Ogsaa et Forsvar for Qvindens høie Anlæg

4. Udgivelsesmåde

I 1834, hvor SK fik optaget sin artikel i 📌Kjøbenhavns flyvende Post, havde bladet med visse afbrydelser eksisteret siden 1827 som et elitært medie for litteratur- og kulturkritik. Den enerådende redaktør var gennem alle årene forfatteren og kritikeren 👤Johan Ludvig Heiberg, der også selv skrev i bladet.*

Bladet udkom ad tre omgange mellem 1827 og 1837. Først to gange ugentligt fra 1. jan. 1827 til 29. dec. 1828, dernæst i perioden fra 1. jan. 1830 til 31. dec. 1830 med tre ugentlige udgivelser og endelig i tidsrummet fra 8. jan. 1834 til 21. dec. 1837 som Interimsblad udgivet ca. én gang ugentligt, dog noget uregelmæssigt.* I alt udkom 135 numre af interimsbladene.* Til og med 1830 stod 👤Ferdinand Printzlau som udgiver, mens 👤Schubothes boghandel varetog forlæggelsen af interimsbladene. Også trykkeriforholdet ændrede sig med udgivelsen af interimsbladene; til og med 1830 blev bladet trykt hos J.H. Schultz, fra 1834 hos bog- og nodetrykker J.D. Qvist.

Det var kun subskribenter, der modtog bladet. Pris- og abonnementsforhold blev jævnligt oplyst i en notits på bladets bagside. Således i Kjøbenhavns flyvende Post. Interimsblad, nr. 33, den 4. dec. 1834, hvor følgende er trykt:

Dette Blad udkommer til ubestemte Tider. Abonnementet er bindende for 12 Nummere, hvilke betales med 1 Rbd., imod Quittering fra 👤Schubothes Boghandling, 📌Børsen Nr. 9, hvor Subscription modtages, og Bidrag til Indrykkelse i Bladet bedes afleverede. Enkelte Nummere overlades ikke. I Provindserne modtages Subscription paa samtlige Post-Contorer.*

Bladet nød størst udbredelse i 📌København, hvor det blev befordret med bud, mens udbredelsen i provinserne var af ringe omfang. På Rigsarkivet findes en subskribentliste, angiveligt fra interimsbladenes tid. Den tæller 132 abonnenter, og det fremgår yderligere, at 50 eksemplarer formodes at kunne afsættes til byens (dvs. 📌Københavns) boghandlere og læseselskaber.*

I et brev fra 👤Heiberg til 👤Peder Hjort, dateret den 13. nov. 1835, kan det læses, at 👤Heiberg nu og da betalte skribenter »et maadeligt Honorar« for bidrag til bladet.* Det har dog ikke været muligt at efterspore, om SK modtog honorar for »Ogsaa et Forsvar for Qvindens høie Anlæg«.

I folkemunde kaldtes bladet for Flyveposten (jf. SKs journaloptegnelse ovenfor), ikke blot afledt af bladets navn, men også af vignetten i bladhovedet, der forestiller et bevinget postbud, endog med posthornet for munden, over 📌Københavns tage (se illustration 1).

Af stor betydning for receptionen af SKs artikler allerede i hans umiddelbare eftertid var 👤Rasmus Nielsens udgivelse af 👤S. Kierkegaard's Bladartikler i 1857 (Bl.art.). Heri indgår størstedelen af SKs artikler, dog ikke »Ogsaa et Forsvar for Qvindens høie Anlæg«. I 1857 vidste 👤Nielsen endnu ikke, at SK var artiklens ophavsmand.