X2A33091r *Angaaende ►📖 Texter til Fredags-Prædikener►cfrⓘ det
rene Blad foran i Journalen NB14.
X2A3331011121 Thema til en Prædiken:
Ordets Forkyndelse
her lægges det an efter hiint ►Psalme-Vers i den gl. Psalme (📖 o store Gud vi love Dig)
: Propheterne kundgjorde ham,
Apostlene forkyndte ham,
Og Martyrskaren priste ⓘ Dig
I Dødens Stund høitidelig.
Det er den egl. Prædiken, det er det at vidne, Søndags-Passiaren har ikke stort at betyde.
Forøvrigt er det formdl. et Tilfælde men Noget, som lod sig benytte, at der i hiint Vers staaer: kundgjorde ham og forkyndte ham, kun i Forhold til Martyrskaren er Χstus selv tilstede, saa det hedder: den priste Diga.
✂ a vel ogsaa med Hensyn til at Martyrskaren er et Præsentisk, et endnu ikke Afsluttet, saa der kan komme nye; hvorimod deta
✂ a rigtignok er i vor Tid ligesaa latterligt at synge Sligt, som det er ►latterligt, at Vægteren en Vinteraften raaber Kl. 8: nu Mørket Jorden blinder, og Dagen tager af.
X2A334 Proportioner.
►👤Luther siger rigtigt, at egl. skulde der slet ikke prædikes i Kirker,a det er en Accomodation med den Art Gudsdyrkelse, den er for vor ⓘ Svaghed – ak, og ►vi er saa langt tilbage, at der neppe ret Mange gaae i Kirke – og ⓘ dog er det ►Christenheden.
2X2A335►Orthodoxe som Grundtvigianerne, der ►ere indbildske nok af, at de ere de eneste sande Χstne – naar de saa handle i Livet, saa er deres Handlen aldeles conform med ⓘ Verdsligheden. ►De ere ogsaa Tilbedere af Ballotation og Majoritet o: s: v:.
Og da der nu i ►den moderne politiske Røre ere ►per 13 abusum Elementer af Religieusitet, saa finde de det er herligt – ►gjøre næsten Compagnie ⓘ med ⓘ Verdsligheden, ⓘ istedetfor at De især under saadanne Omstændigheder burde være ivrige over al Maade for at sikkre med Forskjellighed.
Men disse orthodoxe Christne, om man saa vil, de ere da saa langt som muligt fra at være indviede i det Christelige: at det at tjene Sandheden er at lide; de ere herskesyge, og tragte efter Magten fuldt saa vel som noget andet ►politisk Partie.
3X2A336Som det ⓘ historisk er skeet – at der har været hele Tider, hvor man per Phantasie alene var fortabt i den christelige Objektivitet og ganske glemte sig selv, medens [man] dybsindigt udviklede Læren, kunstnerisk malede Χstus o: D: – saaledes skeer det endnu de ⓘ Fleste af Dem, der dog have noget Forhold til Χstd; de mærke ikke, at de egl. Vanskeligheder først begynde, naar ⓘ denne hele Objektivitet skal existentielt omsættes i den Enkeltes Liv. For en Forsigtigheds Skyld vedblive de saa at raabe paa, at det Objektive er det Høieste, det Subjektive det Ufuldkomne. Og dog er hele Χstd. Subjektivitet. Χstd. er ingen Lære, den er en Lære existentielt omsat i eet eneste Msk, i ►Gud-Msket.
Men naar faaer man Magt med den Confusion, som Mskene da ikke gjerne ville ud af; thi de ville ikke gjerne til de existentielle Opgaver, til den virkelige Fornegtelse, til at handle 4 christeligt, til at have Gud og Forbilledet saa nær paa Livet, at det bogstavelig dreier sig ene og alene om mig, den Enkelte.
Og disse Feighedens og Verdslighedens og ►Blødagtighedens Udflugter, dem har man sminket op til at være det Høieste – ►det at være subjektiv er Ingenting, ja er en Vildfarelse. Hvilken det Ondes dybe ►Underfundighed er der dog ikke altid i Verdslighed! ⓘ Det skal være beskedent, ydmygt, at være objektiv – i det Mindste er det det Nemmeste.
X2A33714►Grundtvigianerne strede saaledes: ►de paastode, at de Andre ikke vare Christne, og vilde nu have dem ud af deres Embedsstilling.
Men det hele Begreb ►ⓘ om Statskirke og dertil svarende betryggende Embeds-Stilling, er baseret paa det Sandsebedrag, at vi Alle ere Χstne. Saa vilde ►de Orthodoxe vel endog have havt en Slags Profit af, at der vare saa faae Christne. Alt, hvad Kirken eiede, burde jo ogsaa vel tilfalde 5 de faae sande Christne-Præster.
Hvilken Verdslighed midt i ⓘ Helligheden!
►ⓘ Dog bør ►👤Grundtvig holdes udenfor. Forresten veed jeg saa ikke, at ►Partiet har været paa nogen Maade villig til at bringe Offer. 👤Grundtvigs Feil var, at han ikke strax forstod Sagen dybt nok, at det Begreb han skulde angribe var Χstheden. ►Som han stillede Sagen, fik det Udseende af, at naar 👤Clausen blev fjernet fra Embedet, saa blev Alt ⓘ godt, saa var vi Alle Χstne, og Statskirken et Samfund af Christne. Først da denne Bevægelse strandede, var det han besluttede, at nedlægge sit Embede. I Ideen seet var det da ►en Lykke, at Sagen vendte sig ⓘ saaledes, thi ellers kunde let det Meningsløse være indtraadt, at ved [at] fjerne 👤Clausen saa var det Hele sikkret at være Χsthed.
Snart kan forresten Spørgsmaalet 6 om Χstd. blive et Penge-Spørgsmaal. Syllogismen bliver: Alt, hvad Kirken eier, ⓘ tilhører naturligviis kun de sande Χstne – vi ere en halvsnees Stykker som ere sande Χstne: ergo overtager vi ►Godset. Det bliver saa ⓘ rigtigst at antage en Jurist, der [har] at føre denne Sag – og saa declamerende forsikkre, ►at det er at vende tilbage til den apostoliske Kirke.
Til en vis Grad vil denne Taktik endogsaa blive populair; det Populaire er naturligviis, at den er saa uchristelig som mulig og saa verdslig som mulig.
X2A338Den Maade, paa hvilken ►👤Peter værgede sig, da man vilde fjerne ham fra Embedet, er strengt taget heller ikke christelig men er juridisk. ►Hans saa vel som alle Grundtvigianernes tause Paastand er, at De ere de eneste sande ⓘ Χstne – ergo 7 har de at protestere mod hele Begrebet ►Χsthed og ►Statskirke. ►Nu siger Statskirken: Du skal enten gjøre det – eller nedlægge Embedet. ►Han svarer: ingen af Delene; vil I afskedige mig, det bliver Eders Sag. Men derved aner15kjender han indirecte Stats-kirkens og Χsthedens Begreb: at vi Alle saadan ere Χstne. Det vil sige, han klamrer sig lige saa fast til Begrebet Statskirke som nogen af dets Forfægtere, hvis det hændte denne paa et enkelt Punkt ►at være ueens med den.
X2A339At forstaae mig faaer jeg dog Ingen til. Thi forstaae Det, jeg siger, nu ja det lod sig vel gjøre. Men naar det saa kommer til Stykket og det skal realiseres, saa forvirres det. De ere ikke som jeg i ethvert Secund tvungne i en høiere Magt, der med ubøielig Strenghed tvinger til nøiagtigt at efterkomme det Forstaaede indtil det Mindste og i det Mindste.
Tænk en Hest, der beundrende 8 saae ►den Hest som kaldes »Dandseren«, og nu ogsaa vilde gaae i Dandsetrin – men der var i Forhold til denne Hest ingen Beridder, der med Pidsk og Spore ⓘ med skarpt ►Mundbid hvert Secund tvang den til at gjøre Dandsetrinnet: troer Du, at en saadan Hest saadan for egen Regning ⓘ lærte at gaae paa den Maade, der i Forhold til det at være Hest er som en Grusomhed?
Og som det vilde gaae hiin ⓘ Hest (der forresten maaskee var lige saa godt skabt havde alle Forudsætningerne) i Forhold til »Dandseren«, saaledes gaaer det den Anden i Forhold til mig: han ►tager paa og gjør et Slags Hop – og saa en Slump Kludderie, og saa igjen et Hop; i eet Øieblik tages Tilløb til at ville handle ethisk religieus, og næsten i samme Nu plumpes der ned i Brugen af utaalmodige, ►endelige, lurvede Midler. – ⓘ Det der mangler er Beridderen og Pidsken og Sporerne og det skarpe Mundbid.
9X2A340►Med »Intet« begynder Systemet, med »Intet« ender Mystikken altid. ►Det sidste er det gudelige Intet, ligesom ►👤Socratess Uvidenhed var Gudsfrygt, hans Uvidenhed, med hvilken han atter ikke begyndte, men endte, eller til hvilken han bestandig kom.
X2A34116Der er saa ofte talt om ►det Sted af Skriften: Alt er aabenbaret i Mysteriet, og ►en vis Speculation har saa gjort det gjældende at den ikke var profan Speculation, men i Mysteriet.
Jeg vilde i Forhold til Χstd. drage en anden Side af det Begreb Mysterium frem: den ethisk-religieuse. Χstd. kom ind som et Mysterium, der søgtes den størst mulige msklige Garantie inden man optog Nogen – hvor profan har man ikke nu gjort Χstd ved den skjødesløse Maade, paa 10 hvilken man udenvidere gjør Enhver til Χsten, og lader Enhver være det!
Χstd. forstod meget godt, at i Forhold til at tjene Sandheden komme[r] det især an paa den Individualitetens Omdannelse, hvorved den bliver skikket til at være Redskab for Sandheden. Men Sligt tænker Ingen paa i vore objektive og travle Tider. Deraf denne usalige Forkyndelse af Χstd – og objektivt ganske rigtigt – af Msker, der egl. ikke have Anelse om Χstd. Og Intet, Intet har i den Grad forvirret ja afskaffet Χstd, som just den uchristelige Maade paa hvilken den forkyndes.
►Vistnok har Χstd. aldrig været, ja afskyet at være Mysterie i den Forstand at den kun var for enkelte udmærkede Hoveder, som bleve Indviede. Nei, ►Gud har udvalgt det Ringe og Foragtede – men Indvielsen manglede dog ikke. Det er ikke den intellectuelle, men 11 den ethiske Indvielse, Personlighedens uhyre Respekt for at blive optaget i de Christnes ⓘ ►Samfund, og denne Respekt ikke udtrykt i Forsikkringer og Dikkedarer, men existentielt, i Handling.
Erfarer jeg et stakkels ringe Msk i mine ►Smule Forhold ikke noget Lignende. Forvandl mig til nogle Læresætninger, og lad saa enhver ►Bønhas docere dem, og hans Liv være en Satire over hvad han siger: er dette ikke meningsløst. Og hvilken er saa min Forskjellighed? Mon ikke den, at jeg dog stræbende har omdannet min Individualitet til existentielt at tjene disse mine Tanker. Det er, jeg har havt en Indvielse. Derfor har det Lidet i mig været en Magt, doceret er det blot lidt Vrøvl mere med i al det andet Vrøvl.
Derfor glemme[r] jeg aldrig, at i Forhold til Χstd. er en Skomager, en Skrædder, en Haandværksmand lige saa meget en Mulighed, som den største Lærde og det bedste Hoved. Ja 12 ►ordentligviis maa Kirken vel altid vente sin Frelse fra Lægmand, just fordi han har ►nærmere til den ethiske Indvielse.
Fader i Himlene! O, ►Du, der bekymrer Dig om Spurven, og ikke saaledes, at Du grusomt ►fordrer af Spurven, at den skal være ⓘ som Du, nei Du der kjerligt bekymrer Dig om Spurven saaledes, at Du faderligt bekymret sætter Dig i dens Sted: ⓘ Du bekymrer Dig jo ogsaa om Mennesket. Og fordrer Du end af ham en Stræben efter Lighed ⓘ med Dig, som Du ikke kan fordre af Spurven: grusomt fordrer Du den jo dog ikke af ham. Nei faderligt bekymret sætter Du Dig i hans Sted, og selv er Du Den, der giver Kraft til 13 at ⓘ stræbe.
X2A343 Bøn
Herre Jesus Christus! Et heelt Liv holdt Du ud at lide for at frelse ogsaa mig: ak, og dog er Din Lidelses Tid [ikke] forbi; men ikke sandt, ogsaa denne Lidelse vil Du frelsende og forløsende udholde, denne Taalmodigheds-Lidelse ⓘ at have med mig at gjøre, jeg som saa ofte foer vild fra den rette Vei, eller om jeg end blev paa den rette Vei, dog saa ofte snublede paa den rette Vei, eller dog gik saa langsomt saa krybende frem ad den rette Vei. Uendelige Taalmodighed, uendelige Taalmodigheds Lidelse! Hvor mangen Gang blev jeg ikke utaalmodig, vilde ►forsage, vilde opgive Alt, skyde den frygtelig lette Gjenvei, ⓘ Fortvivlelsens: men Du tabte ikke Taalmodigheden. Ak, ikke passer paa mig, ►hvad Din udvalgte Tjener 14 siger: at han fuldendte Dine Lidelser; nei paa mig passer kun, at jeg forøgede Dine Lidelser, føie[de] nye til dem, Du een Gang leed for at frelse ogsaa mig.
X2A344 Bøn.
►Kun i et skrøbeligt Lærkar bære vi Msker det Hellige; men Du, o ►Hellig-Aand, naar Du boer i et Msk, da boer Du jo i hvad der er uendelig Ringere: ⓘ Du ►Hellighedens Aand Du boer hos Ureenhed og Besmittelse; Du ►Viisdommens Aand hos Daarskaben; Du ►Sandhedens Aand hos Selvbedraget! O, bliv boende; og Du der ikke beqvemt søger den ►ønskelige Bopæl, som Du vel forgjeves vilde søge, Du, der skabende og ►gjenfødende selv gjør Dig Din Bolig, o, bliv 18 boende, at det 15 engang maatte ende med, at Du fandt Velbehag i den Bolig, hvilken Du selv beredede Dig i mit besmittede, og ►daarlige og ►bedragelige Hjerte.
✂ [a] X2A346Denne Bemærkning fandtes paa ►en gammel Lap, som laae ved Heftet af Skrifterne.
►Et Bidrag til Christendommens Indførelse i Christenheden
[b] er ►categorisk ⓘ rigtig; der tales ⓘ ikke[,] Intet hverken om Danmark eller Tydskland eller Sverrig o: s: v: ei heller om det er den nu værende eller en forbigangen, nei, det er den rene dialektiske Begrebsbestemmelse: Forholdet mellem de to Begreber Χstd – og Χsthed med Bestemmelsen at indføre Χstd.
✂ [b] X2A346Dog blev denne Titel ikke brugt; skulde den bruges vilde det jo dog kun være digterisk, og det er for meget. Titlen blev den oprindelige. ►Indøvelse i Christendom, et Forsøg.
Det er ►Aandefægtning.
16X2A347►►Luc: 24, 28 »... og Han lodsom Han vildegaae længere. Og de nødte Ham meget og sagde: bliv hos os; thi det er mod Aften og Dagen helder; og Han gik ind for at blive hos dem.«
Dette er som en billedlig Betegnelse af Χsti Forhold qua Forbilledet til den Troende. Med eet eneste Skridt er Forbilledet saa langt forud, at den Troende er tilintetgjort. Men dog skal jo den Troende stræbe. Derfor maa Forbilledet taalmodigt give lidt efter; saa gaaer det da, trods den uendelige Ufuldkommenhed, dog saa ⓘ smaat fremad. Men da hænder det vel ofte, at det [et] Øieblik seer ud som vilde Forbilledet nu »gaae længere«, og saaledes længere at Efterfølgeren er ⓘ tabt – da beder han for sig: bliv hos mig. Dette er den Dvælen, der er 17 ⓘ Msket en Trang, om den end er en Taalmodigheds Lidelse for Forbilledet.
X2A34819►At blive ædrue! Christeligt taget er denne Tanke saa gigantisk i sin Eenfold, at man næsten kan blive ganske fortumlet derved. Hvor Mange have der vel overhovedet existeret, der, existentielt i deres eget Liv – naar de selv vare udrustede med de overordentlige Evner – have forstaaet, at den mindste virkelige Selvfornegtelse, om det saa var det daglige Livs største Ubetydelighed er mere værd end en verdenshistorisk Bedrift, der endog, udvortes forstaaet, religieust omskaber et heelt Land ell. en Verden! Hvor Mange have der vel existeret, der, existentielt i deres eget Liv – 18 naar de selv vare Millionairer – have forstaaet at ►Enken gav mere end De, naar de gave 900,000rd! I Grunden er det for et Msk. Gysende, at tænke den uendelige Aandens Uforandrethed, med hvilken Gud gjør denne Forskjel, Gud, for hvem det Ethiske og Ethisk-Religieuse er det Eneste, der har Cours.
En Vanskelighed er ofte ►faldet mig paa i Henseende til det Eenfoldige. Jeg vil tænke mig et ungt Msk, der fE er Studerende; han bliver sygelig, kan Intet bestille, hans Aand lider. Naar jeg nu skulde trøste – o, og hvor gjerne vil jeg ikke det! – saa siger jeg: betænk: Dit Liv er alligevel i 19 Guds Øine ubetinget lige saa vigtigt og betydningsfuldt som Dens, der forbauser en Verden og omskaber den ved sin Tænkning. Men see, for i Sandhed at hvile i denne ►Opløftelse: behøves dertil ikke dog igjen en stærk Hjerne, betydelige Aandskræfter? Saa ere vi jo lige nær.
Dog slippe denne Tanke, at ethvert Msk. ubetinget ethvert Msk, hvor eenfoldig han end er ell. hvor lidende, dog kan fatte det Høieste, nemlig det Religieuse, det kan jeg ikke. ►Er det ikke saa, saa er Χstd. egl. Nonsens. Det er for mig frygtelig at see, den Letsindighed, med hvilken ►Philosopher o: D: anbringe ⓘ Differents-Kategorier som Genie, Talent o: s: v: paa det Religieuse. De ane ikke, at saa er det Religieuse af20skaffet. Kun een Trøst har jeg haft, den salige: at jeg veed Noget, som kan trøste, saligt trøste ethvert Msk, ubetinget ethvert Msk. Tag denne Trøst bort, saa gider jeg ikke leve, saa har jeg ►Spleen.
Tænk det Høieste, tænk Χstus – tænk, at Han var 20 kommet til Verden for at frelse nogle gode Hoveder, thi andre kunde ikke forstaae Ham. Afskyeligt, væmmeligt! Han væmmedes ikke ved nogen msklig Lidelse, ikke ved Nogens ⓘ Indskrænkethed – men Selskabet af gode Hoveder: ja det vilde have ►væmmet Ham.
Der har i min Sjel 21 været en Sympathie for det slet og ret at være Msk, især lidende, ulykkelig, ►indskrænket o: D:. Jeg har lært at takke Gud for denne Sympathie som for en Naadegave. Gud veed, jeg er blevet et Offer just for denne min Sympathies Skyld; thi uden den havde jeg aldrig indladt ⓘ mig saa meget med ►menig Mand og aldrig ►udsat mig for Pøbelagtigheden, hvad jeg gjorde i Sympathie for de Mange, Mange, der lede uskyldigt paa den nederdrægtigste Maade. – Dog er det min stadige Bøn, at Gud vil bevare i mig denne Sympathie, og forøge den mere og mere.
Her seer man strax et Exempel paa, hvilket Sludder 22 det er, at det frivilligt at udsætte sig for Fare er at ►friste Gud, og at man da ikke maa bede Gud om at ►forsøges i Livet. Har jeg da heller ikke Lov til at bede Gud, at han vil give mig, at jeg i sand christelig Forstand, i sand christelig Forstand maa elske Mskene, elske Næsten. Det skulde jeg dog vel troe. Men nu er det evig vist, at lykkes det mig blot ►nogenledes i sand christelig Forstand at elske Næsten, saa er Lidelse uundgaaelig (dette er Χstds egen Lære, og jeg har havt Leilighed til evigt sikkert at forvisses om Sandheden); men saa vil jo min Bøn23 føre det med sig, at jeg kommer i Fare.
X2A349Det Frygtelige, man, naar man staaer udenfor Χstd., ⓘ opdager (►Forstandens Korsfæstelse og Lidelsernes Con[se]qvents, den uundgaaelige Conseqvents i Forhold til Omverdenen) dette Frygtelige, der kunde virke saa stærkt, at man opgav Haabet og Beslutningen om at blive Χsten – dette Frygtelige er dog et Andet, seet indvendig fra. For det Første er Lidelse blot for en Forelsket noget Andet end Lidelse for Den, som iagttagende staaer udenfor og seer den samme Lidelse; men en Troende er mere end en Forelsket. Dernæst bliver det saa den Troende ►ret ⓘ indlysende, at alle disse Lidelser i Forhold til Verden, ikke i fjerneste Maade er Χstds Skyld, som var den saa streng ell. grusom – nei, 24 det er Verdens Skyld, fordi den er ond. Men dette er en uhyre Forskjel. Dersom en Pige skulde lide Meget med en Mand, fordi han var streng – nu vel hun fandt sig vel deri, naar han var den Elskede. Men naar det er hende uendelig klart, at Han er Kjerligheden selv, at Lidelserne ikke ere Hans Skyld, 21 men Andres, onde Mskers, som just ere hadefulde paa Ham, fordi Han er Kjerlighed: saa er Sagen en anden.
