Synspunktet for min Forfatter-Virksomhed

Tekstredegørelse

1. Bibliografisk beskrivelse
2. Manuskriptbeskrivelse 13
3. Tilblivelseshistorie 27
4. Tidligere udgaver 38

1. Bibliografisk beskrivelse

Synspunktet for min Forfatter-Virksomhed. En ligefrem Meddelelse, Rapport til Historien blev udgivet af 👤P.C. Kierkegaard og sat og trykt i 👤Bianco Lunos Bogtrykkeri. Bogen udkom på 👤C.A. Reitzels forlag og blev annonceret i Adresseavisen, nr. 101, den 3. maj 1859. Den kostede 72 skilling eller 4 mark og 8 skilling.

Tre eksemplarer af Synspunktet for min Forfatter-Virksomhed (forkortet SFV) er blevet kollationeret; de benyttede eksemplarer er:

A Søren Kierkegaard Forskningscenterets arbejdseksemplar, indbundet i karton og ubeskåret.*

B 📌Det Kgl. Biblioteks eksemplar, indbundet og beskåret, katalogsignatur M 48366 8o, ex. 2, stregkodenr. 130014105256.

C 📌Det Kgl. Biblioteks eksemplar, indbundet og beskåret, katalogsignatur 44-167-8o, ex. 2, stregkodenr. 130019090141.

Ved den interne kollation af de tre eksemplarer blev der ikke konstateret afvigelser på bogstavniveau.* Eksemplar A danner grundlag for den følgende beskrivelse.

Kollationsformel

8o. π2 1-78 (78+1,2). $2 signeret. 60 blade. Paginering [1], 2-80, [81-88], 89-114, [115].*

Formatet er oktav. Bogen har et samlet omfang på 120 sider, svarende til 7½ trykark. Den indledes med 2 præliminærblade (titelblad og indholdsfortegnelse), fulgt af 56 blade fordelt på 7 ark, og afsluttes med to enkeltblade. Bladene er pagineret 2-80 og 89-114, idet bl. 1r, 41-44 og 58 er uden paginering. S. [81] indeholder deltitelblad, s. [83] titelblad og s. [85] indholdsfortegnelse til bogens bilag; s. [115] rummer et rettelsesblad. S. [82], [84], [86] og [116] er blanke.

Ark 1-7 har prima- og sekundasignatur. Primasignaturen (arknummeret) angives med arabertal, sekundasignaturen med arabertal fulgt af asterisk.

Beskrivelse af eksemplar A

Den ubeskårne bogbloks blade måler ca. 128-134 × 201-211 mm.* Bogblokkens tykkelse er ca. 7 mm.

Papir

Der er benyttet almindeligt trykpapir af en ret kludeholdig kvalitet.

Typografi

Det fremherskende skriftsnit er fraktur. Desuden er der anvendt tekstur (gotisk) og schwabacher samt skrifterne Medolin og Schockisk, den sidste en frakturskrift med antikva-elementer. Latinske ord og samtlige underinddelinger af teksten med romertal eller enkelte bogstaver er sat med antikva. Fremhævet tekst er i øvrigt sat med fed eller spatieret skrift. Brødteksten er sat i ca. 10 punkt (korpus).

Hovedtitelbladet er delt i to felter, adskilt af et monogram med 👤C.A. Reitzels initialer. Det øverste felt indeholder bogens titel, undertitel samt forfatternavnet, i det nederste felt er anført udgivelsessted, forlag og udgivelsesår. Titlen er sat med Medolin, ca. 2 grader over brødteksten;* undertitlen, der er fordelt på to linjer, er sat dels med spatieret tekstur (»En ligefrem Meddelelse,«), dels med Schockisk (»Rapport til Historien«), ca. 1 grad større. Præpositionen »af«, der forbinder titel og forfatternavn, er sat ca. 1 grad mindre end brødteksten. Forfatternavnet er sat med fed i samme størrelse som brødteksten, mens udgivelsessted er sat 1 grad større og forlag og udgivelsesår 1 grad mindre; »C. A. 👤Reitzels Forlag« er spatieret. Hovedtitelbladet er gengivet som illustration 1.

På hovedtitelbladets versoside er de to sidestillede citater adskilt med en lodret streg. Citaterne, der er sat med fraktur, og forfatterangivelserne, der er sat med schwabacher, er ca. 2 grader mindre end brødteksten. Under citaterne er »Udgivet af« og »👤P. Chr. Kierkegaard.«, der er med tekstur, sat ca. 1 grad mindre end brødteksten, og nederst på siden, adskilt fra den øvrige tekst med en vandret streg, er trykkeriet sat ca. 2 grader mindre.

Indholdsfortegnelsens spatierede overskrift »Indhold.« er sat med Schockisk, ca. 1 grad større end brødteksten, og er med en smal streg adskilt fra fortegnelsen.

Indholdsfortegnelsen, der løber over to sider, er opdelt i en indledning, to hovedafsnit og en epilog: »Indledning« er sat med Schockisk, ca. 1 grad mindre end brødteksten; »Første Afsnit.«, »Andet Afsnit.« og »Epilog« er alle sat med tekstur i samme størrelse som brødteksten. »Første Afsnit.« og »Andet Afsnit.« er centreret, mens »Epilog« ligesom »Indledning« er sat ved venstre margin.

Første afsnit er underinddelt i »A.« og »B.« med tilhørende underrubrikker sat med Schockisk, ca. 1 grad mindre end brødteksten.

Andet afsnit er underinddelt i tre kapitler efter overskriften »Den hele Forfatter-Virksomhed opfattet, og under dette Synspunkt, at Forfatteren er religieus Forfatter.«, der er sat med fed, ca. 1 grad mindre end brødteksten. »Capitel« og romertallene »I«, »II« og »III« er centreret og sat med fed, ca. 2 grader mindre end brødteksten. Første kapitel er atter inddelt i A, B, C og »Slutning« med yderligere en underinddeling af A i § 1-5. De to sidste kapitler indeholder kun et enkelt afsnit hver, dog rummer andet kapitel en underinddeling i et A- og B-afsnit.

Under »Capitel I.« er overskrifterne til »A.«, »B.« og »C.« tillige med »Slutning« sat med Schockisk, ca. 1 grad mindre end brødteksten. »A.« er centreret, mens »B.«, »C.« og »Slutning« er sat ved venstre margin. Under »A.« er mellemrubrikken »Hvorfor der begyndtes med æsthetisk Produktivitet, eller hvad denne Produktivitet har at betyde totalt forstaaet.« sat med schwabacher, ca. 2 grader mindre end brødteksten; de efterfølgende »§ 1.«-»§ 5.« og de dertil hørende underrubrikker er sat ca. 1 grad mindre.

Overskrifterne til kapitel II og III er sat med Schockisk, ca. 1 grad mindre end brødteksten. Rubrikkerne til »A.« og »B.« i kapitel II er sat med schwabacher, ca. 2 grader under brødteksten.

Sidetallene holder fast bagkant ligesom indholdsangivelser og udpunktering. Indholdsfortegnelsen afsluttes med en dobbelt finalestreg.

I »Indledning« på s. [2] er overskriften spatieret og sat med Schockisk, ca. 2 grader større end brødteksten. Overskriften er adskilt fra teksten med en smal skillestreg. Teksten indledes med en uncial.

»Første Afsnit.«, »Andet Afsnit.« og »Epilog.« på hhv. s. 5, 15 og 72 er sat med tekstur, ca. 2 grader større end brødteksten; på s. 15 er den tilhørende overskrift sat med fed, ca. 1 grad større. Angivelsen af afsnit og epilogen er adskilt fra den øvrige tekst med en smal skillestreg. Brødteksten indledes med en uncial. De fire hovedafsnit afsluttes alle med en dobbelt finalestreg.

På s. 5 og 9 i første afsnit er »A.« og »B.« og de tilhørende underrubrikker sat ca. 1 grad større end brødteksten; underrubrikkerne er sat med Schockisk. Teksten indledes på s. 5 med en uncial.

1. Titelblad til SFV. Naturlig størrelse, ubeskåret

I andet afsnit er »Capitel.«, »I.«-»III.«, på hhv. s. 15, 33 og 49, sat med fed i samme størrelse som brødteksten. I første kapitel er »A.«, »B.« og »C.« på hhv. s. 15 og 32 sat ca. 1 grad større end brødteksten; de tilhørende overskrifter er sat med Schockisk, ligeledes ca. 1 grad større. Der er skillestreger mellem afsnittene A, B, C, og Slutning på s. 31 og 32 og dobbelt skillestreg mellem kapitlerne I-III på s. 33 og 49. I andet og tredje kapitel er overskrifterne på s. 33 og 49 sat med Schockisk, ca. 1 grad større end brødteksten. Mellemrubrikken i første kapitel »Hvorfor der begyndtes med æsthetisk Produktivitet, eller hvad denne Produktivitet har at betyde, totalt forstaaet.« på s. 15 er sat med fed i samme størrelse som brødteksten. Samtlige underrubrikker til A i første kapitel på hhv. s. 15, 20, 23, 26 og 29 er spatieret og sat i samme størrelse som brødteksten. I andet kapitel er underpunkterne »A.« og »B.« og de tilhørende underrubrikker på s. 35 og 41 sat med fed i samme størrelse som brødteksten. I tredje kapitel er teksten delt af skillestreger på s. 55, 58 og 64.

