Ogsaa et Forsvar for Qvindens høie Anlæg

Tekstredegørelse

1. Bibliografisk beskrivelse 9
2. Manuskriptbeskrivelse 13
3. Tilblivelseshistorie 13
4. Udgivelsesmåde 15

1. Bibliografisk beskrivelse

»Ogsaa et Forsvar for Qvindens høie Anlæg« blev trykt i Kjøbenhavns flyvende Post. Interimsblad, nr. 34, onsdag den 17. dec. 1834.* Artiklen er signeret »👤A«. Bladet blev redigeret af 👤J.L. Heiberg, udgivet af 👤Schubothes boghandel og trykt hos 👤J.D. Qvist, bog- og nodetrykker i 📌København. Prisen var 1 rigsdaler i abonnement for 12 numre, og bladet solgtes ikke i løssalg (jf. afsnit 4 nedenfor).

Artiklen er blevet kollationeret i tre eksemplarer af Kjøbenhavns flyvende Post. Interimsblad, nr. 34, den 17. dec. 1834:

A 📌Det Kgl. Biblioteks eksemplar, indbundet og beskåret.*

B 📌Det Kgl. Biblioteks eksemplar, indbundet og beskåret.*

C Statsbibliotekets eksemplar, indbundet og beskåret.*

Ved den interne kollation af de tre eksemplarer blev der ikke konstateret afvigelser.* Eksemplar A danner grundlag for følgende beskrivelse.

Format og paginering

Formatet svarer til en stor kvart.* Kjøbenhavns flyvende Post. Interimsblad har et omfang på fire sider, svarende til to blade dannet af et enkelt foldet halvark. På hver side er der to spalter. Der er ingen paginering eller nummerering af spalterne. Det fremgår dog af jævnligt bragte rettelsesnotitser, at bladets redaktion selv refererer til spalte- og linjenumre, hvor spalterne betegnes 1-8 i hvert blad.*

SKs artikel har et omfang på ca. to spalter. Den begynder midt i sp. [4] og afsluttes i sp. [6] ligeledes midtpå. I øvrigt bringer bladet anden del af en oversat portrætartikel samt endnu en artikel.

Beskrivelse af eksemplar A

Bladet måler ca. 215 × 280 mm.*

Papir



1. Kjøbenhavns flyvende Post. Interimsblad, nr. 34, den 17. december 1834
Der er benyttet almindeligt trykpapir af en træholdig kvalitet.

Typografi

Bladets fremherskende skriftsnit er fraktur; til latinsk tekst er benyttet antikva, og fremhævet tekst er sat med fed eller spatieret skrift.

På forsiden er navnet »Kjöbenhavns | flyvende Post.« sat med kancelliskrift; bladnummeret »Interimsblad Nr. 34.« samt navnene »👤J. L. Heiberg« og »Schubothes« er sat med tekstur (gotisk); øvrige oplysninger er sat med fraktur. Bladhovedet er adskilt fra brødteksten af en tværgående, fed-fin dobbeltstreg og har følgende ordlyd:

Kjöbenhavns | flyvende [Vignet] Post. | Interimsblad Nr. 34. | Onsdagen den 17de December 1834. | [Prydbjælke] | Redigeret af 👤J. L. Heiberg. Forlagt af 👤Schubothes Boghandling.

I sidste linje er »Redigeret af 👤J. L. Heiberg.« indrykket fra venstre, og »Forlagt af 👤Schubothes Boghandling.« indrykket fra højre.

I bladhovedet er »Kjöbenhavns« centreret, spatieret og sat med en punktstørrelse ca. 5 grader større end brødteksten.* Herunder står »flyvende Post« spatieret i en punktstørrelse ca. 8 grader større end brødteksten; imellem disse ord er trykt en vignet (formentlig et træsnit), der forestiller et flyvende postbud over 📌Københavns tage. »Interimsblad Nr. 34.« er spatieret, centreret og sat ca. 7 grader større end brødteksten. Teksten i datolinjen er centreret og sat ca. 1 grad større end brødteksten. »Redigeret af 👤J. L. Heiberg.« og »Forlagt af 👤Schubothes Boghandling.« er sat ca. 1 grad mindre end brødteksten, og »👤J. L. Heiberg.« og »Schubothes« er tillige sat med fed. Se illustration 1.

Bladets øvrige sider har øverst en kolumnetitel med bladnummer og titel på den pågældende sides artikel. Se illustration 2.

Bagsidens fod er adskilt fra brødteksten af en tværgående dobbeltstreg og har følgende ordlyd:

Forsendes, ifølge kongelig allernaadigst Tilladelse, med Posten overalt i 📌Danmark og Hertugdømmerne. | [Prydbjælke] | Trykt hos J. D. Qvist, Bog- og Nodetrykker.

Artiklens overskrift »Ogsaa et Forsvar for Qvindens | höie Anlæg.« er centreret i spalten og sat med fed tekstur ca. 2 grader større end brødteksten. Uncialen, der indleder artiklen, er også sat med fed ca. 2 grader større end brødteksten. Signaturen »A.« er sat med tekstur i en punktstørrelse svarende til brødtekstens og indrykket fra højre margin.

Mellem overskrift og brødtekst er sat en kort, simpel prydbjælke. Artiklen afsluttes ligeledes med en simpel prydbjælke, dog lidt længere. Spalterne adskilles overalt af en enkelt, lodret skillestreg. Artiklens afsluttende del i sp. [6] er sat kompres, dvs. uden skydning. Denne opsætning bruges bladet ud og ses jævnligt i de sidste spalter af interimsbladene.

