Forme et substance linguistiques, [LANGUE] 133-0190

FORME ET SUBSTANCE LINGUIST1QUES.

Cahiers Ferdinand de Saussure 11.

Foreløbgt udkast.

I fodnote bemærkes, for at undgaa misforstaaelser, at denne artikel ikke er identisk med det i sin tid i CLP og i CLC holdte foredrag med samme titel. Udgangspunkt tages i Saussures sætning: sproget er form, ikke substans. 1 tilslutning til Seehehaye, bl. a. don af Jakøbson i AL I (anm* af van Wijk) citerede udtalelse, hævdes, at dette synspunkts gennemførlighed er mulig og nødvendig baade for signifiant og for signifié. Hensigten med nærværende lille arbejde er at paapege nogle af de logiske konsekvenser heraf (idet Saussures forelæsninger tydeligvis reflekterer flere forskellige stadier af hans tank.es udvikling, og egentlig for signifiant slet ik^e repræsenterer hans egne anskuelser): 1. Langue-parole maa sdppleres med norm-usus (sprogbygning- sprogbrug). 2. Tegnets arbitrære karakter bliver usus’ arbitrære karakter. r 3. Tegnets lineære karakter gælde kun substansen, ikke formen. 4. Metakroni og diakroni maa adskilles.

1 indledningen betones sammenhængen mellem Saussures Mémoire og hans Cours: hans metode har altid været ren form-metode, sielv om hans bevidste teori maaske ik^e hele tiden xtrengt har været det. I begyhdelsen kan siges, at opfordringen efterkommes i tillid til, at det, man tilsigter med Cahiers, ikke er en steril sværgen til mesterens ord, men et viderearbejde i mesterens aand. Man bør ikke k&lde den strukturelle lingvistik saussu- rien - det er at forpligte mesteren uretmæssigt.

I 1 og 4 tages stilling til synkro||d-diakroni-diskussionen, særlig Seehehayes afh. i Vox Romanieaj i 2 tages stilling til arbitraire-diskussionen i AL II,