Grundtvig, N. F. S. Til mine to Sønner

Tekstgrundlag

Rimbrevet “[Til mine to Sønner]” blev ikke trykt i Grundtvigs levetid. Det udkom første gang i 1885 i Poetiske Skrifter, bind 6, s. 247-257. Her havde udgiveren, Grundtvigs søn 👤Svend Grundtvig, dog foretaget mange ændringer i teksten, især hvad angår ortografi og interpunktion. Grundtvigs Værker har etableret teksten efter nedenstående manuskript, som findes i Grundtvig-arkivet, Det Kongelige Bibliotek, København.

Signatur Type Indhold
fasc. 389.35 Kladde Stikisk digt med førstelinjen “Sønner mine, lige kiære”

Nummer i Bibliografien: 631.

Manuskriptbeskrivelse

Manuskriptet i fascikel 389.35 består af tre kvartlæg samt et indlagt kvartblad i sidste læg. Rimbrevet, som i kladden ikke bærer nogen overskrift, fylder de to første læg plus første side i tredje læg, altså ni sider i alt. De pågældende læg og blade er nummererede i anden hånd. Læggene er nummererede 1-3, bladene 117-121. Nummereringen af bladene er påbegyndt i fascikel 389.1.

En side måler ca. 220 x 181 mm. Papiret, der er anvendt, er kraftigt, hvidt maskinpapir, som er blevet gulnet med tiden.

Blad [1r]-[3r] er skrevet i én spalte, mens blad [3v]-[5r] er skrevet i to. Manuskriptet rummer en del overstregninger, foretaget af forfatteren selv. Typisk er der tale om, at én eller flere verslinjer er blevet streget ud, hvorefter skriveprocessen er fortsat. Der er altså i overvejende grad tale om straksrettelser. Der ses også enkelte senere ændringer, tilsyneladende foretaget med samme skriveredskab.

Grundtvigs Værkers etablering af teksten

I Grundtvigs Værkers etablering af teksten indgår hverken de interne varianter eller påtegningerne i anden hånd. GV har valgt en konservativ tilgang til manuskriptet, og der er derfor ikke rettet i teksten, heller ikke selvom der fx måtte mangle punktum til sidst i et afsnit. På blad [3v], [4r] og [4v] mangler der nogle steder bindestreg ved linjeskift i højre spalte. Bindestregerne er underforstået i Grundtvigs Værkers etablering af teksten. Hvor bogstaver eller hele ord er utydelige, markeres dette i teksten med diakritiske tegn, se nedenfor.

Manuskriptet kan ses i faksimile her. Fotograferingen er foretaget af Det Kongelige Bibliotek, København.

Anvendte diakritiske tegn

ạḅc̣ Usikker læsning
〈abc〉 Oprindelig slettet af forfatteren, men genetableret af udgiveren

Tekstkritik

Anvendt litteratur