Grundtvig, N. F. S. Nornerne

Oversigt over manuskripter og tryk

Manuskripter

Digtet “Nornerne” findes i et manuskript fra forfatterens egen hånd i Grundtvig-arkivet på Det Kongelige Bibliotek, København (Fasc. 393.35a). Her indgår det i et udkast til en digtcyklus med emner fra den nordiske mytologi. Der findes ingen fælles hovedtitel, men digtcyklussen blev trykt under titlen “Nordens Myther” i Poetiske Skrifter 9 (1930).

Manuskriptet indeholder fire forskellige versioner af digtet. Af disse er “10a. Nornerne” den ældste og korteste version med 19 strofer. Af det andet, længere udkast, “10b. Ygdrasils-Nornerne”, blev ca. en fjerdedel af dets 41 strofer taget ud i slutredaktionen. Den endelige version, der også blev trykt i 👤Christian Richardts antologi Vintergrønt (1866), foreligger i “10c. Nornerne”. Det sidste udkast, “10d. Nornerne”, indeholder kun 4 strofer, der svarer til strofe 9, 11, 16 og 17 i version 10b.

Signatur Type Indhold
Fasc. 393.35a Udkast og renskrift Udkast til digtcyklus med emner fra Nordens mytologi

Derudover findes 👤Svend Grundtvigs afskrift af hele digtcyklussen i et blåt hæfte i 4° (Fasc. 397.30 i Grundtvig-arkivet). En række anmærkninger med blyant vidner om, at hæftet er blevet brugt som forlæg for trykket i Poetiske Skrifter. Afskriften indeholder udover den endelige redaktion af “10c. Nornerne” også udkast 10a og 10b, men ikke 10d.

Førstetrykket

Nummer i Bibliografien: 1403.

Grundtvigs digt “Nornerne” blev trykt i 👤Christian Richardts antologi Vintergrønt, der udkom ved juletid 1866. Bogen blev udgivet af Gyldendalske Boghandels Forlag (F. Hegel) i København og trykt hos 👤J.H. Schultz. Den indeholder digte og fortællinger af forskellige nordiske forfattere, som med ganske få undtagelser ikke var blevet trykt før. På de sidste to upaginerede sider findes der et forfatterregister. “Nornerne” er Grundtvigs eneste bidrag i bogen. Digtet er trykt på side 252-264.

Antologiens titel refererer til årstiden – dog eksisterer der intet forord, der fx kunne gøre rede for udvalget af teksterne eller en eventuel tematisk linje. Udgivelsen knytter an til digtsamlingerne, som 👤Richardt fik udgivet til jul henholdsvis i 1860 og 1864, disse gange dog udelukkende med egne værker.

Senere udgaver

Antologien må have været en succes, for allerede en måned efter blev der trykt en anden udgave, som udkom medio januar 1867.

Grundtvigs digt “Nornerne” blev genoptrykt i 👤Svend Grundtvigs og 👤Georg Christensens udgave Poetiske Skrifter 9 (1930); her indgår det som nr. 10 i digtcyklussen “Nordens Myther”. I en fodnote gengives her også de korte lyriske optakter til udkast 10a og 10b ( Poetiske Skrifter 9, s. 204).

Bibliografisk beskrivelse

De anvendte eksemplarer

  • Grundtvig Centerets eksemplar (indbundet og beskåret).
  • Odense Universitetsbiblioteks eksemplar, opstillingsnr. 1257.25 (indbundet og beskåret).
  • Det Kongelige Biblioteks eksemplar, Brøndum-Nielsen-Samlingen nr. 1363 (indbundet og beskåret).

Eksemplar 1 har dannet grundlag for tekstetablering og faksimiler. Den følgende bibliografiske beskrivelse tager også udgangspunkt i eksemplar 1.

Format og papir

Bogens format er oktav; siderne måler 172 mm × 113 mm. Den er trykt på maskinpapir af god kvalitet og består af 200 blade.

Intern varians

Der er ikke blevet konstateret intern varians, hverken af tekstlig eller materiel art.

Tekstkritik

Anvendt litteratur