hvilten Forbrydelse og for hvilken Ret Tiltale stal rejses. Tillige blive sådanne Beviser at fore, som det må anses for umuligt eller dog forbundet med særlig Ulempe at tilvejebringe under domsforhandlingen. Udover disse øjemed må Forundersøgelsen ikke udstrækkes.

§ 205.

Naar Begæring om Forundersøgelse er tagen til følge, har dømmeren i Embeds medfør, uden at yderligere Begæring udfordres, med størst mulige Hurtighed at foretage alle hensigtsmæssige Skridt til Opnåelse af Forundersøgelsens øjemed.

Parterne ere berettigede til at rette Begæring til dømmeren om Foretagelse af enkelte Undersøgelseshandlinger. Retten bedømmer, hvorvidt den begærte Retshandling kan tjene til Fremme af undersøgelsens Øjemed, og kan til den Ende, inden Afgørelse træffes, forlange opgivet, hvad derved tilsigtes oplyst: Afslag på begæringen sker ved Kendelse.

Også hvor Forundersøgelsen er indledet efter Politimesterens Begæring, er Overanklageren berettiget til at rette de ovennævnte Begæringer til dømmeren.

§ 206.

Politiet er pligtigt at efterkomme de Pålæg, dømmeren giver i Forundersøgelsens Interesse.

dømmeren er berettiget til at henvende sig med begæring om Retshandlingers Foretagelse i en anden Retskreds til Under-

søgelsesdommeren i denne. Ledes Forundersøgelsen af et Medlem af Landsretten, er dette fremdeles berettiget til at fordre enkelte Retshandlinger foretagne af Undersøgelsesdommeren i Retskredsen.

I påtrængende Tilfælde kan en Undersøgelsesdommer, for hvem Sagen ikke er tingfæstet, uden at afvente Begæring, foretage enkelte Retshandlinger i Undersøgelsens Interesse, som han anser for uopsættelige. Han har i så Fald uopholdelig at underrette den dømmer, for hvem Sagen er tingfæstet, om det Foretagne.

§ 207.

Uden Hensyn til, om Retsmødet er offentligt eller ikke, have Parterne ordentligvis Ret til at være tilstede i Retsmøderne under Forundersøgelsen. Samme Ret har Overanklageren, selv om han ikke optræder sum påtalende, og ligeledes Sigtedes Forsvarer, jfr. ^ 45.

Undtagelse fra foranstående Regel finder Sted:

1) naar dømmeren finder Anledning til at anvende den ham efter § 71, 1ste Stykke tilkommende Beføjelse mod nogen af de nævnte Personer:

2) Sigtede kan midlertidig fjernes, naar der er Grund til at antage, at en uforbeholden Udtalelse af en Person, der afhøres, ellers ikke kan opnås;

3) Sigtede og hans valgte Forsvarer kan midlertidig udelukkes fra Deltagelse, naar der er Grund til at antage, at den Pågældende vil modvirke Undersøgelsen på den i § 167 Nr. 2 b. omtalte Måde; naar det begæres, afsiges Kendelse herom;

4) er der flere Sigtede, beror det på dømmerens Bestemmelse, om den ene Sigtede må påhøre den andens Forklaringer.

Har Sigtede i Henhold til Reglerne under Nr. 1—4 været udelukket, bliver det Retsbogen tilførte at meddele ham, naar Grunden til hans Udelukkelse er ophørt og i ethvert Fald inden Forundersøgelsens Slutning, forsåvidt han ej har unddraget sig Forfølgning.

Fores Beviser under Forundersøgelsen

il

for at kunne benyttes ved Oplæsning under Domsforhandlingen, skal Sigtede være perfonlig til Stede, medmindre Sagen ingen Udslettelse tåler, eller Retten under Hensyn til Bevisførelsens Genstand eller de i øvrigt foreliggende Omstændigheder finder hans nærværelse ufornøden. Reglerne under Nr. 1—3 finde dog også Anvendelse i det heromhandlede tilfælde.

§ 208.

Til Retsmøder under Forundersøgelsen, i hvilke Sigtede ikke fremstilles som anholdt eller fængslet, og om hvilke han ikke har fået fornøden Meddelelse i et foregående Retsmøde, skal han indkaldes ved lovlig Tilsigelse s§ 151), medmindre øjemedet ikke tilsteder det Ophold, som dette vilde medføre. Er han mødt. kan Retshandlingen altid fremmes.

Er Sigtede fængslet, kan han forlange sig henbragt til Retsmødet, — i hvilken Henseende der bor gives ham Lejlighed til at udtale sig —, medmindre det afholdes udenfor Underretskredsen og i saadan Afstand, at uforholdsmæssigt Besvær kan forudses at følge deraf.

Såvidt muligt gives der Påtalemyndigheden og Forsvareren, hvor en sådan er antagen eller beskikket, betimelig Meddelelse om Retsmøderne. Skulle Beviser fores til Brug under Domsforhandlingen, bor der såvidt muligt gives Forsvareren Lejlighed til forinden Retsmødet at gøre sig bekendt med de fremlagte Dokumenter.

