Kapitel 64.

Kapitel 64.

Sigtede og hans Forsvar.

§ 713.

Under Ordet „Part", hvor dette i denne Lov anvendes i Bestemmelser, der ikke særlig angå borgerlige Sager, skal også den sigtede i en Straffesag anses for indbefattet.

§ 714.

Den, der sigtes for en Forbrydelse, er berettiget til at vælge en Forsvarer til at stå ham bi i Overensstemmelse med de nedenfor nærmere givne Regler. Er han personlig umyndig, tilkommer Valget hans Værge, som derhos altid er berettiget til at optræde på hans Vegne.

Kun de til Møde for vedkommende Ret berettigede Sagførere eller de særlig af Justitsministeren til Beskikkelse som offentlige Forsvarere ved vedkommende Ret antagne Mænd kunne vælges til Forsvarere, medmindre Retten undtagelsesvis tilsteder, at andre personlig myndige og uberygtede Personer benyttes som sådanne.

Udelukkede fra at vælges ere Personer, der ere indkaldte til at afhøres som Vidner eller Syns- eller Skønsmænd, eller som ere begærte indkaldte i sådan Egenskab, indtil Retten har truffet Afgørelse herom, eller hvis Optræden ifølge § 61 Nr. 3 vilde medføre Inhabilitet hos Dommeren.

§ 715.

Offentlig Forsvarer bliver, for så vidt Sigtede ikke selv har valgt en Forsvarer, eller den valgte Forsvarer udebliver, at beskikke,

a) når Sigtede undergives Varetægtsfængsel som sigtet for en i den offentlige Mening vanærende Handling og ikke tidligere for en sådan Handling har været anset med Straf uden at have fået Æresoprejsning,

b) når der, forinden Tiltale er rejst, skal afhøres Vidner, eller Besigtigelse skal ske eller Syn eller Skøn afgives til Brug under Domsforhandling, dog at Retshandlingen ej bliver at udsætte efter Forsvarers Tilstedekomst, når det må befrygtes, at Beviset derved vilde spildes,

c) når Nævninger skulle medvirke i Landsretssager, eller der i sådanne Sager er Spørgsmål om at lægge Beslag på Sigtedes Formue i Henhold til denne Lovs § 777,

d) i alle andre Sager, hvor Tiltale er rejst for Landsret, eller der i Anledning af Indankning eller Begæring om Genoptagelse af en Sag skal finde mundtlig Forhandling Sted ved Landsret,

e) når en Landsrets Dom påankes, eller der i Anledning af Kære undtagelsesvis skal finde mundtlig Forhandling Sted for Landsret eller Højesteret, jvf. § 949, 2det Stykke,

f) når Vidners eller Syns- eller Skønsmænds beedigede Forklaring begæres til Brug under en i Udlandet indledet Straffesag,

g) i alle Tilfælde, hvor Retten i Medfør af § 30, 2det Punktum, beslutter, at Sigtedes Afhørelse skal foregå for lukkede Døre.

I de under a og cl nævnte Tilfælde bliver offentlig Forsvarer kun at beskikke, når den Sigtede (eller hans Værge) begærer det. Herom skal der gives Sigtede Lejlighed til at udtale sig.

§ 716.

Også udenfor de Tilfælde, hvor Beskikkelse af offentlig Forsvarer følger af Bestemmelsen i § 715, kan der, såvel før som efter at Tiltale er rejst, beskikkes

Nr. 53. Lov af 26. Marts om Rettens Pleje.

Sigtede offentlig Forsvarer, når Retten efter Sagens Beskaffenhed finder sådant fornødent, og Sigtede ikke selv har valgt en Forsvarer, eller denne udebliver; jvf. derhos § 903 Beslutninger, hvorefter Forsvarer skal beskikkes, kunne ikke påklages for højere Ret. Imod Beslutninger, hvorved Beskikkelse af Forsvarer nægtes, kan Kære til højere Ret finde Sted.

§ 717.

Til at beskikkes som offentlige Forsvarere antager Justitsministeren efter Overenskomst et passende Antal af de til Møde for vedkommende Domstol berettigede Sagførere eller, om fornødent, andre dertil egnede Mænd. I påtrængende Tilfælde kan dog også en Sagfører, der ikke er antagen af Justitsministeren, men dog berettiget til Møde for vedkommende Ret, beskikkes til Forsvarer.

Antagelse til at beskikkes som offentlig Anklager i Henhold til § 712 udelukker ikke, at vedkommende tillige kan antages til at beskikkes som offentlig Forsvarer.

§ 718.