Epilogen har på s. 77 overskriften »Slutning«, der er sat med Schockisk, ca. 1 grad større end brødteksten. Overskriften er adskilt fra den foregående tekst med en skillestreg.

Uden for indholdsfortegnelsen findes fra s. [81]-114 to bilag. Midt på deltitelbladet s. [81] er deltitlen »Bilag.« sat med spatieret Medolin i bogens største punktstørrelse, ca. 3 grader større end brødteksten.

Titelbladet til bilagene, s. [83], indeholder titel, undertitel og forfatternavn. Titlen »'Den Enkelte'« er spatieret og sat med Medolin, ca. 2 grader over brødteksten; undertitlen »Tvende 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed« er sat med Schockisk, ca. 1 grad over. Præpositionen »Af«, der forbinder titel og forfatternavn, er sat ca. 1 grad mindre end brødteksten, og forfatternavnet, der er i fed, er sat i samme størrelse som brødteksten.

Indholdsfortegnelsen på s. [85] indeholder foruden den spatierede overskrift »Indhold.«, der er sat med Schockisk, ca. 1 grad større end brødteksten, to numre: »No. 1.« og »No. 2.« med tilhørende overskrifter, sat ca. 1 grad mindre end brødteksten. Indholdsfortegnelsen afsluttes med en enkelt finalestreg.

Forordet, der løber over s. [87]-[88], indledes med den spatierede overskrift »Forord.« sat med Schockisk, ca. 1 grad større end brødteksen, og afsluttes i højre side af kolumnen med forfatterinitialerne »👤S. K.«, sat med fed i samme størrelse som brødteksten. Teksten i forordet indledes med en uncial og er sat 1 grad mindre end den øvrige brødtekst.

På s. 89 og 99 er nummereringen af de to bilag »No. 1.« og »No. 2.« sat med antikva, mens de tilhørende overskrifter er sat med Schockisk, ca. 1 grad større end brødteksten, der indledes med en uncial. Teksten i de to afsnit er adskilt med skillestreger på s. 89, 90, 97, 102, 105, 108, 110 og 111.

Bilagene indeholder to efterskrifter; bilag nr. 2 afsluttes med en kort efterskrift på s. 112, hvor »Efterskrift.« er sat med fed tekstur i samme størrelse som brødteksten og spatieret. Den anden efterskrift følger på s. 113 med den spatierede overskrift »Til de 'tvende Noter'.« og derunder »Efterskrift.«, sat med Schockisk, ca. 1 grad større end brødteksten. Dateringen i højre side mellem overskriften og tekstkolumnen er sat ca. 1 grad mindre end brødteksten, der indledes med en uncial. Efterskriften og dermed bogen afsluttes med en prydbjælke.

En normalside har 34 linjer. Tekstkolumnen måler 87 × 152 mm. Der er dobbelt ordmellemrum efter punktum.

Der er flere sætter- og trykfejl i førstetrykket. På et rettelsesblad bagest i bogen korrigeres flere fejl, der må anses for et resultat af sætterens fejllæsning af trykmanuskriptet: »evig« rettes fra »mig« (SKS 16, 13,14), »har« fra »her« (22,28), »Form« fra »Farce« (46,27), »ligefrem« fra »ligesom« (57,16) og »Nei« fra »Ned« (71,2).* Desuden rettes »maa dømme« fra »ene dømmer« (33,33), »kunde« fra »kunne« (55,14) og »af Alle« fra »og Alle« (95,17). De fleste trykfejl skyldes læderede eller tryksvage typer.* Et enkelt sted ses dele af aftrykket fra en mellemrumstype, der er blevet trukket op fra sin plads, resulterende i en lodret streg, en såkaldt spis (foran 'behændig', 62,2). Desuden synes der at være et enkelt tilfælde af typeudfald ved linjeskift på s. 77, hvor et komma efter 'ikke' formodentlig er faldet ud (74,15).

2. Manuskriptbeskrivelse

Til SFV er renskriften og det meste af det øvrige manuskriptmateriale gået tabt (se også afsnit 4).* Teksten i SKS 16 er etableret efter 👤P.C. Kierkegaards udgave fra 1859 (jf. afsnit 1). Følgende manuskripter, som alle befinder sig i Kierkegaard Arkivet (KA) på 📌Det Kongelige Bibliotek, er bevaret. Rækkefølgen afspejler kun tilnærmelsesvis tilblivelseskronologien, som vil blive udredt i afsnit 3.

SFV

1

Omslag og udkast til bilag nr. 2: »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds Forhold til 'den Enkelte'«, fordelt på 2 dobbeltblade, 4 løse blade, 1 løs lap og 1 omslag.

1.1

Omslag til materiale til bilag nr. 2: »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds Forhold til 'den Enkelte'«.
Omslag i 2o.*
Ingen paginering.
Papir: gulligt koncept, glat. Mål foldet: 219 × 186 mm.*
Omslaget er foldet to gange på langs og to gange på tværs og har været foldet yderligere en gang på tværs.
Omslaget bærer påskriften: »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds / Forhold til hiin Enkelte.« efterfulgt af bemærkningen »brugt til Noten No 2 i tre Noter. / Slutningen af Opsatsen findes forøvrigt / vistnok ogsaa i en af Journalerne fra / 47, eller en yngre, thi ældre er det ikke.«

1.1

(L-fort. + B-fort. 286; Pap. VIII 2 B 190)

1.2

Udkast til bilag nr. 2: »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds Forhold til 'den Enkelte'«.
1 dobbeltblad i 4o.
Ingen paginering.
Papir: gulligt koncept, glat. Mål: 170 × 206 mm.
Bladene er foldet på langs; en bred inderspalte rummer teksten, yderspalten tilføjelser.
Øverst på bl. [1r] findes overskriften: »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds / Forhold til 'hiin Enkelte'.« I marginalspalten skråt herudfor er skrevet med blyant: »skrevet i 47.« På bl. [2v] er skrevet et dobbeltkors med blyant, der henviser til ms. 1.2.1.
En del korrektioner, heriblandt længere marginaltilføjelser på bl. [1r]-[1v] og bl. [2v]; sidstnævnte er endvidere skrevet på langs af marginalspalten.
Hertil:

1.2.1

1 løs lap med uregelmæssigt afrevet kant nederst og til venstre.
Ingen paginering.
Papir: gulligt koncept, glat. Mål: 138-150 × 163-170 mm.
Øverst på rectosiden er skrevet et dobbeltkors med blyant, der henviser til ms. 1.2. Versosiden er ubeskrevet.
En del korrektioner, heriblandt en længere tilføjelse på langs i højre rand af siden.

1.2.1

(Pap. VIII 2 B 192)


1.2

(L-fort. + B-fort. 286; Pap. VIII 2 B 191-192)

1.3

Udkast til bilag nr. 2: »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds Forhold til 'den Enkelte'«.
2 løse blade i 4o.
Bladene er med blyant pagineret 1-4.
Papir: gulligt koncept, glat. Mål: 169 × 208 mm.
Bladene er foldet på langs; en bred inderspalte rummer teksten, yderspalten tilføjelser.
Øverst på s. 1 findes overskriften: »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds / Forhold til 'hiin Enkelte'.« Redigeringsbemærkningen »Ny Udgang« er skrevet og indvist med blæk på s. 3 og med blyant på s. 4. På s. 1, 2 og 4 er tekststykker indrammet med blyant.
En del korrektioner, heriblandt længere marginaltilføjelser på s. 3 og 4.

1.3

(L-fort. + B-fort. 286; Pap. VIII 2 B 193)

1.4

Udkast til bilag nr. 2: »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds Forhold til 'den Enkelte'«.
1 dobbeltblad i 4o.
Bl. [1r]-[2r] er med blyant pagineret 5-7.
Papir: gulligt koncept, glat. Mål: 171 × 206 mm.
Bladene er foldet på langs; en bred inderspalte rummer teksten, yderspalten tilføjelser. På s. 5 er teksten skrevet halvt ud i marginalspalten. S. [8] er ubeskrevet.
Øverst på s. 5 findes overskriften: »Et Ord om min Forfatter-Virksomhed / med Hensyn til 'hiin Enkelte'.« fulgt af et med blyant skrevet »og« og en ny overskrift skrevet med blæk: »Et ledsagende Ord til en af mig / udstædt Indbydelse til Subsription [sic].« Disse overskrifter samt de første 6½ linje på s. 5 er indrammet og slettet med blyant.
En del korrektioner, heriblandt en længere marginaltilføjelse skrevet på langs på s. 5.

1.4

(L-fort. + B-fort. 286; Pap. VIII 2 B 194 og 196)

1.5

Udkast til bilag nr. 2: »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds Forhold til 'den Enkelte'«.
2 løse blade i 4o.
Bladene er med blyant pagineret 8-11.
Papir: gulligt koncept, glat. Mål: 170 × 208 mm.
Bladene er foldet på langs; en bred inderspalte rummer teksten, yderspalten tilføjelser.
På den nederste tredjedel af s. 11 er teksten skrevet i hele sidens bredde.
En del korrektioner, heriblandt flere marginaltilføjelser på s. 9 og 11. På s. 8 er 9 linjer slettet med blyant. Øverst på s. 10 er en tilføjelse skrevet i hele sidens bredde og senere slettet med blyant.

