Grundtvig, N. F. S. Om Religion og Liturgie

Theologisk Maanedsskrivt for Fædrelandets Religionslærere

Redaktør

1793-1809 👤Lorenz Nikolai Fallesen.

Trykker og trykkeri

Theologisk Maanedsskrivt for Fædrelandets Religionslærere blev trykt på det københavnske trykkeri “Morthorstes Enke & Comp.”, som 👤Dorothea Margrethe Morthorst drev videre efter sin mand, 👤Johan Frederik Morthorst. Det var et lille trykkeri, som mest udførte arbejde for forskellige forlag, bl.a. Gyldendal og Soldin.

Indhold

Theologisk Maanedsskrivt for Fædrelandets Religionslærere var Danmarks første egentlige teologiske tidsskrift, henvendt til den danske præstestand (religionslærer var en almindelig betegnelse for præst i begyndelsen af 1800-tallet). Udgiveren, 👤Lorenz Nikolai Fallesen, var selv præst og en typisk liberal oplysningsteolog. Han så det som sin opgave at give de gejstlige et tidsskrift, der kunne holde dem ajour med den teologiske videnskab.

Tidsskriftet bragte ud over de lærde afhandlinger, som 👤Fallesen pointerede var til eftertanke, ikke til at udbasunere fra prædikestolene, også pastoralteologiske tekster som prædikener og taler. Dertil kom efterretninger fra kirken og universitetet og anmeldelser af teologisk litteratur. I nogle af numrene findes en gruppering af småartikler, kaldet “Blandinger”. Her bragte udgiveren notitser om, hvad der foregik i udlandet på det teologiske og kirkelige område. Oplysningerne blev hentet fra udenlandske, oftest tyske tidsskrifter, og oversat til dansk. Disse afsnit bærer alle udgiverens signatur: “Udgiv.”. Bagest i tidsskriftet blev der bragt notitser om dødsfald samt rettelser til tidligere numre.

I enkelte tilfælde har udgiveren fundet det nødvendigt at kommentere artiklerne. Det er særlig udtalt for Grundtvigs afhandling “Om Religion og Liturgie”. Her har 👤Fallesen indsat et antal spørgsmålstegn i parenteser inde i brødteksten og derudover skrevet en række fodnoter til teksten, hvor han angiver, at han ikke forstår indholdet, eller gør opmærksom på, at han ikke er enig i synspunkterne. Disse noter bærer udgiverens signatur “Udg.” eller “Udgiv.”.