Dette er rigtigt. Det Urigtige er, at man har gjort Χstd. saaledes mild, at man reent har taget Lidelse bort. Nei Χstd. er ikke Lære om, at der ingen Lidelse [er], den er Lære om, at der er uhyre Lidelse, men ►at denne uhyre Lidelse dog er let – ikke saa let, 25 at det betyder, at der ingen Lidelse er, nei let, skjøndt det er lige saa sandt, at Lidelsen er uhyre, altsaa paa een Gang: uhyre Lidelse – og dog let.
X2A350►Det er en ypperlig Comentar af 👤Hugo d. St. Victore til de Ord: Mange ere Kaldede ⓘ Faae Udvalgte. (cfr 👤Helfferich 📖 Mystik 2den Deel p. 319.)
►Historien om 👤Ahasverus, der forskyder Dronningen 👤Vasthi for hendes Stolthed.
Nu giver han Ordre til, at fra hans hele Rige skal der sammenbringes unge, smukke Piger. De skulde føres til Chefen for hans qvindelige Personale. Derpaa smykkes i pragtfulde Klæder; derpaa i 6 Maaneder salves med Balsom og Myrrha, og derpaa med ⓘ andre Spezerier i 6 Maaneder. Saa ⓘ skulde de forestilles for 26 Kongen, at han kunde vælge Een. ►»Saaledes bleve Mange valgte, for at Een kunde vælges. ... Kongens Tjenere vælge Mange, for at smykke dem; Kongen vælger kun Een for sit Gemak. Det første Valg traf ⓘ Mange efter Kongens Befaling; det andet kun ⓘ Een, efter Kongens Villie.«
X2A351Sand Religieusitet kan ikke danne noget Partie eller ►Coterie; thi det bliver en Forening af Mennesker, der hverken hver især eller forenede attraae Noget, men hver især ere villige til at offre, og nu blot forene sig til [den] Ende, saa den ene animerer ⓘ den Anden til at offre mere og mere. Saasnart En vil have Noget er han eo ipso ude af Foreningen.
27X2A35222Veemodigt at have det Blik som jeg har! Jeg saae ►👤R. Nielsens ideale Mulighed – men sige det ligefrem til ham tør jeg ikke, kan hell. ikke hjælpe; thi saa bliver det jo noget ganske Andet og ikke i strengeste Forstand Idealitet. Han saae den ikke. Jeg seer ►👤Stillings Mulighed; her er det Samme. Og saaledes er det med Flere. Længse[l]sfuld imødeseer jeg det Øieblik, da en existentiel Idealitet vil vise sig i vore Forhold. O, og dersom det nu endda var Noget, som kun var forbeholdt fortrinligt Begavede; men Sligt er en Mulighed for Enhver – og at det dog er en saadan Sjeldenhed!
X2A353 ►👤Hugo de Sct. Victore.
Ligeledes er det en fortræffelig Opsats af ham den lille: ►den hellige Aands syv Gaver (cfr. 👤Helfferich 📖 2det B. p. 332 o: fl.) 28 Der er virkelig Valuta i den Mand. Hans enkelte Sætninger ere saa fyndige, at de næsten ligefrem ere ►Themata. fE. ►»Beder Du for Din Aand saa beed om Aand (nemlig den Hellig-Aand).
Skildringen af, hvorledes den Hellig-Aand som Lægemidlet frelser fra Sygdommen er fortræffelig. ►»Vær ikke bange ⓘ for at bruge Lægemidlet mod Sygdommen: Sygdommen fordærver ikke Lægemidlet, men Lægemidlet bryder Sygdommen.« ►Naar Du bruger Lægemidlet, saa kommer Lidelsen egl. af, at Du ikke ret tilgavns vil bruge Lægemidlet. ►»To Modsætninger kæmpe med hinanden: Lægemidlet og Sygdommen; Lægemidlet for Dig, Sygdommen mod Dig. Uden Modstand mod Sygdommen ingen Helbredelse; uden Modstand mod Lægemidlet ingen Besværligheder. Modsætningernes Kamp er, Besværligheden, Du lider under« – 29 ►men hvorfor vil Du ogsaa gjøre Modstand mod Lægemidlet. ►»Dog anklag ⓘ desuagtet ikke Lægemidlet men Sygdommen. Lægemidlet vil gavne, Sygdommen skade. Derfor har Sygdommen for sig alene vel Ro men ikke Velbefindende; Lægemidlet alene har Velbefindende og ingen Besværlighed. Men komme de begge sammen, saa er ⓘ Modsætningernes Kamp Besværligheden, af hvilke den ene vil komme for at hjælpe, den anden ikke gaae, for at skade. Men i denne Besværlighed er Sygdommen Skyld ikke Lægemidlet.« ►ⓘ Ved Aandens Komme bliver Du oplyst og oplivet, Du der var blind og død; oplivet, at Du maa fornemme. Eet seer Du, et Andet seer Du forud; Eet fornemmer Du, et Andet fornemmer Du forud. Du seer det Onde og seer det ⓘ forud, det nærværende seer Du, det tilkommende seer Du for23ud. Du fornemmer Skylden og forud fornemmer Du Straffen. Før Aandens Komme ⓘ saae Du ikke 30 som blind, og fornam ikke som død; og derfor saae Du ikke, fordi Du ikke saae tilbage, og fornam ikke, fordi Du ikke gav Agt. – ►Deraf udspringer den helbredende Straf, naar Du, gjort empfindlich for det Onde, Du lider, fornemmer Smerte, for at forbedre det. Følte Du ingen Smerte, vilde Du ikke forbedre det; følte Du ingen Frygt, vilde Du ikke tage Dig iagt. Nærmest bliver Du altsaa oplyst om Skylden, at Du maa ⓘ see den; dernæst om Straffen, at Du maa frygte den; at Du tilsidst, gjort empfindlich formedelst Skylden maa fornemme Smerte og bedre Dig. Saa man ikke Straffen, som man frygter, saa vilde Ingen føle Smerte over Skylden, som behager En. Derfor vises Dig den paa Skylden følgende Straf, at Skylden, i hvilken Du i Virkeligheden har Velbehag, naar det kniber maa mishage Dig, 31 saa at Du endelig mærker, at ogsaa Det, hvad der synes behageligt ved den, er Ondt, da det Bittre, som smages formedelst den eller efter den, er et saa stort Onde. Saaledes bliver Du oplyst og bekymret, fordi Du seer, hvad der skrækker, og besidder, hvad der smerter.« ►»Hver Straf er vel et Onde, men ikke enhver Straf er ond; thi hvad der hjælper og gavner til noget Andet er et Gode. Ved Straffen befries vi fra Straffen, nemlig den evige.«
X2A354Det er en rigtig Sætning af ►👤Hugo d. St. Victore (👤Helfferich 📖 Mystik 1ste Bind p. 368)
»Ved de Ting, som gaae over Fornuften, bliver Troen vel egl. ikke understøttet ⓘ ved nogen Fornuft, fordi Troen ikke fatter, hvad Troen troer; men der gives dog ogsaa her et ⓘ Noget, hvorved Fornuften bliver bestemt eller 32 bestemmes til at holde Troen i Ære, som den dog ikke formaaer fuldkommen at begribe.«
►Dette er hvad jeg har udviklet (fE i 📖 Afsluttende Efterskrift) at ikke ethvert Absurd er det Absurde ell. Paradoxet. Fornuftens Virksomhed er just ⓘ negativt at kjende Paradoxet – men saa ikke mere.
►Jeg har i en ældre Journalell. paa løst Papir fra en tidligere Tid (da jeg læste 👤Aristoteles 📖 Rhetorik) meent, at der ⓘ istedetfor Dogmatik skulde indføres en christelig Talekunst. ►Den skulde saa forholde sig til πιστις. πιστις i ⓘ det classiske Græsk er den Overbeviisning (mere end δοξη, Mening) som forholder sig til det Sandsynlige. Men Χstd. der altid vender op og ned paa det naturlige Mskes Begre24ber og faaer det Modsatte ud, 33 lader πιστις forholde sig til det Usandsynlige.
Dette Begreb det Usandsynlige, ⓘ det Absurde skulde saa udvikles; thi det er kun Overfladiskhed at mene, at det Absurde ikke er et Begreb, at i det Absurde høre ►allehaande ►absurda ligeligt hjemme. Nei det Absurdes Begreb er just at begribe, at det ikke kan og ikke skal begribes. Dette er en negativ Begrebsbestemmelse men lige saa dialektisk som ⓘ hvilkensomhelst positiv. Det Absurde, Paradoxet er saaledes sammensat, at Fornuften ingenlunde i Kraft af sig kan opløse det i Nonsens, og vise, at det er Nonsens; nei, det er et Tegn, en Gaade, en Sammensætningens Gaade, om hvilken Fornuften maa sige: løse den kan jeg ikke, den er ikke til at begribe, men deraf følger slet ikke, at det er Nonsens. Dog det forstaaer sig, afskaffer 34 man aldeles »Troen«, lader den hele Sphære gaae ud, saa bliver Fornuften indbildsk, og saa slutter den maaskee ergo er Paradoxet Nonsens. Men hvad vilde man vel bryde sig om, hvis i et andet Forhold de Kyndiges Classe var uddød, og nu de Ukyndige fandt, at Det og Det var Nonsens – men Troen er den Kyndige i Forhold til Paradoxet. Den troer Paradoxet; og nu kan, for at erindre om hiint Ord af 👤Hugo d. St. Victore, Fornuften vel bestemmes til at holde Troen i Ære, nemlig derved, at Fornuften fordyber sig i ⓘ Paradoxets negative Begrebsbestemmelser.
Overhovedet er det en Grund-35Vildfarelse at der ikke gives negative Begreber; ►de høieste Principer for al Tænkning ell. Beviset for dem er jo negativt. ►Den msklige Fornuft har Grændse; der ligger ►de negative Begreber. ►Grændsefægtningen er negativ, tilbagetrængende. Men man har et sluddervorrent og indbildsk Begreb om den msklige Fornuft især i vor Tid, da man aldrig tænker en Tænker, et fornuftig Msk, men ►den rene Fornuft o: D:, som slet ikke er ⓘ til, da dog vel Ingen, han være Professor ell. hvad han være vil, er den rene Fornuft. Den rene Fornuft er et Phantastisk, og der hører ogsaa det Phantastisk Grændseløse hjemme, hvor der ingen negative Begreber [er], ⓘ men begriber Alt som ►Hexen, der endte med at æde sin egen Mave.
36X2A355I Grunden beroer dog al Forstaaelse paa, hvorledes man er sindet derinde. Er man en Dag ►ret troende og tillidsfuld – om der da 25 hænder En noget Ulykkeligst, ja – er man ret troende og tillidsfuld – selv om det var det allerfataleste: man kan strax paa forskjellig Maade forklare det ind i det Glædelige, at Gud just nu lader det En hænde, fordi man just nu har Styrke til at bære det, at man nu skal benytte Leiligheden til at lære sig selv at kjende i at overvinde det o: s: v:. – Er man forsagt, nedbøiet, tungsindig – blot den mindste Ubetydelighed er nok for at man aner det Uheldiges, det Fatales Lov i hvad der skeer.
Man seer deraf, at Ens hele Betragtning af Livet egl. er en ►Selvangivelse af, hvorledes det ►staaer sig derinde.
37X2A356Det var aabenbart ►et Moment med i Χsti Død, at han negtede Nationaliteten, at ville have med den at gjøre. Nu ere ►de Orthodoxe – ►de ægte Nationale; ►man laver nu Theorier om christelige Stater og christelige Folk. Skulde noget Folk qua Folk paastaae at have en Adkomst til som saadant at forholde sig til Χstd, da var det dog vel ►Guds udvalgte Folk – og det gik under og er forblevet et evigt Memento om, at Χstd. ikke forholder sig til Nationalitet. Men hvor ⓘ beqvemt – netop naar Nationalitet er Dags-Ordenen kniber det her at stille det Religieuse: og saa bliver Orthodoxie just kjendelig paa, at være ægte national-fanatisk.
►👤Grundtvig, der altid har været en Hader af Tugt og Strenghed, har ►ogsaa lavet en Theorie om, at den sande Χsten deeltager i Alt – han har nok glemt ►Lignelsen om Dem, som løbe paa 38 Banen og ere afholdne i Alt. ►Det er utroligt, ⓘ til hvilket Nonsens man har benyttet Historien om Brylluppet i 📌Cana. Conseqvent maatte da Grundtvigianerne stødes over, at Χstus ikke var gift, ell. vel endog flere Gange. Denne »Deeltagen i Alt« er i Grunden en Indbildskhed; man vil ikke tilstaae, hvad en Anden tilstaaer, at det er over et Mskes Kræfter, at være Alt ligeligt.
X2A357Altid det Samme. ►For nogle faae Aar siden havde Præsterne travlt for at »faae Kjolen vendt, saa den næsten saae ud som en Professor-Kjole«, det var det Videnskabelige. ►Nu, trække de ud og skal paa Rigsdagen – at være Præst, det er ikke Noget at være. Og dette ►smin26kes op under det høittravende Navn at virke for det 39 Hele – det vil sige, ►at ligge i 📌Kiøbh. og more sig, ►tære Diæterne, være med at ►ballotere o: D:. – Og det er Alvor! Hvis En for egen Regning ►gav Afkald paa Embeds-indtægter ⓘ arbeidede Nat og Dag for en Idee: saa er det Phantasterie.
X2A358Aldrig er det Onde, Middelmaadigheden, farligere end naar den udpyntes som ►»Hjertelighed.«
X2A359Angaaende ►Artiklen af 👤Frater Taciturnus mod 👤P. L. Møller.
Hvad jeg i sin Tid godt selv forstod, har vist neppe ellers Nogen tænkt paa. En Pseudonym pleier blot at være Forfatteren. Men min Pseudonym var en digterisk Person i Charakteer. Hele Artiklen er derfor ogsaa holdt i hans Charakteer. Det var en ganske ►egen Opgave for Polemik. Og saa maatte jeg naturligviis finde mig i, at ikke en Eneste havde Øie derfor.
40X2A360►Evangeliet siger: søger først Guds Rige;
Erfaring lærer: at naar Msk. have
søgt deres Fred og Glæde alleandrevegne saa søge de endeligen tilsidst hen til Gud.
Skal det lykkes et Msk. at komme til at søge Guds Rige først, maa han begynde angrende.
X2A361Det er dog ganske klart, at det er ►Χstus som Forbilledet der nu dialektisk skal drages frem, just fordi det ⓘ Dialektiske (Χstus som Gave) hvilket 👤Luther drog frem er blevet ►taget aldeles ⓘ forfængeligt, saa »Efterfølgeren« aldeles i Intet ligner Forbilledet, men er absolut ueensartet, og saa ⓘ blot skyder Naaden imellem.
Med Hensyn til Samtidig41heden med Christus som Maalestok 27 maa man dog huske paa, ►hvad ogsaa i andre Journaler er anført, at Χsti Død jo er Forsoningen, og herfra daterer sig egl. [Naaden] ⓘ i een Forstand; saa længe Χstus levede var Naaden ikke saaledes ⓘ til, ►hans eget Liv er jo ogsaa for ham en ⓘ Prøvelse, han forsøgtes selv. – I en anden Forstand er hele hans Liv Naaden, som ►Skriften siger, at Naaden og Sandheden blev aabenbar i Χsto.
X2A362Det ►»Slægten« tenderer til, er aabenbart at sætte Naturvidenskab istedetfor Religion.
42X2A363Siden ►👤Visby er faldet igjennem til Valget, synes ►Χstianshavnerne slet ikke at ville høre ham. Saa tomt som ►idag er dog for galt.
De Daarer forstaae sig naturligviis ikke just christeligt paa Pointer. ►Naar En er Hofprædikant og har uhyre mange ⓘ Tilhørere – saa rende Alle derhen. Christeligt er der Sandsynlighed [for] at der faaer man maaskee verdslig Kunst men ikke Χstd. Naar en Mand er forfulgt, er der, christeligt, ⓘ Sandsynlighed for, at der faaer man dog maaskee lidt Χstd.
►Han prædikede idag (Χstus 12 Aar i Templet) over det Thema:
1) ⓘ hvorefter man skal lede
2) hvorledes man skal lede
3) hvor man skal lede.
Denne Prædiken var snuppet 43 lidt kort af, ellers kunde den være blevet ypperlig. Han forstod da ogsaa selv at benytte ►Dagens Evangelium som Oplysning. Det gjorde han ret smukt, men det kunde være gjort smukkere. 👤Maria søgte Noget, som ikke var hendes Eget, Noget, som var hende betroet – og af Gud, Noget som hun havde ⓘ haft: saaledes vi, vi skulle søge den tabte Uskyld, ►som Børn komme ind ⓘ i Guds Rige. Hun søgte det ►utrættet. Hun søgte det i Templet.
X2A36428►I Prædiken over 📖 Epistelen paa 3die Søndag efter Paasken i Begyndelsen viser 👤Luther rigtigt, at det Jødiske er at hænge fast ved dette Liv, ►at det maa gaae En vel og man maa leve længe i Landet; ►det Christelige er at betragte sig som Pillegrim her i denne Verden, ►om 👤Luther end finder det For44nødent med Hensyn til Middelalderens Overdrivelse at advare mod at løbe i Kloster o: D:.
Conseqventsen ⓘ af det Jødiske er en potenseret Nationalitets Iver – og nu, (ja som i alle Henseender Χstd. er blevet vendt om) ►nu er det blevet just den sande Orthodoxie, at være national-ivrig trods nogen Politiker.
Dette er Pendant til ►hvad jeg andetsteds har viist: Χstd anpriser ugift Stand – nu er Ægteskab Livets Alvor, ugift Stand Phantasterie. ⓘ Χstd. forkyndtes af Mænd, der ingen Løn forlangte – nu hedder det i ⓘ ►Χstheden, naar en Mand har en Søn, der ikke duer til Andet, saa lad ham ►blive Theolog, det er dog den sikkreste Vei til et ⓘ Levebrød, det egl. ►Brød-Studium.
45X2A365►Ved Transfigurationen var ⓘ 👤Moses og 👤Elias tilstede – ►saaledes gjælder det i Forhold til enhver Henrykkelse o: D:, at Loven og Propheterne er med, at det ikke er phantastisk. Dette er omtrentelig sagt af 👤Richard d. St. Victore.
X2A366Angaaende ►en Yttring af 👤Anti-Climacus etsteds i 📖 Indøvelse i Christendom No 3.
Det er en »Opvækkelsens« Skærpelse, at han etablerer, at der i den stridende Kirke kun er Enkelte, altsaa ikke erkjender Menighed.
46X2A367Christus vedblev da indirecte Meddelelse indtil det Sidste; thi det at han var incognito,►i Tjeners Skikkelse, det gjør, (►som 👤Anti-Cl. rigtigt bemærker etsteds i 📖 Indøvelse i Christendom No 2) at al hans li29gefremme Meddelelse dog er indirecte. Men saa har hans Liv en Phase, som ⓘ ellers er negtet: Opstandelsen, Himmelfarten; der er egl. først ligefrem Meddelelse.
X2A368Det er meget godt sagt af ►👤Richard d. St. Victore: 👤Eva skulde ladet sig nøie med at være 👤Adams Ledsagerinde, ikke paataget sig at føre an.
47X2A369Det Dialektiske i mit polemiske Forhold.
Andre angribe i Spidsen for Mængde den Enkelte; jeg angriber qua Enkelt Mængden, og har aldrig fundet det forsvarligt ell. Umagen værd at angribe en Enkelt. Men det at angribe en Enkelt i Mængdens, Publikums Navn, det er feig Verdslighed. Saa feig har da overhovedet aldrig nogen Kamp været som Dagpressens. ►Da Regjeringen var den mægtige i en længst svunden Tid, da hørte der Mod til at angribe den; men nu veed man godt, at Mængden er Magthaveren i Staten, og dog vedbliver man at ►lege den Leeg at det er det modige at angribe Regjeringen eller endnu bedre en enkelt Regjeringsmand.
Hvilken ⓘ Løgn; hver Gang 48 Pressen angribes, naar man saa siger ►👤Grüne, ►👤Ploug o: s: v: saa blive de vrede, og forklare, at de er et Princip, fordre at benævnes med abstrakte Navne. Saasnart de derimod angribe, saa tager de bestandigt kun en enkelt Embedsmand, og paa ham sigte de nu med det uhyre uproportionerede Vaaben som Dag-Pressen er. ⓘ Hvilket Dyb af Feighed, hvis En vilde kalde det at duellere, naar ⓘ den ene Part mødte qua Enkelt med en Pistol, den anden sad bag et ⓘ Batterie, eller bag et Regiment.
ⓘ Min Polemik seer man let er i Sandhedens Tjeneste; thi den er eo ipso lidende. Derfor – forstaaes den ikke, det vil sige, de Fleste forstaae den virkelig ikke, nogle Faae ville ikke forstaae den.
49X2A37030Ogsaa det er ►en Tagen-forfængelig af det Hellige, naar fE►Politikere, efterat have paa alle mulige Maader søgt at faae Magten og Fordelen, ►ligge under, at de ⓘ saa ►sminke dette op til et Martyrium. Der seer man, at det aldrig er Enden men Begyndelsen, der afgjør hvad Noget er. Det Frivillige det afgjør egl. ⓘ Martyriet i strengeste Forstand, det at have haft det Modsatte i sin Magt og saa at have opgivet det for frit at vælge Fornedrelsen.
