Kapital 72.

Kapital 72.

Efterforskning.

§ 784.

Det paahviler Politiembedsmændene, naar i øvrigt Betingelserne derfor ere til Stede, af egen Drift og med den størst mulige Hurtighed at efterforske alle strafbare Handlinger, som forfølges af det offentlige, saa snart der opstaar rimelig Formodning om, at saadanne ere forøvede.

§ 785.

Udenfor København fører Amtmanden Overtilsyn med Politiets Efterforskning af Forbrydelser.

I København er Politidirektøren i sin Efterforskningsvirksomhed Justitsmini- steren umiddelbart underordnet.

§ 786.

Anmeldelser fra private om formentlig begaaede Forbrydelser eller om For- hold. der vække Mistanke herom, gøres til Politiet.

Anmeldelsen kan være skriftlig eller mundtlig; i sidste Fald skal Modtageren af samme opsætte skriftlig Beretning om den.

Naar dertil findes Grund, kan Politimesteren, forinden videre Skridt fore- tages. ved Begæring til Undersøgelsesretten foranledige Anmelderen afhørt for Retten (jvf. § 792).

§ 787.

Er Sagens Paatale afhængig af Justitsministerens Befaling eller af en Opfor- dring fra en særlig offentlig Myndighed (jvf. § 705), skal Politimesteren bringe de ham tilkomne Oplysninger henholdsvis til Paatalemyndighedens eller den særlige Myndigheds Kundskab, men i øvrigt ikke foretage yderligere Efterforskninger, førend vedkommendes Befaling eller Opfordring foreligger.

Er en Lovovertrædelse, hvis offentlige Forfølgning er betinget af en privats Begæring, kommen til Politimesterens Kundskab, men der er Grund til at antage, at den er den paagældende private ubekendt, kan han gøre Meddelelse til denne, men foretager i øvrigt ingen Efterforskning, førend en udtrykkelig Begæring fra den private foreligger. Indeholder en af den private indgiven Anmeldelse om Forbry- delsen ingen saadan Begæring, skal han foranlediges til at give den fornødne Erklæring.

Ovenstaaende Regler udelukke dog ikke, at uopsættelige Efterforskningsskridt foretages, førend Befalingen, Opfordringen eller Begæringen foreligger, saafremt Ger- ningen maa antages at være vedkommende ubekendt, og Omstændighederne gøre det rimeligt, at Paatale vil blive begært (jvf. § 705).

§ 788.

Finder Politimesteren, at der mangler Grund til at foretage videre Skridt i Anledning af en indgiven Anmeldelse eller en fremsat Begæring om Forfølgning, skal han paa Forlangende meddele en skriftlig Erklæring om sin Vægring, og om denne er grundet paa, at den formentlige Lovovertrædelse ikke antages at være Genstand for offentlig Forfølgning, eller paa Anmeldelsens utilstrækkelige Grundlag.

Den, som har indgivet Anmeldelsen eller fremsat Begæringen, kan derefter henvende sig til den overordnede Myndighed med Andragende om, at det maa blive paalagt vedkommende at træde i Virksomhed.

§ 789.

Efterforskningen skal rettes paa at tilvejebringe saadanne Oplysninger, som ere tilstrækkelige til at bestemme, om Forfølgning skal indledes ved Retten ved Be- gæring om Forundersøgelse eller ved Iværksættelse af Tiltale.

Saa bør og i øvrigt alle Oplysninger fremskaffes og Foranstaltninger træffes, som skønnes nødvendige eller tjenlige til at forberede Sagens Behandling ved Retten.

Befrygtes et Bevis ellers at ville gaa tabt, bør Bevisførelse foranstaltes.

§ 790.

Til Opnaaelse af Efterforskningens Øjemed er Politimesteren berettiget til under de Betingelser og med de nærmere Bestemmelser, som herom i det foregaaende ere fastsatte, at foretage Ransagninger og Beslaglæggelser, fordre Oplysninger af offentlige Myndigheder, indkalde Vidner, foretage Besigtigelse, lade foretage Syn og Skøn, anholde mistænkte m. v.

Kræver Loven i Anledning af en saaledes truffen Foranstaltning en efterføl- gende Henvendelse til Retten, paahviler det den paagældende Embedsmand at sørge for, at denne finder Sted paa lovbefalet Maade.

Om de foretagne Efterforskningshandlinger optages skriftlige Beretninger.

§ 791.

Skønner Politimesteren enten straks eller i Løbet af Efterforskningen, at der vil blive Spørgsmaal om at undlade Paatale i Medfør af § 706, forelægger ban uden- for København de fremkomne Oplysninger for Amtmanden og standser alle ikke uop- sættelige Efterforskningsskridt, indtil Beslutning fra denne eller Justitsministeren fore- ligger. I København gør Politidirektøren om fornødent Indberetning til Justits- ministeren.

§ 792.

Finder Politimesteren (jvf. §§ 784 og 785). at der under Efterforskningen bør træffes Foranstaltninger, som kræve Medvirkning af Retten (Kapitel 17. 18 og 65—71), kan han rette fornøden Begæring til denne.