1.5

(L-fort. + B-fort. 286; Pap. VIII 2 B 195 og 197)


1

(L-fort. + B-fort. 286; KA, B pk. 33 læg 2; Pap. VIII 2 B 190-197)

2

Udkast og kladder til »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed« m.m., fordelt på 2 sammenhæftninger, 4 dobbeltblade, 7 løse blade og 2 løse lapper.

2.1

Udkast til en ubrugt »Slutning« til bilagene til SFV.
2 løse blade i 4o. Ms. er let beskadiget.
Bladene er med blyant pagineret 149-151 på rectosiderne.
Papir: blåligt koncept, groft. Mål: 169 × 205 mm.
Bladene er foldet på langs på midten; inderspalten rummer teksten, yderspalten tilføjelser. S. [152] er en tredjedel beskrevet.
På s. 149 findes overskriften: »Slutning.« Herudfor er skrevet i marginalspalten: »NB. / Muligen blev det rigtigere at bruge / dette i selve Indledningen til Slutning, i / saa Fald vilde da de to første Ud-/gange gaae ud.«
Få korrektioner.

2.1

(L-fort. [147]*, B-fort. 147.e.2; Pap. IX B 57)

2.2

Udkast til titelblad til »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«.
1 dobbeltblad i 4o.
Ingen paginering.
Papir: blåligt koncept, groft. Mål: 167 × 203 mm.
Bl. [1v]-[2v] er ubeskrevet.
På bl. [1r] findes den med blyant delvis slettede påskrift: »Tre (venskabelige) 'Noter' betræffende / min Forfatter-Virksomhed. / (Til den Enkelte) / Til den Enkelte / Af / 👤S. Kierkegaard Hertil er føjet tre bemærkninger samt følgende bemærkning skrevet og slettet med blyant: »En mindre Format fE som / philosophiske Smuler men / med mindre Typer.«
Få korrektioner, heriblandt 4 sletninger med blyant.

2.2

(L-fort. 265, B-fort. 265.b; Pap. IX B 58-62)

2.3

Kladde til »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«.
1 sammenhæftning på 4 dobbeltblade, i alt 8 blade i 4o. Rød hæftetråd.
Bladene er med blyant pagineret 270-284 på rectosiderne; bl. [1v] er desuden pagineret 271 og bl. [8v] 285 (pagineringen er ændret fra 117-132). Teksten er fortløbende fra ms. 2.3 til 2.4.
Papir: blåligt koncept, groft. Mål: 169 × 205 mm.
Bladene er foldet på langs på midten; inderspalten rummer teksten, yderspalten tilføjelser.
På s. 270 findes den med blyant slettede påskrift: »Tre 'Noter' betræffende / min Forfatter-Virksomhed. / af / 👤S. Kierkegaard.«. Til venstre herfor er føjet: »Bilag.« og til højre: »For Sætteren / Bogen sættes med en større / Skrift, og et reent Blad / mell. hver Numer.«; begge tilføjelser er slettet med blyant. På s. 271 findes en indholdsfortegnelse, på s. 272 overskriften: »No 1. / Til Dedicationen: 'hiin Enkelte'«, og på s. 284 overskriften: »No 2. / Et Ord om min Forfatter-Virk-/somheds Forhold til 'hiin Enkelte'.« På s. 285 findes redigeringsbemærkningen »Ny Udgang« skrevet og indvist med blyant. På s. 276 er bemærkningen »cfr Hoslagte.« indvist med dobbeltkors, hvilket henviser til ms. 2.3.1.
Mange korrektioner, heriblandt længere marginaltilføjelser på s. [275]-276, [279], 280 og s. [281]-282; på s. [279] er en længere marginaltilføjelse skrevet på langs og indvist med rødkridt; indvisningstegn med rødkridt findes yderligere en gang på s. [279] samt på s. 276 og 280. Mange sletninger, heriblandt større sletninger med blyant på s. [273], 278, [279], [281]-282 og s. 284.
Hertil:

2.3.1

1 løst blad i 4o med afrevet kant i venstre side.
Ingen paginering.
Papir: blåligt koncept, groft. Mål: 168 × 202 mm.
Bladet har været foldet til indstik.
Øverst på rectosiden er skrevet »ad p. 276.«, hvilket henviser til ms. 2.3. Versosiden er ubeskrevet.
En del korrektioner, herunder tilføjelser øverst, nederst og på langs i højre rand af siden. En tilføjelse nederst er indrammet med blyant.

2.3.1

(Pap. IX B 63,5)


2.3

(L-fort. 265, B-fort. 265.b; Pap. IX B 63,1-5)

2.4

Kladde til »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«.
1 sammenhæftning på 5 dobbeltblade, hvoraf de to sidste blade er fraklippet på nær smalle rester, i alt 8 blade i 4o. Rød hæftetråd.
Bladene er med blyant pagineret 286-300 på rectosiderne; bl. [5v] er desuden pagineret 295, bl. [6v] 297 og bl. [7v] 299 (pagineringen er ændret fra 133-147). Teksten er fortløbende fra ms. 2.3.
Papir: blåligt koncept, groft. Mål: 171 × 205 mm.
Bladene er foldet på langs på midten; inderspalten rummer teksten, yderspalten tilføjelser. S. 298 og [301] er ca. en tredjedel beskrevet.
På s. 299 findes overskriften: »No 3. / Forord til 'Fredags-Talerne.'« På s. 299 findes redigeringsbemærkningen »Ny Udgang« indvist med rødkridt; samme bemærkning findes to steder på s. 300, den ene indvist med rødkridt, den anden slettet med blæk. Nederst s. 300 findes initialerne »👤S. K.« og den med blyant slettede datering »i Oct. 47.« På s. 295 er bemærkningen »cfr Hoslagte.« skrevet med blyant og indvist med dobbeltkors, hvilket henviser til mss. 2.4.1-2.4.3.
Mange korrektioner, heriblandt længere marginaltilføjelser på s. 286, [287], 290, [293], 294, 295, 297, 299 og s. 300; på s. 295 er en tilføjelse skrevet øverst på siden i hele dens bredde. Mange sletninger, heriblandt større sletninger med blyant på s. [287], [289], [291], 294, 295, 297, 299 og s. 300-[301].
Hertil:

2.4.1

Kladde til nr. 2 af »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«: »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds Forhold til 'hiin Enkelte'«.
1 dobbeltblad i 4o.
Bladene er med blyant pagineret 1-3 på rectosiderne.
Papir: blåligt koncept, groft. Mål: 168 × 202 mm.
Bladene er foldet på langs; en bred inderspalte rummer teksten, yderspalten tilføjelser.
Øverst på s. 1 er med blyant skrevet »ad p. 295.«, hvilket henviser til ms. 2.4. På s. 1 og [2] findes redigeringsbemærkningen »Ny Udgang«.
Mange korrektioner, heriblandt adskillige marginaltilføjelser på hver side. På s. [4] er en tilføjelse skrevet øverst og fortsat nederst på siden og samvist med et indvisningstegn med rødkridt. Mange sletninger, heriblandt større sletninger med blyant på hver side.

2.4.1

(Pap. IX B 63,7)

2.4.2

Kladde til nr. 2 af »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«: »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds Forhold til 'hiin Enkelte'«.
1 løst blad i 4o.
Bladet er med blyant pagineret 5 på rectosiden.
Papir: blåligt koncept, groft. Mål: 168 × 202 mm.
Bladet er foldet på langs; en bred inderspalte rummer teksten, yderspalten tilføjelser. Versosiden er ubeskrevet.
Øverst på s. 5 er med blyant skrevet »ad p. 295.«, hvilket henviser til ms. 2.4.
Få korrektioner.

2.4.2

(Pap. IX B 63,8)

2.4.3

Kladde til nr. 2 af »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«: »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds Forhold til 'hiin Enkelte'«.
1 dobbeltblad i 4o.
Bladene er med blyant pagineret 6-7 på bl. [1].
Papir: blåligt koncept, groft. Mål: 168 × 202 mm.
Bladene er foldet på langs; en bred inderspalte rummer teksten, yderspalten tilføjelser. S. [9] er ubeskrevet.
Øverst på s. 6 er med blyant skrevet »ad p. 295.«, hvilket henviser til ms. 2.4.
En del korrektioner, heriblandt flere marginaltilføjelser på s. 6 og 7. En større sletning med blyant på s. 7; teksten på nederste tredjedel af s. 7 og hele s. [8] er indrammet og slettet med blyantkrydser.

