15.

Svendborg Byraad.

Svendborg, den 29. A.pril 1914.

Bestyrelsen for den danske Købstadforening har ved Skrivelse af 23. d. M. henleclet Byraadets Opmærksomhed paa de Tavler over By- og Herreds- retskredse samt Politikredse, der er vedføjet det af Folketinget den 6. cl. M. ved- tagne Lovforslag om Rettens Pleje, og henstillet til Raadet at tilstille det høje Ministerium de Bemærkninger, man maatte finde Anledning til at fremsætte med Hensyn til den foreslaaede Fordeling af Kredsene.

Saaledes foranlediget tillader Byraadet sig at udtale, at man intet har at indvende imod den af Folketinget vedtagne Fordeling af Kredsene, for saa vidt denne berører Svendborg Købstad, idet man forudsætter, at saavel Dommeren i Retskredsen Nr. 31, omfattende Svendborg Købstad, Thorseng Birk og Ærøs- købing og Ærø Herred, som Politimesteren i Politikredsen Nr. 21, omfattende foruden de nævnte Jurisdiktioner ogsaa Rudkøbing og Langelands Herreder, vil faa anvist Bopæl i Svendborg.

Derimod maa Byraadet tage bestemt til Genmæle imod det af Svendborg Amtsraad i dets i Raadets Møde den 25. f. M. vedtagne og formentlig det høje Ministerium tilstillede Erklæring fremsatte Forslag om en Omlægning mellem de foreslaaede Retskredse Nyborg Købstad-Vinding Herred (Kreds Nr. 29) og Sunds- Gudme Herreder og Lehn Birk (Nr. 30), saaledes at Aarslev, Sdr. Højrup og Søllinge-Hellerup Sogne henlægges til Sunds-Gudme Herreders Retskreds, mod at Svindinge og Langaa-Øksendrup Sogne henlægges til Nyborg-Vinding Kreds. En saadan Omlægning vil nemlig efter Byraadets Formening være til betydelig Skade for Svendborg Købstad. Svindinge og Langaa-Øksendrup Sogne hører fra gammel Tid til denne Bys Opland; Beboerne af disse Sogne hører til Byens nærings- drivendes faste og stadige Kundekreds. En Forlæggelse af disse Sogne ind under en Jurisdiktion, der ikke har Tingsted og Politikontor i Svendborg, men i Nyborg, vil medføre, at Beboerne efterhaanden vil knyttes til sidstnævnte Købstad og søge dertil, ikke blot naar det gælder retslige og Politiet vedrørende Anliggender, men ogsaa med deres Handel og anden Købstadsøgning. Og paa den anden Side vil den af Amtsraadet foreslaaede Henlæggelse af Aarslev, Sdr. Højrup og Søllinge- Hellerup Sogne under Sunds-Gudme Herreder paa ingen Maade ophæve eller blot forringe den Skade, der vil blive paaført Svendborg ved den ommeldte Fraskil- lelse af de tre andre Sogne; thi de fornævnte Sogne, hvis Beboere for Tiden ikke søger her til Byen, men enten til Odense, Nyborg eller Ringe, og som ligger Svendborg for fjernt til deres Tilknytning til Sunds-Gudme Herreder i jurisdik- tionel Henseender kan ventes at ville i øvrigt knytte Beboerne nærmere hertil, vil ikke kunne faa nogen Betydning til Gavn for denne Købstad, ja, det maa endog siges, at denne Henlæggelse vil blive til yderligere Skade for Byen, idet man derved — som det udtales i Amtsraadets Erklæring — vil søge tilvejebragt Betingelser for Oprettelse af et Bitingsted i Ringe, hvortil saavel de her om- meldte Nord for Ringe liggende som andre under Sunds-Gudme Herreder hen- hørende Sogne, der ligger Syd for Ringe og ubetinget hører til Svendborgs Op- land, tænkes knyttede —, og at Oprettelse af et saadant Bitingsted i Ringe vil bidrage til at hæve Ringes Betydning paa Bekostning af Svendborg, er indlysende.

Ifølge disse Betragtninger tillader Byraadet sig indtrængende at anmode om, at den ommeldte af Amtsraadet foreslaaede Omlægning, ved hvilken der efter Byraadets Formening vil blive gjort Uret imod Svendborg Købstad, ikke maa blive iværksat, men at Omraadet for Sunds-Gudme Herreders Retskreds maa blive uforandret som hidtil.

Man beder om, at det høje Ministerium vil gøre det af Landstinget til Behandling af Lovforslaget om Rettens Pleje nedsatte Udvalg bekendt med nær- værende Udtalelse.

O. F. Meinung. Emil Jørgensen. P. A. Andersen. C. Tønnesen. Ferd. Jørgensen. F. Nicolajsen. R. V. Rasmussen. Cathrine Berg. P. C. Hansen. Anna Redder. Emilie Jørgensen. Ludvig Petersen. H. Hvenegaard. Berend Jensen. N. P. Kristensen.

Til Justitsministeriet.