Saaledes forstaaet gjør jeg maaskee endogsaa Skade, ved ►min Bestræbelse for at forherlige Martyriet og skaffe det lidt af dets Anseelse igjen; thi nu faaer verdslig Klogskab ⓘ eet Mere: man ►styrer ud for verdsligt at seire – men siger man til sig selv, skulde det mislykkes saa sminke vi det op til et Martyrium.
50X2A371Betingelsen for et Mskes Frelse er Tro paa at der overalt og i ethvert Øieblik er ⓘ absolut Begyndelse. Naar Den, der egoistisk har tjent sig selv i Sandsebedragenes Tjeneste, skal begynde en renere Stræben, da er det det gjælder om, at han troer absolut paa ⓘ den nye Begyndelse, thi ellers ►kluddrer han Overgangen ind i det Gamle. – Saaledes ogsaa ved Omvendelse i strengere Forstand, Tro paa den nye ⓘ absolute Begyndelses Mulighed, ellers ►bliver det væsentligt det Gamle. Det er dette uendelige Intensive i Troens Anticipation, der har Frimodighed til at vove at troe det, at forvandle det Gamle til absolut glemt – og nu troe absolut paa Begyndelsen.
Forøvrigt vil dog Kriteriet paa denne Troens Sandhed være 51den Frimodighed der omvendt har Mod til ►ret dybt at fatte sin tidligere Usselhed. Saaledes svarer det Ene til det Andet; Den, som ikke rigtigt dybt føler det og har Mod dertil, han faaer hell. ikke ret den nye Begyndelse, thi Grunden hvorfor han ikke føler det saa dybt er vel just, at han lønlig nærer den Forestilling, at hvis han ret saae paa det, kunde det være saa slemt, at for ham ingen ny Begyndelse var. Derfor formilder han det lidt, og ►seer ikke ganske nøie til i den Hensigt desto sikkrere at naae den nye Begyndelse – og just derfor naaer han den ikke.
En Begyndelse har altid dobbelt ►impetus i Retning af det Tilbagelagte og i Retning af det Nye, med samme Grad som den støder fra i Retning af det Gamle, begynder den det Nye.
52X2A372Kunde benyttes til en Tale.
De to sidste Linier af hvert Vers i ►No 45 af 👤Brorsons 📖 Svanesang, til en Tale om »Troen« eller om »Taalmodighed«.
53X2A373Det er ypperligt sagt af ►👤Richard d. St. Victore. Han viser, at man ikke skal være ⓘ travl som 👤Martha, men »ledig« som 👤Maria. ►Nu tilføier han, at der dog ere Mange, hvem det heller ikke hjælper, fordi de vel ere uden Arbeidets Travlhed, ikke beskæftigede: »men dog ikke forstaae at gjøre Sabbat af Sabbat«.
X2A374Det er et mærkeligt ►Ordspil der ligger i: Frugt og Frygt, ►man siger: det frugter ikke, naar et Msk. ikke frygter.
X2A375 32 Om min »Heterogenitet«
►Vistnok har jeg havt en Heterogenitet i Forhold til det Almindelige, og væsentligen begrundet i ⓘ oprindelig Lidelse og atter senere fordoblet ved dialektisk Lidelse, som gjorde mig i Taushed end mere ueensartet.
Men deels har jeg aldrig forstaaet 54min Heterogenitet som min Fuldkommenhed tvertimod som min Ufuldkommenhed, deels har jeg aldrig forstaaet mig absolut i den, men kun relativt.
►I Consequents hermed er det, at ►jeg kan i ligefrem Meddelelse vise Medlevende den indirecte Meddelelse, der er brugt.
Saaledes forstaaet har ⓘ ethvert dybere Menneske til en vis Grad Heterogenitet. Thi saalænge han fE gaaer og grunder i sig selv over Noget og kun lader indirecte Yttringer falde, er han heterogen. Med mig er det skeet efter en større Maalestok, idet jeg har hele ►den prentede Meddelelse. Dog ►forstaaer jeg jo igjen ogsaa hele Forfatter-Virksom55heden som min Opdragelse.
Den absolute Heterogenitet bliver indtil det Sidste i indirecte Meddelelse, da den absolut benegter at være ►i Contexten med det Almene. Men denne Heterogenitet er ogsaa overmenneskelig, dæmonisk eller guddommelig.
Al Heterogenitet ligger i ►Enkelthedens Udgangspunct; men søger saa tilbage igjen til det Almene. Der ►avanceres paa den Maade et Skub fremad. Absolut Heterogenitet bliver indtil det Sidste i Udgangspunctets Ueensartethed. Virkningen er saa igjen et Qvalitativt større.
Consequentsen af dette er ►den Kategorie jeg bruger: 56 at jeg har at gjøre opmærksom. Jeg er aldrig ►traadt i Charakteren af ⓘ Heterogeniteten, just fordi jeg har forstaaet den som min Ufuldkommenhed (derfor heller ►ikke »Myndighed«) og fordi ►Forfatterskabet er min egen Udvikling.
Men det at gjøre opmærksom er en Categorie, der endnu har Contexten med det Almene. Den absolute Heterogenitet ►har Intet med at gjøre opmærksom, den er i Charakteren og negter Contexten. Forskiellen er let kjendelig. ►Det at jeg digterisk og pseudonymt meddeler det Sidste, er Concessionen. Forholdet bliver et andet, naar et enkelt Menneske 57 i eget Navn meddelte det, og paastod at hans Liv udtrykte det.
Den absolute Heterogenitet maatte omtrent begynde der hvor jeg nu ⓘ ender, det er, med den udviklede ►Bevisthed, som jeg har naaet ved det Tilbagelagte. Men just fordi jeg har naaet den ved det Tilbagelagte, har jeg jo ogsaa forstaaet, at jeg ikke kan træde i dets Charakteer, men har et digterisk Forhold.
Havde jeg ikke forstaaet dette, og var jeg ikke blevet ⓘ hjulpet til at for33staae det, da havde jeg formodentlig ►svinget forkeert i Retning af at blive en Sværmer.
Nu kunde En sige: ja, men just det at der er Pseudonymer, just det er jo ind58directe Meddelelse.« Dertil maa svares: Du har nok ikke ret seet Dig for; ►der er bestandig i »Udgiverens Forord« anbragt Kategorien: jeg ⓘ stræber, samt at jeg erkjender det for den idealere christelige Fordring. Det indirectes Maximum vilde være at levere en saadan Meddelelse, og lade det aldeles, absolut dialektisk tvetydigt, om det var et Angreb paa Christendommen eller et Forsvar. Den absolute Heterogenitet vilde være at gjøre det ganske til ligefrem Meddelelse, men saa selv træde i Characteren deraf. Thi skete dette, saa er ►et Bestaaende absolut 59 ⓘ sprængt paa denne ueensartede Enkelte.
Kategorien: at gjøre opmærksom, og nærmere udviklet i ►mine Forord, og ►betrygget ved mit Existentielle, er derimod beregnet paa lige det Modsatte, at lade hele det Bestaaende bestaae indtil den mindste Trævl – og blot forsøge at indaande Inderlighed, overladende til hver især ⓘ hvorvidt han vil bruge det.
Mere er mig ubetinget umuligt; thi saa maatte jeg have Myndighed, som jeg fra Første af har benegtet at have og hvorfor? Fordi jeg ikke saaledes tør beraabe mig paa Gud, at jeg paa nogen Maade, turde sige, ⓘ at han har udvalgt mig til noget Særligt; ►hvad jeg atter 60 og atter kan sige og aldrig, i Forhold til Trangen ⓘ i mig, ⓘ noksom, er kun, hvorledes jeg har følt mig hjulpet af ham i Forhold til hvad jeg efter fattig Leilighed selv har begyndt. Jeg er ikke begyndt med hiin uendelige Vished, der hviler i ►et Guds-Valg, og giver Myndighed; jeg er omvendt begyndt med, at være den Ulykkelige, den Lidende – og saa begyndte jeg. Saa svulmede det successive op, og jeg er selv Den, der med meest Forbauselse seer, hvad mig er forundt.
Men dette Forhold giver umuligt Myndighed. Indirecte Meddelelse har derfor bestandig været mig det con61sequente. Kun er Forskiellen den, at da Productiviteten ogsaa er min Opdragelse og Udvikling, ender det med en ►Pseydonymitet, der stiller det Christeliges Fordring idealt, ⓘ og i Forhold til hvilken jeg selv bestemmer mig som Stræbende.
Havde jeg blot været en Digter, var jeg vel kommet til det Galimathias, ganske ►simplement at digte Christendommen, uden at mærke, at det ikke lader sig gjøre, at man maa tage sig selv med, og enten selv existentielt udtrykke ⓘ Idealet (hvilket nu ikke lader sig gjøre) eller bestemme sig selv som Stræbende. Havde jeg ikke været Digter, var jeg vel gaaet hen og ►forvexlet mig selv med Idealet, og var blevet Sværmer. Hvad 62 er det da, der har hjulpet mig, foruden, hvad der er Hovedsagen, at ►en Styrelse har hjulpet mig? Det er, at jeg er Dialektiker. 34
X2A376 Angaaende ►de Par Sider som paa halve Pagina skulle trykkes ⓘ foran »📖 Regnskabet«
Det vil vist forekomme Mange altfor ►submis. De betænke ikke, og de have vel ingen Forestilling om hvad det vil sige, at tale ►»for Gud«. Men dette hørte jo dog ogsaa med til Regnskabet, at jeg noterede mit Forhold til Gud, og der forstaaer jeg det Hele som min ⓘ Opdragelse.
Derfor bliver det trykt med forskiellig Skrift, paa halve Pagina for at antyde, at dette er Sagen for Gud.
X2A377See det er en Situation i ►»Christenheden.«►Der fortælles om 👤Bernhard af Clairvaux, at Forældrene holdt deres Børn tilbage, Konerne deres Mænd – at 👤Bernhard ikke skulde overtale dem til saaledes at blive Χstne, at de virkelig forlode Alt. ►Og saa er det altid med den væsentlige Χsten, han er ligesom Oldtidens ►πεισιϑανατος, i den Grad kalder han En bort fra det sandselige Menneskes Lyst og Liv og Glæde – og saa ere vi dog i Χstheden Alle Χstne. Og nu i vor Tid hvor der ikke engang lever saa meget som en πεισιϑανατος.
63 X2A378 35 64 Angaaende Udgivelsen af et Par af Skrifterne om mig selv.
►Jeg havde atter taget Sagen frem jeg havde tænkt mig: 📖 Regnskabet, de 📖 tre Noter og første Afsnit af 📖 Synspunktet. Jeg modificerede paa et Par enkelte Puncter.
Imidlertid, alle mine gamle Tvivl kom op igjen, væsentligen samlede i dette: det er inconsequent og utaalmodigt saaledes ►at anbringe mig selv ⓘ med i levende Live og især ►nu strax, da jeg vil standse, og saa derved snarere risiquerer at faae ny Fart, om jeg end ⓘ ►ved en tidligere Redaction fra engang i 1849 havde gjort Alt ved at anbringe de tvende Bestemmelser: at hele Forfatter-Virksomheden er ⓘ mig selv min Opdragelse og at den er for at gjøre opmærksom.
X2A3793665Ogsaa Dette er da en mig uforklarlig Form af Aandløshed, hvorledes et Msk. saadan paa Dato og Klokkeslet kan have et bestemt Indtryk af det Religieuse: ►ved Juletid være juleglad og saa slet ikke tænke paa Langfredag, paa Langfredag være dybt sørgende og saa slet ikke have noget andet Indtryk. Det er det bedste Beviis for, at det Religieuse er En noget aldeles Udvortes.
X2A380►Der tales for at forsvare ⓘ Kunsts Realitet ogsaa i Forhold til religieus Aand saaledes: Aanden ⓘ gjennemtrænger et Msk. saaledes, at man seer hvilken Mand han er; fE det at ►👤Lutherⓘ sagde: Gud hjælpe mig Amen det har han tillige sagt saa man fik at see i hans Skikkelse, hvilken Mand han var. Dette 66 er ogsaa at indrømme til en vis Grad, om end maa erindres, at det ⓘ da ikke maa tages altfor nøie; thi dersom det saaledes forvandlede et Msk, saa maatte jo hans Fjender ogsaa umiddelbart see det Samme. Og dernæst maa erindres, at i Forhold til »Troens« Gjenstand gjælder det ikke; thi just for at prøve Troen, og for at Troen kan være Tro er den umiddelbare Ligefremhed negtet, det vil sige, en msklig ►Forklarethed kan der vel have ⓘ været (om det end altid bliver at erindre, at Fjenderne saae den ikke – thi for at tage et ringere Exempel, ►ⓘ De, der stenede 👤Stephanus, saae dog ikke hans ⓘ Ansigt som 67 en Engels Ansigt) men ⓘ der svarer ganske rigtigt ingen ligefrem Umiddelbarhed som det Kjendelige til det at være Gud. Og saaledes er Troens Gjenstand ikke til at fremstille for Kunst. Og selv allerede i Forhold mell. Msk. og Msk, i samme Grad som et Msk. i Forhold til Noget maa være Gjenstand for en Slags Tro, i samme Grad kan han i dette Forhold ikke males ell. afbildes; thi at der maa være Tro med betyder just den ikke ligefremme Umiddelbarhed, ellers maatte jo Enhver see det Samme, ogsaa hans Fjender, som dømme lige modsat.
Men midt i ►Χstheden er 68 da man neppe ⓘ engang opmærksom paa ►det Socratiske: at ⓘ Sædelæreren (den Rene, den Ædle) var den styggeste Mand med synlige Anlæg til ⓘ alt Ondt – og det er i Χstheden, som jo forholder sig til ►Gud-Msk, »Troens« Gjenstand – og dog mener man, at enhver Inderlighed er malerisk ɔ: ligefrem kjendelig. Hvad er saa »Tro«? Ja det forstaaer sig, nutildags er jo »Tro« saa37dan Dit og Dat, Mening o: D: – og Kunst en høiere Sphære; og tillige ere vi alle Χstne.
69X2A381Man forstaaer ikke blot ikke min Tanke; men hvad der for mig er en langt større Ulykke, man forstaaer ikke, man har ingen Forestilling om den Overbeviisningens Grad, med hvilken jeg har min Tanke. At et Msk. kan falde paa at tvivle om han har Lov til at meddele sig ligefrem, om Gud ikke har Noget derimod, fordi han fordrer en strengere Udholden af ham, at han maa trænge igjennem: ja hvo tænker paa Sligt. Naar man blot har en halv fordøiet Pialt af en Halv-Tanke strax lyksaliggjør man ligefrem Alle; har selv Profit o: s: v:: men at kunne docere den – og saa at lide ved [at] holde strengt ud!
Nu virker det forresten, at jeg har trukket mig lidt tilbage, ak 70 ►desto ⓘ værre en ►Accommodation som jeg maatte gjøre; ►nu sees jeg sjeldnere, omgaaes meest de Fornemme: min Anseelse stiger. ⓘ Ak, ►mundus vult decipi, og kun Χstd. veed hvad Sandhed er.
X2A382At det da aldrig kan falde en Præst ind en Søndag istedetfor selv at prædike ►at læse en Prædiken op fE af 👤Luther! Men det er et Vrøvl med ►Dette om det levende Ord; og saa er det vel ogsaa Angest for, ►at Nogen skulde ansee ham for en Degn!
X2A383Vor Tids Afgud, Tyran er: »Mængden« det Numeriske. Som den Religieuse i en ældre Tid med Sorg og med Forestillingen »han er tabt« maatte betragte Enhver,71 der sluttede sig fE til den ugudelige »Keiser«, den »ugudelige Pave«, det »ugudelige ⓘ Bureaukratie« og logrede for det, ell. som fromm[e] Forældre ⓘ betragtede det, at deres Barn gaaer til Hoffet: saaledes maa man dybt sørge over ►Enhver, der gaaer til Ballotation; hvor megen Dygtighed han end forresten har, ja havde han en eminent, kun desto værre: thi formelt bestyrker han det Onde: Ballotationen.
Og denne Afgudsdyrkelse den dyrker Ballotationen, omtrent, 38 aandeligt forstaaet, ligesom ►hiin afskyelige Lingams Tjeneste, thi Ballotation det er jo den productive Kraft i Forhold til det Numeriskes ►Deification.
72Ak men hvor længe, længe vil det vare, inden her kommer Enkelte, som staae imod.
X2A385 [a] ►👤Stilling er ►catastrophisk stillet. Det der egl. beskæftiger ham er den Stolthed at realisere Idealiteten i Forhold til sin ►afdøde Kone, at blive hende tro, ►ikke gifte sig. Ak, og selv i Forhold til denne Stolthed, har den ikke gjort ham taus ell. ►ⓘ ret besluttet; han forsøger sig i [at] pynte sig ud med denne Idealitet, han anticiperer.
✂ [a] 👤Stilling.
Han er religieust en Mulighed; men det kan ogsaa slaae ud til en anden Side. Han gifter sig igjen – og bliver nu en fortvivlet Angriber af det Religieuses ►»umenneskelige Strenghed.« Og hvis saa, hvis er saa 73Skylden, uden hans egen; han bød ikke religieust paa det Religieuse – derfor blev det kun umenneskelig Strenghed.
[b] Dog en Mulighed er han endnu. Og Skade paa det ⓘ Religieuse Gebeet kan han ikke gjøre, naar han blot erkjender sin Grændse: at han som Forf. har med ►Pathos at udtrykke at han trænger til det Religieuse, og at ►det Videnskabelig-Religieuse, der bydes, det kan ikke holde ham.
X2A387Dette er jo som en Analogie til det Prophetiske (hvad da enhver genialere Natur har erfaret) at man siger Noget, som man selv forstaaer paa sin Viis – og langt om længe forstaaer man, at der laae noget langt Dybere deri. Deri ligger et ►Analogon til det Prophetiske: at ►Propheten talte om et maaskee Nærværende, ell. om et 39 Noget, som stod for ham i en dunklere Fremtid – og saa først da Χstus kommer, viser det sig at det er ham, de have talet om. Saaledes hører Opfyldelsen ikke blot 74med for at Prophetien skal være Prophetie; men egl. er Prophetien først fuldendt i ⓘ Opfyldelsen – og dog sagde den det forud.
X2A388Det er smukt ►sagt af 👤Lavater i Anledning af Magernes Spørgsmaal om, hvor den nyfødte Jødernes Konge er: »Det første Spørgsmaal efter ham kalder ham: Jødernes Konge; og det sidste Ord over ham var: Jødernes Konge, begge Gange af Hedninger; Jødernes Konge bliver søgt af Hedninger som Konge, og korsfæstet af Hedninger som Jødernes Konge.«
75X2A389Forargelses Mulighed – den Enkelte.
Det man almdl. kalder ►Χsthed (disse Tusinder og Millioner) har da gjort Χstd. aldeles til Vrøvl.
Men ogsaa den bestaaende Χstheds Orthodoxie har egl. forvandlet Χstd til Hedenskab.
Χstus er Paradoxet; alt Χsteligt er derefter mærket, ell. ved ►Synthesen et saadant, at det er mærket af Forargelsens Mulighed som det Dialektiske. Det tager nu ►Orthodoxien (især den rørende og rørige Grundtvigianisme; thi ►👤Grundtvig er der dog Kraft i) bort og sætter overalt istedet: ►det Vidunderlig-Deilige, det Deilige, det mageløs Deilige og Dybe o: s: v: kort ligefremme Kategorier.
76Saaledes faaer Χstus den ligefremme Kjendelighed; men den ligefremme Kjendelighed, saa er ►Χstus ikke »Tegnet«, med den ligefremme Kjendelighed er Χstd. Hedenskab.
40Saa en passantⓘ ►vrøvler man det om Tegnet og Forargelsen ind med skjøndt yderst sjeldent – hjælper Intet; thi Forargelsens Mulighed er det dialektisk Afgjørende, er »Grændsen« mellem Hedenskab, ⓘ Jødedom – Χstd.
At denne Grundforvirring hænger sammen med, at der fra Barn opdrages i Χstd, er mig klart. Alt faaer77 derved den ligefremme Fart, Modstands Frastødet faaes ikke.
Man seer forøvrigt ved dette om Forargelsens Mulighed, at Χstd. kun har med Enkelte at gjørea som det Dialektiske; thi Forargelsens Mulighed udsondrer og ⓘ isolerer Enhver som Gjennemgang til ⓘ det at blive Χsten.
X2A390Forskjellen mellem »Mængde« »Publikum« – og ⓘ »Menighed.«
I »Publikum« o: D: er den Enkelte Intet, der er ingen Enkelt, det ⓘ Numeriske er det Constituerende og Loven for Tilblivelse en ►generatio æqvivoca; løsrevet fra »Publikum« er den Enkelte Intet og i Publikum er han, dybere for78staaet, egl. heller Intet.
I Menighed er den Enkelte; den Enkelte er dialektisk afgjørende som ⓘ ►Prius for at danne Menighed, og i Menighed er den Enkelte qvalitativ et Væsentligt, kan ogsaa hvert Øieblik blive høiere end »Menighed«, saasnart ⓘ nemlig »de Andre« ►falde af fra Ideen. Det Sammenbinde[nde] for Menighed er, at hver er en Enkelt, og saa Ideen; Publikums Sammenføien ell. dets ⓘ Løshed er: at det Numeriske er Alt. Hver Enkelta garanterer Menigheden; Publikum er en ►Chimaire. Den Enkelte er i Menighed Mikrokosmen, 79 der qvalitativt gjentager Makrokosmen; her gjælder i god Forstand ►unum noris omnes. I Publikum er ingen Enkelt, det Hele er Intet; her er det umuligt at sige ⓘ unum noris, omnes, thi her er ingen: Een. »Menighed« er vel mere end en Sum; men er dog i Sandhed en Sum af Enere: Publikum er Nonsens: en Sum af negative Enere, af Enere, som ikke ere Enere, som blive Enere ved Summen, istedetfor at Summen skal blive Sum ved Enerne.
