Kierkegaard, Søren Journalen NB3 : 1847

NB3:38

1ste December 47..


Jeg har nu ordnet og anlagt igjen den 📖 Bog om 👤Adler. Alt er nu ved Anretningen gjort saa lyst og gjennemsigtigt som muligt.

Bogen er ubetinget fortjenstlig. Men Ulykken er, at der vist er meget Faae i vor Tid, der have saa megen Religieusitet, at de kunne have Gavn af den. Am Ende har dog 👤Adler med al sin Forvirrethed meget mere Religieusitet end de Fleste. Dernæst er Ulykken, at man saa kommer i Berøring med det forvirrede Msk, som ikke har Noget at bestille, og derfor vel vil skrive og skrive. Men saa faaer hele Sagen en forkeert Stilling. 👤A. er dog i Bogen en Nebensach, men hvor let, at Sagen faaer den Vending: at det skulde være en Hanefægtning mell. 👤A: og mig for et nysgjerrigt Publikum.

Nei, lad saa hell. 👤Adler fare. Saa bliver Bogen smaa Afhandlinger. I denne H. er nu ogsaa alt ordnet, ved Hjælp af at lægge tilrette til Bilag.


Indholdet vil saa blive.


1) Noget om Præmisse-Forfattere. (det er Indledningen) den kan saa ende saaledes: som 👤Lichtenberg i mine Tanker lykkeligt i ethvert Tilfælde rigtigt har gjort opmærksom paa, at der er en Art af Prosa, en meget udbredt Art, som maa kaldes Candidat-Prosa: saaledes vilde jeg herved indføre den terminus: Præmisse-Forfattere.


2) En Præmisse-Forfatter paa et Aabenbarings-Faktum. (Slutning af Indl.)


3) En Aabenbaring i Samtidighedens Situation.

Hypothesis: der antages, at en Mand nu pludselig traadte frem og beraabte sig paa en Aabenbaring, hvorledes vilde dette vise sig?


4) Bilag I. De dialektiske Forhold: det Almene, den Enkelte, den særlige Enkelte.


5) Bilag II. om Forskjellen mell. et Genie og en Apostel.


6) Mag.👤Adler som Satire over den hegelske Philosophie og vor Tids Χstd.