Grundtvig, N. F. S. Fugle-Vise til Bonde-Frihedens Priis i Danske Samfund i 1840

Anledning

Anledningen til Fugle-Vise til Bonde-Frihedens Priis er foreningen Danske Samfunds markering af stavnsbåndets ophævelse i 1788. Stavnsbåndet var en slags rejseforbud, der forbød mænd (bønder) i en vis alder (efter 1764 mellem 4 og 40 år) at fraflytte det gods eller den herregård, hvor de var født. Det var blevet indført af 👤Christian 6. i 1733 efter ønsker især fra godsejerne, der dermed fik kontrol over arbejdskraften. Godsejerne skulle til gengæld stille med soldater, når kongen krævede det.

Strofe 7 henviser til Frihedsstøtten, som blev rejst for at mindes ophævelsen af dette stavnsbånd ved forordning af 20. juni 1788. Ideen til monumentet, der er tegnet af 👤Nikolaj Abildgaard og har en indskrift forfattet af 👤Thomas Thaarup, opstod i 1791, og grundstenen blev lagt af kronprinsen året efter. I 1797 stod monumentet færdigt uden for den daværende Vesterport i København — tre år før, ophævelsen var fuldt gennemført i 1800.

* I dag opfattes støttens placering lige ved den nuværende Københavns Hovedbanegård som værende i centrum af byen. Monumentet blev flyttet nogle få meter i forbindelse med anlæggelsen af banegården, som stod færdig i 1911.

Trods titlen står det ikke helt klart, om sangen faktisk blev sunget i Danske Samfund i forbindelse med den tiltænkte lejlighed (Bibliografien 2, s. 177). Men i Grundtvig-arkivet på Det Kongelige Bibliotek i København findes et manuskript til en tale i Danske Samfund til 23. juni 1840, hvor Grundtvig nævner stavnsbåndets ophævelse. Heri roser Grundtvig også bonde og modersmål, som han opfatter som folkets kerne (fasc. 364.II.34).