✂ a i Menighed
X2A391Man forstaaer Alt politisk (uden at »man« just derfor forstaaer sig stort paa Politik) deraf følger, at den Religieuse bliver hadet som Stolt, Aristokrat ⓘ o: D:. Den Religieuse udtrykker, at der er en Gud til; 41 den Religieuses 80 Liv udtrykker ►i Første: behag at gjøre Plads, det er Respekts-Udtrykket. Naturligviis det er just ikke ⓘ Respekts Udtrykket for »Publikum« og saadanne Begreber, lige det Modsatte. Men dog er det ⓘ Respekts-Udtrykket – nemlig for Gud. Dog det har man ikke Tid til at see, dette Næste, at den Religieuse er saa langt som muligt fra at være den Stolte, Aristokrat o: D:, at han bøier sig, i sand Ydmyghed og Tilbedelse, 70 Gange dybere end nogen Politiker. Men som sagt det Næste seer man ikke, forstaaer man ikke; og saa raaber man over den Religieuse: en Stolt, en Aristokrat!
81X2A392Denne ►👤Victor Hugo! Forvænt naturligviis i mange Aar til, en indøvet i den Art Udsvævelse, som Roman-Forfattere bedrive med digterisk at lefle med Følelser, hvilke deres Liv udtrykker det Modsatte af: skal han da nu ►ⓘ i et »glimrende Foredrag« angribe Klærke-Partiet.
Man kan forestille sig hans Vellyst forud ved Tanken om den Situation: saaledes at lege »Sandheds-Vidne« og blive hædret og æret og beundret.
►Jo, jeg takker►Klærke-Partiet – dets Sag er i Minoritet: og Natur-Videnskaberne de feirede. Og nu disker han op. Hvo negter, ►at Natur-Videnskaben ogsaa har havt sine Martyrer; men 👤Victor Hugo 82 synes reent at glemme, at det er saa langt som muligt fra, at Navnene paa disse ere fra en senere Tid, da tværtimod just disse Videnskaber triumphere.
Og hvilken Tyran, hvilken Afgud er det han dyrker ved denne sin ⓘ Tale? det er »Mængden«, ►»Ballotationen« o: D: Og den har maaskee ingen Offre krævet? ►Den krævede Χstus og ►👤Socrates og ►ⓘ »Martyr-Skaren«.
Og nu de ►Exempler paa hvad christelig Religieusitet er? Den Nar, at ville tale om Ting han slet ikke forstaaer. De Exempler, han anfører er almindelig ►store og gode Handlinger, ingenlunde specifik-religieuse 83 end sige specifik-christelige, Hedenskabet har aldeles saadanne Exempler. Saadanne ⓘ store og ædle Handlinger de æres i Verden – men Χstus og hans Efterfølgere, de vare dog nok lige saa praktiske i ►det Høimodige o: D:, men de bleve forfulgte og ihjelslagne derfor.
Dersom jeg maatte raade, saa skulde 👤V. Hugo et halv Aar sættes hen og lære Lectier i ⓘ Χstd!
4243ⓘ Men som sagt, hvilket Fund for »Digteren«! Man kan tænke sig de andre Digtere ere blevne misundelige paa ham, at de ikke ere Medlemmer af ►Kamret. Man tænke ►👤Eugen Süe, der har skrevet sig til ⓘ Millionær – ved at skildre Armoden og Elendigheden i Virkeligheden: jo jeg takker 84

2. Journalen NB15, s. 84. Midt på siden begynder optegnelsen NB15:63, der er en afskrift af to ældre lapper. SK har tilføjet ordene »Dette Papir er af følgende Indhold:«
X2A393►To Lapper som laae ved »📖 Fra Høiheden vil han drage Alle til sig«.
►Dette Skrift kan ikke gjøres pseudonymt fordi det ⓘ ivrer mod, at man har gjort Prædikeforedraget til Betragtning, ⓘ ɔ: upersonligt – og en Pseudonym er jo ogsaa et Upersonligt.
NB Denne Indvending er besvaret paa et hosliggende Papir, og Bogen gjort pseudonym
d. 9 Oct 49.
ⓘ ⓘ Dette Papir er af følgende Indhold:
►Der bliver paa en Maade et dialek85tisk Kjætterie etsted i denne Bog; der nemlig, hvor der ⓘ vises, at Prædikeforedraget er blevet upersonligt, at det meddeles af En, som Ingen er. Inconseqventsen er, at det saa gjøres af en ⓘ Pseudonym, som jo altsaa selv Ingen er. Dog her er min Grændse: jeg kan gjøre opmærksom – ikke mere. Og paa den anden Side, jeg er dog med som Udgiver, og vil jo bære Ansvaret, og Alt vil jo dog blive forstaaet som om jeg selv sagde det. Altsaa er der dog et meget væsentligt ⓘ Fremskridt: baade ved at faae det sagt, og ved at man faktisk vil henføre det til mig. Det Mere her ⓘ er, er egl. dette: at medens vistnok den Talende er Ingen, en Pseydonym, er Udgiveren en virkelig Person, og som erkjender, at han dømmes ved denne Tale af en Pseudonym.
86X2A394Ved Christendommen er Alt ført ind paa Aandens Gebeet; Scenen er nu bestandigt paa Aandens Gebeet.
Men Χstd. er nu egl. forvandlet til en universaliseret Tradition, er en Atmosphære.
44Der fremkommer nu en Analogie til Oldtiden. Det negative Princip var ►Skjebnen, Natur-Princip. Skjebnen var misundelig paa den Enkelte, især den ⓘ fremragende Enkelte; den ubetydelige Enkelte ⓘ levede uefterstræbt af Skjebnen. I Tragedien knuser Skjebnen Helten, men ►Choret mærker Intet til Skjebnens Slag.
Paa Aandens Gebeet vil nu Analogien vise sig. Almeenbegrebet, et ►Abstraktum, Publikum og Deslige er Skjebnen, negativ mod den Enkelte, men kun mod den fremragende Enkelte. ►Chorus er i en vis Forstand ikke mere, thi Chorus er egl. Publikum. Den ubetydelige Enkelte lever lykkeligt i Publikum, medens ►det Abstraktum 87 ►nivellerer den fremragende Enkelte.
Dette er Fremtidens Kamp. Kun at det ikke vil blive den Enkelte i Retning af Tyran, men den religieuse Enkelte, hvis Intention netop er at frigjøre de Enkelte, hvilket dog Publikum ikke forstaaer.
Men en Tvetydighed er der tillige i »Publikum«; thi medens det selv er den nivellerende Magt, er det paa en Maade selv Tilskuer tillige, Chorus. Dette ligger i Ansvarløsheden.
X2A395Det farlige er at leve ►i Tider, hvor Verdens-Omsving gjøres. Det varer saa gjerne een Generation ell. to, inden man bliver opmærksom paa, hvor det Onde nu ligger, og at Angrebet maa forandres. Saa ►profitere ⓘ De, der repræsentere en lidt ædlere lidende Form, thi nu ere de faktisk de seirende og nyde dog tillige Ære som Martyrer. Saaledes Oppositionen i Staterne, der lidende engang kæm88pede mod den Mægtigere »Regjeringen« i Spidsen for det den Gang svagere: »Mængden.« Nu har allerede i længere Tid »Mængden« egl. været det Dominerende i Staten. ►De, der staae i Spidsen for den, ⓘ ere langt de Stærkere, og dog profitere de Martyr-Ære og Anseelse. – ►Saaledes med Natur-Videnskaberne, der endnu saa gjerne ville lege den Leeg tillige at nyde Martyr-Ære og Anseelse, medens faktisk Natur-Videnskaben er det Dominerende, og Theologien længst dethroniseret.
X2A39645Virkelig Selvfordoblelse uden et Tredie, der staaer udenfor og tvinger, er en Umulighed, og gjør al saadan Existeren til en Illusion ell. til en Experimenteren.
►👤Kant meente at Msket var 89 sig selv sin Lov (Autonomie) ɔ: selv bindende ⓘ sig under den Lov, han selv gav sig. Derved er ⓘ egl. i dybere Forstand sat: Lovløshed, ell. Experimenteren. Dette bliver lige saa lidet streng Alvor, som det bliver kraftige ►Slag, dem 👤Sancho Pansa anbringer egenhændig paa sin egen Bag. Det er umuligt at jeg i A kan være ⓘ virkelig strengere end jeg i B er ell. ønsker mig selv at være. Tvang maa ⓘ der til, hvis det skal blive Alvor. ⓘ Naar intet høiere Bindende er end jeg selv, og jeg skal binde mig selv, hvorfra skulde jeg da som A den Bindende faae den Strenghed, jeg ikke har som B, den, der skal bindes, naar dog A og B er det samme Selv.
Dette viser sig nu især paa alle religieuse Gebeter. Den ►Omsætning som egl. [er] fra Umiddelbar90hed til Aand, ►denne Afdøen bliver ikke Alvor, bliver en Illusion, en Experimenteren, naar der ikke er et Tredie, det Tvingende, som ikke er Individet selv.
Derfor tvinges ogsaa alle de fremragende Individualiteter, de egl. »Redskaber.«
Der er ikke blot ikke en Lov, jeg selv giver mig, som Maximum; men der er en Lov, som er mig givet af en Høiere. Og ikke blot dette; men denne Lovgiver, tager sig den Frihed tillige at spille med i Egenskab af Opdrager, og anbringe Tvangen.
Naar nu et Msk. aldrig i sit Liv vil handle dog engang saa afgjørende, at denne Opdrager kan faae fat i ham: ja, saa skeer det vel, at det Msk. 91 faaer Lov til at leve hen i ►selvbehagelig Illusion og Indbildning og Experimenteren – men dette betyder tillige: allerhøieste Unaade.
Saa streng kan et Msk. være mod sig selv, at han kan forstaae, det med min Strenghed bliver til Intet, jeg maa have en Anden til Hjælp der kan være Strengheden, om han end ogsaa er Mildheden.
ⓘ Men at indlade sig med denne Anden betyder ikke, at forsikkre og forsikkre, det betyder: at handle.
Saasnart En handler afgjørende, og kommer ud i Virkeligheden, saa kan Tilværelsen faae fat i ham, og ►Styrelsen opdrage.
Vel sandt, om En endogsaa nok saa meget skaaner sig selv, 92 saa kan det alligevel vel falde Styrelsen ind at tage ham i Skole. Men dette behager den ikke, det er næsten Vrede. Den vil, at et Msk. skal ⓘ troe og troe paa den. Styrelsen er ikke Ven af dette ►Kjællingerie, at En vil lege at være Autodidact, naar der samtidigt lever en 46 saa udmærket Opdrager og Lærer som vor Herre, til hvem han kan henvende [sig].
Men i det almindelige msklige Forhold er det at [jeg] bliver sat i Skole og søger at komme i Skole, det er, at jeg gaaer hen der og der, hvor Læreren boer. Aandeligt er det, at jeg handler engang afgjørende: der boer saa strax Læreren. Thi hvad er det jeg vil, jeg vil opdrages 93til Aand – og saa vil jeg dog ikke handle afgjørende? Nonsens.
X2A397Jo ⓘ Mere et Msk, vænner sig til at participere i, indtil at være med i Alt: desto mere afstumpes Aand i ham – og desto mere Lykke vil han saa gjøre i denne Verden.
X2A398O, det er dog en frygtelig qvalitativ Afgjørelse, at faae Indtrykket af en Samtidig. Man er historisk vidende om, at hundrede og andre hundrede forundes det Overordentlige – og det kan man saa let forstaae, og det finder man ⓘ i sin Orden. Men, at denne Samtidige, at det forundtes ham: nei, det kan man ikke faae i sit Hoved, det maa være hans Indbildning.
Ja saaledes er det gaaet enhver ⓘ Samtidighed.
Den ⓘ Samtidige, der ube94tinget kan faae Indtrykket af, at en stridende Samtidig er det Overordentlige, han er selv noget Overordentligt.
X2A399 ►Min Forfatter-Virksomheds Betydning for mig som ⓘ min Opdragelse i Christendom.
►I »Synspunktet for min Forfatter-Virksomhed« har jeg forklaret, at ⓘ jeg havde forstaaet det som min Opgave at tjene Χstds. Sag, at faae det fremstillet, hvad Χstd. er; men at ⓘ Styrelsen (for at da ikke ⓘ Forholdet skulde vende sig om, saa det blev Χstd. der trængte til mig, istedetfor mig, der trængte til Χstd) tillige har hjulpet i Henseende til at lade mig forstaae, at det var mig, 95der trængte til Χstd.
Sagen er ganske simpel. Jeg havde religieust, og i ubetinget Pietet for Χstd., indviet mig til at faae det klart, hvad Χstd er – dette for 47 min egen Skyld, og tillige forstod jeg, at det var dette Tiden behøvede.
Det var lagt an efter den Maalestok og med den Risico fra Begyndelsen af, at hvis ⓘ det nu viste sig, at jeg saa ikke kunde antage Χstd: saa vilde jeg tage det Stød. Det vil sige: Χstd. skulde ikke ►accommoderes efter mig, men ubetinget ►hensynsløst skulde det sees, hvad Χstd. er.
Men hvis nu Χstd. havde viist sig saaledes for mig, at jeg saa ikke selv kunde antage den? Ja saa vilde jeg, ⓘ maaskee (i Pietet for Χstd, og menende at tjene den) ⓘ have offentlig vedgaaet – men forresten 96uforandret vedblevet at beskæftige mig med Χstd. og forholde mig til den. Min Mening var ikke, ►om saa var skeet, saa at ►slaae den Sag i Glemme: nei Χstd. og det at blive Χsten var mit Livs Opgave, fordi jeg, i dyb Pietet, forstod, at selv det længste Liv ikke var for lang en Tid for den Opgave.
Jeg veed kun een Analogie til dette Forhold, nemlig ►min Plan i sin Tid at tage theologisk Attestats. Det besluttede jeg af Pietet for min afdøde Fader. Nu havde det vel været muligt, at jeg til en bestemt given Tid, uagtet jeg dog ►havde læst flittig, paa Grund af ►Hypochondrie havde meent, ikke at kunne gaae op endnu – men hvad saa? Ja saa var jeg bleven ved at læse til theo97logisk Examen; selv om jeg aldrig havde faaet Examen: ubetinget Eet vilde være skeet, jeg var vedblevet at læse til theologisk Examen.
Saaledes med mit Forhold til Χstd. Det er ikke, som naar En ⓘ engang gjør et Overslag, saa vælger enten – eller: nei, jeg havde valgt: Χstd. Det at jeg ikke turde kalde mig Χsten, vilde blot være, en ►Idealitets Bekymring.
I Grunden er den hele Ængstelighed mere et Udtryk for min Idealitet, om det end stikker betydeligt [af] i vor Tid, hvor der er Eet, som Enhver veed sig udenvidere at være: Χsten.
Overhovedet er det Det, ►Χstheden mangler: ►pathetisk Situation for at udtrykke, at man vil være Χsten. Confirmationen for98slaaer kun lidet.
Men Styrelsen har især hjulpet mig ved Situation i Forhold til det ►ret at faae Indtryk af Χstd.
1) ►Min hele indre oprindelige Liden.
3) ►Hvad jeg har lidt ved Pøbelagtighedens Forfølgelse og den msklige Utaknemlighed. I Sandhed uden det, var jeg dog reent ⓘ gaaet Glip af en Side af Χstd. At opleve ►en høimodig Handling af Kjerlighed til Andre, at see den lønnet saaledes, at opleve, at ►jeg blev 48 erklæret for Egoist, just fordi jeg var uegennyttig, at see hele denne Egoisme, som i Grunden 99er Livskraften i Samfundet, at see den forenet om at erklære mig for Egoisten just i det Øieblik, hvor jeg ubetinget var ►sympathetisk: ja, det ⓘ var egl. til at blive gal over. Heldigviis var jeg ►vel oplært i Χstd. fra Barn af. Det hjalp. Men sandelig jeg lærte ogsaa Χstd. fra Grunden af.
X2A400Hvor uendelig dybt er dog ikke dette, og ►stikker ikke egl. deri baade min og Alles Ulykke, at vi ►ingen ret Forestilling have om ⓘ hvad Synd er i Guds Øine!
►👤Arndt (og saaledes de gl. 📖 Opbyggelsesskrifter) siger i Anledning af Χsti Lidelse og Død, at man skal see paa ⓘ den, for at faae en Forestilling om, hvad Synd har at betyde for Gud. Jeg gaaer og ►tosser i det, og har ingen ret ►pathetisk Forestilling om, ►hvad Synd 100 er afskyelig i Guds Øine – det skal jeg see paa Χsti Lidelser for Synden.
Her er atter det Dialektiske, hans Lidelse er ikke først for at berolige, men først for at ⓘ forfærde, for at forfærde mig. Saaledes lærer Χstus fra sig først Sønderknuselsen – just for saa at berolige. Men ved sine Lidelser gjør han mig opmærksom, at jeg ret dybt maa føle Syndens Rædsel.
Det Religieuses Sandhed lader sig ved en ikke uheldig Analogie belyse, naar man seer paa Begrebet af det Fornemme, en ►Hofmand, og saa da forresten glemmer, hvad der skal glemmes. Tænk den Tanke, at have ►insulteret Kongen: hvis Fortvivlelse vil være størst derover, over at have gjort det, en Bondes ell. en Hofmands? Aldeles uden Sammenligning Hof101mandens? Og saaledes med det Religieuse. Den Hellige han forstaaer, hvad Synd har at betyde – jeg, en Synder, gaaer og tosser i det; just denne Tossen i det, hører med til min Synd.
X2A40149See ogsaa i denne Henseende bliver jeg da slet ikke forstaaet. Alle de dybere Tænkere ►(👤Hegel, 👤Daub – og for at nævne en mindre berømt men yderst agtværdig: 👤Julius ⓘ Müller [a] o: s: v:) de ere alle enige i at sætte det Onde i den isolerede Subjektivitet – Objektivitet er det Frelsende.
✂ [a] X2A402Hvad 👤J. Müller angaaer maa dog bestandig fastholdes, at han har en langt dybere Betragtning, om han end ikke har dens qvalitative Conseqventser og virkelig dannet en ►μεταβασις εις αλλο γενος.
Dette er nu længst igjen blevet en Phrase; og ►enhver Student veed jo, at jeg er en isoleret Individualitet – ergo er jeg næsten det Onde »den rene Negativitet, uden Alvor o: s: v:«.
O, dybe Forvirring. Nei, 102det hele Begreb af Objektivitet, der er blevet gjort til det Frelsende, er blot en Næring af Sygdommen, og at det ►anprises som Helbredelsen, viser just, hvor irreligieus Tiden er i dybeste Grund; thi ►det Frelsende er egl. en Tilbagevenden til ⓘ Hedenskabet.
Nei, just for at faae Ende paa Subjektiviteten i dens Usandhed, maa vi heelt igjennem, til »den Enkelte« – lige overfor Gud.
Men man veed slet ikke, hvad ⓘ Religieusitet er. Man aner ikke, at baade Χstus og alle Troens Heroer i een Forstand vare isolerede Individualiteter – ►aber de tilhørte absolut Gud.
Tag ►👤Socrates! ►I 103hiin Tid ⓘ er naturligviis den ene Sophist traadt frem efter den anden og har viist, at Mangelen paa tilstrækkelig Kundskab var Ulykken, man maatte forske dybere og dybere, Uvidenhed var det Onde. – og saa kommer gl. Fatter 👤Socrates og siger: nei ►Uvidenhed er just Helbredelsen.
Mon det nu ikke er gaaet 👤Socrates i sin Tid aldeles som mig. Han er blevet anseet for at repræsentere det Onde; thi Uvidenhed var i Tidens Øine det Onde – og dog var 👤Socrates i Sandhed Lægen.
Der maa en lykkelig Genialitet ⓘ til (ell. en uendelig ⓘ Dybde og et uendeligt Gehør for at alle dæmoniske Phænomener bestandigt, omvendt forstaaet, selv forkynde, hvad de ⓘ behøve) for paa saadanne Gebeter at gribe ⓘ rigtigt. Jeg roser mig ikke 104 af Noget.
Det er ganske rigtigt, den isolerede Subjektivitet i Tidens Forstand er ogsaa ⓘ det Onde; men Helbredelsen ved »Objektivitet« er ikke et Haar bedre.
50Den skal frelses ved Subjektivitet, ɔ: ved Gud, som den uendeligt tvingende Subjektivitet.
X2A403Ogsaa et Exempel paa Dialektik.
Χstd. gjør Synden til det Frygtelige, – og vil saa have den bort. En mildere Anskuelse (►👤Leibnitz fE o: s: v:) vil gjøre Synden mildere, forsvarer den – og saa, saa bliver vi ganske rigtigt hængende i den; ►den ►bliver en fra det at være Msk. i al Evighed uadskillelig 105 Ufuldkommenhed. Det er at ⓘ skille os af med Synden.