2.4.3

(Pap. IX B 63,9-10)

2.4.4

Kladde til nr. 2 af »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«: »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds Forhold til 'hiin Enkelte'«.
3 løse blade i 4o med afrevet kant i venstre side.
Bladene er med blyant pagineret 1-5 (5 er ændret fra 2).
Papir: blåligt koncept, groft. Mål: 168 × 202 mm.
Bladene er foldet på langs på midten; inderspalten rummer teksten, yderspalten tilføjelser. S. [6] er ubeskrevet.
Øverst på hver af rectosiderne er i marginalspalten med blyant skrevet »ad p. 298.«, hvilket henviser til ms. 2.4.
En del korrektioner, heriblandt længere marginaltilføjelser på s. 2 og 4. Tekst slettet med blyantkrydser findes på s. 1 og 2.

2.4.4

(Pap. IX B 63,11-13)


2.4

(L-fort. 265, B-fort. 265.b; Pap. IX B 63,6-14)

2.5

Videre bearbejdelse af kladden til nr. 2 i »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«: »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds Forhold til 'hiin Enkelte'«.
1 dobbeltblad i 4o.
Ingen paginering.
Papir: blåligt koncept, groft. Mål: 168 × 202 mm.
Nederst på bl. [1r] findes en tilføjet anmærkning med dateringen »Og nu i 48!«.
En del korrektioner, heriblandt flere tilføjelser i randen af siderne.

2.5

(L-fort. 334, B-fort. 334.b; Pap. IX B 64)

2.6

Videre bearbejdelse af kladden til nr. 2 i »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«: »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds Forhold til 'hiin Enkelte'«.
1 løs lap med uregelmæssigt afrevet kant øverst.
Ingen paginering.
Papir: gulligt koncept, glat. Mål: 170 × 60-68 mm.
Versosiden er ubeskrevet.
Få korrektioner.

2.6

(L-fort. 334, B-fort. 334.c; Pap. IX B 65)

2.7

Videre bearbejdelse af kladden til nr. 2 i »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«: »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds Forhold til 'hiin Enkelte'«.
1 løs lap med uregelmæssigt afrevet kant nederst.
Ingen paginering.
Papir: blåligt koncept, groft. Mål: 168 × 135-139 mm.
Bladet har været foldet på tværs efter beskrivning. Versosiden er beskrevet med 4 linjer.
Få korrektioner.

2.7

(L-fort. 334, B-fort. 334.a; Pap. IX B 66)


2

(L-fort. [147], 265, 334, B-fort. 147.e.2, 265.b, 334; KA, B pk. 47 læg 1; Pap. IX B 57-66)

3

Diverse udkast, kladder, omslag og bemærkninger til skrifterne om forfattervirksomheden, fordelt på 1 sammenhæftning, 1 dobbeltblad, 8 løse blade, 15 løse lapper og 4 omslag.*

3.1

Udkast til titelblad til »Fuldendelsens samtlige Skrifter«.
1 løst blad i 4o med afrevet kant i venstre side.
Ingen paginering.
Papir: gulligt koncept, glat. Mål: 170 × 206 mm.
Bladet har været foldet på tværs efter beskrivning. Versosiden er ubeskrevet.
Rectosiden rummer påskriften: »Fuldendelsens (samtlige) Skrifter, / Frugten af Aaret 1848. / Af / 👤S. Kierkegaard.«, hvor parentesen er markeret med blyant. Herudfor findes et motto fulgt af initialerne og dateringen »👤S. K. 1849.«
Få korrektioner.

3.1

(L-fort. [147], B-fort. 147.d.1; Pap. X 5 B 142)

3.2

Udkast til »Det Hele med eet Ord«.
1 løst blad i 4o med afrevet kant i venstre side.
Ingen paginering.
Papir: gulligt koncept, glat. Mål: 171 × 206 mm.
Bladet har været foldet på tværs efter beskrivning. Versosiden er ubeskrevet.
Øverst på rectosiden er skrevet: »Til allersidst efter: een Note, kommer saa med / et Titelblad for sig:«, fulgt af overskriften »Det Hele med eet Ord.«
En del korrektioner, heriblandt en tilføjelse skrevet på langs i højre rand af siden.

3.2

(L-fort. [147], B-fort. 147.d.2; Pap. X 5 B 144)

3.3

Udkast til en anmærkning til tredje bind af »Fuldendelsens samtlige Skrifter«: »Om min Forfatter-Virksomhed«.
1 løs lap med uregelmæssigt afrevet kant nederst.
Ingen paginering.
Papir: gulligt koncept, glat. Mål: 171 × 129-142 mm.
Versosiden er ubeskrevet.
Øverst på rectosiden er skrevet: »Til / 3die Bind strax indenfor paa et Blad for sig / selv en Anmærkning.«
Få korrektioner.

3.3

(L-fort. [147], B-fort. 147.d.5; Pap. X 5 B 145)

3.4

En bemærkning om pseudonymiteten af »Fuldendelsens samtlige Skrifter«.
1 løs lap med uregelmæssigt afrevet kant øverst og til venstre.
Ingen paginering.
Papir: gulligt koncept, glat. Mål: 171 × 109-117 mm.

3.4

(L-fort. 351, B-fort. 351.f.2; Pap. X 5 B 146)

3.5

Omslag til renskriften af SFV.
Omslag i 2o.
Ingen paginering.
Papir: gulligt koncept, glat. Mål foldet: 228 × 186 mm.
Omslaget er foldet to gange på langs og to gange på tværs og har været foldet yderligere en gang på tværs.
Omslaget bærer den med blyant skrevne påskrift: »Synspunktet for min / Forfatter-Virksomhed. / Reenskrift«. På omslaget findes yderligere 3 påtegninger.
En del korrektioner, heriblandt en bemærkning indrammet og slettet med blyant.

3.5

(L-fort. [147], B-fort. 147.e.1; Pap. X 5 B 154)

3.6

Omslag til materiale til SFV.
Omslag i 2o. Omslaget bærer spor af at have været omviklet med snor.
Ingen paginering.
Papir: gråligt koncept, ribbet; vandmærke: våbenskjold og navnet J WHATMAN. Mål foldet: 230 × 110 mm.
Omslaget er foldet to gange på langs og to gange på tværs og har været foldet yderligere en gang på langs.
Omslaget bærer påskriften: »Hvad der ikke blev brugt af at bruge af / 'Synspunktet for min Forf. Virksomhed.' / [tilføjet:] hvis det skulde have været udgivet i Foraaret 49. / 1) det hele Afsnit om mit vita ante acta / 2) Slutningen af Epilogen. / 3) En Slutning efter 'Bilagene', hvilken end ikke eksisterer i Concept.«
En enkelt korrektion.

3.6

(L-fort. [147], B-fort. 147.e.2; Pap. X 5 B 155)

3.7

En bemærkning til SFV.
1 løs lap med afrevet kant i venstre side.
Ingen paginering.
Papir: gulligt koncept, glat. Mål: 171 × 104 mm.
Versosiden er ubeskrevet.
Øverst på rectosiden er skrevet: »Til 'Synspunktet'.«

3.7

(L-fort. [147], B-fort. 147.d.7; Pap. X 5 B 156)

3.8

En bemærkning om udgivelsen af SFV.
1 løs lap med uregelmæssigt afrevet kant øverst.
Ingen paginering.
Papir: gulligt koncept, glat. Mål: 165 × ca. 99 mm.
Versosiden er ubeskrevet.
En enkelt korrektion.

3.8

(L-fort. [147], B-fort. 147.a; Pap. X 5 B 157)

3.9

En bemærkning om udgivelsen af SFV.
1 løs lap uregelmæssigt afklippet nederst og med afrevet kant i venstre side.
Ingen paginering.
Papir: blåligt koncept, groft. Mål: 169 × 110 mm.
Versosiden er ubeskrevet.
En del korrektioner, heriblandt en sletning af 4 linjer med blyant.

3.9

(L-fort. [147], B-fort. 147.a; Pap. X 5 B 158)

3.10

Omslag til kladden til »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«.
Omslag i 2o.
Ingen paginering.
Papir: blåligt koncept, groft. Mål foldet: 234 × 195 mm.
Omslaget er foldet to gange på langs og to gange på tværs og har været foldet yderligere en gang på langs.
Omslaget bærer til venstre midtpå påskriften: »'Tre Noter be-/træffende min Forfatter-/Virksomhed' / Concept« og til højre påskriften: »Den tredie Note er brugt / som Forord til Fre-/dags-Taler.«.

3.10

(L-fort. + B-fort. 265; Pap. X 5 B 165)

3.11

Omslag til »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«.
Omslag i 2o.
Ingen paginering.
Papir: gulligt koncept, groft; vandmærke: bikube og navnet C & I Honig. Mål foldet: 227 × 181 mm.
Omslaget er foldet to gange på langs og to gange på tværs og har været foldet yderligere en gang på langs.
Omslaget bærer påskriften: »Tre 'Noter' betræffende min / Forfatter-Virksomhed.« Omslaget rummer yderligere to påtegninger, hvoraf en længere er indrammet af blyantparenteser.
To korrektioner.

3.11

(L-fort. 265, B-fort. 265.b; Pap. X 5 B 166)

3.12

Udkast til forord til »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«.
1 dobbeltblad i 4o.
Ingen paginering.
Papir: blåligt koncept, groft. Mål: 168 × 202 mm.
Bladene har været foldet på tværs efter beskrivning. Bl. [2r] er ca. en tredjedel beskrevet, bl. [2v] ubeskrevet.
Øverst på bl. [1r] findes overskriften: »Forord til de tre Noter.«
Mange korrektioner, heriblandt flere tilføjelser i randen af bl. [1r] og [1v]. På bl. [1v] er en tilføjelse indvist med rødkridt.

