Grundtvig, N. F. S. Om Religions-Frihed

Udgivelseshistorie

“Om Religions-Frihed” udkom i to dele i ottende bind af Grundtvigs og 👤A.G. Rudelbachs Theologisk Maanedsskrift i februar og marts 1827. Tredje del forelå trykt med imprimatur (dvs. censorgodkendelse) den 6. marts 1827, men blev i april beslaglagt af politiet (se Bibliografien, bind 1, s. 215). Det beslaglagte oplag henlå til 1866, hvor det blev udgivet (‘løsladt’) som selvstændig publikation.

Fremdragelsen og udgivelsen af tredje del af “Om Religions-Frihed” skyldtes 👤Kristian Køster. Det fremgår af bogens annoncering i Dansk Folketidende, den 16. marts 1866, nr. 24, s. 96, hvor det om tredje del hedder: “Det [dvs. oplaget] har [...] henligget i 39 Aar paa Politikamrets Loft i Forening med flere ældre og yngre Ulykkesfæller, indtil det ved Pastor 👤Køsters Hjælp er blevet løsladt, og sælges nu som et særskilt Skrift”.

Årsagen til, at tredje del blev beslaglagt af politiet, var, at den hovedsagelig består af en meget personlig og kritisk gennemgang af injuriesagen mod Grundtvig i 1825-1826 og den følgende dom over ham (se også afsnit 4, “Efterspil”). At Grundtvig selv har anet, at tredje del ville blive standset af censuren, fremgår af et sted, hvor han kalder sin fremstilling for “en Prædiken, der, hvis den ei blev læst af Fleer end min nærmeste Censor, maatte blive det Sidste, jeg skrev til at trykkes, end sige da til at undertrykkes i Danmark” (Grundtvig 1866, s. 197). Han har derfor kastet sig over fortsættelsen af den samtidige artikelrække “Om Christendommens Sandhed”. Sjette del af denne udkom således i ottende binds tredje (og forsinkede) hæfte af Theologisk Maanedsskrift på det sted, hvor tredje del af “Om Religions-Frihed” skulle have været bragt.