X2A404Det er et ypperligt ►Svar af 👤Julius Müller paa den Forklaring at Synden er Svaghed: om da ikke ogsaa just det Onde sees at give en potenseret Energie. Og til den Ende beraaber han sig paa ►👤Plato: betegner [a] η αδιϰια som τον εχοντα (την αδιϰιαν) μαλα ζωτιϰον παϱεχουσα, ϰαι πϱος γ' ⓘ ετι ζωτιϰῳ αγϱυπνον. (cfr. 👤Julius Müller 1ste Deel af 📖 Læren om Synden p. 119 ⓘ Anmærkning.)
✂ [a] i ►📖 de republica Lib: X.
►Jeg har selv i ældre Journaler viist dette, at det Gode vistnok giver Kræfter, men Evighedens zarte, hvorfor ogsaa den Gode, den Uskyldige lider saa dybt. Det Onde, (just ved Fortvivlelsen) giver fortvivlet Livslyst og Styrke. (medens den Gode længes ud af Livet). Jeg har viist, hvorfor just døbte Jøder ere gode Repræsentanter for den Art Energie, fordi 106 [de] som oftest slet ingen Religion have, fortvivlet forstaae, at dem er ene dette Liv anviist. Det giver ►impetus.
X2A405 [a] Det er dog et ►mærkeligt►Ord, hvormed denne Bog ender, det Sidste i 👤Frater Taciturnuss Slutnings Ord om sig selv:
✂ [a] ►Stadier paa Livets Vei.
hidser ham ikke, thi saa kunde han blive farlig.
X2A406 51 Dialektik i Retning af at blive Χsten.
►👤Socrates søgte ikke først at sanke nogle ►Beviser for Sjelens Udødelighed, for saa at leve, troende i Kraft af Beviserne. Lige omvendt, ►han sagde: dette med Udødeligheden, om den muligt skulde være, 107 beskæftiger mig i den Grad, at jeg ubetinget som var den det ⓘ Visseste af Alt, vover at sætte hele mit Liv ubetinget ind derpaa. Saaledes levede han – og hans Liv er et Beviis for Sjelens Udødelighed. Han troede ikke først i Kraft af Beviser og levede saa: nei, han[s] Liv er Beviset, og først i ►hans Martyr-Død er Beviset færdigt. – See, dette er Aand; det er lidt generende for Efterabere, og alle Dem, som leve paa anden, og tiende Haand, og Resultat-Jægere, og feige og ►blødagtige Naturer.
Dette har, med Forsigtighed benyttet, sin Anvendelse i Forhold til det at blive Χsten.
Først kommer rigtigt ►den ⓘ 👤Lessingske 108 Tvivl at man ikke ⓘ paa et ⓘ Historisk kan begrunde en evig Salighed.
►Altsaa her existerer et Historisk, ⓘ Fortællingen om 👤Jesus Χstus.
Men er nu ogsaa ⓘ den historisk ganske ⓘ vis? Hertil maa svares, om den saa var af al, al Historie, det Visseste, det hjælper ikke, ligefrem lader sig ikke danne nogen Overgang fra et Historisk til at begrunde en evig Salighed derpaa. Det er et qvalitativt ⓘ Nyt.
Hvorledes da nu? Saaledes. Et Msk. siger a la 👤Socrates til sig selv: her existerer et Historisk som lærer mig at jeg angaaende min evige Salighed skal henvende mig til 👤Jesus Χstus. Jeg skal nu ►vel 109 vogte mig for ►at svinge forkeert ind i ►videnskabelig Fusken og Forsken, om det nu ogsaa er historisk ganske vist; thi det er historisk vist nok, ɔ: om det ⓘ var 10 Gange ►saa vist end dets mindste Detail, det vilde alligevel ikke hjælpe mig; thi ligefrem kan jeg ikke hjælpes.
Jeg siger ⓘ da til mig selv: jeg vælger; dette Historiske er mig saa meget, at jeg beslutter, at sætte hele mit Liv ind paa dette dersom. [a] Nu lever han; han lever ene udfyldt af den Tanke, vovende sit Liv for den: og hans Liv 52 er Beviset for, at han troede. Han ⓘ havde ikke nogle Beviser, troede saa, og begyndte saa at leve. Nei, lige omvendt.
✂ [a] X2A407Dette ligger jo ogsaa i ►Χsti Ord: om Nogen vil følge min Læreɔ: leve efter den ɔ: handle efter den, han skal erfare o: s: v: Det vil sige, her gives ikke Beviser forud – og saa er Han heller ikke ►nøiet med, at Antagelsen af Hans Lære betyder: jeg forsikkrer.
110Dette kaldes at vove; og uden at vove er Tro ⓘ en Umulighed. Det at forholde sig til Aand er at være til Examen; [b] at troe, at ville troe, er at forvandle sit Liv til at være til Examen; daglig Examination er Troens Spænding. – Dog derom kan man til Verdens Ende prædike for alle feige, blødagtige, aandløse Naturer, de begribe det ikke, de ville egl. ikke begribe det. De synes egl., at det kan være godt nok at en Anden vover, og at man saa slutter sig til ham – og forsikkrer. Men at vove – nei Tak.
✂ [b] X2A408Dette kommer af, at Msket er en Synthese af ►Kjød-Sjel og Aand. Men »Aand« sætter Splid – hvorimod det blødagtige Msk i ethvert Forhold vil slæbe det Lavere med, og have dets Samtykke. Derfra denne Angest for at »vove«. Det aandløse Msk. vil altid have »Sandsynlighed«. Men »Aand« vil aldrig ►indrømme den, »Aand« er Examinationen: vil Du slippe Sandsynligheden, vil Du fornegte Dig selv, forsage Verden o: s: v:.
Dog maa i Forhold til det at blive Χsten erindres en Forskjel i det Dialektiske fra 👤Socrates. Nemlig i For111holdet til Udødelighed, forholder Msk. sig til sig selv og Idee, ikke videre. Men idet et Msk. paa et dersom vælger at troe paa Χstus ɔ: vælger at sætte sit Liv ind derpaa, saa har han jo Tilladelse til i Bøn umiddelbart at henvende sig til Χstus. Saaledes er det Historiske Anledningen, og dog tillige Troens Gjenstand.
Men alle aandløse Naturer vende Sagen om. De sige: at sætte Alt ind paa et dersom, det er en Art Skepsis, det er Phantasterie, ikke Positivitæt. Det er fordi de ikke ville »vove«. Og denne Mylder af Aandløse er det Χstd har slæbt med sig, og som tilsidst har afskaffet Χstd.
112X2A409At »den Enkelte« er Sandheden er egl. ogsaa udtrykt i det Ord: en Folkeforfører; thi det er altid En, der opererer ved Hjælp af Mængde.
X2A410 [a] ►👤R. N. har dog ►vistnok egl. gjort Begyndelsen i egoistisk og ⓘ kløgtig Intention. Han har senere ofte maatte tilstaae, at han ansaae det for den egl. Vanskelighed, at 53 slippe mig forbi. Lykkedes det, saa var det altsaa hans Mening: støttet ved mig, skjult, halvt forstaaende min Stræben, at ►gesticulere i Verden a la mig. O, sørgelige Klogskab! Oprigtigt, jeg har engang selv troet, at det vilde lykkes ham, 113hvor indigneret jeg end var derover.
✂ [a] 👤R. Nielsen.
Men der er skeet noget ganske Andet. Jeg har tiet – ►men saa har Omverdenen paataget sig at tvinge ham tilbage paa mig. Det var for en verdslig Kløgt en fatal ►Contra-Kugle.
Sagen er, jeg troede at jeg var, som jeg ogsaa er, Gjenstand for Misundelse; derfor troede jeg virkelig ⓘ ogsaa et Øieblik, at 👤R. Nielsens Bedrag kunde lykkes ham. Men jeg vidste dog ogsaa, at i Grunden har man i det Inderste en uhyre Forestilling om mig. Nu skete det, at just ►Det, at 👤R. N. ogsaa saadan vilde være en Mag. 👤K. (om man end ingenlunde anede, hvor bedragerisk denne Taktik var mod mig) just det, gav Anledning til, at Misundelsen rykkede ⓘ lidt ⓘ ud med Sandheden om mig.
Dog har jeg ingenlunde opgivet 👤R. N. Det er ikke saa let: 114 fra ►endelig Forstand at danne Overgang til Idee-Tjeneste.
Han kan endnu bestandigt bringe Sandhed ind i sin Stilling. Han kan indfrie sin Begyndelse, tilstaae, at han egl. har meent, saadan at kunne tage dette nye Standpunkt til Indtægt som andre videnskabelige iforveien; men at han, jo mere han kom ind i Sagen, indsaae, at den tog ham, ja dømte ham, at han egl. havde begyndt med at ►tage Sagen forfængeligt.
Men noget anstrænget er han; og hvad er Grunden? Aabenbart den, at jordisk og verdslig Forstandighed sidder temmelig fast i ham, og han her ►er kommet i Kast med Noget, der næsten kunde gjøre ham ⓘ gal, fordi hans Klogskab ikke kan magte det.
Det er muligt, at han nu er paa en bedre Vei; thi nu 115kan jeg dog stundom mærke paa ham, at det er blevet ham tydeligere, at han har grebet feil, ►item at jeg længst har seet det. I Begyndelsen smertede det mig dybt, at see et saadant Bedrag lige for Næsen af mig, medens jeg dog, ►langsom til at dømme og i gudfrygtig ►Paaholdenhed,ⓘ taug og sinkedes.
X2A41154 [a] Det er dog en Lykke, ⓘ et ubeskriveligt Gode for mig; at jeg var saa tungsindig som jeg var. Havde jeg været ►en lykkelig Natur – og saa oplevet Det, jeg har oplevet som Forfatter: jeg troer, et Msk. maatte være blevet gal. Men jeg kjendte frygteligere Qvaler, derinde hvor jeg egl. lider.
✂ [a] Om mig selv.
Og hvad er saa skeet? O, det Forunderlige, om det endnu ikke ganske er skeet, til en vis Grad er det dog skeet, og vil skee mere, 116 det troer [jeg]; ⓘ det Forunderlige: at just disse udvortes ⓘ Spektakler, har lokket mit Tungsind ud af dets Skjul, og til en vis Grad allerede frelst mig fra det; hvad der endnu ►fuldeligere vil skee!
►O, Riigdoms Dyb, o, hvor urandsagelige er Dine Veie, o Gud, men ►alle Faderlighed og Naade!
X2A412Det er smukt sagt af ►👤Petrarca: Vrede er et kort Raserie, og naar Nogen ikke tvinger den, – et langt ⓘ Raserie.
X2A413Det er da ogsaa en taabelig (og i mange af de Vedkommende tildeels ►skyldig, forsaavidt de selv forstaae, at det er Usandhed) ►Indvending mod mig og mit Liv: at jeg staaer udenfor Livet, 117 ⓘ og at just det er ikke Religieusitet, den sande Religieusitet griber virksomt ind i Livet.
O, I Daarer eller I Hyklere; hvorledes staaer jeg udenfor Livet? Saaledes ⓘ bogstaveligt, at ikke een eneste her hjemme saaledes ►marqueret staaer ►fremmeligst paa Scenen. Nei, at leve uden for Livet, det er just at rende med i Flokken, at være i »Mængden«, hvorved vindes Ubemærkethed og dog Indflydelse og Magt.
Hvorledes staaer jeg udenfor? Saaledes, at jeg har reist en Produktivitet, hvis Lige, man ikke saa let skal vise! Saaledes, at ►da »Pøbelen« rasede og triumphere55de, da var jeg ⓘ den Eneste, der vovede at handle. Saaledes staaer jeg udenfor Livet, at ►jeg er kjendt af ethvert ⓘ Barn, ►en staaende Figur i Eders Skuespil, ►mit Navn et Ordsprog, mit Liv et dagligt Offer for dog om muligt, religieust, at ►gjøre Enden fast, og ►faae Religieusitet 118 bragt ⓘ an igjen.
Men hvorfra da den Tale, at jeg staaer udenfor Livet? ⓘ Jo jeg skal ⓘ sige Eder det; den kommer derfra, at jeg med al min Arbeiden ingen jordisk Løn vinder, at jeg ikke applauderes paa Forsamlinger, ⓘ hvor jeg ikke kommer, men ►forhaanes paa Gaderne, ►hvor jeg virker; den kommer af, at jeg ikke gjør mit Liv ►commensurabelt for en Minister-Plads, det kommer derfra, at man mærker paa mig, at jeg er en Nar, en Nar – der frygter Gud!
O, I ►Skinhellige, med Eders Kjerlighed, der ikke stiller sig udenfor Livet – nei, det vilde nok Eders Selvkjerlighed forbyde Eder! O, I Skinhellige, med Eders Praktiskhed, der virksomt griber ind i Livet – ja ellera griber til – efter Fordelene! O, I Skinhellige, med 119Eders Alvor, der ikke ►phantastisk trækker sig ⓘ ud af Livet – i Sandhed Eders Feighed vilde snart ⓘ jage Eder ind igjen i Flokken, i ►Dyre-Flokken, bort fra det Sted, hvor Alvoren boer: at være den Enkelte. O, I Skinhellige, med Eders ►Fædrelands-Kjerlighed, der forbyder Eder at være uden Deeltagelse for Landets Vee og Vel; ►jo jeg takker, I have frelst Danmark, frelst ⓘ det fra at være et Land til at være en ►Kjøbstad, Smaalighed og Middelmaadigheds forjættede Land, frelst det fra, for Fremtiden at tilhøre Historien; thi mene I vel, at Eders Bedrifter for ►4 ß, Eders piankede Replikker paa Forsamling, at Eders Navne ville gaae over til Historien – saa maatte jo først Alt, Alt være 120 fra Grunden i Tilværelsen vendt op og ned, saa »Historien« ►overtog de Partes, hvilke altid tidligere anvistes »Glemsel«. Dog maaskee er det ogsaa dertil I stræbe, at ogsaa saaledes Alt skal vendes om: »Historie« blive »Glemsel«, og ►det Udmærkede glemmes; »Glemsel« blive »Historie«, og »Glemselen« historisk slæbe ⓘ Alt Det med sig, alle Eder, og Eders Taler, og Eders ►17 Ammendement til det 16de ►betræffende ⓘ Intet.
56Der er Noget Frygteligt i at see denne Individernes Styrten hen til denne ⓘ gjensidigeⓘ Assurerenb►ⓘ commune naufragium. Hvor Mange, Mange leve der ikke allerede, for hvem intet Begreb existerer, hvem det er Alt, naar der er Majoritet for ⓘ Noget, i den Grad Alt, at de føle sig fuldkommen angerløse, 121 ►naar saa er! Lad der være Majoritet for at Hoer er ⓘ Dyd, og Mord Ret: ►saa er det saa.
✂ b hvor man ikke som ellers ►ⓘ assurerer for Havarie, men hvor Assureringen ⓘ selv er det
Og ►til denne Samlingsplads løbe »strenge Χstne«, som det hedder, hen, og ballotere med. Ja, de have rigtignok stundom et lille ⓘ Ammendementc, og tilbede – christeligt! – Majoritet! Men de gjennemskue det hele Uvæsen – jo jeg takker; i privat Samtale, der ere de utrættelig snaksomme om, hvor usselt og ►sjunket det Hele ⓘ er; men der, hvor de ved energisk Handlen, ɔ: ved at trække sig ubetinget udenfor, ikke for at tie, nei for at staae som et ►plagende, selvfølgeligt, et mishandlet, Memento om, at der er en Gud til: der ballotere De, og tilbede – christeligt! – Majoritet!
✂ c et lille Ammendement ⓘ for at – forbedre! det uhyre Onde, der totalt har seiret – endnu afsindigere end om En vilde slukke en Ildebrand med Vand af en ►Draabe-Flaske! Og naar saa det er gjort, naar de saaledes have ►»frelst deres Samvittighed,« ved en lille Smule at forbedre og berigtige [det] Onde ɔ: ved at gjøre det end værrea, saa ballotere de med
✂ a , hvis de overhovedet udrette Noget,
122X2A414Det er dog en ►synderlig Misforstaaelse, som er Følge af denne ⓘ Forguden af det Videnskabelige, at man ogsaa vil have det Videnskabelige anbragt paa det Existentielles Fremstilling. Det Existentielle er som saadant et langt Concretere end ►det »Videnskabelige« (ⓘ og at anbringe lærd Videnskabelighed i Forhold til det Existentielles Fremstilling, er da reent Galimathias), dets Fremstilling er væsentlig enten Realisation i Livet ell. Digter-Fremstilling ►loquere ut videam.
X2A415 [a] I en ►sædelig Opløsnings-Tid som ⓘ vor maa Begrebet »Medskyldig« skærpes meget betydeligt. Det er saa nemt at fortælle at det er af Iver og Alvor man deeltager og stræber ogsaa ved sin lille Deel at modarbeide det Forkeerte ɔ: man lader den totale Fordærvet57hed staae ved Magt og anbringe[r] høist 123et lille ►Amendement. Og herved ►profiterer man: at staae sig godt med Fordærvetheden, da man dog, totalt forstaaet, participerer i den, og tillige at smigre sig selv med den Indbildning, at man er bedre end Tiden.
✂ [a] Begrebet »Medskyldig.«
Sagen er en ganske anden. Det Totale, hvori jeg participerer, er naturligviis langt vigtigere, end mit lille bitte Amendement indenfor.
Derfor er den Participerende ansvarlig for det Totale.
Men det vilde være at handle afgjørende, vilde være at udsætte sig for Fare, at indvie sig selv til den Taalmodigheds Lidelse at det er som udrettede man slet Intet (thi den rene Idee-Tjeneste er som en ganske Staaen udenfor ►i sit Første, medens det lillebitteste Amendement strax »udretter« Meget) som druknede man i ⓘ Mængden.
I alle critiske Tider dri124ves der megen Nederdrægtighed af Individer, som ►noget nær ere opmærksomme paa ►hvor Ulykken totalt stikker, og nu ⓘ istedetfor, enten at handle afgjørende og lide, ell. at lade reent være at handle, ►convertere dem ind som et Amendement, og som sagt, ved strafværdig ►nefas i jordisk Forstand profitere paa to Maader.
[b] ►Destoværre maa man næsten befrygte, at ►👤Peter nu bliver en saadan Figur. ►Noget Nittengryn har han altid været; i en senere Tid temmelig ideeforladt; men ⓘ nu synes det næsten som der er gaaet et Lys op for ham, at han vil til at gjøre Lykke som Coryphæ for Middelmaadighed, Ubetydelighed og Hjertelighed. Adspredelse har han trængt til, det er sandt; jeg kan forstaae, han er træt af ►at leve derude paa Landet ►med en syg Kone – men en saadan Adspredelse! ►Nu at rende omkring 125 paa enhver Forsamling, og tale overalt – naturligviis af Hjertelighed og Alvor »for at modarbeide«. ►I Bondevennernes Forsamling at forsikkre: jeg er ikke Bondeven – istedetfor at handle ved at blive borte. – Han er et godt Hoved, med mange Kundskaber, men han ►løses op i charakteerløs Føiten og Deeltagen i Alt. Det er ►omineust, at ►han boer hos 👤Christian 58 Lund; thi han vil ►vistnok blive 👤Christians Ideal! ►Form-Reduplikation, der er Charakteer-Conseqvents, er over hans existentielle Energie; han kan ikke ►tage sig handlende ud af ⓘ et Forhold og saaledes udtrykke den qualitative Opposition og Ueensartethed, han bliver indenfor Forholdet, forsikkrende, at han ikke er enig, omtrent som ►da han i Conventet leverede en Critik, hvori han forsikkrede, at det var ingen Critik.
✂ [b] 👤Peter.
126X2A416 [a] er egl., at ►Religieusitet for ham er ⓘ bestandigt en Tilstand, den er, han fremstiller Alt i Væren, ►det Spinozistiske. Hvorledes den vorder, i Betydning af at blive til, og i Betydning af at bevares, beskæftiger ham egl. ikke. Derfor kan han ►tage saa lidt op af det Dogmatiske. Enhver christelig Bestemmelse er mærket af det Ethiske i Retning af Stræben. [b] Deraf ►Frygt og Bæven, og dette Du skal; deraf ogsaa Forargelses ⓘ Mulighed o: s: v: Alt Sligt beskæftiger ►👤Sleiermacher mindre. Han behandler Religieusitet i Væren.
✂ [a] Feilen ved ►👤Schleiermachers 📖 Dogmatik
✂ [b] X2A417Deraf lader det sig ogsaa forklare, at ►👤S. bestemmer absolut Afhængigheds-Følelse ⓘ som al Religions Princip. Thi dette er atter Tilstanden, ell. Religieusitet i Væren. Saasnart Spørgsmaalet bliver ethisk, altsaa om denne Tilstands ►Vordelse, hvorledes den bliver ⓘ til, hvad jeg har at gjøre for at den kan blive til, samt hvorledes den bevares ell. jeg i den, hvilket ogsaa er Vordelse, saa er ►Tegningen af Religieusitet forandret. Just saaledes mener jeg, at man kan sige 👤S. har ⓘ forfeilet det Christelige, thi æsthetisk-metaphysisk opfatter han det kun som Tilstand, medens det Χstlige, ethisk, væsentlig vil ⓘ opfattes som Stræben. 👤S. opfatter Religieusitet aldeles analog med fE Elskov. Men dette er en Misforstaaelse. I Forhold til Elskov kan der egl. ikke være Tale om en Stræben. Men det Christelige er i Vordelse. Saasnart dette er forstaaet er hver en eneste Bestemmelse af det Christelige tegnet anderledes end hos 👤S. Og ikke blot dette; men saa først fremkommer tillige de meest afgjørende Bestemmelser af det Christelige, hvilke mangle hos 👤S., ell. dog mangle det Afgjørende.
