Et Resultat : Titlen, der indikerer noget afsluttende, gælder egl. kun hovedstykket, mens efterskriftet ( 202,46) er skrevet en søndag knap et par uger efter.

I trykt udgave: Bind 14 side 201 linje 1

23de April 1855 : dvs. to dage før affattelsen af den forrige artikel ( 197,2).

I trykt udgave: Bind 14 side 201 linje 2

som det hedder i Krigssproget, aabnet og vedligeholdt en levende Ild : sml. kladden, hvor det med henvisning til Krimkrigen hedder: »Som, efter hvad man i denne Tid læser i Aviserne, de Allierede nu have aabnet en levende Ild mod Sebastopol, saaledes kan jeg med Sandhed siges ved en Række af Artikler i dette Blad at have aabnet ...« (Pap. XI 3 B 232,1).

I trykt udgave: Bind 14 side 201 linje 4

den har iagttaget en betydningsfuld Taushed : Siden SKs indledende artikel havde en række gejstlige taget til genmæle mod SK, først i forbindelse med SKs devaluering af afdøde biskop 👤Mynster, senere, måske mere afdæmpet, i forhold til SKs bredere angreb på kirke og præsteembede. Således kunne fx filosofiprof. 👤F.C. Sibbern i et brev dateret 26. marts 1855 til 👤P. Ross skrive: »Mod Kierkegaard havde jeg fra først tænkt at udtale mig offentlig; men saa kom der saa Meget imod ham fra alle Sider, og Alt, hvad der var at sige, blev omtrent sagt, saa jeg opgav at være med«, 👤Søren Kierkegaard truffet ( 130,80), s. 151. Skønt kirkens øverste, biskop 👤Martensen ( 123,5), havde givet SK et mere omfattende svar i forhold til SKs første artikel med angrebet på biskop Mynster, så ville han ikke – til SKs irritation – indlade sig i den fortsatte diskussion, jf. fx SKs afsluttende artikel, »At Biskop Martensens Taushed er 1) christeligt uforsvarlig; 2) latterlig; 3) dum-klog; 4) i mere end een Henseende foragtelig«, SKS 14, 215-221. Se næste kommentar. – iagttaget (...) Taushed: forholdt sig tavs.

I trykt udgave: Bind 14 side 201 linje 11

dens Hoved ... Forsøg paa at tale : sigter til biskop Martensen ( 123,5), der – trods flere opfordringer til at tage til genmæle – havde besluttet kun at gå til modangreb med artiklen »I Anledning af Dr. 👤S. Kierkegaards Artikel i 'Fædrelandet' Nr. 295« ( 129,14), jf. Biskop 👤H. Martensens Breve. Breve til 👤L. Gude ( 125,56) bd. 1, hvor Martensen i brev af 2. jan. 1855 skriver til sin ven L. Gude: »Det glæder mig, at De finder, at min Artikel mod Kd var et velfortjent Ørefigen. (...) Forresten følger det af sig selv, at jeg ikke skriver mere dennesinde [denne gang, ved denne lejlighed]«, s. 131f. Se endvidere biskop 👤Otto Laubs brev til Martensen af 27. dec. 1855, hvori det hedder: »Naar S. Kierkegaard saa tidt ankede over den dybe Taushed, saa var det vist klart nok, at han sigtede til Dem; thi der var ogsaa Andre, som talte, men dem regnede han ikke. Og der er Mange, som have spurgt: Hvorfor tier Martensen? og det ikke blot Saadanne, som gjerne vilde have Noget at falde over. At raabe ind, hvor Opløbet og Tummelen er, nytter jo ikke; men der staar gjerne en Del ved Siden, som ikke veed, hvad der er paafærde, og gjerne vilde høre en rolig Tale derom. Naar man har spurgt, hvorfor De ikke stod frem, da har jeg godt kunnet forstaa, hvad der gjorde Dem det langt sværere end de fleste Andre, og har saa stærkt som muligt fremhævet den uheldige Stilling, Deres Person fra først af havde faaet til Sagen. Men jeg synes rigtignok at denne Stilling nu er bleven noget anderledes, efterat S.K. er borte«, Biskop Otto Laubs Levnet. En Livs- skildring i Breve, udg. af 👤F.L. Mynster, bd. 1, 📌Kbh. 1885, s. 313f. – høiv. høiærv.: dvs. højvelbårne højærværdighed ( 137,75).

I trykt udgave: Bind 14 side 201 linje 22

kjendeligt : åbenlyst, tydeligt.

I trykt udgave: Bind 14 side 201 linje 26

den officielle Christendom : I kladden rettet fra »hele det Religieuse« (Pap. XI 3 B 232,2).

I trykt udgave: Bind 14 side 201 linje 26

havareret : beskadiget.

I trykt udgave: Bind 14 side 201 linje 59

bedærvet : fordærvet, ødelagt.

I trykt udgave: Bind 14 side 201 linje 59

tylde : el. tylle.

I trykt udgave: Bind 14 side 201 linje 66

qua : lat., i egenskab af, som.

