Grundtvig, N. F. S. Bøn og Begreb om en Dansk Høiskole i Soer

Bibliografisk beskrivelse

Formler

Kollationsformel:

1-28 34.

Signaturformel:

$2 signeret (- 11, 32).

Pagineringsformel:

20 blade, pagineret 1-3, 4-6, 7, 8-34, 35, 36-40 [= 40].

Bogens format er oktav. Den er trykt på to ark og et halvark, der er foldet til 20 oktavblade, 40 sider i alt. Der er stum paginering af s. 1-3, s. 7 og s. 35, mens de øvrige sider er pagineret med arabertal. Der er arksignaturer på s. 3 (men ikke på s. 1, som er titelbladet), 17, 19 og 33 (men ikke på s. 35).

Størrelsen på de ubeskårne blade i et eksemplar tilhørende Institut for Kirkehistorie, Københavns Universitet (katalognummer V j 5iii) er 112,5 x 191,0 mm.

Indholdsoversigt

[1] titelblad, [2] blank, [3]-6 digtet “Bøn til Majestæten for Danskhed og Modersmaal”, [7]-34 prosadelen “Begreb om en Kongelig Dansk Høiskole” (heri dog s. 21 et citat fra Nyaars-Morgen), [35]-40 digtet “Morgendrøm om Sorø”.

Typografi

Skriftsnit

Bøn og Begreb om en Dansk Højskole i Soer er trykt med det gotiske skriftsnit fraktur. På titelbladet er der desuden brugt de gotiske skriftsnit tekstur og schwabacher.

Fremhævelser og skriftarter

Fremhævelser markeres hyppigst med spatiering (første gang anvendt på titelbladet, 2. linje f.n.), derefter med halvfed (første gang anvendt på titelbladet, 1. linje).

Brødtekstens tre hovedafsnit indledes med uncialer i halvfed.

Skriftgrader

Den største variation m.h.t. skriftgrader (og typografiske virkemidler i det hele taget) findes på titelbladet. “Dansk Højskole i Soer” står med den største skriftgrad, herefter følger i stadig mindre skriftgrad: “Bøn og Begreb”, herefter “Nik. Fred. Sev. Grundtvig”, “1840” og“Kiøbenhavn”, herefter i samme skriftgrad som brødteksten “om en”, “Af ” og “Paa den Wahlske Boghandlings Forlag.” og endelig – i mindre skriftgrad end brødteksten – “Trykt hos C. Græbe & Søn.”

Skillestreger

Der anvendes fem typer skillestreger, hvoraf de fire er centrerede:

En dobbeltstreg bestående af først en tyk, så en tyndere streg, der fylder hele klummens bredde (alene brugt på titelbladet).

En ornamenteret prydstreg (alene brugt på titelbladet).

En kort, tynd skillestreg mellem de tre underrubrikker og brødteksten s. [3], [7] og [35].

En længere eller lidt kortere skillestreg, der er tykkere på midten, som afslutning for hvert af de tre hovedafsnit s. 6, 34 og 40.

En kort, tynd venstrestillet skillestreg mellem brødteksten og de to fodnoter s. 21 og 35.

Papirkvalitet

Gulnet maskinpapir uden vandmærke.

Omslag

Omslaget på et eksemplar, der tilhører Institut for Kirkehistorie, Københavns Universitet (katalognummer V j 5iii), er af halvblankt rødbrunt karton. Den tynde ryg er svagt falmet.

Omslaget på et eksemplar, der tilhører Det Kongelige Bibliotek (katalognummer B 15172/5 8o , stregkode 130008428833) er af tyndt, fint, lysegråt papir.

Begge omslag er stumme, dvs. uden tryk.

Intern varians

Ved den interne kollation af tre eksemplarer af førstetrykket er der ikke fundet intern varians. Følgende eksemplarer er kollationeret:

Grundtvig Biblioteket, hovedsamlingens eksemplar (ejersignatur på løst forsatsblad: 👤Karl Schønberg). Skanningen og OCR-behandlingen er foretaget efter dette eksemplar.

Grundtvig Biblioteket, dubletsamlingens eksemplar.

Det Kongelige Biblioteks ene eksemplar (katalognummer B 15172/5 8o , stregkode 130008428833).