Deraf egl. ogsaa den ►hans Sætning, at Følelsen altid er sand. Nærmere seet, er dens Sandhed ⓘ egl. den, at den er. Hele Kampen kommer først 127 med Vorden. Seet i »Vorden« kommer Spørgsmaalet frem: men er nu det, der er, er det Sandhed. I Væren er Sandheden, at det er.
X2A418O, hvilken uendelig Forskjel: dækket af det Sandsebedrag, at det er ⓘ Ens ►Embede og Levebrød, indenfor det Sandsebedrag, en Søndags-Gudstjeneste, for hvad der saadan vil komme at høre derpaa, at declamere nogle christelige Sandheder – og selv, ►tækkeligt i Verdens Øine, existentielt levende til ⓘ daglig Brug i reent verdslige Categorier, paa ⓘ Farten ►som Politiker balloterende og dandsende Medlem af Alt – – hvilken uendelig Forskjel: og saa at skulle sætte de christelige Forestillinger ind ⓘ midt i Virkeligheden, gjennembrydende Sandsebedragene, accentuerende den personli59ge Existeren i Kraft af disse Forestillinger. Saa vil, saa maa 128 Conflikten vise sig, det maa vise sig, hvor fjernt »Virkeligheden« er fra det Christelige. Saa længe Præsterne ville være ►nøiede med at have sikkret sig en Levevei, og saa at dem indrømmes prokuratoragtig eller skuespilleragtig een Gang om Ugen, samt ved Begravelser, at ⓘ tale en egen Jargon, der aldeles ingen Fordringer gjør, ⓘ saasnart Boutiquen er lukket: ja saa taales det naturligviis. Just dette er Tækkelighed i Verdens Øine. Ingen, maaskee Ingen er saa tækkelig, som ►en Præst, der er Politiker. Thi Verden forstaaer meget godt, at en Præst burde være et Vidne for det Religieuse midt i »Virkeligheden«; men nu triumpherer den. ⓘ Hans meste Tid, hans Tankegang retter sig mod Ballotation o: D: – saa udtrykker han jo, at det at være Præst er blot hans 129 Næringsvei. Og saa denne ►Skinhellighed at en saadan Præst forklarer sin Deeltagelse i Politik som Iver og Religieusitet. O, Du Forblindede, vil Du være mere end Præst, nu saa bliv et Christendoms Vidne midt i Virkeligheden, men bliv ikke Politiker.
ⓘ Just dette er det Christeliges Fordring, at det vil, at hvad der siges i Kirken, det skal udtrykkes i »Virkeligheden«, gjennemtrænge Existentserne; deri er det Christelige forskjelligt fra Skuespillet o: D:. Derfor skal Præsten gaae ud midt iblandt dem, for at see efter, for at gjøre opmærksom. Men tag Præsten der, han barer sig vel. Saasnart Præsten har taget Kjolen af om Søndagen, saa siges: lad os for Gud i Himlens Skyld ikke tale om Det, jeg er ganske som I, ►Medlem af Klubben, balloterende Medlem i alt Verdsligt, en be130hagelig Selskabs-Mand, klog paa min Fordeel ganske som I. Hvor usømmeligt, hvor udannet af mig, at ville udenfor Kirken erindre, ell. vel endog existentielt erindre om det ⓘ Χstlige; det var jo som hvis en Skuespiller vil i Selskab og i det daglige Liv vedblive at spille Comedie.
X2A419Ved den ►idelige►Balloteren vil tilsidst ogsaa de ethiske Begreber gaae ud af ►Slægten. De ethiske Begre60bers Kraft er Samvittigheds-Forholdet; men Ballotation vender Alt ud efter.
Mange leve vel endnu i den trygge Forestilling, at saa forkeert bliver da Verden aldrig, at fE. ►Tyverie bliver Dyd. Hvo veed det? See paa 📌Frankrig! Og hvor mange vilde der i 131 saa Fald være, der vovede at vedstaae, at ►Tyverie er Synd. Det vilde nemlig i saa Fald blive christelig Collision. Medens Alle stjal, leed man selv ved at blive bestiaalen, uden at turde stjæle igjen; og saa leed man anden Gang, ved at vedkjende sig den Overbeviisning: at Tyverie er Synd.
Hvor Mange ere der vel i dette Øieblik, som vove at vidne mod Ballotation! ►Höchstens fik man vel ►»en dybsindig Seer« til at foreslaae paa en Forsamlinga, at der skulde ►balloteres paa, at afholde sig fra Ballotation. Og det forstaaer sig, dette vil saa blive beundret som den dybeste Viisdom og den reneste Sædelighed, at have ⓘ skuet saa dybt. Raffineret Charakteerløshed er vor Tids ►glimrende Synd, Veien til »Held og Magt«.
✂ a efter først i ►et glimrende Foredraga at have skildret det for ►Sædelighed og Religieusitet ⓘ Farlige i at ballotere,
✂ a , »gribende og rystende«,
132X2A420En Indvending mod Χstd.
Digterisk.
Denne Indvending lod sig tænke i bestemt Individualitet, og saaledes at den aldeles ikke ⓘ havde noget af det Frække, som Indvendingerne ellers have.
Den maatte lyde saaledes:
Hvorfor, o Gud, vilde Du gjøre saa meget for Msk., at Du gav dem Χstd., der egl. gjør dem ulykkelige.
►Det er►vistnok saa, at det er af Kjerlighed ⓘ Du gjorde det, men Du synes ikke at have betænkt, at en meget Underordnet og Ringe kan komme til at lide saare meget just ved at blive Gjenstand for en høit Ophøiets 133 Kjerlighed. Den høit Ophøiede lægger strax sin Maalestok an – han gjør ⓘ hvad han gjør af Kjerlighed, men 61 det at han anlægger sin Maalestok, kan jo ikke undgaaes, da han jo er Den han er. Og hvad gjør han saa? Han gjør egl. den Anden ulykkelig.
Saaledes ogsaa med Χstd! [a] Det er Din Maalestok, o Gud, der er Χstd; i Χstd. forholder Du Dig egl. til Dig selv. Du siger nok, at det er af Kjerlighed, at det er for vor Skyld, Du ⓘ gjør det; men Maalestokken er dog Din. Hvor i al Verden skulde et Msk. ►falde paa, at Synden var noget saa Frygteligt, at ►for at Din Vrede skulde tilfredsstilles, maatte Din egen Søn, den Hellige, lide den grusomme ⓘ Død. Dette 134 er for høit for et Msk. Det er Dig, der er blevet tilfredsstillet; men det Beroligende for Dig er et Msk. for høit, og derfor just det Uroligende.
✂ [a] X2A421Saaledes er ogsaa ►Arvesynden som Skyld et Udtryk for at Gud bruger sin Maalestok; thi Gud seer Alt ►in uno; og derfor ►falder den den blot msklig[e] Forstand saa tung.
Lad en Pige blive elsket af en hende ubetinget overlegen Mand; jo oprigtigere han elsker hende, jo ulykkeligere vil han gjøre hende – og af Kjerlighed. Han anlægger sin Maalestok; det kan han ikke anderledes; han elsker hende oprigtigt; og hvad skeer, just Det, hvori han vil see det stærkeste Udtryk for sin Kjerlighed, just ⓘ Det vil være hende for høit og forurolige hende.
Denne Indvending er af en egen Art. Men den har et ganske andet Blik for Sagen end de almdl. Indvendinger mod Χstd.
Her seer man forresten Nødvendigheden af det ubetingede Du skal for at komme igjennem.
135X2A422Deri er selv den udvalgte Apostel og saaledes ubetinget Enhver qvalitativ forskjellig fra ►Gud-Msket: at Apostelen maa tvinges, Gud-Msk. er ⓘ den Eneste, der har den rene Idealitet, og derfor frivilligt gjør det Høieste.
X2A423Jeg erindrer ►i en af 👤Mynsters 📖 Ordinations-Taler, hvor 👤Mynster med vanlig oratorisk Sving siger: dersom Sandheden var noget saa Forfærdeligt som den stundom beskrives, hvorfor skulde jeg saa opsøge den – 62 o: s: v:. Dette vil sige, 👤M: har dog egl. [ingen] ubetinget Forestilling om ubetinget at skulle søge Sandheden, enten den nu er forfærdelig, knusende mig, eller ikke. Men det er dog maaskee en Redelighed af ham at sige det saa ligefrem.
136X2A424I Grunden lever de Fleste i Forhold til Aand i samme ►Duplicitet som i Forhold til Naturphænomener. Videnskaben forklarer, at Solen staaer stille og Jorden dreier sig om den: i daglig Tale vedblive vi at sige: Solen staaer op og gaaer ned. Saaledes: Videnskaben foredrager i Grunden den ►toto coelo forskjellige Betragtning fra Det, vi saadan bruge til daglig Brug, fra Det, Præsten saadan prædiker ⓘ o: s: v:, og især ved ⓘ det Sidste fremkommer den besynderligste Art ►Affectation, idet snart Alle sige, at Sligt vel kan bruges i det populaire Foredrag, medens ⓘ snart Alle ere underrettede om det »Videnskabelige«. For hvem er saa det populaire Foredrag?
137X2A425 [a] Vilde Nogen sige: »ja, Du kan sagtens være saa uegennyttig, saa reent, om man saa ⓘ vil, tjene Sandheden, Du, som ►har Formue« saa vilde jeg svare: nu ja, deri er en Deel sandt. Imidlertid har jeg dog en egen Betragtning af Tilværelsen. Saasnart jeg nemlig ikke har Formue til at gjøre det saaledes, saa vil jeg, beskedent ►indtage en Virksomhed, hvor jeg arbeider for Udkommet. Er hvad jeg i denne Henseende behøver saa meget, at jeg maa arbeide hele Dagen: vel saa tilstaaer jeg om mig selv: jeg betragter det som min Opgave at arbeide for ⓘ Udkommet. Behøver jeg ikke saa meget, saa vil jeg see at faae 138 en lille Tid tilovers, og en lille Spare-Skilling lagt til Side, at jeg, om end efter en langt mindre Maalestok, kan tjene Sandheden.
✂ [a] om mig selv.
Men Eet, Eet vil jeg bestemt ikke: jeg vil ikke have det blandet, om det er for min egen Fordeel, ell. for Sandheden jeg arbeider.
Just Dette er i mine Tanker Verdens Ulykke, at msklig Kortsynethed, velmenende mangen Gang, har tænkt som saa: naar Du overhovedet vil det Sande, saa, om der saa ogsaa engang imellem blander sig deri et Hensyn til Din egen Fordeel, om der saa ogsaa stun63dom ►løber et mindre reent Middel imellem: saa er det da en Ubetydelighed, og desuden saadan 139 er nu Verden engang, det veed ethvert praktisk Msk., og omskabe Verden kan jeg dog ikke.
O, Du Utaalmodige og Du Kortsynede. Nei, omskabe Verden kan Du ►vistnok ikke. Nu vel, saa gjør da hvad Du kan, saa lev i stille Ubemærkethed, arbeidende for Dit Udkomme. Sandeligen en Saadan gjør idetmindste ingen Skade. Men vil Du virke for Sandhed, saa overvei for Gud nøie, efter hvilken Maalestok Du kan det. Lad saa Maalestokken være lille, i Guds Navn, men lov og hold Gud og Dig selv, at Du efter den Maalestok ubetinget vil bruge de reneste Midler.
Det Andet er kun Utaalmodighed og Kortsynethed, der har skadet ubodeligt.
140 X2A426 [a] ►1ste Deel p. 350 o: fl.
✂ [a] 👤Julius Müller om »📖 Synden«.
Nei, nei ikke saa meget saaledes har ⓘ ►👤Hegel Uret. ►👤J. M., at da jo 👤Hegel ogsaa bestemmer det Onde som den abstrakte Subjektivitet, Vilkaar, den Enkeltes Overgriben over det Almene – altsaa ogsaa som Egoisme: at saa maatte jo 👤J. Müller kunde være enig med ham, og vilde ogsaa være det, hvis det ikke var klart, at 👤Hegel fører denne det Ondes Tilstedeværen tilbage til en høiere Nødvendighed.
Nei, Vildfarelsen ligger hovedsagelig i, at ►det Almene, som det Hegelske gjør til Sandheden (og den Enkelte til at være af Sandheden ved at gaae op i det) er et Abstraktum: Staten o: s: v:. Han kommer ikke til Gud, Subjektiviteten i absolut Forstand, og til Sandheden: at virkelig i sidste Forhold er den Enkelte høiere 141 end det Almene, nemlig den Enkelte i sit Guds-Forhold.
Hvor ofte har jeg ikke udviklet det, ►at 👤Hegel i Grunden gjør Msk., hedensk, til en med Fornuft begavet Dyre-Slægt. Thi i en Dyre-Slægt er altid: »den Enkelte« – lavere end »Slægt.«. ►Msk-Slægten har ►den Mærkelighed, just fordi ►hver Enkelt er skabt i Guds Billede, at »den Enkelte« er høiere end »Slægt.«
At dette kan ►tages forfængeligt og rædsomt misbruges: ►concedo. Men Χstd. er ⓘ det. Og der er det egl. at Slaget skal staae.
142 X2A427 64 Det Kloge – det Gode og Sande.
Tag en vis Brøksdeel af det Gode, eller af det Sande, det er det Kloge, hvormed Du saa vil gjøre Lykke i Verden. Tag det Gode ell. Sande ⓘ heelt, saa skeer lige det Modsatte, og Du kommer aldeles ►paa tvært med Verden.
Jeg har her et Exempel derpaa.
Jeg havde tænkt mig ►i en forblommet Dedication til 📖 Skrifterne om min Forfatter-Virksomhed, ⓘ strax at indsætte »hende«. [a] Det lader sig nu af andre Grunde ikke gjøre; thi hvor forblommet det end er, saa er det dog let forstaaet, og saa har jeg jo ikke blot ingen Garantie for, at det respekteres, men omvendt den størst muelige Sandsynlighed for, at et Blad paatager sig at nævne hendes Navn, og saa er Alt forstyrret, 143 og jeg ⓘ havde maaskee skadet uberegneligt. Men jeg vilde det gjerne, fordi jeg gjerne vilde have den Ting i Orden ogsaa førend min Død, dersom det var muligt.
Dog det er noget Andet jeg nu vil oplyse. Altsaa antaget, at jeg gjorde det, hvad saa? Ja saa var det uklogt. Og hvorfor? fordi det er for høit. ►Den Historie er nu glemt; ►jeg var en Skurk, men nu er det glemt og alt Godt igjen i den Henseende; nu skal man ikke røre ved det. Ja, men jeg var dog ikke just saa ganske en Skurk; den hele Sag har en langt dybere Betydning. Hjælper ikke, just det er Ulykken, og tillige Det, som vilde gjøre et saadant Skridt uklogt. Det blev nemlig saa høit, at det gjorde Mine til at ville et Øieblik rive Folk ud af deres behagelige ►Tumerumme med at kunne forklare og have forklaret Alt; og saa blive de ærgerlige; og saa kommer man paa tvært.
144X2A428Er det ikke en mærkelig men dybsindig Sprogbrug, at En kan sige: her er aldeles ikke Tale om noget Valg – jeg vælger Det og Det. (►En lignende Bemærkning findes hos 👤J. Müller men ikke saa nøiagtigt redigeret.). Fremdeles; Χstd. kan sige til et Msk: ►Du skal vælge det ene Fornødne, men saaledes, at der ikke maa være Tale om noget Valg, ɔ:, vrøvler Du længe, saa vælger Du egl. ikke det ene Fornødne; det ►maa ligesom Guds-Rige vælges først. Saa der altsaa 65 er Noget, i Forhold til hvilket der ikke maa, og ►i Begrebet [ikke] kan være noget Valg, og dog er et Valg. ⓘ Altsaa, at just Det, at der ikke er noget Valg, er Udtrykket for med hvilken uhyre Lidenskab eller Intensitet man vælger. Kan der gives noget 145 nøiagtigere Udtryk for, at Valgfri[he]den kun er en Form-Bestemmelse i Friheden, og at just Valgfrihedens Accentuation som saadan er Frihedens Fortabelse? I den Grad er Frihedens Indhold det afgjørende ⓘ for Frihed, at just Valgfrihedens Sandhed er: der maa intet Valg ⓘ være, om det dog er et Valg.
Dette er »Aand«. Men just fordi Mskene ere langtfra at være Aand, just derfor gjør Friheden dem saa mange Bryderier, idet de bestandigt blive hængende i Valgfriheden. ⓘ Reflexionen, der igjen hænger sammen med det ⓘ Dvaske, det Lavere, kommer til at stirre paa Valgfriheden istedetfor at huske paa: der maa intet Valg være – og saa vælge. Hvor forunderligt det end synes, man maa derfor sige, at kun ►Frygt og Bæven, og kun Tvang 146 kan hjælpe et Msk. til ⓘ Frihed. Thi Frygt og Bæven og Tvang kan magte ham saaledes, at der ikke bliver Tale om noget Valg – og saa vælger man nok det Rigtige. I Døds Øieblikket vælge de Fleste det Rigtige.
Men hvad skal nu Videnskaben hjælpe? Intet, Intet. Den spænder Alt af i rolig, i objektiv Betragtning – og saa bliver Frihed et uforklarligt Noget. ►Videnskabeligt er [og] bliver 👤Spinoza den eneste Conseqvente.
Det er her ligesom med det at troe og det at speculere, og som ►👤Joh. Climacus har sagt, ligesom med det at sauge: det ene er at gjøre sig ⓘ objektivt, let det andet er at gjøre sig subjektiv tung: og saa vil man gjøre begge Dele paa een Gang.
ⓘ Frihedener egentlig kun derved, 147 at den i samme Øieblik, i samme Secund den er (Valgfrihed) uendeligt iler med ubetinget at binde sig selv ⓘ ved Hengivelsens ⓘ Valg, det Valg, hvis Sandhed er, der kan ikke være Tale om noget Valg.
Det er et ubegribeligt den almægtige Kjerligheds Under, at Gud virkelig kan indrømme et Msk. saa meget, at han, sig selv betræffende, kan ville sige næsten som en Frier (her ligger det skjønne Ordspil: at gjøre fri, at frie): vil Du have mig eller ⓘ ikke, og saa vente et eneste Secund paa Svaret.
Ak, men Msket er ikke saa ganske Aand. Han synes: siden Valget er overladt til mig selv, saa vil jeg tage mig nogen Tid, og først ►ret alvorligt overveie den Sag. Sørgelige Anti-Climax! »Alvoren« er just ved at vælge ⓘ Gud strax og »først«. Saa ligger Msk. og ►hexer med et 66 Phantom: Valgfriheden, om han har den ell. om han ikke har ⓘ den, o: s: v: og endog videnskabeligt? Han mærker ikke, at han gik Glip af Friheden. Saa forlyster han sig maaskee en Tidlang med Tanken om Valgfriheden, indtil 148 saa den igjen forvandler sig, og han ►bliver tvivlsom, om han da har Valgfrihed. Og nu tabte han ogsaa Valgfriheden. Det er ved lutter ►feile Greb (militairt taget) at han forvirrer Alt. Ved at stirre paa »Valgfriheden« istedetfor at vælge taber man baade Frihed og Valgfrihed. Ved Reflexion lader den sig aldrig naae igjen; skal den faaes igjen, maatte det være ved en potenseret Frygt og Bæven, fremkaldt ved Tanken om at have ⓘ forspildt den.
Det Uhyre, der er indrømmet et Msk, er: Valget, Friheden. Vil Du frelse og bevare den, der er kun een Maade: ved i samme Secund ubetinget i fuld Hengivelse at give Gud den igjen og Dig i den. Frister dette Syn Dig, hvad der er Dig indrømmet, giver Du efter for Fristelsen og seer med selvisk Attraae paa Valgfriheden, 149
3. Journalen NB15, s. 149. Nederst på siden har SK gradvis forlænget linjerne for at skaffe plads til slutningen af optegnelsen NB15:94
saa taber Du Friheden. Og Din Straf er saa: ⓘ
i en Slags Forvirrethed at gaae og bryste Dig af at Du har – Valgfriheden; vee Dig, det er Dommen over Dig: Du har Valgfrihed, siger Du, og Du har endnu ikke valgt Gud. Saa bliver Du ⓘ
syg, Valgfriheden bliver Din fixe Idee; tilsidst bliver Du som naar den ⓘ
Rige tungsindigt indbilder sig, at han er forarmet og vil døe af Mangel: Du sukker, at Du har tabt Valgfriheden – og Feilen er blot, at Du ikke sørger dybt nok, saa fik Du den vel igjen.
X2A429Mod mange Sindslidelser maa det siges: at just Skylden, den Lidende anklager sig for, maaskee først ►ret begaaes i det Øieblik, men paa en ganske anden Maade. Der var En (det var ►en Chatolik som var blevet Lutheraner; 👤Kofoed-Hansen har fortalt mig det) der paastod, at han havde syndet mod den Hellig-Aand, ved i et vanskeligt Øieblik at have sveget sin Overbeviisning, og at for ham ingen Naade var. Maaskee var det snarere Synd mod ►den H: A: den Stolthed, med hvilken han ikke vilde tilgive sig ⓘ selv. Der er ogsaa en Strenghed i at fordømme sig selv, og ikke ville høre om Naaden, der blot er Synd. ►Dette har, som jeg ogsaa gjorde 👤Kofoed-Hansen opmærksom paa, allerede 👤Anti-Climacus paaviist.
