Kapitel, XVIII.

Kapitel, XVIII.

Beslag på Sigtedes Formue og Forbud mod Foreninger og Skrifter.

§ 180.

Naar der i en under Landøret horende Sag er rejst Tiltale, men Sigtede har unddraget sig Sagens videre forfølgning, kan Retten på Overanklagerens Begæring, og efter at Forsvareren er hørt, ved Kendelse bestemme, at der stal lægges Beslag på den Formue, som han måtte besidde eller erhverve i Riget. Kendelsen forkyndes overensstemmende med Reglerne i § 88.

Oplyses det senere, at det var Sigtede umuligt at mode, kan Retten ophæve Beslag læggelsen.

§ 181.

Retten drager Omsorg for, at der bestilles en værge til at bestyre den beslaglagte Formue. At saadan Foranstaltning er truffen,

bliver at kundgøre ved Tinglæsning og ved Bekendtgørelse i Aviserne efter de om Umyndiggørelse gældende Regler.

værgen har at afgive Løfte om ikke at lade Sigtede tilflyde nogen Indtægt af Formuen. Ægtefælles og Børns Krav på Underhold af denne ophæves derimod ikke ved Beslaglæggelsen, ligesom Sigtede heller ikke er udelukket fra at råde over den beslaglagte Formue ved Testament.

§ 182.

Beslaglæggelsen ophæves:

1) naar Sigtede kommer til Stede,

2) naar Formuen på Grund af Sig tedes Død eller i følge de' i Fdgn. 11. September 1839 foreskrevne Regler tilfalder hans Arvinger,

3) naar forfølgning frafaldes, eller Sagen ved Rettens kendelse afvises.

Den Ret, som har besluttet Beslaglæggelsen, tager Beslutning om Ophøret i de foran nævnte Tilfælde. Formuen med de under beslaglæggelsen vundne Indtægter og efter Fradrag af de hafte Udgifter udleveres derefter til Sigtede eller henholdsvis Arvingerne.

§ 183.

Beslaglæggelse på en Mistænkts Gods til Sikkerhed for Sagens Omkostninger og Erstatningsansvar kan, hvor og i sådant Omfang, som Retten måtte finde det fornødent, finde Sted i følge Rettens Kendelse efter begæring af Påtalemyndigheden eller den ved Forbrydelsen Forurettede.

Beslaglæggelse medfører de samme Retsvirkninger som Arrest på Gods ifølge Loven om den borgerlige Retspleje.

§ 184.

Retten drager Omsorg for Beslaglæggelsens Iværksættelse. Med Heltsyn til denne samt de Forholdsregler, som blive at træffe for at sikre Beslaglæggelsens Retsvirkninger, gælde de i Loven om den borgerlige Retspleje givne Regler om Arrest på Gods, dog at særlig Sag til Stadfæstelse af Beslaglæggelsen bortfalder.

§ 185.

Beslaglæggelsen bortfalder, naar Forfølgning frafaldes, eller Sigtede frifindes, og den ophæves. naar den på Grund af senere fremsatte Indsigelser eller senere indtrufne Omstændigheder findes ikke at have Hjemmel. Beslutninger og Forholdsregler med Hensyn til Beslaglæggelsens Ophør træffes af den Ret, for hvilken Sagen er eller var tingfæstet. Med Hensyn til Krav på Erstatning for Beslaglæggelsen sinde Reglerne i Lov om den borgerlige Retspleje om Arrest på Gods Anvendelse med de fornødne Lempelser.

§ 186.

Med Hensyn til foreløbigt Forbud mod Foreninger i Henhold til Grl. af 28. Juli 1868 § 87 bliver det på nævnte Sted i Grundloven foreskrevne at iagttage.

Forbud mod Udbredelse af Skrifter, som efter Justitsministerens Befaling forfølges i Henhold til Lov af 3. Januar 1851 §§ 14 og 15, besluttes og foranstaltes iværksat på Overanklagerens Begæring af vedkommende Undersøgelsesret. Sag i den Anledning skal anlægges inden en Uge. Forbudet bortfalder, naar forfølgning ikke iværksættes inden den foreskrevne Frist, eller naar den frafaldes. Den i Lov af 3. Januar 1851 § 14 fastfatte Straf for dommens Overtrædelse gælder også for Overtrædelse af det foreløbige Forbud.

Tredie Afsnit.

Undersøgelse, forend Tiltale er

rejst, i Tager, som forfølges af Over-

anklageren eller Politiet.