Grundtvig, N. F. S. Odin og Saga Meddelelse om Odin og Saga

Filosofi

Næsten to tredjedele af subskriptionsindbydelsen behandler filosofien, først i overordnede vendinger, dernæst med mere konkrete løfter om tidsskriftets indhold. Sidstnævnte er en gennemgang af 👤Sibberns påtænkte bidrag, mens førstnævnte i højere grad bærer præg af Grundtvigs romantisk inspirerede videnskabssyn. Ligesom i historiens og poesiens tilfælde loves der en undersøgelse af filosofiens dybere sammenhæng. I sin anvendelse af begreberne ‘enhed’, ‘del’ og ‘helhed’ bærer teksten mindelser af 👤Steffens' filosofiske indledningsforelæsninger fra 1803. I den første forelæsning formulerer 👤Steffens filosofiens universelle aspirationer på følgende vis: “Ethvert philosophisk Foredrag er nödvendig et Continuum, et organisk Heelt, ikke et Aggregat af enkelte Sentenzer. Alt enkelt forstaaes blot i sin Forbindelse med det Heele” (Steffens 1996, s. 11).

Udførelsen af det filosofiske program tilfaldt 👤Sibbern: Først skulle hans tredje prisopgave fra 1810 om “Filosofiens Princip og Væsen” udgives (s. [2]). Prisopgaven er ikke bevaret (Himmelstrup 1934, s. 29). Dernæst skulle en afhandling følge om “et Princip for en filosofisk Lyksalighedslære”, s. [3]. Til sidst omtales en afhandling om 👤Friedrich Schiller, der både beskæftigede Grundtvig og 👤Sibbern. Afhandlingen præsenteres som en moralfilosofisk undersøgelse om “den menneskelige Sjels Frihed” som et modstykke til den foregående afhandling. Det må derfor antages, at 👤Sibbern var forfatteren.

* Ifølge 👤Frederik Rønning er der tale om en afhandling om 👤Schillers historiedrama Wallenstein (1800), forfattet af 👤Sibbern (Rønning 1908 2:1, s. 157).