Lilien paa Marken og Fuglen under Himlen

1. Bibliografisk beskrivelse

Lilien paa Marken og Fuglen under Himlen. Tre gudelige Taler blev indleveret til sætning og trykning i Bianco Lunos Bogtrykkeri den 17. april 1849.* Den var færdigtrykt den 9. maj* og blev annonceret som udkommet i Adresseavisen, nr. 111, den 14. maj 1849, samme dag som 2. udgave af Enten – Eller. Bogen kostede 40 sk. og udkom på C.A. Reitzels forlag.

Tre eksemplarer af Lilien paa Marken og Fuglen under Himlen (forkortet LF) er blevet kollationeret; de benyttede eksemplarer er:

A Søren Kierkegaard Forskningscenterets arbejdseksemplar, privat indbundet og beskåret.*

B 📌Det Kgl. Biblioteks eksemplar, indbundet og beskåret, katalogsignatur Q. 6055 - 8o.

C 📌Det Kgl. Biblioteks eksemplar, indbundet med det oprindelige omslag og ubeskåret, katalogsignatur 6,1-244 8o.

Ved den interne kollation af de tre eksemplarer blev der ikke konstateret afvigelser. Eksemplar C danner grundlag for den følgende beskrivelse.

Kollationeringsformel

8o. [1]8, 2-38, 42. $2 signeret (-42). 26 blade. Paginering [1-9], 10-51, [52].*

Formatet er oktav. Bogen har et omfang på 52 sider, svarende til 26 blade fordelt på 3¼ ark, og er pagineret 10-51, idet bl. 1r-5r og bl. 26v er uden paginering.

S. [1] udgør titelbladet, s. [3] indeholder »Forord«, s. [6] »Bøn«, s. [7]-[8] teksten til »Evangeliet paa 15de Søndag efter Trinitatis«, på s. [9]-24 følger tale I, på s. 25-40 tale II og på s. 41-51 tale III. Titelbladets bagside samt s. [4]-[5] og [52] er blanke.

Ark 1 er uden signatur, ark 2-3 har prima- og sekundasignatur, ark 4 kun primasignatur. Primasignaturen (arknummeret) er angivet med arabertal, sekundasignaturen med arabertal fulgt af asterisk.

Beskrivelse af eksemplar C

Den ubeskårne bogbloks blade måler ca. 126-132 × 201-208 mm.* Bogblokkens tykkelse er ca. 3 mm.

1. Titelblad til LF. Naturlig størrelse, ubeskåret

Papir

Der er benyttet almindeligt trykpapir af en ret kludeholdig kvalitet.

Typografi

Det fremherskende skriftsnit er fraktur, enkelte steder er benyttet tekstur (gotisk) og i et enkelt tilfælde schwabacher (»'Søger først Guds Rige og hans Retfærdighed.'«, SKS 11, 16,23). Fremhævet tekst er i øvrigt sat med halvfed eller spatieret skrift.

Titelbladet er med en dobbelt skillestreg delt i to felter. Den øverste del udgøres af værkets titel, undertitel og forfatternavn, i den nederste del er anført udgivelsessted, forlag, trykkeri og udgivelsesår. Undertitel og udgivelsessted er sat med halvfed tekstur. Titlen, der er fordelt på to linjer, og undertitlen er sat med bogens største punktstørrelser, henholdsvis ca. 6 og 4 grader over brødteksten. Forfatternavnet er sat med halvfed og 1 grad større end brødteksten, »📌Kjøbenhavn.« er 2 grader større, forlæggernavnet er i samme skriftstørrelse som brødteksten, mens angivelsen af bogtrykker er sat med 1 grad mindre; navnene »👤C. A. Reitzels« og »👤Bianco Luno« er spatieret. Titelbladet er gengivet som illustration 1.

Forordets overskrift er spatieret og sat med fed 2 grader større end brødteksten. En tynd vandret skillestreg adskiller overskrift og tekstkolumne, der holder samme kolumnebredde (sat på samme format) som brødteksten, men med 1 grad mindre skrift. Dateringen, der er sat med halvfed tekstur, er anbragt til venstre under tekstkolumnen; til højre på linjen nedenunder står forfatterinitialerne i halvfed fraktur.

Overskriften »Bøn.« er sat med tekstur og samme grad som brødteksten. Kolumneteksten er sat med samme skriftstørrelse og på samme format som brødteksten, men med større skydning.

Evangelieteksten er sat 2 grader større end brødteksten, med øget skydning og med Forordnet Alter-Bog for Danmark, 📌Kbh. 1830, som skabelon.* Overskriften er dog sat med almindelig brødskriftstørrelse.*

En normalside har 36 linjer. Tekstkolumnen måler 88 × 153 mm. Brødteksten er sat i ca. 10 punkt (korpus). Der er dobbelt ordmellemrum efter punktum. Den sidste tekstside i tale I og II afsluttes med en finalstreg, i tale III med en prydstreg.

Hver tale begynder på en ny rectoside med ekstra nedrykning. Overskrifterne er delt i to. Den første linje er talens nummer, der er sat i antikva 2 grader større end brødteksten. Efter en blank linje følger bibelcitatet sat i halvfed fraktur 1 grad større end brødteksten og fordelt på to eller flere tekstlinjer med forskellige typer af indrykning: i tale I centreret, i tale II med hængende indrykning, i tale III med almindelig indrykning af den første linje. Brødteksten indledes med en uncial, i tale I dog fejlagtigt med en versal i samme punktstørrelse som brødteksten.

Der er enkelte sætter- og trykfejl i førstetrykket. Forveksling af typerne c og e, der kan skyldes forkert aflagt bogstav i sættekassen, forekommer i »indcrligt« (SKS 11, 14,6).* I »nbetinget« (34,28) ses et eksempel på omvendt bogstav. Typerne j og ø er blevet ombyttet i »gøjre« (34,36). »Læren« (42,24) i stedet for 'Læreren' er et eksempel på en haplografi ved linjeskift. Andre typer af sætterfejl er: »enhvert« (18,5) for »ethvert« og »Folhold« (35,25) for »Forhold«.

De allerfleste trykfejl skyldes læderede typer.* Der er et enkelt tilfælde af typeudfald: I slutningen af en linje er et 'i' faldet ud i »Undervisning | Glæde« (42,26).