Stadier paa Livets Vei

4. Udgivelsesmåde

SLV blev udgivet af SK på eget forlag og solgt gennem 👤C.A. Reitzels boghandel. SK indgik selv aftale med trykkeriet om oplagets størrelse, ligesom han afregnede udgifterne til papir og trykning med 👤Bianco Luno. På samme vis afregnedes salgsindtægterne og fradragene af den fastsatte kommissionsafgift med 👤C.A. Reitzel. Vi ved fra tre regninger, at SK – formentlig for at fastholde pseudonymiteten – fik 👤J.F. Giødwad til at forestå forretningsgangen mellem sig selv og trykkeriet.*

Akterne vedr. salget af SLV er velbevaret, og udgivelsens økonomi lader sig derfor rekonstruere ganske præcist. Af en papirafregning dateret 17. april 1845 fremgår det, at der til 👤Bianco Lunos Bogtrykkeri 22. marts blev leveret papir til trykning af SLV. Vi ved, at bogen lå færdigtrykt 17. april.* Bogen blev altså trykt og færdiggjort på mindre end en måned.

Af en regning fra 👤Bianco Luno dateret 17. april fremgår det, at SLV blev trykt i et oplag på 525 eksemplarer, alle på trykpapir; hertil skal lægges to eksemplarer på velin.*

I aug. 1847 overtog 👤C.A. Reitzel restoplaget af de skrifter, han indtil da havde haft i kommission.* Det betød, at SK ikke længere fungerede som sin egen forlægger, men i stedet fik et på forhånd aftalt honorar for udgivelsen af sine bøger. En opgørelse viser, at 👤C.A. Reitzel i juli 1847 mod en betaling på 1200 rd. overtog restoplaget af følgende skrifter: Gjentagelsen, Frygt og Bæven, Philosophiske Smuler, Begrebet Angest, Forord, Tre Taler ved tænkte Leiligheder, Afsluttende uvidenskabelig Efterskrift og En literair Anmeldelse; Enten – Eller, som også var i kommission, var allerede udsolgt. Det svarer i gennemsnit til 33% af salgsprisen.* Af samme opgørelse ses endvidere, at der på dette tidspunkt var solgt 245 eksemplarer af SLV. Af de resterende 280 eksemplarer fandtes 108 stk. i Reitzels boglade, mens de øvrige 172 eksemplarer lå på lager hos 👤Bianco Luno. Med udgangspunkt i disse oplysninger er det muligt at beregne bogens økonomi.

På regningen fra 👤Bianco Luno af 17. april er udgiften til trykning af de 527 eksemplarer anført til 232 rd. 72 sk. Ifølge en regning af 3. april 1845 fra en papirhandler »Wanscher« kostede papiret 102 rd. 22 sk.* Hertil skal lægges en merudgift på 5 rd. 42 sk. til papir, der er opført på førnævnte regning fra 👤Bianco Luno. De samlede udgifter for papir og trykning beløber sig dermed til 340 rd. 40 sk.

Hvert eksemplar kostede 3 rd., og salget har altså indbragt SK 735 rd. Herfra skal trækkes en kommissionsafgift på 25%, dvs. 183 rd. 72 sk. Dette gav SK en indtægt på 551 rd. 24 sk. Dertil skal lægges indtægten for 👤Reitzels overtagelse af restoplaget i 1847, anslået til ca. 280 rd. – 33% af salgsprisen på 840 rd. af restoplaget på 280 eksemplarer. Det giver i alt en indtægt på 831 rd. 24 sk. Efter at have betalt alle omkostninger havde SK altså en samlet fortjeneste på godt 490 rd. 80 sk.

Af en forlagsreklame fra 👤C.A. Reitzel, der findes trykt i Dette skal siges; saa være det da sagt (1855), fremgår, at SLV endnu ti år efter udgivelsen var til købs hos 👤C.A. Reitzel. To år senere oplyser 👤Rasmus Nielsen dog, at SLV var udsolgt.* I 1858 udsendte 👤P.C. Kierkegaard en andenudgave.

Der blev ikke i SKs levetid foranstaltet oversættelser af SLV.