Grundtvig, N. F. S. Studier til en bibelsk Rimkrønike

Baggrunden

De nærmest forudgående år havde på det teologiske område været præget af Grundtvigs ændrede opfattelse af, hvad der var kriteriet for sand kristendom. Mest markant viste det nye syn sig med hans såkaldte ‘mageløse opdagelse’. I sommeren 1825 opdagede han, at grundlaget for kristendommen ikke umiddelbart skulle findes i Bibelen, men i det fællesskab, som menigheden til alle tider har haft om den apostolske trosbekendelse og sakramenterne dåb og nadver. Det var ud fra denne opfattelse, Grundtvig argumenterede i stridsskriftet Kirkens Gienmæle, 1825. I afhandlinger i bl.a. Theologisk Maanedsskrift udviklede han herefter den teologiske nytænkning til sin kirkelige anskuelse.

I forhold til den kristelige pædagogik var den vigtigste ændring, at Grundtvig fra at betragte overensstemmelse med Bibelen som kriteriet for sand kristendom og grundlaget for frelse nu anså den apostolske trosbekendelse som nøgle til tolkningen af eller forståelsesbaggrund for Bibelen. Ifølge den kirkelige anskuelse var trosbekendelsen ved dåben og indstiftelsesordene ved nadveren ‘det levende ord’, der gjorde kirken kristen og var kilden til og normen for dens tro og lære. ‘Det levende ord’ var blevet overleveret mundtligt og udtalt i den kristne menighed gennem århundreder.

I den samtidige fortale til den omarbejdede udgave af En liden Bibel-Krønike for Børn og Menig-Mand udtrykte han det således: “Langt er jeg fra den Mening, at nogen, Lære-Bog stort [dvs. stort set taget], end sige da en Bibel-Krønike kan nytte Børn, med mindre Forældrene, eller Andre i deres Sted, lade Troens levende Ord følge med, som Aanden og Nøgelen” (Grundtvig 1828a, s. VI). Det vil yderligere sige, at ånden eller essensen af trosbekendelsen skal formidles mundtligt af forældrene eller en lærer i selve undervisningssituationen. Forældrene eller eventuelt læreren skal altså personligt stå inde for lærebogens kristne budskab. Ligesom En liden Bibel-Krønike er tilegnet “Christelige Forældre og Børn” (Grundtvig 1828a, s. [III]), er også “Studier til en bibelsk Rimkrønike” henvendt til kristne læsere (1828b, s. 146).

* Den omarbejdede udgave af En liden Bibel-Krønike udkom den 14. juli 1828, altså på samme dato som “Studier til en bibelsk Rimkrønike” blev godkendt til trykning af censuren. Synspunkter om samme emne i de to skrifter kan derfor betragtes som gensidigt supplerende bemærkninger og understøtte hinanden.

Grundtvig havde også en personlig baggrund for at udgive “Studier til en bibelsk Rimkrønike” i 1828. Som præst 1821-1826 havde han på ny haft konfirmandundervisning. Han var her stillet over for, hvordan han bedst kunne formidle bibelhistorie og kristendommens indhold for børn og unge. Den praktiske, pædagogiske overlevering af det bibelske stof var også aktuel i hans eget hjem, hvor han selv var begyndt at undervise sine sønner, 👤Johan og 👤Svend, på henholdsvis seks og fire år.

Grundtvig anså det bibelhistoriske – og også kirkehistoriske – stof som nødvendig viden i en kristen opdragelse. Det var derfor vigtigt, at det blev meddelt børn, unge og lægmænd på den pædagogisk mest hensigtsmæssige måde.