3.12

(ad L-fort. + B-fort. 147.c; Pap. X 5 B 167)

3.13

En redigeringsbemærkning til »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«.
1 løs lap med uregelmæssigt afrevet kant nederst og til venstre.
Ingen paginering.
Papir: gulligt koncept, glat. Mål: 169 × 110 mm.
Versosiden er ubeskrevet.
Øverst på rectosiden er skrevet: »Til / De tre Noter«.
En enkelt korrektion.

3.13

(ad L-fort. 147.d, B-fort. 147.d.6; Pap. X 5 B 169)

3.14

En redigeringsbemærkning til »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«.
1 løst blad med afrevet kant i venstre side.
Ingen paginering.
Papir: gulligt koncept, glat. Mål: 169 × 208 mm.
Versosiden er ubeskrevet.
Øverst på rectosiden er skrevet: »Til / de 'tre Noter.'«
En enkelt korrektion.

3.14

(L-fort. 265, B-fort. 265.b; Pap. X 5 B 171)

3.15

En redigeringsbemærkning til nr. 1 og 2 af »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«.
1 løs lap med uregelmæssigt afrevet kant øverst og i højre side.
Ingen paginering.
Papir: gulligt koncept, glat. Mål: 169 × 97-105 mm.
En del korrektioner, heriblandt en længere tilføjelse på langs i venstre rand af rectosiden.

3.15

(L-fort. 265, B-fort. 265.b; Pap. X 5 B 172)

3.16

En redigeringsbemærkning til nr. 2 af »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«.
1 løs lap med afrevet kant nederst og i venstre side.
Ingen paginering.
Papir: gulligt koncept, glat. Mål: 167 × ca. 102 mm.
Versosiden er ubeskrevet.
Øverst på rectosiden er skrevet: »I tre Noter«.
To korrektioner.

3.16

(L-fort. 265, B-fort. 265.a; Pap. X 5 B 173)

3.17

En redigeringsbemærkning til nr. 2 af »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«.
1 løs lap med uregelmæssigt afrevet kant øverst og i højre side.
Ingen paginering.
Papir: gulligt koncept, glat. Mål: 170 × 105-122 mm.
Versosiden er ubeskrevet.
Øverst på rectosiden er skrevet: »'Tre Noter'«.

3.17

(L-fort. 265, B-fort. 265.b; Pap. X 5 B 175)

3.18

En redigeringsbemærkning til »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«.
1 løs lap med afrevet kant i venstre side.
Ingen paginering.
Papir: gulligt koncept, glat. Mål: 170 × 106 mm.
Versosiden er ubeskrevet.
En enkelt korrektion.

3.18

(L-fort. + B-fort. 147.c; Pap. X 5 B 176)

3.19

En redigeringsbemærkning til »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«.
1 løs lap med afrevet kant nederst og i venstre side.
Ingen paginering.
Papir: gulligt koncept, glat. Mål: 165 × 94-105 mm.
Versosiden er ubeskrevet.
Øverst på rectosiden er skrevet: »ad 'tre Noter'«.

3.19

(L-fort. + B-fort. 147.b; Pap. X 5 B 177)

3.20

En redigeringsbemærkning til »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«.
1 løs lap afklippet nederst og med afrevet kant i venstre side.
Ingen paginering.
Papir: gulligt koncept, glat. Mål: ca. 169 × 51 mm.
Versosiden er ubeskrevet.
Øverst på rectosiden er skrevet: »Til 3 Noter.«

3.20

(L-fort. + B-fort. [147]; Pap. X 5 B 178)

3.21

Kladde til slutningen af nr. 2 af »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«: »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds Forhold til 'hiin Enkelte'«.
1 løst blad + 1 sammenhæftning på 2 dobbeltblade, i alt 5 blade i 4o. Hæftetråd af rød silke.
Ingen paginering.
Papir: blåligt koncept, groft. Mål: 169 × 209 mm.
Bladene har været foldet til indstik. Dobbeltbladene, bl. [2]-[5], er foldet på langs; en bred inderspalte rummer teksten, yderspalten tilføjelser. Bl. [1v] og [4v]-[5v] er ubeskrevet.
På det løse blad, bl. [1r], findes på langs af siden påskriften: »Slutningen af Noten No 2 / i 'tre Noter'.« På bl. [2r] er øverst, delvis i hele sidens bredde, skrevet: »Slutningen af Noten No 2 i 3 Noter, / hvilket ikke blev brugt, eller ikke at bruge, hvis den skulde / udgives nu.« På bl. [3r] findes bemærkningen »cfr. Hoslagte.« markeret med dobbeltkors, hvilket henviser til ms. 3.21.1.
Få korrektioner.
Hertil:

3.21.1

Kladde til slutningen af nr. 2 af »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«: »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds Forhold til 'hiin Enkelte'«.
1 løst blad i 4o.
Ingen paginering.
Papir: blåligt koncept, groft. Mål: 167 × 202 mm.
Bladet har været foldet til indstik. Bladet er foldet på langs på midten; inderspalten rummer teksten, yderspalten tilføjelser. Bl. [1v] er ca. halvt beskrevet.
En del korrektioner, heriblandt længere marginaltilføjelser på bl. [1r]. På bl. [1r] er 7 linjer og på bl. [1v] 8 linjer slettet med blyant.

3.21.1

(Pap. X 5 B 180)


3.21

(L-fort. 147.b, B-fort. 147.b.2; Pap. X 5 B 179-181)

3.22

En redigeringsbemærkning til nr. 2 og 3 af »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«.
1 løs lap med uregelmæssigt afrevet kant nederst og i venstre side.
Ingen paginering.
Papir: gulligt koncept, glat. Mål: 115-123 × ca. 169 mm.
Versosiden er halvt beskrevet.
En del korrektioner.

3.22

(L-fort. 265, B-fort. 265.b; Pap. X 5 B 182)

3.23

En redigeringsbemærkning til nr. 3 af »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«.
1 løs lap med uregelmæssigt afrevet kant nederst.
Ingen paginering.
Papir: blåligt koncept, groft. Mål: 209 × ca. 96 mm.
Lappen har været foldet på langs efter beskrivning. Versosiden er ubeskrevet.

3.23

(L-fort. 147.b, B-fort. 147.b.5; Pap. X 5 B 183)

3.24

Udkast til titlen »'Den Enkelte' Tvende Noter betræffende min Forfatter-Virksomhed«.
1 løs lap med afrevet kant nederst og i venstre side.
Ingen paginering.
Papir: gulligt koncept, glat. Mål: 167 × ca. 101 mm.
Versosiden er ubeskrevet.
På rectosiden er øverst skrevet: »Noten No 3 er brugt, der bliver altsaa / kun: / 'Tvende Noter'«.

3.24

(L-fort. 265, B-fort. 265.a; Pap. X 5 B 187)

3.25

En redigeringsbemærkning til nr. 1 af »Tvende 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«: »Til Dedicationen 'hiin Enkelte'«.
1 løst blad i 8o med afrevet kant i højre side.
Ingen paginering.
Papir: blåligt velin, glat. Mål: 135 × 210 mm.
Bladet har været foldet på tværs efter beskrivning. Versosiden er ubeskrevet.
På rectosiden er øverst skrevet: »I den første af de to Noter«.
To korrektioner, hvoraf den ene er en sletning på 3½ linjer.

3.25

(L-fort. 265, B-fort. 265.a; Pap. X 5 B 188)

3.26

En redigeringsbemærkning til nr. 2 af »Tvende 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«: »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds Forhold til 'den Enkelte'«.
1 løst blad i 8o med afrevet kant i venstre side.
Ingen paginering.
Papir: blåligt velin, glat. Mål: 135 × 210 mm.
Bladet har været foldet på tværs efter beskrivning. Versosiden er ubeskrevet.
På rectosiden er øverst skrevet: »I de to Noter«.
Få korrektioner.

3.26

(L-fort. 265, B-fort. 265.a; Pap. X 5 B 189)

3.27

En redigeringsbemærkning til nr. 2 af »Tvende 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«: »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds Forhold til 'den Enkelte'«.
1 løst blad i 4o med afrevet kant i venstre side.
Ingen paginering.
Papir: gulligt koncept, glat. Mål: 170 × 211 mm.
Bladet har været foldet på tværs efter beskrivning. Versosiden er ubeskrevet.
På rectosiden er øverst skrevet: »I Noten No 2.«
Få korrektioner.