Undersøgelsesretten er pligtig at tage Begæringen til Følge, medmindre nogen af de Hindringer er til Stede, som ere betegnede nedenfor i § 800, eller denne Lovs Regler i øvrigt ere til Hinder derfor. Retshandlinger mod en mistænkt kunne dog kun begæres i Forbindelse med Begæring om Forundersøgelse eller Anklage. Retten prøver i enhver Henseende, hvorvidt en fremsat Begæring om Beslaglæggelse. Ransag- ning, Anholdelse eller Fængsling er tilstrækkelig begrundet.

Rettens Virksomhed ophører, naar den begærte Retshandling er tilendebragt, dog kan Retten uden at afvente yderligere Begæring foretage Rettergangsskridt, som ikke uden Ulempe kunne opsættes.

Ogsaa ellers, saasom hvor Anmeldelse om en Forbrydelse sker umiddelbart til Retten, kan denne af egen Drift foretage Retshandlinger, som ikke taale Opsæt- telse, Fornøden Meddelelse gives uden Ophold Politiet.

§ 793.

De under Efterforskningen forefaldende Retsmøder ere ikke offentlige. Offentlig Gengivelse af, hvad der i dem forhandles, maa ikke finde Sted, medmindre Retten af særlige Grunde ved Kendelse har givet sit Samtykke dertil. Overtrædelse heraf straffes med Bøder fra 100 til 1.000 Kr.

Med Hensyn til Undersøgelsesrettens Virksomhed under Efterforskningen finde de i §§ 804—07 givne Regler Anvendelse, for saa vidt det ikke udelukkes ved For- holdets Natur.

Udskrift af det Retsbogen tilførte meddeles Politiet og paa Begæring Paa- talemyndigheden .

§ 794.

Tages den Begæring eller Opfordring, af hvilken en offentlig Forfølgning er afhængig, tilbage, eller befales det af en Politimesteren overordnet Myndighed, standses Efterforskningen, og Sagen henlægges med Paategning om Grunden. Udenfor Køben- havn gør Politimesteren, hvis Meddelelsen til ham om den Omstændighed, der foran- lediger Sagens Henlæggelse, ikke er sket gennem vedkommende Amtmand, Indberet- ning om det passerede til denne, for saa vidt Sagen hører under hans Paataleinyndighed.

§ 795.

Findes Efterforskningens Øjemed at være opnaaet, tager vedkommende Em- bedsmand Beslutning om Sagens Forfølgning ved Retten i Overensstemmelse med de

i det følgende givne Regler eller om Efterforskningens Afslutning ved Sagens Hen- læggelse, Henlægges Sagen, vedtegnes Grunden.

Er udenfor København Politimesteren paataleberettiget i Henhold til § 704, tilkommer det ham at tage de ovennævnte Beslutninger. I modsat Fald har Politi- mesteren at foranledige retslig Forundersøgelse, naar han ifølge Efterforskningens Resultat finder Anledning dertil; ellers indsender han Sagen til Amtmanden, der tager fornøden Beslutning om yderligere Efterforskning, Begæring om Forunder- søgelse, Tiltale eller Sagens Henlæggelse.

I København tilkommer det Politidirektøren at tage de nævnte Beslutninger.

§ 796.

Faar Politimesteren, efter at Forundersøgelse er begyndt, eller efter at Tiltale er rejst i en under Amtmandens Paatalemyndighed hørende Sag, Kundskab om Om- stændigheder, der opfordre til yderligere Efterforskning, og Forholdene ikke tilstede at indhente henholdsvis Undersøgelsesrettens eller Amtmandens nærmere Bestemmelse, foretager han paa egen Haand de Efterforskningshandlinger, han skønner fornødne, og gør derefter uopholdelig Indberetning til Undersøgelsesretten eller Amtmanden om det foretagne, Under en saadan genoptagen Efterforskning kan Politimesteren, om for- nødent, overensstemmende med § 792 rette Begæringer til en anden Undersøgelsesret om Foretagelse af enkeltstaaende Retshandlinger (jvf. § 803, 3die Stykke).

Ovenstaaende Regler gælde ogsaa for København med de Lempelser, der følge af, at Politidirektøren er Paatalemyndighed i alle Sager

§ 797.

Klage over formentligt Myndighedsmisbrug fra Politiets Side under Efter- forskning kan fremsættes for Undersøgelsesretten i den Kreds, hvor den paaklagede Handling har fundet Sted, eller for den Ret, hvis Virksomhed paakaldes mod Klageren, eller ved hvilken Sag om den Lovovertrædelse, der var Genstand for Efterforskning, tingfæstes.

Undlader Politiet i de i denne Lovs §§ 729 og 741, jvf. 756, §§ 757 og 766 omhandlede Tilfælde at forelægge Sagen for Retten inden de foreskrevne Frister, skal Underretsdommeren paa det Sted. hvor Beslaglæggelsen. Ransagningen, Anholdelsen eller Fængslingen er sket, naar det ved Klage fra den forurettede eller paa anden Maade kommer til hans Kundskab, afæske Politiet nærmere Forklaring og kan efter Omstændighederne ophæve den trufne Foranstaltning. Undlader Politiet at svare, op- hæves Foranstaltningen straks ved Kendelse. Skyldes Undladelsen en Politimester, der tillige er Underretsdommer, træder i forannævnte Henseende vedkommende Landsret i Underrettens Sted.

Paalæg af Bøder i Henhold til §§ 185 og 203 kan ophæves af Underretskredsens Dommer eller af den Ret. ved hvilken Sag om den Lovovertrædelse, der var Genstand for Efterforskningen, tingfæstes.