Kierkegaard, Søren Journalen NB29 : 1854

NB29:31

#

Udtrykkenes Historie – Demoralisation.


Som charakteristisk for en demoraliseret Tid er blandt Andet ogsaa, at just naar den veed, at visse pathetiske Udtryk ikke mere betyde Noget, saa har den sin Lyst af at bruge dem [til] et Slags leflende Raffinement.

Saaledes fE i vor Tid det Ord Hyrde om en Biskop. Jeg har lagt Mærke til, at man just i den allerseneste Tid har begyndt at bruge det, og det vil vist især komme i Brug nu da 👤Martensen er blevet Biskop, thi ham anseer da Publikum som en for dets Souverainitet aldeles uskadelig Mand (og ganske rigtigt, thi han er jo Publikums ærbødige Tjenere) og just derfor kalder man ham leflende »Hyrde.«

Saaledes det Udtryk om en Konge »Fader«. Først er der en Periode, hvor dette Udtryk bruges ganske pathetisk. Saa kommer der en Periode hvor man hader det Udtryk – og derfor ikke bruger det. Naar saa Folket har seiret og er blevet Souverainen de facto, medens dog man har en Konge de nomine: saa dukker pludselig det Udtryk op igjen, det bliver endogsaa det almindelige og hvorfor? fordi nu betyder det Ingenting, ja egl. betyder [det], ved en Mystification, jeg »Folket« er Souverainen og derfor morer det mig at lege Blindebuk med Dig lege den Leeg at kalde Dig Fader.


#