Dette skal siges; saa være det da sagt

Beskrivelse af eksemplar A

Den ubeskårne bogbloks blade måler ca. 128-130 × 210 mm.* Hæftets tykkelse er ca. 1 mm.

Papir

Der er benyttet almindeligt trykpapir af en ret kludeholdig kvalitet.

Typografi

Det fremherskende skriftsnit er fraktur; på deltitelbladet er skriften medolin anvendt. Fremhævet tekst er i øvrigt sat med fed eller spatieret skrift.

Titelbladet er med en dobbelt skillestreg delt i to felter. I det øverste er anført værkets titel og forfatternavn, i det nederste udgivelsessted, forlag, trykkeri og udgivelsesår. Titlen står på én linje og er sammen med deltitelbladets tekst sat med bogens største punktstørrelse, ca. 3 grader over brødteksten.* Forfatternavnet, der er i halvfed og spatieret, »Af« i anden linje, udgivelsesstedet, der er sat med fed, og udgivelsesåret er alle sat med samme grad som brødteksten. Forlæggernavnet er sat ca. 1 grad mindre end brødteksten, mens trykkeriangivelsen er ca. 2 grader mindre. Navnene »👤C. A. Reitzels Bo og Arvinger« og »👤S. Kierkegaard« er spatieret. Titelbladet er gengivet som illustration 8.

Deltitelbladet på s. [7] er sat med spatieret medolin ca. 3 grader større end brødteksten.

Bibelcitatet på s. [2] samt dateringerne på s. [9] og 12 er sat ca. 2 grader mindre end brødteksten. Overskriften på s. [3] er ca. 2 grader større, og dateringerne på s. [3] og 4 er sat ca. 1 grad mindre end brødteksten. Følgebladenes tekst på s. [9]-12 er sat ca. 1 grad mindre end hoveddelens brødtekst.

Skriftets centrale passage på s. [3], som indledes med overskriften »Dette skal siges; saa være det da sagt«, er spatieret.

På s. [3] og 4 er brugt to asterisker til adskillelse af tekstafsnit. Brødteksten på s. [3] og [9] begynder med uncialer.

En normalside har 32 linjer, på følgebladene dog 37. Tekstkolumnen måler 88 × 158 mm. Brødteksten er sat i 10 punkt (korpus). Der er dobbelt ordmellemrum efter punktum. Den sidste tekstside i første del afsluttes på s. 5 med en dobbelt skillestreg. På s. 11 afsluttes teksten med en enkelt skillestreg og på s. 12 med en prydstreg.

Der er konstateret to tilfælde af sætter- og trykfejl i førstetrykket. På s. 10 ses en omvendt type i »Tauke« i stedet for »Tanke« (SKS 13, 122,8). Nederst på s. [9] i eksemplar C ses aftryk fra to mellemrumstyper, foran tankestregen og foran passagen »ikke havde slaaet« (SKS 13, 121,28). Disse aftryk findes ikke i eksemplar A og B, ej heller i KB's to øvrige eksemplarer (F, 2651 - 8o ex. 2 og Brøndum-Nielsen 0965). Det har ikke kunnet afgøres, om eksemplar C stammer fra første optryk og de øvrige fra andet, som udkom godt og vel en uge efter førstetrykket (jf. afsnit 4 nedenfor). Der kan også være tale om en justering af satsen under produktionen af førstetrykket.

8. Titelblad til DSS. Naturlig størrelse, ubeskåret