Til offentlig Forsvarer må ingen beskikkes, der selv er forurettet ved Forbrydelsen eller står i et sådant Forhold til den forurettede, som vilde udelukke en Dommer fra at handle i Sagen, eller der er kaldet til at forklare som Vidne, Synseller Skønsmand i Sagen eller har handlet i den som Anklager eller Rettergangsfuldmægtig for den forurettede eller som Politiembedsmand eller som Dommer eller i en anden Straffesag har været Forsvarer for en Sigtet, med hvis Interesse i Sagen den nu Sigtedes står i Strid, eller hvis Beskikkelse ifølge § 61 Nr. 3 vilde medføre Inhabilitet hos Dommeren.

Ere flere Personer sigtede under samme Sag, kan Forsvaret kun udføres af den samme Person, når de Sigtedes Interesser under Sagen ikke ere modstridende.

§ 719.

Beskikkelse af Forsvarer ved Undersøgelsesret samt ved Domsforhandling for Underret foretages af den Overøvrighed (i København Politidirektøren), i hvis Kreds den pågældende Underret er beliggende, I påtrængende Tilfælde, indtil vedkommendes Bestemmelse kan indhentes, kan dog Dommeren foretage Beskikkelsen. Beskikkelse af Forsvarer for Landsret eller Højesteret foretages af henholdsvis Landsrettens eller Højesterets Formand. Sagerne bør så vidt muligt fordeles mellem de antagne Forsvarere efter Omgang; ønsker Sigtede en bestemt Person beskikket og oplyser, at denne er villig, bør han i Reglen beskikkes uden Hensyn til den regelmæssige Omgang, forudsat at ingen lovlig Hindring er forhånden.

§ 720.

Beskikkelsen kan tilbagekaldes, jvf. § 719, når det findes nødvendigt i Forsvarets Interesse, samt, for så vidt Sagen ikke derved forhales, efter Begæring af Sigtede, når han har truffet Overenskomst om Forsvarets Udførelse uden Udgift for det offentlige.

§ 721.

Forsvareren er berettiget til at overvære alle Retsmøder, selv om disse holdes for lukkede Døre (§ 30), den valgte Forsvarer dog kun, for så vidt han ikke er udelukket fra Tilstedeværelse i Medfør af § 804 Nr. 3. I de Retsmøder, der afholdes, forinden Tiltale er rejst, er Forsvareren berettiget til at fremføre Bemærkninger og til i Korthed at få disse tilførte Protokollen; men Dommeren bestemmer, på hvilket Tidspunkt af Retsmødet dette kan ske, jvf. dog § 807. I Retsmødet er Forsvareren

Nr. 53. Lov af 26. Marts om Rettens Pleje.

berettiget til at samtale med den sigtede angående disse Tilførsler, men i anden Anledning kun med Dommerens Samtykke.

Under Domsforhandlingen i Landsretssager kan det af Landsrettens Formand tillades, at flere valgte Forsvarere optræde for samme Sigtede, dog kun een for hver enkelt Del af Forhandlingen. Sigtede er berettiget til selv tillige at tage Ordet til sit Forsvar, jvf. dog § 897, 2det Stykke.

Den offentlige Forsvarer, som er beskikket til at varetage Sigtedes Tarv under Domsforhandlingen, er beføjet til at give Møde også under Retshandlinger ved anden Ret. Skal en sådan Retshandling foregå udenfor den Underretskreds, hvori han bor, kan på hans Begæring en særlig Forsvarer beskikkes til at møde ved samme. Dog bør i påtrængende Tilfælde Retshandlingen ikke udsættes herefter.

§ 722.

Sigtede har, også når han er fængslet, Ret til ukontroleret Samkvem — skriftligt eller mundtligt — med sin beskikkede Forsvarer. I Henseende til en Sigtets Samkvem med sin valgte Forsvarer i Fængslingstiden kan Dommeren, når han anser det fornødent, så længe Tiltale ikke er rejst, anordne fornøden Kontrol.

§ 723.

Misbruger en Sagfører eller nogen til Forsvarer beskikket Mand sin Stilling til at modarbejde Sagens Oplysning, eller gør han sig skyldig i Tilsidesættelse af de ham påhvilende Pligter til behørig at fremme Sagen, bliver han at anse efter Straffelovens § 144.

§ 724.

Beskikkelse af en offentlig Forsvarer indskrænker ikke Sigtedes Ret til selv at drage Omsorg for sit Forsvar; men Forsvareren behøver ikke Sigtedes Samtykke til at foretage de Handlinger, som han anser for nødvendige eller hensigtsmæssige til dennes Tarv.