I trykt udgave: Bind 14 side 201 linje 68

i sin Tid : altså i den såkaldte 'sandhedsvidnestrid', som SK indledte med artiklen, »Var Biskop 👤Mynster et 'Sandhedsvidne', et af 'de rette Sandhedsvidner' – er dette Sandhed?«, i SKS 14, 121-126, og som fortsatte den følgende tid.

I trykt udgave: Bind 14 side 201 linje 72

Paastanden paa : kravet om.

I trykt udgave: Bind 14 side 201 linje 76

En tydsk Forfatter har sagt ... Profiten om at gjøre : Der sigtes til kap. VIII »Zur Ethik«, § 114, i 👤Arthur Schopenhauer Parerga und Paralipomena ( 137,1) bd. 2, s. 176-184, hvor Schopenhauer – efter at have bestemt hele den civiliserede verden som en stor maskerade – skriver: »Meistens stecken, wie gesagt, lauter Industrielle, Handelsleute und Spekulanten unter diesen sämmtlichen Masken. In dieser Hinsicht machen den einzigen ehrlichen Stand die Kaufleute aus; da sie allein sich für Das geben, was sie sind: sie gehn also unmaskirt herum; stehn daher auch niedrig im Rang.« Og videre: »Also werde schon der Jüngling belehrt, daß auf dieser Maskerade die Aepfel von Wachs, die Blumen von Seide, die Fische von Pappe sind, und Alles, Alles Tand und Spaaß; und daß von jenen Zweien, die er dort so ernstlich mit einander handeln sieht, der Eine lauter falsche Waare giebt und der Andre sie mit Rechenpfennigen bezahlt«, s. 178. – sige ligefrem: siger ligeud. – om at gjøre: det gælder.

I trykt udgave: Bind 14 side 201 linje 80

Aagerkarlene : personer, der lever af urimeligt høje renter el. alt for høje priser på knappe varer.

I trykt udgave: Bind 14 side 202 linje 3

maa de tage ind : I kladden har SK tilføjet: »Lad os tænke, at den Samfunds-Classe, somhar Barbeer-Skilt ude, lad os tænke, at de ikke kunde barbere: saa vilde maaskee Andre tage Sagen saaledes: de bør forpligtes til at kunne barbere. Jeg vilde foreslaae det langt Simplere: laddem forpligtes til at tage Skiltet ind« (Pap. XI 3 B 232,5).

I trykt udgave: Bind 14 side 202 linje 11

Een og hver Anden : hver og en, hvem som helst.

I trykt udgave: Bind 14 side 202 linje 14

Skilter : skilte.

I trykt udgave: Bind 14 side 202 linje 18

1000 Sandhedsvidner : 141,36.

I trykt udgave: Bind 14 side 202 linje 23

kun ikke som Sandhedsvidner : I kladden har SK først skrevet: »Denne Fordring er mig saa jævn, saa simpel, saa naturlig, saa sund, at jeg med Vished tør paastaae, at Repræsentanten for det danske Folks Sundhed: Fader 👤Holberg, og Repræsentanten for den holbergske Sundhed: Holbergs 👤Henrich ubetinget ville give mig Ret. Dog er det derom der raabes: Fanatisme, Fanatisme. Men anderledes bliver det ikke i denne Verden. Fremstillet i en Comedie vilde Enhver kunne see og lee ad det Comiske i det Forsøg at blive en træffende Satire qvit under Paaskud at den er Fanatisme; i Virkeligheden derimod skeer Det, ja Det, Comedien fremstiller som det Latterlige. Det er ikke mig der er Fanatikeren; men det er blind Fanatisme at kæmpe saa fanatisk for Levebrødet, at man for en Forsigtigheds Skyld mener det rigtigst at faae mig, der dog ikke angriber Levebrødet, sigtet for Fanatisme« (Pap. XI 3 B 232,8).

I trykt udgave: Bind 14 side 202 linje 29

Efterskrift : I stykket, der er halveret i forhold til kladden (ms. 1.2), legitimerer SK sin brug af dagspressen.

I trykt udgave: Bind 14 side 202 linje 46

6te Mai : samme datering som den følgende artikel, »En Monolog«, dvs. dagen efter SK fyldte 42 år.

I trykt udgave: Bind 14 side 202 linje 47

en politisk, udbredt Journal : dvs. avisen Fædrelandet ( 129,13). SK har slettet følgende fortsættelse i kladden: »hvad der forresten er mig saa meget imod. Og har jeg talet saaledes, saa afgjørende, at det [slettet: var muligt], at muligt Regjeringen kunde have fundet fornødent at tage Forholdsregler; [slettet: mod mig som Retsforfølgelse, hvad vistnok for et Msk. med mit svage Helbred kunde skrække ham tilbage fra at tale saaledes]; selv om den Mulighed ikke var sandsynlig, har den dog for mig været et Anstrengende« (Pap. XI 3 B 233,3). SK rettede i det første følgebrev til Dette skal siges; saa være det da sagt, der var dateret den 9. april og udkom den 24. maj, en direkte henvendelse til ministeren for at få afklaret, om han var gået for vidt, jf. SKS 13, 122.

I trykt udgave: Bind 14 side 202 linje 51

Slægt : samtid, generation.

I trykt udgave: Bind 14 side 202 linje 62