3.27

(L-fort. 265, B-fort. 265.a; Pap. X 5 B 190)


3

(L-fort. 147, 265, 351, B-fort. 147, 265, 351.f.2; KA, B pk. 47 læg 2[I]; Pap. X 5 B 142, 144-146, 154-158, 165-167, 169, 171-173, 175-183 og 187-190)

3. Tilblivelseshistorie

Synspunktet for min Forfatter-Virksomhed. En ligefrem Meddelelse, Rapport til Historien findes i sin helhed, dvs. hovedteksten inkl. bilag, kun i den af 👤P.C. Kierkegaard posthumt udgivne version fra 1859. Bogen rummer flere dateringer, der tilsammen spænder over tidsrummet 1846-55. I »Indledning«, s. 1 (SKS 16, 11,6-9), kædes anledningen til at skrive SFV sammen med andet oplag af Enten – Eller, der udkom den 14. maj 1849; første oplag havde været udsolgt siden 1845. I fodnoten til »Første Afsnit«, s. 5 (15,22-23), angives den sidste af de behandlede udgivelser at være artiklen »Krisen og en Krise i en Skuespillerindes Liv«, der udkom i juli 1848.* Den første af de »Tvende 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed« i bilaget s. 89, »Til Dedicationen 'hiin Enkelte'«, er dateret 1846 (85,3).* Fodnoten på samme side rummer dateringen »1847 Foraar« (85,22). I fodnoten på side 99 i den anden af de 'tvende noter', »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds Forhold til 'den Enkelte'«, hedder det: »Denne Opsats er skrevet i 1847, men senere dog overarbeidet og forøget« (93,22). I samme 'note' omtales i en fodnote s. 105 »Verdens-Omvæltningerne i 1848« (98,32-33), og fodnoten s. 106 har ordlyden: »Og nu i 1848!« (99,31). I »Efterskrift« hertil findes s. 112 dateringen »i 1849« (104,14), og på s. 113 er »Efterskrift« til begge de 'tvende noter' dateret »Marts 1855« (105,3).

Skrifterne om forfattervirksomheden

I en journaloptegnelse fra maj 1849 omtaler SK »alle de ligefremme Meddelelser betræffende min Forf: Virksomhed, der ligge færdige«.* Det drejer sig om følgende:


Synspunktet for min Forfatter-Virksomhed.

– »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«.

– »Een Note betræffende min Forfatter-Virksomhed«.*

– »Det Hele med eet Ord«.

Af disse er det de to førstnævnte, hvis tilblivelse i det følgende skal udredes: hovedteksten til SFV, der i alt væsentligt blev til i sommeren og efteråret 1848, og »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«, der bestod af: nr. 1 »Til Dedicationen: 'hiin Enkelte'«, oprindelig skrevet i 1846,* nr. 2 »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds Forhold til 'hiin Enkelte'«, oprindelig skrevet i 1847,* og nr. 3 »Forord til 'Fredags-Talerne'«, oprindelig skrevet i 1847 og tænkt som forord til fjerde afdeling af Christelige Taler, »Taler ved Altergang om Fredagen«.* SK overvejede i 1848 at føje alle tre noter som bilag til SFV, * men i stedet blev nr. 3 i let ændret form benyttet som forord til To Taler ved Altergangen om Fredagen (1851),* mens de to andre altså først blev trykt posthumt under titlen »'Den Enkelte' / Tvende 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed« i SFV, s. 83-112 (SKS 16, 79-104).

I det følgende skal den kronologiske tilblivelse af SFV nærmere udredes.

Bilagene: »'Den Enkelte' / Tvende 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«

Nr. 1: »Til Dedicationen 'hiin Enkelte'« (1846/47)

Det første nedslag af arbejdet med de »Tvende 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed« findes i journaloptegnelsen NB:64 fra nov. 1846.* Optegnelsen bærer overskriften »Til den Dedication: / 'Hiin Enkelte' / i Leiligheds-Talen, skulde egl. / have været føiet følgende Skrivelse.«* Herpå følger et udkast til teksten til den første af de 'tvende noter', »Til Dedicationen 'hiin Enkelte'«, førstetrykket af SFV, s. 89-90,14 (SKS 16, 85-86,11, til »strax være tilstede.«), og s. 97,10-98,3 (SKS 16, 91,31-92,17, fra »Men den som vedkjender sig« til »den evige Sandhed: den Enkelte«). I marginen til journaloptegnelsen er der mellem disse to tekststykker indskudt en note, »cfr Hoslagte« (SKS 20, 56m,1), som henviser til tre løse, stærkt bearbejdede blade, formentlig skrevet i slutningen af 1846 eller begyndelsen af 1847 og vedlagt journalen af SK selv (NB:215, SKS 20, 125-129).* Teksten på disse blade svarer til teksten i førsteudgaven, s. 90,15-97,8 (SKS 16, 86,12-91,29, fra »Thi 'Mængde' er Usandheden« til »thi Mængde er Usandheden.«). Tilsammen udgør NB:64 og NB:215 m.a.o. i hovedsagen teksten til den første af de 'tvende noter' i bilaget til SFV. Henvisningen i overskriften til NB:64 sigter til dedikationen »'Hiin Enkelte' helliges dette lille Skrift«, som er trykt på bagsiden af deltitelbladet til »En Leiligheds-Tale«,* første afdeling af Opbyggelige Taler i forskjellig Aand, der udkom den 13. marts 1847.* SK havde altså først tænkt sig, at indholdet af NB:64 skulle indgå i dedikationen til dette værk, men ombestemte sig og bevarede teksten ved at skrive den ind i journalen. En lidt mere fremskreden version af teksten findes i ms. 2.3, s. 272-[283], der er en sammenskrivning af teksten fra NB:64 og NB:215 inkl. ændringer og tilføjelser, formentlig foretaget i foråret 1847.* Her indgår teksten i »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed« sammen med nr. 2 »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds Forhold til 'hiin Enkelte'« og nr. 3 »Forord til 'Fredags-Talerne'«.

Nr. 2: »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds Forhold til 'den Enkelte'« (1847/48 og 1849)

I den første fodnote til det andet bilag skriver SK: »Denne Opsats er skrevet i 1847, men senere dog overarbeidet og forøget« (SKS 16, 93,22). Dette bekræftes af journalerne og det bevarede manuskriptmateriale. Journaloptegnelsen NB3:77 fra sidst i dec. 1847* bærer overskriften »'Den Enkelte' / Et Vink.«* Denne optegnelse findes i en bearbejdet skikkelse, delvis fra 1848, i udkastet, ms. 1.5, som også indeholder en henvisning til NB3:77.* Yderligere bearbejdet blev optegnelsen optaget som to stykker i »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds Forhold til 'den Enkelte'«, s. 105,9-106,14 (SKS 16, 98,9-99,13, fra »'Den Enkelte' er den Categorie« til »og mine Skrifter med mig.«) og s. 111,11-23 (SKS 16, 103,26-104,7, fra »'Den Enkelte';« til »paa denne Categorie.«). I en note til det første stykke erindres læseren om, at det er skrevet i 1847 (SKS 16, 98,32).

Til »Et Ord om min Forfatter-Virksomheds Forhold til 'hiin [senere ændret til: den] Enkelte'« findes derudover en række overleverede udkast (mss. 1.1-1.4) og kladder (mss. 2.3-2.7). Kladderne indgår i »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed« og stammer fra slutningen af 1847 og begyndelsen af 1848. Hertil kommer yderligere en kladde til slutningen (ms. 3.21) og en række redigeringsbemærkninger (mss. 3.15-3.20, 3.22 og 3.26-3.27) fra 1849. Den korte journaloptegnelse NB7:37 fra sept. 1848 indgår desuden næsten ordret i SFV, s. 110,32-33 (SKS 16, 103,17).*

Hovedtekstens tilblivelse (juli-okt. 1848 og feb. 1849)

Året 1848 var SKs mest arbejdsintensive overhovedet, og da han i juli indledte arbejdet på hovedteksten til SFV, havde han siden udgivelsen af Christelige Taler den 25. april 1848 bl.a. skrevet store dele af manuskripterne til Sygdommen til Døden, * Indøvelse i Christendom * og Lilien paa Marken og Fuglen under Himlen * samt påbegyndt tilrettelæggelsen af »En Cyclus ethisk-religieuse Afhandlinger«.* I samme periode udgav han føljetonen »Krisen og en Krise i en Skuespillerindes Liv« i dagbladet Fædrelandet (juli 1848).*

Tilblivelsen af SFV kan følges særlig tæt i journalerne NB6 og NB7. I journalen NB6, der er skrevet mellem den 16. juli og den 21. aug. 1848, er der i flere optegnelser afsmitning af arbejdet med skriftet, således i de mange tanker om »Styrelsen« og dennes andel i forfatterskabet.* I NB6:22 skriver han: »Dog er det i en vis Forstand unødig og med megen Modstræben, at jeg saaledes fremstiller min hele Stræbens Sammenhæng«,* og i NB6:38 optræder i anførselstegn et løst citat fra SFV, s. 51,4-8: »'saa ubeskriveligt, o, saa ubeskriveligt mere end jeg nogensinde havde ventet'«* (jf. SKS 16, 52,8-11).

