Kapitel 77

Kapitel 77

Tiltale og Domsforhandling for Underret henholdsvis Sø- og Handelsretten i offentlige Politisager.

§ 893.

Offentlige Politisager henvises til Behandlaing ved Retten af Politimesteren (i København Politidirektøren).

§ 894.

Antager Politimesteren, at Forseelsen ikke egner sig til højere Straf end en Bøde af ikke over 40 Kroner, kan han, i Stedet for straks at henvise Sagen til Retten, lade en Tilsigelse forkynde for Sigtede med en af ham given Paategning om, at Sigtede, saafremt han vedgaar at have gjort sig skyldig i den Forseelse, hvorfor han sigtes, og ønsker saadan Afgørelse, kan erklære sig rede til, uden retslig For- følgning, indenfor en nærmere angiven Frist, der efter Omstændighederne af Politi- mesteren efter Begæring kan forlænges, at erlægge den af Politimesteren for dette Tilfælde angivne Bøde. Saadan Erklæring afgives enten ved Anklageskriftets For- kyndelse til den, som iværksætter denne, i hvilket Fald derom gøres Bemærkning paa Anklageskriftet, eller inden en Uge ved Meddelelse paa Politikontoret. Paa dette føres en særegen Bog. hvori de i Medfør af det ovenanførte udfærdigede Til- sigelser og de i Anledning af dem afgivne Erklæringer indføres.

Erlægges den vedtagne Bøde i rette Tid, eller afsones den, bortfalder videre Forfølgning, og saadan Afgørelse har da i Tilfælde af Forseelsens Gentagelse lige Virkning med en Dom.

Forelagte Lovforslag m. m. 254

Gaar Sigtedes Erklæring ud paa, at kan ikke vil afgøre Sagen paa den an- førte Maade, eller hvis han overhovedet ikke afgiver nogen Erklæring, bliver Sagen at henvise til Retten ligesom Sager, hvori Politimesteren ikke finder Grund til Anven- delse af denne Paragraf.

§ 895.

Behandlingen af offentlige Politisager foregaar offentlig og mundtlig efter de i Lov om Behandling af offentlige Politisager i København af 11. Februar 1863 §§5—9 indeholdte Regler. Reglen i § 892 finder derhos tilsvarende Anvendelse.

§ 896.

Naar der i en Sag, hvorunder der ikke er Spørgsmaal om højere Straf end Bøder, i Tiltaltes Sted møder en Person, der er forsynet med skriftlig Fuldmagt fra Tiltalte og er beredt paa at meddele de fornødne Oplysninger, kan Retten modtage den saaledes mødtes Forklaringer og Erklæringer og lægge dem til Grund, som om de vare afgivne af Tiltalte selv.

§ 897.

Angaar Sagen en Lovovertrædelse, for hvilken der i Loven er hjemlet Straf af Bøde eller Konfiskation, kan Dommeren, naar han ikke finder Grund til at be- tvivle Tiltaltes Skyld, give Tiltalte Adgang til at se Sagen afgjort ved, at han vedtager at erlægge en nærmere bestemt Bøde eller at underkaste sig Konfiskation: Lovens Fastsættelse af Bødens Størrelse er herved ikke bindende. Vedtager Tiltalte den til- budte Afgørelse, tilføres det fornødne herom Retsbogen. Saadan Afgørelse har i Hen- seende til Fuldbyrdelse og Gentagelsesvirkning samme Virkning som en Dom.

§ 898.

Naar Dommeren finder, at Tiltalte er skyldig, men at Sagen efter Brødens Beskaffenhed, saasom navnlig i Tilfælde af første Gang begaaet ringe Forseelse, egner sig til Afgørelse ved en Advarsel, er han, saafremt Tiltalte ikke erklærer sig der- imod, berettiget til i Stedet for at afsige Dom at tildele Tiltalte en saadan Advarsel.

Om den trufne Afgørelse tilføres det fornødne Retsbogen.

§ 899.

Reglerne i §§ 897—898 finde ikke Anvendelse ved Sager, der paatales offentlig i Medfør af § 2 i midlertidig Lov om nogle Ændringer i Straffelovgivningen af 1. April 1905.

§ 900.

Efter Tilendebringelsen af Sagens Behandling paakender Dommeren Sagen.

Sjette Afsnit.