Udenfor det Tilfælde, som ommeldes i sidste Stykke af § 207, hindres en Retshandlings Fremme ikke ved, at nogen, som havde Ret til at overvære den, udebliver.

§ 209.

Påtalemyndigheden, Sigtede og hans Forsvarer have under Iagttagelse af de nærmere Bestemmelser, Retten måtte give, Adgang til at gøre sig bekendt med Tilførslerne til Retsbogen og med de til denne fremlagte Aktstykker. Saadan Adgang såvelsom Udskrift fan dog ved kendelse nægtes

Sigtede såvelsom hans valgte Forsvarer, naar der er Grund til at befrygte Modvirken af Undersøgelsen på nogen af de i § 167 Nr. 2 d ommeldte Måder, dog at den i ethvert Tilfælde må tilstedes inden Forundersøgelsens Slutning.

§ 210.

Afhørelse af Sigtede såvelsom af Vidner og Syns- og Skønsmænd sker ved dømmeren. Såvel Påtalemyndigheden som, hvor Vidner eller Syns- eller skønsmænd afhøres, Sigtede, og, naar Beviser fores til Brug under Domsforhandlingen, Forsvareren kan begære yderligere Spørgsmål stillede. dømmeren kan overlade til den Pågældende selv at stille disse.

Afslag på Begæring om yderligere Spørgsmål såvelsom afgørelse af Indsigelser, der fremsattes af Vidner eller Syn-)- eller Skønsmænd, og af Tvistepunkter, der i øvrigt opstå under Forundersøgelsen. ster ved Kendelse.

§ 211.

Frafaldes forfølgningen, eller finder Retten, at Lovens betingelser for dens Virksomhed ikke ere tilstede, standses Forundersøgelsen, og fornøden Underretning meddeles Påtalemyndigheden og Sigtede.

Forundersøgelsen sluttes, naar Retten finder, at Undersøgelsen er fremmet så vidt, som øjemedet udkræver, så og naar Påtalemyndigheden begærer det og oplyser, at Tiltale er rejst. Udskrift af Sagen tilligemed dennes Aktstykker tilstilles snarest muligt Påtalemyndigheden. Underretning om Slutningen meddeles Sigtede.

En sluttet Forundersøgelse kan genoptages efter begæring af Påtalemyndigheden eller Sigtede. Indtil Tiltale er rejst, kan Retten også af egen Drift genoptage Forundersøgelsen for at træffe Bestemmelse om Ophør af Fængsling eller anden vedvarende Foranstaltning.

§ 212.

Overanklagerens Beslutning om Frafald af Forfølgning binder ikke den overordnede

Myndighed; dog må Forfølgningens Fortsættelse efter den overordnede Myndigheds Beslutning finde Sted inden Udlovet af to Måneder, medmindre Betingelserne for Sagens Genoptagelse efter § 353 er tilstede.

§ 213.

Fremkommer der under Forundersøgelsen Oplysning om Omstændigheder, ifølge hvilke Politimesteren skønner, at der vil blive Spørgsmål om at undlade Påtale i Medfør af § 33, og som må antages at være overanklageren ubekendte, meddeler han ham Underretning herom, ledsaget af fornøden Udskrift af undersøgelsen. Indtil hans Beslutning inden en af Retten fastfat Frist indtræffer, foretages der kun sådanne Undersøgelseshandlinger, som ikke tåle Ophold.

§ 214.

Er Forundersøgelse under een Sag iværksat mod flere Sigtede eller for flere Forbrydelser, kan Retten, naar Undersøgelsen for enkelte, men ikke alle Sigtedes eller Forbrydelsers Vedkommende findes fremmet i det Omfang, som øjemedet udkræver, for så vidt slutte Forundersøgelsen.

Sluttes Forundersøgelsen for en eller nogle af de Forbrydelser, for hvilke den samme Person er sigtet, kan Undersøgelsen af de andre Forbrydelser midlertidig hvile, indtil Afgørelse for den eller de førstnævnte Forbrydelsers Vedkommende har fundet Sted, naar overanklageren forlanger det og Sigtede ikke fordrer Fortsættelse.

§ 215.

Samtidig med at Tiltale rejses i en Sag, i hvilken Forundersøgelse har fundet Sted, stal Påtalemyndigheden tilstille Undersøgelsesretten Meddelelse herom og om, ved hvilken Ret Tiltale er rejst.

Er Sigtede Fængslet, bor Undersøgelsesretten ved Forundersøgelsens Slutning opgive Påtalemyndigheden en vis Frist, ved hvis Udøb Fængslingen vil blive hævet, såfremt ikke inden .den Tid enten Tiltale

rejses, eller Oplysninger meddeles, som findes at burde begrunde en Forlængelse af Fristen. På lignende Måde kan forholdes, hvor Spørgsmål opstår om Ophør af andre vedvarende Foranstaltninger.

Fjerde Afsnit.

Tiltale og Domsforhandling ved Landøret.