Optegnelsen NB6:61 indledes med ordene:

Det bliver dog vistnok det Rigtige: engang at give Samtiden et bestemt og ikke-redupliceret Indtryk af hvad jeg siger mig selv at være, hvad jeg vil o: s: v: Det var det jeg havde tænkt mig som Program til »den bevæbnede Neutralitet« et Tidsskrift. Det skulde udkomme samtidig med 2det Oplag af Enten – Eller. Og i det vilde [jeg] revidere Stykke for Stykke hele Christendommen og faae sat Springfjederen paa. *

Det nævnte planlagte tidsskrift blev aldrig realiseret, men SK skrev, formentlig mellem aug. og dec. 1848, »Den bevæbnede Neutralitet eller min Position som christelig Forfatter i Christenheden« (SKS 16, 109-123), som han på et tidspunkt overvejede at udgive som tillæg til SFV. * Her, i aug. 1848, forestiller han sig åbenbart, at SFV skal fungere som program for tidsskriftet. I optegnelsen nævnes, at det planlagte tidsskrift bør udkomme sammen med andet oplag af Enten – Eller. * Første oplag af dette værk havde været udsolgt siden 1844/45, og kommissionæren, 👤C.A. Reitzel, ønskede, at SK skulle lade trykke et nyt. I aug. 1847 forhandlede SK forgæves med en anden forlægger, 👤P.G. Philipsen, om en ny udgave, men den 14. maj 1849 udkom andenudgaven på 👤C.A. Reitzels forlag. NB6:61 er altså skrevet godt midtvejs i forløbet fra de indledende forhandlinger om et nyt oplag til den faktiske udgivelse.*

I en længere optegnelse om SKs forhold til 👤Rasmus Nielsen og dennes (mangel på) forståelse af forfatterskabet, dets meddelelsesform og arkitektonik, skriver SK mod slutningen: »Og nu kommer Touren til en ligefrem Meddelelse og Opfattelse af min Forfatter-Virksomhed.«* Et par optegnelser længere henne i journalen lyder det: »Ja saaledes bliver det: saa en ligefrem Forklaring af mit Forfatterskab og hvad jeg vil in toto.« * Begge disse udsagn må sigte til SFV, dog uden at det står helt klart, hvor fremskredent manuskriptet på dette tidspunkt har været.

I journalen NB7, der er skrevet mellem den 21. aug. og den 26. nov. 1848, bliver skriftets færdiggørelse eksplicit. I NB7:36, fra sept. eller okt. 1848, hedder det således: »Meget anstrenget er jeg dog, men nu har jeg ogsaa snart naaet Maalet. Det Skrift 'Synspunktet for min Forf. Virksomhed' er nu saa godt som færdigt.«* Kort efter, i NB7:41, afskriver SK en passage fra »et Bilag (4) til 'Synspunktet for min Forfatter-Virksomhed', som ikke blev brugt«.* Der er som nævnt ovenfor kun tre kendte bilag til SFV, så der er formentlig tale om en afskrift af en tilsvarende, kasseret passage i det nu tabte manuskriptmateriale, som SK har villet bevare ved at skrive den ind i journalen. I NB7:45 fra slutningen af okt. 1848* omtaler SK endvidere SFV på en måde, så man må formode, at der er tale om et (foreløbig) afsluttet skrift.*

På omslaget til renskriften af SFV, ms. 3.5, har SK opsummeret skriftets tilblivelse på følgende måde: »skrevet i efter [sic] Midten af Aaret 1848; de enkelte Smaaforandringer hvilke forøvrigt ere af ingen Betydning (som findes ved at sammenligne det med Concepten der ligger i min Pult) ere fra Febr. 1849, foranledigede ved den nærmere Tanke om at udgive.«* Af et andet omslag, ms. 3.6, fremgår endvidere, hvad SK havde tænkt sig at udelade, såfremt skriftet skulle have været udgivet i foråret 1849, dvs. formentlig sammen med andenudgaven af Enten – Eller: »1) det hele Afsnit om mit vita ante acta 2) Slutningen af Epilogen. 3) En Slutning efter 'Bilagene', hvilken end ikke existerer i Concept.«* Omtalen af 'bilagene' under punkt 3 må referere til »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed«, mss. 2.3-2.7, som på et tidspunkt, sandsynligvis i efteråret 1848 (jf. NB7:41 ovenfor), er blevet til bilag til SFV (jf. også ms. 2.3, s. 270).

SKs udgivelsesplaner for SFV skal beskrives nærmere i det følgende.

Udgivelsesplaner m.m. (nov. 1848 til feb. 1850)

I slutningen af nov. 1848 udkastede SK ideen til et samlebind af skrifter, der skulle bestå af Sygdommen til Døden, de to første afdelinger af Indøvelse i Christendom og »Den bevæbnede Neutralitet eller min Position som christelig Forfatter i Christenheden«. Disse skulle udgives i ét bind under titlen »Fuldendelsens samtlige Værker«.* I løbet af 1849 reviderede han planen, så samlingen nu skulle bestå af tre separate bind under titlen »Fuldendelsens samtlige Skrifter, Frugten af Aaret 1848« med følgende indhold:* Bd. 1: Sygdommen til Døden. Bd. 2: Indøvelse i Christendom (alle tre afdelinger) og, som anhang, »Den bevæbnede Neutralitet eller min Position som christelig Forfatter i Christenheden«; og endelig bd. 3: de 'ligefremme meddelelser' om forfattervirksomheden, herunder SFV (jf. NB11:35 ovenfor). Planen blev opgivet efter beslutningen om at udgive Sygdommen til Døden, * der udkom den 30. juli 1849.

Undervejs i dette forløb, hvor også Lilien paa Marken og Fuglen under Himlen og andenudgaven af Enten – Eller samt Tvende ethisk-religieuse Smaa-Afhandlinger udkom (de to første den 14. maj, den tredje den 19. maj), havde SK flere overvejelser om det berettigede i overhovedet at udgive SFV. De to sidste optegnelser, fra primo feb. 1849, i journalen NB9 indholder således udførlige begrundelser for ikke at udgive skriftet. Den første af disse, den lange NB9:78, indledes med ordene: »'Synspunctet for min Forf. V.' skal ikke udgives, nei, nei!«, * hvorpå følger fire punkter, der begrunder dette. Under det første punkt anfører SK bl.a. følgende om problemet med en udgivelse af skriftet:

Selv i det ganske oprindelige Manuscript (som jeg dog havde skrevet aldeles uden at tænke paa Tryk) har jeg dog ikke kunnet fremhæve hvad der er mig Hovedsagen: at jeg er en Poeniterende, og at dette forklarer mig dybest. Men da jeg saa tog Manuscriptet frem for at tænke paa at udgive maatte jeg dog gjøre nogle Smaaforandringer, fordi Eftertrykket dog alligevel var lagt for stærkt til at det kunde udgives. *

Senere i optegnelsen skriver SK, at selv om bogen i hans øjne er mesterlig, er det bedst at lade den ligge i skrivepulten, »forseglet og paaskrevet: at aabne efter min Død.« * Optegnelsen rummer endvidere en overvejelse om at benytte pseudonymet 👤Johannes de silentio som forfatter og SK blot som udgiver, hvilket udløser bemærkningen: »Men netop dette beviser allerbedst, at Synspunctet for m: F: V. ikke kan udgives, saa maa det ogsaa gjøres til at være af en Trediemand, til: mulig Forklaring af Mag. 👤Kierkegaards Forf: Virksomhed ɔ: saa er det slet ikke den Bog mere. Thi Pointen i den var just mit Personlige.« *

Forestillingen om at lade SFV, som et sted kaldes »en Døendes Skriftemaal«, * blive liggende upubliceret til efter SKs død går igen flere steder i journalen i tiden herefter,* og i stedet opstår tanken om at udgive de tre bilag til skriftet. I NB10:6, der er fra feb. 1849 og i marginen er forsynet med et NB, skriver SK: »Forøvrigt kunde 'Bilagene' til 'Synspunktet' meget godt udgives, og for sig selv. De ville da blive meget læste. Overhovedet vil jeg nu og bør jeg mere vende mig ind i Samtiden.«* Tanken om at udgive de tre 'venskabelige' noter er stadig aktuel i NB10:60,* men NB10:169 fra slutningen af marts eller begyndelsen af april 1849 indledes således: »Ei heller de 'tre Noter' skal udgives. Der skal ikke tales ligefrem om mig selv; og skulde der, skulde der tales meget mere, skulde 'Standpunktet' udgives. Alt Sligt skal ligge færdigt, som det er, til efter min Død.«* »Standpunktet« refererer her til SFV.

På trods af at SK opfatter skrifterne om forfattervirksomheden som en integreret del af sit forfatterskab og dets struktur,* gentager han flere steder, at en udgivelse ikke kan komme på tale, således i NB11:123 fra den 4. juni 1849.* Indimellem kommer han dog i tvivl, som i NB11:195 fra ultimo juni, hvor han skriver: »Altsaa i Guds Navn! Det der ængster mig meest er 'Synspunktet for min Forfatter-Virksomhed'. Det kan endnu lettelig holdes tilbage, det vil jo vare en god Stund inden jeg naaer dertil i Trykningen [af Sygdommen til Døden]; men til den Tid finder jeg vel Kraft til at lade det gaae med.«* Kort efter afviser han dog igen tanken (NB11:202).

