26/2.63

Ref erat-udkaat. Diskussionsmøde ang. reformer af Videnskabernes Selskabs virksomhed

lørdag den 23* februar kl. 14-17 på Selskabets kontor.

Dagsorden.

1. Valg af ordstyrer. 2. .ødeformen. Svtl. indførelse af klasse- eller gruppedelte møder, diskussionsmøder med eller uden indbydelse af diskussionsdeltager^ et enkelt eller et par offentlige møder om året. Indhentning af oplysninger om andre akademiers møder. 3* Publikationerne. Indretning af publikationerne efter nutidens krav. Muligheder for samarbejde med andre danske publikations- rækker eller tidsskrifter? Indhentning af oplysninger fra andre akademier. 4. Videnskabeligt arbejde i 3tørre ud...trækning under Selskabets direkte ledelse? - eventuel oprettelse af flere arbejdende kommissioner. 5. Indførelse af et virkeligt forretningsudvalg, hvori - foruden en repræsentant for Carlsbergfondet - også valgte medlemmer har sæde i muligvis i forbindelse med ordning af Niels Bohr legatet. 6. Arbejde for udvidede lokaler, eventuelt en ny bygning. 7. kan de under 2~6 nævnte opgaver bedst tilgodeses ved eet stort udvalg med underudvalg eller ved små selvstændige, men samar- bejdende udvalg? S* Eventuelt.

Tilstede var Bagge, Diderichsen, Hammerioh, Holter,

■ iiaaløe, eis-Føgh.

ad 1.

Holter valgtes til ordstyrer. Man kunne tænke sig nedsat et fast udvalg til at bistå sekretæren taed planlæggelse af mødesæsonerne. Medlemmerne burde ikke blot opfordres til selv at tale, men også til at indgive forslag om talere. Der skulle kunne være mulighed for at tilkalde talere udefra, specielt selskabets udenlandske medlemmer. Dette skulle kunne betales af midler stillet til belskabets rådighed af Carlsbergfondet, udenfor den sædvanlige procedure ved indbydelse af fremmede forskere gennem

ad 2.

2

- 2 -

Bask'-Ørsted-fondet. Per skulle være mulighed for diskussion efter nogle foredrag. Disse skulle muligvis ikke i første række vær# ed- delelser om vandne resultater, men ihveri fald også oversigtsform- drag, der lettere kan tilrettelægges til forståelighed udenfor den snævre fagkreds. .San skulle Indtil videre holde fast ved foredrag for fællesmøder af klasserne. Let skulle overvejes af og til at holde offentlig® møder.

Det erkendte®, at Selskabets publikationer var i en særdeles vanskelig situation, fordi det især indenfor naturviden- skaberne oftest vil være naturligt at publicere resultater hurtigt i ganske bestemte internationale fagtidsskrifter, med hvilke el- skabet sjældent - en undtagelse er for tiden de matematisk-fysiske meddelelser - vil kunne konkurrer®, bl.a. på grund af landets liaenhed. I nogle tilfælde ville noget kunne opnås ved nordisk saa- arbejde. Det anbefaledes at søge forbindelse med det af Undervis- ningsminlsteriet nedsatte udvalg ang. dansk samarbejde mød nordiske tidsskrifter (formand: prof. H. Bach, Irhus). Man skulle undersøge muligheden for samarbejde med de existerende danske/nordiske fag- tidsskrifter (•’Acta"), navnlig således at arbejder, der er for store til ”.,cta" og derfor undertiden på mindre hensigtsmæssig vis må deles over flere hefter, kunne straks komme i Videnskabernes elskabs rækker, mod at der i "Acta* bringes et summary af de af elskabet publicerede arbejder. Selskabets standart for publikatione as lødighed måtte på ingen måde sænkes. Bedømmelse også af arbejder af elskabets egne medlemmer ventileredes, men der advaredes også derimod. Det kunne overvejes, at Belskabet undertiden publicerede en collection af ældre endnu betydningsfulde arbejder indenfor m eller anden disciplin. Det kunne overvejes at stille langt flere særtryk til disposition end sædvanligt sker (smign. nu de matematisk-

ad 3.

3

- 3 -

fysiske meddelelser, hvor Institutet for teoretisk fysik oftest får 5-600 særtryk).

her kunne dels være tale om arbejder af typisk inter- national karakter, men uden helt naturlig tilknytning til mider- visningsinstitutioner under universiteter eller læreanstalter; et eksempel er Marinbiologisk .Laboratorium, der måske med fordel kunne overvejes lagt direkte ind under Videnskabernes Jelskab. Dels kunne der være tale om arbejder af tværvidenskabelig karakter, som naturligere fremmes af Selskabet end af nogen anden institution. Savnlig ansås det for heldigt, om Selskabet fik midler til - måske med forholdsvis kort varsel - at arrangere symposier om (maske særligt aktuelle) tværvidenskabelige emner - som eksempelvis det for en halv snes år siden arrangerede symposium om det iadøeurope- lake urhjem. let ansås ingenlunde for givet, at man altid skulle sigte på at få udgivet en større trykt beretning om sådanne symposier; det ansås tværtimod for muligt, at man undertiden fik mer® frugtbare anskuelser frem, når de ikke på forhånd tilrettelægges med publikatim for øje.

ad 4.

For at øge Selskabets anseelse indenfor og udenfor Pan- mark kunne det overvejes 1) at aøge prisopgaveinstitutionen modern!- seret, så at der virkelig kunne regnes med at besvarelser indkommer; 2) at være opmærksom på at kunne tildele Selskabets guldmedaille til Danske for andre fortjenester end besvarelse af prisopgaver; ast 3) at genoprette Madvig-medaillen (måske med ændret navn) og at ind- stifte en Mels Bohr- og en August krogh-medaille at tildele udlændin- ge for overordentlig© fortjenester, ikke regelmæssigt, men f.x. indenfor en niårig periode, særligt til indkaldte udenlandske fore- dragsholdere og muligvis i forbindelse med en pengebelønning.

Det ansås for højst anbefalelsesværdigt at få indført et

ad 5.

4

- 4

virkeligt forretningsudvalg, hvori foruden præsidenten og embeds*- mændene samt en repræsentant for Carlsbergfondet også direkte af plenum valgte medlemmer skulle have sæde. ler måtte heri statut- mæssigt sikres repræsentation for yngre medlemmer, let var muligt, at forretningsudvalget samtidigt kunne være styrelse for Mels Bohr legatet.

Selvom byggeplaner ikke umiddelbart kan realiseres, bør lokalespørgsmålet tages gå op til overvejelse snarest - alle- rede af den afgørende grund, at den nuværende mødesal både er for lille og ganske uegnet til lysbilledforedrag. Også den for med- lemmernes kendskab til hinanden betydningsfulde spisning foregår på utilfredsstillende vis. ler mangler egnede udvalgsværelser, kontorlokalerne er for små allerode til det nuværende arbejde, endsige til de udvidelser som en forbedret virksomhed ville kræve, let kunne anbefales en tid at prøve sig frem med lejede lokaler inden endelig fastlæggelse af eventuelle byggeønsker.

ad 6.

ad 7.

let anbefales at søge reformplaner overvejede i et nogenlunde stort udvalg, der kunne dele sig i arbejdende under-

udvalg. Der måtte - som ved forretningsudvalget - sørges for for- nøden repræsentation for de yngre medlemmer. Og det kunne over- vejes at lade alle medlemmer have adgang til at overvære en del af udvalgsarbejdet.

ad 8.

Intet bemærkedes.