2. Modtagere

38 modtagere af håndskrevne dedikationer kendes pr. 2012. Fra et udkast til dedikationer (Dedikation 119 i SKS 28, 523-524), der skulle ledsage Om min Forfatter-Virksomhed (1851), kendes navnene på yderligere tre personer, SK har haft i tankerne som modtagere af et gaveeksemplar,*

11. Dedikation 118. Til 👤Anna og 👤N.P. Nielsen
mens eksistensen af dedikationsbreve til 👤Phister, 👤Rosenkilde og 👤Gyllembourg ikke har kunnet bekræftes. Det er dog hævet over enhver tvivl, at de fem dedikationer var skrevet med henblik på at skulle ledsage samme skrift, da de er noteret på samme blad.



12. Dedikation 112. Til 👤J.P. Mynster

Nogle få personer har SK formentlig tilsendt alle sine skrifter: biskop 👤Mynster har angiveligt modtaget de fleste bøger (se illustration 12), ligesom 👤J.L. Heiberg nok også har haft æren.* Yderligere må det formodes, at barndomsvennen 👤Emil Boesen samt redaktøren af Fædrelandet, 👤J.F. Giødwad, også har modtaget en anseelig del af forfatterskabet (jf. nedenfor). De øvrige modtagere har fået tilsendt færre eller kun en enkelt bog. I alt kan modtagergruppen inddeles som følgende:

  • - Tidligere lærere, dels fra 📌Borgerdydsskolen, dels fra 📌Universitetet
  • - Honoratiores og notabiliteter, dels gejstlige, dels verdslige (den talrigeste gruppe)
  • - Litterære kolleger og scenekunstnere, dvs. skuespillerinder og skuespillere
  • - Familie og personligt bekendte, som ikke dækkes af de tre andre grupper*

Samlet set var det i høj grad magtens mænd, SK betænkte med gaveeksemplarer; personer, der var ældre end han selv, beklædende indflydelsesrige poster med ansvar for samfundets indretning og opretholdelse. Desuden kendes et par dedikationseksemplarer til SKs halvfætter 👤H.P. Kierkegaard (jf. Dedikation 42 og 65), som var fysisk handicappet fra fødslen, hvorfor SK muligvis af omsorg har betænkt ham med en dedikation.* Det er et åbent spørgsmål, om familien i øvrigt har modtaget gaveeksemplarer med håndskreven dedikation.

13. Dedikation 30. Til 👤J.F. Giødwad

Kategorien 'personligt bekendte' tæller i realiteten kun 👤Emil Boesen og 👤J.F. Giødwad (se illustration 13), begge jævnaldrende med SK.* Der foreligger ingen vidnesbyrd om, at nogen siden 1900-tallets begyndelse har haft en gavebog fra SK til 👤Boesen i hånden; kun findes en trykt gengivelse af ordlyden i SKs debutbog samt et par takkebreve fra 👤Boesen til SK (jf. Brev 118 og 119). Ifølge en mundtlig tradition, som ikke har kunnet verificeres, gik 👤Emil Boesens samling af SKs skrifter til grunde i marts 1945.

Hidtil har heller ikke dedikationseksemplarer til 👤J.F. Giødwad været offentligt kendte. 👤Giødwad fungerede som mellemmand i forhold til indgåelse af aftaler med trykkeri og boghandel ved udgivelsen af de pseudonyme skrifter, hvor SK ikke personlig kunne træde frem – en funktion, der trådte i kraft i 1843 med udgivelsen af Enten – Eller. I Brev 210, der består af en kladde, udfærdigede SK en dedikation, der formentlig skulle have været trykt. Heri påskønnes 👤Giødwads indsats netop i forbindelse med udgivelsen af de pseudonyme skrifter. Dedikationen blev dog ikke benyttet.

Imidlertid eksisterer i privateje en betydelig del af 👤Giødwads samling af SKs skrifter. Heraf er 10 indbundet i det karakteristiske sorte glanspapir (se illustration 29 i SKS 28, 515), og otte er forsynet med SKs dedikation (se illustration 13); alle er uden tvivl gaveeksemplarer, som han selv har givet. Dermed kan dedikationer til 👤Giødwad for første gang dokumenteres med udgivelsen af SKS 28. Det skal bemærkes, at der i den samling ikke findes dedikationseksemplarer af bøger udgivet før 1846. Det har muligvis sin forklaring. I 1845 har 👤Giødwad følt sig nødsaget til at bortauktionere et antal af sine bøger og møbler, »som sælges for Mulcter [bøder], idømte i Pressesager«.* Seks af SKs bøger er repræsenteret i auktionskataloget, men uden oplysning om deres udstyr, endsige om de var med håndskreven dedikation. Det har ikke været muligt at skaffe oplysning om, hvorvidt de også blev solgt.