Spaltekolumnen måler ca. 78 mm i bredden, og en spalte har op til 49 linjer, når teksten er sat med normal skydning, eller op til 82 linjer, når den er sat kompres. Artiklens brødtekst er sat med en skriftstørrelse svarende til ca. 10 punkt (korpus). Der er dobbelt ordmellemrum efter punktum. Se illustration 2.

2. Kjøbenhavns flyvende Post. Interimsblad, nr. 34, den 17. december 1834, anden side

Der er kun få sætter- og trykfejl i artiklen. I »Kjødgryderne.« er punktummet sat med en type, der er 1 grad større end de øvrige (SKS 14, 10,51). Desuden er der enkelte læderede typer.*

2. Manuskriptbeskrivelse

Der findes ingen bevaret kladde eller renskrift til »Ogsaa et Forsvar for Qvindens høie Anlæg«.

3. Tilblivelseshistorie

I journaloptegnelsen NB6:17 bekræfter SK, at han er forfatteren af artiklen, der blot er signeret »A«. Optegnelsen er skrevet umiddelbart efter den 16. juli 1848, og under overskriften »Hvad jeg har skrevet i Blade« vedkender han sig følgende artikler i 📌Kjøbenhavns flyvende Post:

i Flyveposten.
En Artikel
»Ogsaa et Forsvar for Qvindernes Emancipation.«
3 politiske Artikler.
»Kjøbenhavnspostens Morgenbetragtninger.«
»om Fædrelandets Polemik«
»Til 👤Orla Lehmann«.*

Det er førstnævnte artikel, der lader sig identificere som »Ogsaa et Forsvar for Qvindens høie Anlæg«. Afvigelsen i titlen viser, at journaloptegnelsen er skrevet efter hukommelsen.

»Ogsaa et Forsvar for Qvindens høie Anlæg« er, som titlen antyder, og som SK nævner i artiklens begyndelse, foranlediget af en anden artikel bragt i det forudgående nummer af Kjøbenhavns flyvende Post. Interimsblad: »Qvindens høiere Oprindelse forsvaret« fra den 4. dec. 1834, signeret »P. E.«.* Tilblivelsestidspunktet for SKs artikel kan altså fastlægges til tidsrummet mellem den 4. og den 17. dec. 1834.

4. Udgivelsesmåde

I 1834, hvor SK fik optaget sin artikel i 📌Kjøbenhavns flyvende Post, havde bladet med visse afbrydelser eksisteret siden 1827 som et elitært medie for litteratur- og kulturkritik. Den enerådende redaktør var gennem alle årene forfatteren og kritikeren 👤Johan Ludvig Heiberg, der også selv skrev i bladet.*

Bladet udkom ad tre omgange mellem 1827 og 1837. Først to gange ugentligt fra 1. jan. 1827 til 29. dec. 1828, dernæst i perioden fra 1. jan. 1830 til 31. dec. 1830 med tre ugentlige udgivelser og endelig i tidsrummet fra 8. jan. 1834 til 21. dec. 1837 som Interimsblad udgivet ca. én gang ugentligt, dog noget uregelmæssigt.* I alt udkom 135 numre af interimsbladene.* Til og med 1830 stod 👤Ferdinand Printzlau som udgiver, mens 👤Schubothes boghandel varetog forlæggelsen af interimsbladene. Også trykkeriforholdet ændrede sig med udgivelsen af interimsbladene; til og med 1830 blev bladet trykt hos J.H. Schultz, fra 1834 hos bog- og nodetrykker J.D. Qvist.

Det var kun subskribenter, der modtog bladet. Pris- og abonnementsforhold blev jævnligt oplyst i en notits på bladets bagside. Således i Kjøbenhavns flyvende Post. Interimsblad, nr. 33, den 4. dec. 1834, hvor følgende er trykt:

Dette Blad udkommer til ubestemte Tider. Abonnementet er bindende for 12 Nummere, hvilke betales med 1 Rbd., imod Quittering fra 👤Schubothes Boghandling, 📌Børsen Nr. 9, hvor Subscription modtages, og Bidrag til Indrykkelse i Bladet bedes afleverede. Enkelte Nummere overlades ikke. I Provindserne modtages Subscription paa samtlige Post-Contorer.*

Bladet nød størst udbredelse i 📌København, hvor det blev befordret med bud, mens udbredelsen i provinserne var af ringe omfang. På Rigsarkivet findes en subskribentliste, angiveligt fra interimsbladenes tid. Den tæller 132 abonnenter, og det fremgår yderligere, at 50 eksemplarer formodes at kunne afsættes til byens (dvs. 📌Københavns) boghandlere og læseselskaber.*

I et brev fra 👤Heiberg til 👤Peder Hjort, dateret den 13. nov. 1835, kan det læses, at 👤Heiberg nu og da betalte skribenter »et maadeligt Honorar« for bidrag til bladet.* Det har dog ikke været muligt at efterspore, om SK modtog honorar for »Ogsaa et Forsvar for Qvindens høie Anlæg«.

I folkemunde kaldtes bladet for Flyveposten (jf. SKs journaloptegnelse ovenfor), ikke blot afledt af bladets navn, men også af vignetten i bladhovedet, der forestiller et bevinget postbud, endog med posthornet for munden, over 📌Københavns tage (se illustration 1).

Af stor betydning for receptionen af SKs artikler allerede i hans umiddelbare eftertid var 👤Rasmus Nielsens udgivelse af 👤S. Kierkegaard's Bladartikler i 1857 (Bl.art.). Heri indgår størstedelen af SKs artikler, dog ikke »Ogsaa et Forsvar for Qvindens høie Anlæg«. I 1857 vidste 👤Nielsen endnu ikke, at SK var artiklens ophavsmand.