Grundtvig, N. F. S. Aabent Brev til Prof. Sibbern om Mag. Lindberg og Meer Nok et Brev til Professor Sibbern fra N. F. S. Grundtvig

Grundtvig som fredsmægler

I en indledende kommentar til sin udgave af Grundtsvigs to indlæg skriver 👤Holger Begtrup:

Selv uden Kendskab til 👤Sibberns Indlæg vil man med Interesse kunne læse disse to Breve, hvori Grundtvig tager 👤Lindberg varmt i Forsvar uden at glemme sit Ungdomsvenskab med 👤Sibbern, og hvori Datidens kirkelige Forhold bliver klart belyste (Udvalgte Skrifter 1909, bind 8, s. 112).

Med kendskab til 👤Sibberns indlæg tegner der sig et andet og mere nuanceret billede af relationen mellem 👤Sibbern og Grundtvig. I “Aabent Brev til Prof. Sibbern” var tonen venlig og et eksempel på, hvordan Grundtvig formåede at friholde det personlige i en principiel diskussion, som på alle måder inviterede til at blive meget personlig. 👤Sibbern lod sig dog ikke overbevise af den venlige og personlige tone. I “Svar til Pastor Grundtvig” udpegede 👤Sibbern nøgternt og detaljeret de mange modsigelser i Grundtvigs position. I tillæg viser han, hvordan Grundtvig i nogen grad konstruerede den position, han kritiserede, ligesom hans argumenter mod rationalisterne også kan gøres gældende mod de gammeldags kristne. Den skærpede argumentation prægede også “Nok et Brev til Professor Sibbern”.

Trods, eller måske netop på grund af, den skærpede tone i Grundtvigs sidste brev må det i et vist omfang være lykkedes ham at balancere hensynet til venskabet med 👤Sibbern og hensynet til egne synspunker i denne del af kirkekampen. Der kom ikke flere indlæg i denne polemik mellem 👤Sibbern, 👤Lindberg og Grundtvig.