150X2A4306768►Nu vil da Lic. 👤Lind holde Forelæsninger i Haandværker-Dannelses-Foreningen, Forelæsninger over: Beviserne for Χstds Sandhed!
ⓘ Velmeent►vistnok, men sandeligen, han veed ikke hvad han gjør. Forvænt er allerede den Classe af Samfundet til at føle sig selv som Instants, saasnart det er paa Forsamling. Den Talende er ingen »Lærer«, men En, der bukker sig for Mængde, for denne høistærede Forsamling. Og nu »Beviser!« ►Jo jeg takker; saa er Alt rigtigt; »lad os nu høre hvad Χstd. kan sige til sit Forsvar« o: s: v:, det bliver Indtrykket – og dette er Χstds Afskaffelse.
Præster var det der behøves, Præster med Mod og med Myndighed; ►Skriftestolen 151 var det, der skulde bruges.
Ak, saaledes paa ethvert Punkt velmente Bestræbelser – der forvirre mere og mere.
X2A431►I lange, lange Tider trættede Slægten sig med det Spørgsmaal om Guds-Personlighed. Kunde man endda faae det begrebet, saa meente man, at kunne lade det med Treenigheden staae hen.
Hvad skete? Saa kom ►👤Hegel og det Hegelske. De forstod Sagen bedre: de beviste, at Gud var personlig, just deraf, at han er treenig. Jo jeg ⓘ takker, nu er vi hjulpne. Det Hele med Treenigheden var et Spilfægterie, det var den gl. ⓘ logiske Trilogie (Thesis – Antithesis – Synthesis –) og den »Personlighed«, der resulterede deraf det var omtrent det X, 152 med hvilket man i hine Tider begyndte, da man meente, at naar man blot kunde faae Guds Personlighed begrebet, saa fik man at lade det med Treenigheden staae hen.
Overhovedet er dette det Hegelske[s] dybeste Forvirring i Forhold til det Χstlige, at det ingen Tid og ingen Forstand har til først at stille det christelige Problem, inden man begriber. 👤Hegels Resultater, (der under Pauker og Trompeter forkyndes som Alts Forklaring) er en nogenlunde Skikkelse af ⓘ Problemet som ⓘ Det, man nu skulde til at begribe, ell. begribe, at man ikke kan begribe.
Der, hvor 👤Hegel ender, der omtrent begynder det Χstlige: Misforstaaelsen er blot, at ►👤Hegel mener der at være blevet fær153dig med det Christelige, ja at være gaaet langt videre.
Mig er det overhovedet umuligt at lade være at lee, saasnart ⓘ jeg tænker paa 👤Hegels Begriben af Χstd, det er noget saare Ubegribeligt. Og sandt er og bliver det, ►hvad jeg altid har sagt: 👤Hegel var Professor i Philosophie, ikke Tænker; og han maa tillige have været 69 en temmelig ubetydelig Personlighed, uden Livs-Indtryk – men en ganske overordentlig Professor, ja det negter jeg ikke.
Den Tid vil dog vist engang komme, da dette Begreb: Professor bliver indfriet som en comisk Person. Man tænke sig Χstd! Ak, hvor forandret siden ►den Tid, da den havdea Confessoresb, og den Tid, da den fik ⓘ
►Professores, der ere bøielige i alle ►casibus.
✂ a ubøielige
✂
b
der kun vare ►declinable i een casus
154 X2A432 ►Speculation – Tro.
Speculation kan fremstille Problemerne, kjende, at hvert enkelt Problem er for Troen, er saaledes mærket og sammensat at det er for Troen – og saa henstille: vil Du nu troe ell. ikke.
Fremdeles Speculation kan controllere Troen, ɔ:, Det, der i et givet Øieblik troes eller er Troens Indhold, for at see efter, at der da ikke ►sluddervurrent blandes Bestemmelser ind i Troen, som ikke ere Gjenstand for Tro men fE for Speculation.
Alt Dette er et saare vidtløftigt Arbeide.
Speculation er den Seende – og dog kun saavidt, at den siger: her er det; saa er den blind; derpaa kommer 155 Troen, som troer, den er ⓘ seende. i Forhold til Troens Gjenstand
X2A433 En egen Vanskelighed ved mit Liv.
Dersom man havde Forestilling om hvad jeg har lidt, hvad jeg stadigt lider, hvilke Lidelser der ere forbundne med en saadan Existents: saa vilde man meget mere give sig hen.
Nu kan det ikke negtes, at jeg i ►»Skrifterne« ofte nok og forfærdende har fremstillet det – men personligt, i Omgang, er jeg den Lette, Livslystne.
ⓘ Man tager sig ikke iagt for, at dette er Form af Tungsind, og just et Tegn paa, hvor dybt jeg lider, ligesom jeg jo ogsaa gyser for at blive Gjenstand for Andres Medlidenhed. Maaskee er dette Stolthed, imidlertid forstaaer jeg det, som en Naade af Gud, at han, ikke fritagende mig for Lidelserne, har skjenket mig den Lindring: personligt 156 at kunne skjule dem.
70Ulykken er dog ogsaa, at Een [og] Anden fristes herved, og vil copiere mig, fordi han bilder sig ind, at ⓘ Det, der staaer i Skrifterne, er Overdrivelse, jeg selv gjør det saa let. Heri har jeg ►vistnok ingen Skyld; thi det er dog Mangel paa Alvor i ham selv; men det berører mig smerteligt.
X2A434Hvad er saa Tungest: at henrettes, ell.►hiin den langsomme Død: at trædes ihjel af Gjæs.
X2A435Der er noget saare betegnende i ►den Historie med 👤Sibylla og 👤Tarquinius Superbus. Løgn og Bedrag be157gynder altid med et tilløiet Høieste, men er saa villig til at slaae af, naar Kjøberen ikke vil betale det saa dyrt. Sandhed begynder altid med den lavest mulige dog sande Priis: vil saa Kjøberen ikke, ja [saa] bliver ⓘ Prisen næste Gang lidt høiere og saaledes stiger det. Tilløiet Overlegenhed begynder altid i de høieste Toner – accepteres dette ikke, vel, saa slaaer man af. Sand Overlegenhed begynder altid saa lavt som det sandt er muligt; forsmaaes den saa, vel saa lægges der paa.
X2A436 [a] Det er ►et ypperligt lille Partie det om at det Onde, Synden just er det Ubegribeligeb, Verdens Hemmelighed, just fordi det ⓘ er det Grundløse.c Det glæder mig ogsaa at see, at ►han citerer 👤Daub, der i 📖 Judas Ischarioth ogsaa erklærer sig derfor, og ikke er utilbøielig til at henføre det Onde under 158 en egen Art Bestemmelse af det ⓘ Mirakuløse, medens han dog senere opgav denne Betragtning og meente at begribe det Onde som det ⓘ Negative, fE i hans Skrift: Hypotheser om den msklige Frihed.
✂ [a] ►👤Julius Müller. 📖 Læren om Synden 1ste Deel p. 457 fl.
✂ b det Uigjennemtrængelige
Det er aldeles rigtigt, hvad ►👤J. M. siger, at Syndens »Ubegribelighed« ⓘ ikke er paa Grund af indskrænket Erkjenden, saa Retningen altsaa skulde være, at vi ble71ve ved at speculere, saa kom vi nok dertil. Nei, at Ubegribeligheden just er dets Væsen.
Ganske eenfoldigt kan man ogsaa see dette saaledes. [d] Dersom man tager et Msk, der engang har været hengivet til en Synd, og nu er frelst – og man vil spørge ham, om han nu kan begribe ⓘ det, at han kunde synde saaledes, saa vil han svare: nei, nu allermindst. Jo renere et Msk. bliver, desto ubegribeligere bliver det Onde ham.
✂ [d] X2A437Man vil derfor ogsaa finde, at et Msk. i Forhold til det at synde, eller at have syndet – naar han besinder ⓘ sig derpaa, snarere beskriver sin Tilstand som en Beruset. Han sank, eller hans Bevidsthed sank ligesom i et Mørke. Her ligger Bestemmelsen: det Grundløse. Dog glemmes maa ikke, baade at ►det Onde kan have frygtelig Energie i et Msk, til at ville styrte sig i dette Mørke, og at det er under Ansvar, og væsentligen liggende i Villien. Men ligesom Drankeren er skyldig i, ved Overmaalet af stærke Drikke, at beruses – medens dog Berusetheden selv just er en Synken under Bevidstheden, saaledes ogsaa med Synden.
Denne Syndens Ube159gribelighed kan jeg ellers eftervise paa en anden Maade. ►👤Anti-Cl. har rigtigt ⓘ viist, at i Forhold til det Onde forholder Mulighed og Virkelighed sig omvendt af ellers: ellers er Virkelighed høiere end Mulighed, men i Forhold til det Onde er Virkelighed lavere end Mulighed; det Gode som Mulighed er det Ufuldkomne, som Virkelighed det Fuldkomne, men det Onde som Mulighed er bedre end som Virkelighed.
Men nu er det at begribe det er at opløse: Virkelighed i ⓘ Mulighed (►cfr. 👤Joh. Climacus); men naar ►in casu Virkeligheden er lavere end Mulighed, saa er det jo umuligt at begribe; thi Synden er egl. først Virkeligheden; men ⓘ at begribe er at opløse i Mulighed, altsaa er det umuligt at begribe det, ⓘ thi 160 opløst i Mulighed er det ikke det Onde. Det Gode kan begribes, fordi der er et ligefremt Forhold mell. Mulighed og Virkelighed, medens det naturligt maa erindres, at det Gode i Mulighed er et Lavere, det at begribe det Gode et qvalitativt borte fra det at realisere det.
X2A438Det er ogsaa ►rigtigt, hvad 👤J. Müller tidligere viser, at Frihed ikke kan kaldes ligeligt Evne til det Gode og til det Onde, thi saa er det Onde egl. ogsaa et Gode. At man ►heller ikke kan sige: at det ⓘ Ondes Grund er Villiens Misbrug; thi just Villiens Misbrug er jo det Onde.
161 X2A439 72 »Videnskab«. – Det Existentielle.
»Virkelighed« lader sig ikke begribe. Dette ►har allerede 👤Joh. Climacus rigtigt viist ganske simpelt. At begribe er at opløse ⓘ Virkelighed i Mulighed – men saa er jo det umuligt at begribe det, thi at begribe det er at forvandle det til Mulighed altsaa ikke at fastholde det som Virkelighed. I Forhold til ⓘ Virkelighed er det at begribe en Tilbagegang, et Tilbageskridt, ⓘ ikke et Fremskridt. Ikke som var nu »Virkelighed« begrebløs; ingenlunde, nei Begrebet som findes ved begribende at opløse det i Mulighed, er ogsaa i Virkeligheden, men der er jo et ⓘ Mere – at det er Virkelighed. Fra Mulighed til Vir162kelighed er Fremskridt (►undtagen i Forhold til det Onde); fra Virkelighed til Mulighed er Tilbageskridt.
Men det er den usalige Forvirring at man ►i det Moderne har faaet »Virkelighed« ind med i Logiken, og saa i Distraction glemmer, at »Virkelighed« i Logiken dog vel kun er »tænkt Virkelighed« ɔ: er Mulighed.
Kunst, Videnskab, Poesie o: s: v: har kun med Mulighed at ⓘ gjøre, det vil sige, Mulighed ikke i Betydning af en ørkesløs Hypothese, men Mulighed i Betydning af ⓘ ideel Virkelighed.
Men er da det Historiske ikke ⓘ Virkelighed? Jo vist. Men hvilket Historiske? ►Verdens 6000 Aars Historiske er ⓘ ►vistnok Virkelighed, men en tilbagelagt Virkelighed; den er og kan 163 kun for mig være til som tænkt Virkelighed ɔ: som Mulighed. Om de Afdøde virkeligen have realiseret existentielt de Opgaver, der vare dem satte i Virkelighed ell. ikke: det er nu afgjort, der er sluttet af, der er ingen existentiel Virkelighed for dem mere uden i ⓘ det Tilbagelagte, hvilket Tilbagelagte igjen for mig kun er til som ⓘ ideel Virkelighed, som tænkt Virkelighed, som Mulighed.
Men Menneskene er som afsindige ved denne ►pantheistiske Videnskabelighed. Skidt med mig, tænker en saadan Prof; de Par Aar jeg lever, det Smule jeg kunde gjøre – er det Noget at spilde et eneste Øieblik paa, nei »Videnskab, Videnskab«. Men dette er Irreligieusitet, Mangel paa religieus ⓘ Tugt, Mangel paa »Ædruhed«, Berusethed; Berusethed i Drømme.
164At »Videnskab« er lavere end det Existentielle sees ganske simpel paa ►Gud-Msk. Tænk Dig samtidig: her er »Videnskab« en Umulighed, fordi Gud-Msk. er selve det Existentielle. Men naar saa Farten er sagtnet – saadan et Par hundrede Aar efter: saa, ja saa er Reli73gieusiteten blevet mindre – og saa kommer »Videnskaben« frem. Og ►1800 efter, saa er Forholdet reent vendt om, saa er »Videnskab« høiere end det Existentielle.
Tænk Dig samtidig med ►👤Socrates. Her er ingen ►Videnskab; just den vil han have bort; ►han er »en Bremse«, selv det Existentielle. Men saa døer han; ►i 👤Plato er det Existentielle sagtnet, saa kommer »Videnskaben«. Er 165 nu 👤Plato større end 👤Socrates? Ja maaskee naar Docenter dømme; men de maa da ogsaa conseqvent dømme, at en Professor i Theologien er større end Χstus.
Nei, just naar »Videnskab« er blevet ubetinget det Høieste, just da er Religieusitet saa godt som aldeles forsvundet. Dette er to Poler, og man kan sikkert stille en Generations Horoscop i ethisk-religieus Henseende ved at faae at vide, hvad den dømmer om »Videnskab« paa det ⓘ religieuse Gebeet. ►»👤Minervas Ugle flyver ⓘ først, naar ⓘ det mørknes« og »Videnskab« kommer altid bagefter. Det er ►sandt, hvad 👤Joh: Climacus [siger:] at forvandle Χstd til »Videnskab« er den størst mulige Vildfarelse, og naar det ubetinget er lykket (o, hvor vil »Tiden« juble!) – ⓘ saa er ogsaa Χstd. ubetinget afskaffet.
Men ►sandt er det ogsaa, hvad 166 Assessoren i »📖 Enten – Eller« siger, at jo finere, jo fornemmere det Fluidum er, hvortil En er forfalden: desto vanskeligere er Helbredelsen. Og nu det at være forfalden til »Videnskab.« Forbarmende Gud, hvilken Verdens-Omveltning maatte der til, for at rive et Msk ud af denne Berusethed. Naar det at være fuld ikke blot i Ens egne men i Alles Øine betyder at være ædru – dog hvad ⓘ siger jeg, ædru, ja at være mere end ædru, ædru som en Gud, der i salig Besindighed hviler i fuldendt Ligevægt, at have denne Selvfølelse, og at respekteres som saadan af Alle – – hvad Haab er der saa om Frelse. Den, der vil tale om denne Art Drukkenskab, ham vil jo hele Verden videnskabeligt betragte som en foragtelig Beruset.
167X2A440Min Ulykke i Samtiden, hvorfor jeg ikke ⓘ forstaaes.
Min Ulykke er, at jeg har taget Sandsebedragene bort.
Jeg skulde istedetfor at spendere diverse Tusinder for at ►soutenere en saadan Forfatter-Existents, og istedetfor at anstrenge mig saa 74 uhyre: skulde jeg have sikkret mig en ►Professor 👤Stilling, med god Gage (saa var jeg forstaaet af alle ►de Næringsdrivende ɔ: noget nær Alle – jeg var forstaaet, ⓘ vel ikke mine ►Philosophemer, men jeg var forstaaeta) og saa præsteret lidt men lovet Meget (saa var jeg forstaaet af andre Professorer og ⓘ Videnskabsmænd). ⓘ Jeg havde saa tillige 168 sikkret mig at være forstaaet af de Studerende – da jeg skulde examinere dem, hvilket hjælper godt, og hjælper til at de tale godt om En, da ⓘ det nu dog engang er den autoriserede ⓘ Lærer. (Istedetfor det har jeg levet næsten ►kameratlig som værende Ingenting).
✂ a at jeg var en »alvorlig« og agtværdig Mand
Jeg skulde have levet Professor-skjult i »Kredsene«, saa var Forestillingen blevet stor om mig, og tillige jeg ►betrygget ved at tilhøre det store Hele af Embedsmænd, der holde sammen efter ►den Lov, naar Een lider, ⓘ lider Alle (i dets Sted har jeg levet som den Enkelte, i hvis Skjæbne ikke en Eneste participerer).
169X2A441Det er nemt nok for at forsvare Brugen af Klogskab i Retning af at udrette at beraabe sig paa ►👤Paulus, der jo ogsaa brugte Klogskab. Ja, tag det der. En Existents, der saaledes qvalitativt og totalt har sikkret sig sin Heterogenitet som Galskab,a den kan uden Fare bruge ⓘ Klogskab. Faren er, naar en ikke ►marqueret Person handler klogt – thi saa tager Klogskaben ►in toto ham til Indtægt. En saadan Mand har ikke sikkret sig nogen Heterogenitet (hvad, dette relativt forstaaet i Forhold til 👤Paulus, kun naaes ved engang afgjørende at handle mod Forstand). Dette tænke de ⓘ Religieuse ikke paa. Saa umarquerede religieuse ⓘ Existentser vil religieust forsvare at handle klogt ved at beraabe sig paa 👤Paulus, uden at bemærke ell. ville bemærke, at ►👤Pauli Livs »totale Galskab« ɔ: dets Ueens170artethed fra Klogskab ►betryggede ⓘ tilstrækkeligt, medens deres Smule Religieusitet drukner i den totale Klogskab, som er Verdens og Verdslighedens.
✂ a hvad jo just var naaet ved totalt at handle mod Klogskab
X2A442Det at jeg bestandig gaaer baglænds er et Udtryk, et qvalitativt Udtryk for ►Frygt og Bæven. Jeg er ikke saaledes vendt, at jeg i høie 75 Talemaader taler om det Tilkommende, og om hvad jeg vil. Nei saaledes vendt, forstaaer jeg, ⓘ at jeg slet Intet formaaer. Saa vender jeg mig baglænds: stræber idag af yderste Evne saa godt jeg kan; og saa gaaer Maaned efter Maaned, ⓘ Aar efter Aar – og nu seer jeg først det Naaede.
171X2A443Ja, det er sandt, hvor satirisk, man tænke sig pludselig ►det Bud af det gl. Testamente: »Du skal ikke danne Dig noget Billede af Din Gud« ind i vor Tid, hvor Gud er blevet det Abstrakte. Hvor Verden er bagvendt; er det Fremgang eller Tilbagegang.
►Den yngre 👤Fichte har i hans 📖 Vorschule der Theologie § 108 gjort opmærksom derpaa.
X2A444Det er dog en forhærdet ►Blødagtighed: selv vil man forkynde det Christelige saaledes, at det skaffer En alle jordiske Fordele – og saa vil man til Nød finde sig i, at der er En, der forkynder det med ►allehaande Offre, naar han da, vel at mærke, er villig til at lade sig betragte som var det et Slags curiøst Liebhaberie (det Andet den sande, alvorlige Christendom) og naar han da tillige personligt har den lette vittige Omgangstone aldeles i sin Magt. Og man er dum eller forhærdet nok til slet ikke [at] forstaae, 172 at man er gjennemskuet, at en Saadan egl. driver ⓘ i Alvor en ►Underfundighedens Spøg med dem. Thi at En vil have Fordelene – nu ja, naar han gjør en Tilstaaelse, saa er der Intet at sige af noget andet Msk; men at vende Forholdet i den Grad om, at Uegennyttigheden skulde i den Grad være en Overdrivelse, at den var latterlig, og Egennytten endnu havde den Profit mere: at have Noget at more sig over – det er dog at være sjunken dybt. Det forstaaer sig saa aabenlyst og ►fripostigt gjør de Finere det rigtignok ikke; tværtimod de give leilighedsviis Complimenter, men kløgtige paa Verden, som de ere, stræbe de dog at udvikle den Opinion at Sligt er – nu ja en elskværdig, en ret ►priselig, en mere end tilgivelig – men dog en Overdrivelse, et Liebhaberie.
X2A44576Spørgsmaalet i Forhold til Χstd. er altid, hvor langt skal et Msk. omdannes i Retning af at blive Aand, for at 173 han tør tilegne sig Naaden.
Som Forholdene nu er, er det for galt; det er egl. blot raffineret Hedenskab. Man forbliver i alle Sandselighedens og Verdslighedens Bestemmelser, har sit Liv deri; erkjender saa villigt at man er langt tilbage (det kaldes Anger) men bliver paa samme Sted; anbringer saa »Naaden« som – ►den nye Lap paa det gl. Klædebon.
Paa den anden Side, skal et Msk. afgjørende udvikles til at være »Aand«, for at turde tilegne sig »Naaden«: saa, Gud veed, hvor mange der vil være i hver Generation, der saa virkelig føle nogen Trang til ell. have nogen Brug for Χstd. Skal jeg virkelig ►afdøe fra mine kjereste Ønsker, forsage Alt, hvad der glæder det jordiske Msk: saa bliver jeg jo, msklig talt, saa ulykkelig som det er muligt – og saa er Spørgsmaalet, om jeg saa er »Aand«, 174 at jeg virkelig har Brug for Χstd.
