Kapitel IV.

Kapitel IV.

Den offentlige Anklagemyndighed.

§ 19.

De offentlige Anklagere virke for Forfølgning af Forbrydelser i Forbindelse med Politiet efter de i denne Lov givne Regler.

§ 20.

Det påhviler de offentlige Anklagere som Embedspligt at fremme enhver Sag med den Hurtighed, som Tilfældets Beskaffenhed tillader, og derved ikke blot have for øje, at strafskyldige Personer drages til Ansvar, men også, at Forfølgning as Personer, som

ikke ere strafskyldige, ikke finder Sted. De ere pligtige at efterkomme de af Retten i medfør af nærværende Lov givne Pålæg.

§ 21.

Ved Anordning kan der gives sådanne almindelige Forskrifter for Udførelsen af de offentlige Anklageres Forretninger, som ved Siden af Loven findes fornødne. Justitsministeren kan i Overensstemmelse med

de hidtil gældende Regler med Hensyn til enkelte Sager pålægge vedkommende Anklager at begynde eller fortsætte, undlade eller standse Forfølgning, at gøre Retsmidler gældende o. s. s.

§ 22.

Står en offentlig Anklager i et Forhold, som vilde udelukke en dømmer fra at handle i Sagen, stal han gøre Meddelelse herom til sin nærmeste Foresatte, for at denne kan træffe saadan Foranstaltning, som i den Anledning måtte findes fornøden.

§ 23.

Rigsanklageren varetager Udførelsen at Straffesager for Højesteret; han kan fremdeles efter Pålæg af Justitsministeren eller as egen Drift ganske eller tildels overtage det til de ved Landsretterne beskikkede Overanklageres Forretningskreds horende hverv i en hvilkensomhelst Straffesag.

Rigsanklageren er de andre offentlige Anklagere overordnet og forer Tilsyn med deres Hvervs Udførelse, hvorved Reglerne i § 21 finde tilsvarende Anvendelse.

§ 24.

Den til Rigsanklagerens Bistand beskikkede overanklager er beføjet til efter Pålæg af Rigsanklageren eller, i Tilfælde af dennes Forhindring, uden Pålæg at foretage enhver Embedshandling, som hører

under Rigsanklagerens Virkekreds.

§ 25.

De for Landsretskredsene beskikkede Over anklagere virke for Forfølgning af alle Forbrydelser, der ikke ere henviste til Påtale af Private eller af Politimyndighederne (§ 31), hvad enten Pådømmelsen i første Instans sker ved Landøret eller ved en Underret i Landsretskredsen: endvidere varetage de det Offentliges Tarv i Henseende til Påanke af Underretternes dømme i Politisager.

Rigsanklageren kan pålægge en Overanklager at overtage i det Hele eller for en Del det offentlige Anklagerhverv i en

Sag, som hører under en anden Overanklagers Forretningskreds.

Det påhviler overanklagerne at gøre

Indberetning til Rigsanklageren, naar tvivlsomme eller særdeles vigtige Spørgsmål opstå i de Sager, som de behandle.

Overanklagernes medhjælpere ere beføjede til efter Pålæg af overanklageren eller, i Tilfælde af dennes Forhindring, uden Pålæg at foretage enhver Embedshandling, som hører under Overanklagerens Virkekreds.

§ 26.

De ved Underretterne ansatte Anklagere have efter Pålæg af Overanklageren at udføre Sager for Underretterne.