I første halvdel af nov. 1849 opstår igen tanken om at udgive skrifterne om forfattervirksomheden pseudonymt. I journaloptegnelsen NB14:8 udkaster SK et forord af pseudonymen 👤A-O (muligvis en forkortelse for Alfa-Omega) under overskriften: »Mag. 👤K.s Forfatter-Virksomhed, opfattet af Forfatteren. / Digterisk Forsøg af 👤A-O * Sammenvist hermed er den senere optegnelse NB14:27, der rummer flg. delvise tilbagekaldelse af ideen: »Men det gjøres da ikke fornødent at udgive dem pseudonymt, er end ikke rigtigt, forsaavidt Sagen ikke bliver eenfoldig nok.« *

I jan. 1850 nævner SK påny en udgivelsesplan:

Angaaende Udgivelsen af et Par af Skrifterne om mig selv.



Jeg havde atter taget Sagen frem jeg havde tænkt mig: Regnskabet, de tre Noter og første Afsnit af Synspunktet. Jeg modificerede paa et Par enkelte Puncter.
Imidlertid, alle mine gamle Tvivl kom op igjen, væsentligen samlede i dette: det er inconsequent og utaalmodigt saaledes at anbringe mig selv med i levende Live og især nu strax, da jeg vil standse, og saa derved snarere risiquerer at faae ny Fart, om jeg end ved en tidligere Redaction fra engang i 1849 havde gjort Alt ved at anbringe de tvende Bestemmelser: at hele Forfatter-Virksomheden er mig selv min Opdragelse og at den er for at gjøre opmærksom. *

Den nævnte ændring, hvor kun det korte første afsnit af SFV (SKS 16, 15-22; førstetrykket s. 5-14) tænkes benyttet, fremgår også af indholdsoversigten over »Fuldendelsens samtlige Skrifter«, der ud for SFV rummer redigeringsbemærkningen: »NB. maaskee dog neppe. Men 1ste Afdeling kunde muligen bruges, dog saa at det saa ikke blev No 1, men de tre Noter og den ene Note gik foran.«*

Endelig er SK et par steder i journalen inde på tanken om at give de tre noter om forfatterskabet teseform mhp. udgivelse. I NB15:113 fra første halvdel af feb. 1850 skriver han: »Tre Noter kan da enten blive liggende, eller de vigtige Tankebestemmelser i dem kan benyttes ganske simplement som Theses, uden med eet eneste Ord at omtale mig selv, den Thesis: 'Mængde' er Usandheden; og den Thesis om 'den Enkelte.'«* Ideen genoptages et par uger senere i NB16:61, der lyder:

Om de »tre Noter«.



De kunne maaskee forvandles ganske simpelt til Theses, saa der ikke blev et Ord om mig selv, men blot


Theses om »Mængde« og »den Enkelte«.


De fleste Passusser ere allerede redigerede som Theses, saa blot de Passusser behøve at udelades, der handle om mig.*

Den tredje af noterne blev som nævnt senere i let ændret form benyttet som forord til To Taler ved Altergangen om Fredagen, der udkom samme dag som Om min Forfatter-Virksomhed, den 6. aug. 1851. Efter udgivelsen af sidstnævnte har SK efter alt at dømme endegyldigt skrinlagt planerne om at udgive de andre 'ligefremme meddelelser' om forfatterskabet.

Sammenfatning

Hovedteksten til SFV er blevet til i perioden juli-okt. 1848 og er blevet revideret i feb. 1849, mens de to 'noter' i hovedsagen er blevet til hhv. i slutningen af 1846 og begyndelsen af 1847 (nr. 1) samt i slutningen af 1847 og begyndelsen af 1848 (nr. 2). De to 'noter' indgik oprindelig i »Tre 'Noter' betræffende min Forfatter-Virksomhed« sammen med en tredje, »Forord til 'Fredags-Talerne'«, og er sandsynligvis blevet omdannet til bilag til SFV i efteråret 1848. Den tredje 'note' endte imidlertid som forord til To Taler ved Altergangen om Fredagen, der udkom samme dag som Om min Forfatter-Virksomhed, den 6. aug. 1851. I perioden fra nov. 1848 til feb. 1850 er SKs journaler fulde af overvejelser om en evt. udgivelse af SFV og/eller de tre 'noter'. Herefter er journalerne tavse, og med udgivelsen af de to nævnte værker er udgivelsesplanerne definitivt opgivet.

SFV rummer selv datoer, der supplerer billedet af skriftets tilblivelse. I hovedteksten findes både en henvisning til artiklen »Krisen og en Krise i en Skuespillerindes Liv« fra juli 1848 og til andenudgaven af Enten – Eller fra den 14. maj 1849. Netop andenudgaven af SKs store gennembrudsværk var SFV på et tidspunkt tiltænkt at ledsage. I bilag nr. 2 findes endvidere en lille efterskrift dateret i 1849, og en samlet efterskrift til de to bilag er dateret i marts 1855. Denne sidste, sene, datering falder sammen med tidspunktet for SKs sidste bearbejdning af de ligeledes upublicerede »Tre ethisk-religieuse Smaa-Afhandlinger«, der udsprang af Bogen om Adler (1846-47), og med genoptagelsen af det upublicerede skrift Dømmer selv! (1851-52) samt med udgivelsen af en række artikler i Fædrelandet rettet mod den officielle kristendomsforkyndelse og affattelsen af de første kladder til tidsskriftet Øieblikket. *

Udgivelsen og sammenbringningen af SFV med de to 'noter' er i sidste ende 👤P.C. Kierkegaards beslutning. Beslutningen er dog ikke uden belæg i SKs journaler, hvor han flere steder er inde på ideen om at lade materialet ligge forseglet hen til efter sin død, hvorefter det kan 'åbnes'.

4. Tidligere udgaver

SFV blev som nævnt første gang udgivet af 👤P.C. Kierkegaard👤C.A. Reitzels forlag og udkom den 3. maj 1859. Ifølge 👤Reitzels forhandlingsprotokol har honoraret udgjort 223 rigsdaler og 72 skilling.* Af protokollens opstilling fremgår imidlertid, at dette er en regnefejl, og det korrekte beløb er 213 rigsdaler og 72 skilling eller 213 rigsdaler 4 mark og 8 skilling.* Oplagets størrelse fremgår ikke af protokollen, men det er omtalt i et brev af 👤Theodor Reitzel, den ældste af 👤C.A. Reitzels to sønner, der overtog faderens forlag efter dennes død i 1853. I brevet, der er dateret den 8. feb. 1859, skriver 👤Reitzel til 👤P.C. Kierkegaard på et tidspunkt under korrekturlæsningen af bogen:

Af den nye Bog af 👤S. K. har jeg i Dag sendt 2den Korr. af 1ste Ark til Cand. 👤Brandt. Efterat jeg har foreløbigt gjort mig bekjendt med dette Ark, kan jeg ikke tro Andet, end at Skriftet vil gjøre Opsigt, og jeg tillader mig derfor at foreslaae den Forandring i vor Aftale, at Oplaget gjøres til 1500 Expl. og Honoraret til 30 Rdl pr Ark.
Endnu har jeg een Bøn til Deres Høiærværdighed, paa hvis Opfyldelse, jeg vilde sætte stor Priis, den nemlig at overlade mig Manuscriptet til denne Bog som Eiendom, ikke forat trykke nye Oplag uden at honorere Dem, men fordi jeg meget ønsker en saa værdifuld Erindring om Deres afdøde Broder.
Skulde De eller de andre Medarvinger ikke ville afsee dette Manuscript, vilde jeg ogsaa gjerne modtage et andet, men hvad der end bestemmes, beder jeg Deres Høiærværdighed ikke at tage mig min Anmodning ilde op.*

Når 👤Reitzel foreslår oplagets størrelse hævet til 1500, har det måske været på 1000 eksemplarer i den oprindelige aftale. Brevet oplyser desuden den sandsynlige årsag til, at manuskriptet til SFV er gået tabt, nemlig at det er havnet i 👤Theodor Reitzels eje.*

Da bogen har et omfang på 7½ ark, har honoraret ud fra oplysningerne i brevet været 225 rigsdaler. Det vides ikke, hvad fradraget (sml. med forhandlingsprotokollens honorar) på 11 rigsdaler 1 mark og 8 skilling har været betaling for. Med en stykpris på 4 mark og 8 skilling må bogens samlede salgsværdi have været 1125 rigsdaler. Af dette beløb måtte 👤Reitzel udrede honorar og trykkeomkostninger. Restbeløbet var forlagets fortjeneste. Produktionsomkostningerne hos 👤Bianco Luno kendes ikke.

Bogen udkom næste gang i 1906 i en særudgave besørget af 👤A.B. Drachmann med 👤P.C. Kierkegaards udgave som tekstgrundlag og forsynet med tekstkritisk anhang og enkelte kommentarer.* Denne »Anden Udgave« indgik samtidig i bind 13 af førsteudgaven af Søren Kierkegaards Samlede Værker i 1906, og med få ændringer igen i bind 13 af anden udgave af samme fra 1930. Efterfølgende er bogen bl.a. blevet udgivet på 👤Hans Reitzels forlag i en udgave fra 1963, der også indeholder Om min Forfatter-Virksomhed, med indledning og noter af 👤G. Malantschuk.*