Grundtvig, N. F. S. Danmarks Krønike af Saxo Grammaticus. Første Deel

Kompositionen i Gesta Danorum

👤Saxos værk består af 16 ‘bøger’ eller store kapitler. Første del (bog 1-9) udgør sagndelen, mens bog 10-16 udgør den historiske del, heraf bog 14-16 👤Saxos samtidshistorie. Skelettet er en kontinuerlig dansk kongerække, der i videst muligt omfang lader kongedømmet være et arvekongedømme, hvor søn afløser fader.

Kompositorisk er ærkesædets oprettelse i Lund en typologisk parallel til 👤Kristi fødsel, hvilket understreger den kristne bevidsthed, der er et tema i hele værket (omtalt i 👤Inge Skovgaard-Petersens anmeldelse af 👤Kurt Johannessons Saxo Grammaticus. Komposition och världsbild i Gesta Danorum, 1978 (Skovgaard-Petersen 1980, s. 140 f.). Inden for teologi er typologi en forståelse af den nytestamentlige 👤Kristus og frelsen som forudgrebet i gammeltestamentlige forbilleder. Det er formentlig helt bevidst, at 👤Saxo lader 👤Jesus fødes under Frode Fredegod regeringstid — det eneste tilløb til en tidsangivelse, man finder i hele værket (slutningen af bog 5).

I værket veksler lange prosaafsnit med afsnit i forskelligartede klassiske versemål. 👤Saxo angiver selv, at han i versdelene har omplantet folkesprogspoesien, dvs. de ældre kvad i forskellige (norrøne) stavrimede versemål, til den mængde af varierede latinske versemål, han mestrer. Det løber op i 24 forskellige til de ca. 50 steder, hvor replikker eller indskudte fortællinger er fremstillet i vers (Mortensen 2007, s. 76).

👤Saxos latin var præget af en bevidst arkaiserende tendens, idet han gjorde sig umage for i vidt omfang at anvende gloser og vendinger, han havde kunnet finde hos forskellige romerske historikere fra kejsertiden. 👤Saxo undgår bibelcitater, men citerer gladelig fra og alluderer til hedenske klassikere, fx 👤Valerius Maximianus (Mortensen 2007, s. 72).