Det er en skammelig Misbrug der drives med den Inddeling: Loven er det Forfærdende – Evangeliet det Beroligende. Nei, Evangeliet selv er og skal være i sit Første Forfærdende. Havde ►det ikke været saa, hvor i al Verden kunde det da være gaaet Χstus som det gik ham, at ►da Han sagde: kommer hid – da bleve Alle ⓘ borte, de flyede ham.
Men klart bliver det mig mere og mere, at ►kun en Apostel kan i strengere Forstand forkynde Χstd, thi kun han har Myndighed til at være saaledes streng. Et Msk. har ikke saaledes Myndighed, han maa derfor slaae af. Kun Den, der selv i strengere Forstand er forvandlet til »Aand« kun han kan ikke mere ⓘ forstaae, vil ikke forstaae det usalige Vrøvl, den Skrøbelighed, hvori 175 vi Andre ere hildede, som gjør at vi meget for meget skaane os selv, og for tidligt hvile i Naaden, og hvile i den fra Stræben, istedetfor at hvile i den til fornyet og fornyet Stræben.
En, der ►som Forbryder er dømt fra Livet, ►en Gudsbespotter; ►flyet af Alle bliver han ►hudflettet, ►forhaanet, bespyttet endelig naglet til Korset – og han siger: ►troer paa mig. Ja i Sandhed, her er Plads for Tro; thi alt Umiddelbart vidner, om man saa vil, himmelraabende imod og siger: troe ham ikke.
1800 Aar derefter lever 176 [a] en Taler, som af Følgerne af hiint Mskes Liv beviser, ►at han var ⓘ Den, han sagde sig. Ja, kan det bevises, saa er han ikke mere Troens Gjenstand.
✂ [a] X2A447Dog maa erindres, at just fordi i »Samtidighed« Paradoxet er over menneskelig[e] Kræfter som Troens Gjenstand, derfor udrustedes ogsaa Apostlene med overmenneskelige Kræfter for at kunne holde ud at troe. Vi Andre have det noget lettere, og saa tillige »Naaden«, som Frugten af Χsti Død. Men glemmes maa det aldrig: at kan det fuldt bevises af Følgerne at Χstus er Den han sagde sig at være saa er han ikke Troens Gjenstand.
Dersom Χstus i nogen Maade havde været af den Mening, saa maatte han have sagt til sine Disciple: venter nogen Tid, I ville nok faae at see, at jeg havde Ret. Men det gjorde han ikke, han henviste ikke til Følgerne i Historien af hans Liv; han vilde være Troens Gjenstand.
Den, som ikke ved Hjælp af ⓘ Dette kan see, hvilken Forvirring hele Χstheden ligger i, ⓘ ham kan det ikke 177 hjælpe at tale til.
X2A448►👤Luther var dog ingen Dialektiker. ►I 📖 Prædikenen ⓘ over 📖 Epistelen paa 6te Søndag efter Paaske udvikler han, hvad han ogsaa ellers udvikler, at man i Forhold til Troen ikke skal bryde sig om Personer, men kun Ordet: om det saa var en Apostel, dersom han lærte anderledes end den hellige Skrift, saa skal man ikke følge ham.
Det er nu godt nok; men 👤Luther skulde dog være lidt forsigtig. Χstd. er jo dog vel aabenbart kommet omvendt ind i Verden, saaledes, at Personen er høiere end Læren. Hvorledes skal jeg faae at vide, 178 om Noget er Guds Ord eller Lære? ►Svarer 👤Luther: ved at prøve Læren – saa er Alt tabt, saa er Χstd. en msklig Opfindelse. Det skeer lige omvendt derved, at jeg bøier mig for Ens Auctoritet; men altsaa er Personen høiere end Læren.
Dette burde 👤Luther dog tillige have mindet om, me78dens han forresten kan have Ret i, hvad han siger om et Mskes Anmasselse lige over for Guds Ord.
X2A449►👤Socrates er egl. Martyren for det Numeriske, ►det Offer, som Ballotationen har krævet.
X2A45079179Angaaende Udgivelsen af ►»📖 Regnskabet« og ►de »📖 tre Noter« nu.
📖 Regnskabet kan maaskee udgives og ►i dets sidste Redaktion.
Hvad »📖 tre Noter« angaaer, da er jeg atter kommet ►tilbage paa det oprindeligt Forstaaede: da jeg dog ikke kan fremstille mig efter min Elendighed, skal der heller ikke gjøres noget Forsøg paa at fremstille mig efter min mulige Overordentlighed; personligt svarer for mig begge Momenter nøiagtigt til hinanden, tages det ene bort bliver det andet usandt. 📖 Tre Noter kan da enten blive liggende, eller de vigtige Tankebestemmelser i dem kan benyttes ganske ►simplement som ►Theses, uden med eet eneste Ord at omtale mig ⓘ selv, ►den Thesis: »Mængde« er Usandheden; og ►den Thesis om »den Enkelte.«
Regnskabet i sin nuværende Redaktion indeholder væsentligen Intet om mig; skulde der indvendes noget mod det, maatte det snarest være, at jeg er holdt for ubetydelig. Men min Betydelighed kan nu engang ikke sand fremstilles uden at tage som ►Contra-Vægt Det med, at jeg er mig selv ►en Poeniterende: og saa langt kan jeg ikke i levende Live gaae i at fremstille min Personlighed, selv ikke af Hensyn til ►»hende«, der pludseligt vilde blive revet ind i en Omforklaring af det Tilbagelagte, som maaskee fra Grunden vilde forstyrre hende.
X2A451 80 180 Den Hellig-Aand.
►D.H-A. kaldes »Trøsteren«. Man kunde ved dette Navn være foranlediget til at tænke paa, ►at den skulde trøste Disciplene og saaledes videre de Χstne i Henseende til, at Χstus gik bort og ikke mere synligt var blandt dem.
Saaledes forholder det sig imidlertid slet ikke. Χstus som Forbilledet er endnu en Form af Loven, ja den potenserede Lov, hvorfor ogsaa Χsti Lidelse er den strengeste Dom over Verden og ►Slægten, at der ikke var en Eneste, der vilde ►holde ud med ham. (Man seer heraf, hvor uendelig bagvendt den Præstesnak er, der i et sværmerisk Øieblik rørt 181 og rørende, uden Tanke ell. forsaavidt den har Tanke da i den Forstand som naar Kjød siges at have ⓘ en Tanke, ønsker at være samtidig med Χstus). At være samtidig med Χstus er den strengeste Examination, der overhovedet er mulig; skulde dette være det Bestandige, da var Jøderne ⓘ under mildere Dom under ►Loven.
Men da døer Χstus – og hans Død er Forsoningen: her er Naaden.
►Den Hellig-Aand, som Χstus vil sende, er nu egl. Naadens ►Dispensator, Naaden, som Χstus erhvervede.
Deraf Navnet »Trøsteren.« Et Msk. vil nemlig ikke blot behøve Naade i Forhold til det Forbigangne. Saaledes tænker man sig det i 182 Almindelighed. ►Det hedder: alle Dine Synder ere Dig forladte, der er gjort Fyldest. Godt; men hvis jeg nu ikke døer imorgen, saa vil det snart vise sig, at uagtet »Naaden« blev mig tildeel, er jeg dog saare langt fra siden den Tid at være reen og fuldkommen. Forsaavidt er altsaa Sagen endog blevet værre. Thi før jeg modtog Naaden, havde jeg jo altid den Trøst, at Naaden var tilbage; men nu har jeg endog misbrugt Naaden.a Ergo behøver jeg igjen »Naade« i Forhold til den daarlige Brug jeg gjør af Naaden; og saaledes i det Uendelige. Naaden er det uendelige 183 Væld – og den H: A: Dispensator, Trøsteren. Trøste81ren ogsaa i denne Henseende at jo Χstus som Forbilledet er en Fordring, til hvilket dog intet Msk. svarer. Saa længe Χstus synligt er tilstede ⓘ som Forbilledet, kan han ikke forhindre, at det bliver Dommen. Hans Liv har derfor den dobbelte Side: han er Forbilledet – saa døer han, og nu forvandler han sig, han bliver for evigt »Naaden« ogsaa i Forhold til vor ufuldkomne Stræben efter at ligne »Forbilledet.«
✂ a X2A452Anm Det var derfor en dyb Betragtning, naar man ►i den ældste Tid først vilde lade sig døbe paa Dødsleiet; man forstod, at, msklig talt, er Χstd. den Livs-Anskuelse, for hvilken kun een Situation er den gunstige: Dødens. Vanskeligheden fremkommer naar der skal stræbes. Man udsætter at annamme Naaden indtil det er forbi – saa mod►tager man den; nu er der gjort Fyldest for Alt; saa døer man saligt. Men dette er enten Tungsind ell. vel endog verdslig Kløgt, der tager Χstd. forfængelig.
Dette er det uhyre Sandsebedrag, der egl. har afskaffet Χstd. Man kan blive ganske svimmel, naar man stirrer ind i den rædsomme Begrebs-Forvirring i Forhold til det Christelige, som herved er afstedkommet.
Ganske kort er Forvirringen denne, men den er fortsat fra Generation til Generation af disse Millioner, Millioner: man kommer forkeert ind i Χstd. Istedetfor at komme ind som Enkelt, kommer man ind ved de Andre; de 185 Andre ere Χstne – ergo er jeg det ogsaa, og er det i samme Forstand som de Andre ere det.
Jeg kommer herved til at tænke paa gl. ►👤Socrates. Han standsede paa det at være Msk; thi i hans Tid var det, som det nu er m: H: t: at være Χsten, m: H: t: at være Msk. Den Enkelte var ikke qua Enkelt Msk; men da de Andre ere Msk saa er jeg det ogsaa.
Men hiin Forvirring er dog ⓘ Intet i Sammenligning med den i Χstheden, fordi det at være Χsten skulde være den modneste og meest selvbevidste Afgjørelse.
186X2A45482Den farligste Situation ⓘ for et Barn m: H: t: ⓘ det Religieuse.
Det Farligste er ikke, at Faderen ell. Opdrageren er en ►Fritænker; end ikke, at han er en Hykler. Nei, det Farlige er, at det er en from og gudfrygtig Mand, at Barnet inderligt og dybt er forvisset derom, og at det saa dog mærker, at der skjuler sig dybt en Uro i hans Sjel, som formaaede altsaa dog endog ikke Gudsfrygt og Fromhed at skjenke Fred. Det Farlige ligger just i, at Barnet i dette Forhold foranlediges til at gjøre en Slutning næsten i Retning af Gud, at Gud dog ikke er den uendelig Kjerlige.
X2A455Ogsaa saaledes seer man, hvor ►misligt det er at opdrage et Barn i Χstd. Χstd. svarer til Syndsbevidsthedens Vir187kelighed som Forudsætning; det er det glade Budskab, at Gud i Χsto antager sig Syndere; ►Χstus er Synderes Ven – salige Budskab for enhver Synder, i samme Grad saligere, som han dybere og dybere har fornummet Syndens Magt og Angerens Smerte.
Men nu Barnet; det har ⓘ ingen ⓘ virkelig Syndsbevidsthed. Hvad saa? Ja ⓘ Alt Det, der tales om hvor god Gud og Χstus er, det maa ⓘ Barnet egl. gjøre sig saa sine egne Tanker om, det vil sige, det mærker, at ►der er et aber derved, at det er – naar man har syndet.
Tag en Analogie. Beskriv for et Barn Huslægen som ret saadan en rar og kjerlig Mand o: s: v: – hvad saa videre? Barnet tænker egl. som saa: ja det er nu meget muligt, 188 at det er saadan en rar Mand, jeg vil gjerne troe det, men jeg vil dog helst være fri for ham, thi det at jeg bliver Gjenstand for hans særlige Kjerlighed, det betyder, at jeg er syg – og det at være syg, er ikke rart; og derfor er det meget langt fra, at jeg bliver glad, ved Tanken om, at der skal gaae Bud efter ham. Sæt der i Familien er en svagelig Person, som er uudtømmelig i at rose Huslægens Kjerlighed: Barnet tænker som saa, ja det er nu godt nok – naar man er syg.
Naar man er virkelig syg, og Sygdommen for Alvor har Charakteer: saa er det saare glædeligt, at der er en Læge; men naar man ikke er syg, slet ingen Forestilling har om det at være syg – saa er »Læ189gen« egl. en ubehagelig Tanke.
Enten ⓘ maa man nu i Forholdet til Barnet af Χstd. udelade det som egl. er Χstd – og hvad vil det saa sige at opdrage i Χstd! – ell. man maa sige det, og saa bliver Barnet foranlediget til mere at blive bange for Χstd. end glad ved den.
83Dette maatte man i millionviis ⓘ være blevet opmærksom paa, hvis ikke det Hele med de mange Χstne samt deres Opdragelse af deres Børn i Χstd. var Spilfægterie. ►Videnskaben vil gjøre Χstd. til Mythologie – og saa gjøres der Anskrig. Man tager sig ikke iagt for, at som der nu opdrages i Χstd, opdrages der ganske almdl. i Χstd saa denne egl. er Mythologie.
190X2A456Forskjellen mell. en Hedning og en Χsten er ikke, at den Sidste er uden Synd; Forskjellen er, hvorledes han betragter sin Synd, og hvorledes han ⓘ holdes i Stræben. Naar en Hedning synder – og just jo dybere og ædlere han er – saa bliver her en frygtelig Standsning fra at stræbe; han synker i Tungsind, ruger grublende over sin Skyld, og Synden faaer saa maaskee mere og mere Magt over ham, saa han fortvivlet synker dybere og dybere. Den Χstne har en Frelser; han ►flyer til »Naaden«; som et Barn bliver hans Synd forvandlet ham til en faderlig Straf, hvis Hensigt er at hjælpe ham fremad – og han gjør maaskee just nu sikkrere Trin fremad. Frimodighed er sandelig ikke Let191sind, men er Tillid til Naaden. Det at et Msk. hurtigt kommer bort fra Tanken om ►ⓘ en Svagheds-Synd kan være Letsind; men det kan ogsaa være Frimodighed, fordi han har ⓘ en saa dyb og tillidsfuld Forestilling om »Naaden«.
X2A457Istedetfor al denne Præstesnak, og disse videnskabelige Folianter, der gjøre Sagen saa alvorlig, saa uendelig alvorlig og vigtig, ved at bevise, hvorledes Χstd. tilfredsstiller hele ►Slægtens dybeste Trang, saa der ikke – letsindigt eller smaaligt! – er Tale om mit lille Jeg, men – storartet og dybt alvorligt! – om hele Verden: istedetderfor kunde jeg fristes til engang at vende Talen om og sige: jeg føler Trang til Χstd, ⓘ jeg kan godt sætte mig ind i, at I 192 Andre ikke føle den, ⓘ I ere bedre og stærkere end jeg. Det er dette usalige Hyklerie med Alvor, at det Alvorlige skal være at skjule sig bag »de Andre«, disse Millioner, istedetfor at være »den Enkelte«.
X2A45884►Concordieformeleno: s: v: gjorde dog egl. det Religieuse til Juristerie; det er som en idelig Proces, hvor man fromt møder med – smaalig msklig Spidsfindighed i ►faveur af Gud. Men Herre Gud, behøver da Gud, for at faae Ret, ⓘ saadanne from̄e ►Procuratores.
X2A459Min Trang til Χstd. er saa stor (baade paa Grund af mine Lidelser og mine Synder og 193 min frygtelige Indadvendthed): derfor forstaaes jeg ikke. Mangen Gang har jeg derfor ogsaa selv været bange for at gjøre Andre Livet altfor alvorligt; derfor er jeg saa forsigtig.
X2A460Den Brug man gjør af »Kirken« er da ogsaa et ►Aflad fra de egl. Afgjørelser i Henseende til at blive Χsten. Hvilken Forskjel: den Gang da der ingen Χstd var, men det skulde til at begynde, og et Verdens Tryk faldt med ⓘ næsten knusende Eftertryk paa den »den Enkeltes« Afgjørelse: om han vilde være Χsten – og nu da atten Aarhundreders accumulerede gigantiske Sandsebedrag forvandler det til næsten en ►Narrestreg, Noget man bliver, man veed ikke ret hvorledes.
194Det er saa langt fra, at de 1800 Aar er et Beviis for Χstds Sandhed, at man ⓘ snarere (paa en Maade religieust om det end er irreligieust forsaavidt det er opsætsigt) kunde forvandle det til en Indvending mod Χstd., det at ►Styrelsen har tilladt, at Χstd. saaledes sank hen i et Sandsebedrag. Men glemmes maa det ikke, at det jo er de Χstnes ⓘ Skyld, saa Χstdommen næsten kommer til at forvandle sig til den frygteligste Anklage mod ►Msk-Slægten, at den, efter at Χstd. var indplantet, har ladet den i den Grad ►vanslægte, at den er blevet meningsløs, ukjendelig i et gigantisk Sandsebedrag.
Skal denne Kamp kæmpes 195 igjennem, vil den blive rædsommere end da Χstd. kom ind i Verden; det vil med potenseret Lidenskab hedde om den sande Χstd. at den er ►odium totius generis humani. Efterat Verden har indrettet sig i Χstd, taget den i Besiddelse – saa at ville tage Χstd. fra dem, ɔ:, gjøre Χstd. til hvad den var, thi saa giver Verden nok Slip. Martyrerne ⓘ ville – næsten afsindigt er det – ikke som fordum bløde, fordi de ere Χstne, nei, de ville blive ihjelslagne: fordi de ikke ere Χstne. Frygteligste Skuespil! Og hvor eensom vil ikke Martyren komme til at staae! Thi just fordi, da Χstd. kom ind i Verden, Modsætningen var iøinefaldende qvalitativ ►himmelskri85gende nok, just derfor var det da lettere, afgjort at 196 vælge enten – eller. Men nu har Sandsebedraget ►enerveret Modsætningen. Naar En vover sig ud – blot ⓘ der møder nogen Modstand, i samme Secund er Sandsebedraget til Tjeneste med et lille nyt Raffinement, og han gaaer tilbage igjen. I den første Tid tvang Verden den Χstne ind i Charakteren; nu vil Sandsebedraget, uudtømmeligt i Opfindelse, uafbrudt rive ham ud af Charakteren. At faae Fodfæste var ikke det ⓘ Vanskelige da Χstd. streed med Hedenskabet, thi Modsætningernes qvalitative Modstand mod hinanden gav Fodfæstet – nu vil der høre næsten overmenneskelige Kræfter [til] blot for at faae Fodfæstet; thi Sandse197bedraget vil bestandigt Dag ud og Dag ind ►underskyde sig. Lad en Mand blive ►dømt paa Livstid ⓘ for en Overbeviisning: vel det er en Prøve; men naar saa dog Sagen er afgjort dermed, er det dog til at overkomme. Men lad Straffen blive skærpet derved, at han hver ottende Dag bliver forhørt igjen, og en Formular ham forelagt – hvis han vil underskrive den, saa er han fri: det er en frygtelig Skærpelse. Og dog, dersom det ordret er den samme Formular – det lader sig overkomme. Men lad ham hver anden Time blive forhørt igjen – og bestandig en ny Formular ham forelagt – hvis han underskriver den, er han fri: det er over et Mskes Kræfter. Og saaledes er det at kæmpe med 198 et Sandsebedrag. I hvert Øieblik er Sandsebedraget ►perfectibelt, eftergjør men i Sandsebedrag, Sandheds-Vidnets Position, siger saa: Herre Gud vi ere jo enige – hvorfor vil Du saa gjøre Dig selv ulykkelig og ængste os Andre. See dette er en Tortur.
Hedenskabet forlangte sandeligen ikke at være i Besiddelse af Χstd; men Sandsebedraget vil for ingen Priis ud af den Indbildning, at den besidder Χstd. Villigt er derfor Sandsebedraget til i ethvert Øieblik at byde anderledes – alt i Forhold til som Sandheds-Vidnet har Kræfter; men Afgjørelse vil det ikke. Sandsebedraget er villig til efter en meget betydelig Maalestok at gjøre Indrømmelser (som naar der bydes paa en Auction) – men 199 Eet maa sikkres: det bliver dog i Grunden ved det Gamle.
For at stride her med Fremgang, maa Sandheds-Vidnet ikke blot have en næsten overmenneskelig ►Underfundighed, men en næsten overmenneskelig Underfundighed i at være grusom mod sig selv. Et svagt Øieblik – det er ⓘ nok, saa sluger Sandsebedraget ham; han veed saa selv hverken ud ell. ind; og gjør saa Opgaven for det næste Sandheds-Vidne ►50 pc. vanskeligere.
Den frygteligste Kamp er ikke naar ⓘ Mening staaer mod Mening, nei, den frygteligste Kamp er, naar to Msker sige Eet og det Sam86me – og der strides om Interpretationen, og denne Interpretation dog er en qvalitativ Forskjel. Bedragerens Interesse ligger 200 saa bestandigt i, istedetfor at lade Interpretationen blive det man strides om, i ethvert Øieblik at lade det Første meningsløst ►løbe ind: vi sige jo Eet og det Samme.
Alt har vendt sig om: der var engang da Verden vilde have Kamp – da streed Χstd. Nu er Verden ⓘ løgnagtigt i Besiddelse af Χstd., dens Taktik er derfor: af yderste Evne, for enhver Priis at ►forhindre, at det ikke bliver til Kamp. Det er som naar en Bedrager har en Mistanke om, at kommer det til Proces, saa har han tabt: og derfor hele hans Taktik er, at forhindre at det ikke bliver Proces. I Aands-Forhold 201 er dette nu langt lettere end i borgerlig Virkelighed; thi Taktiken bestaaer i: i ethvert Øieblik ⓘ at eftergjøre den anden Parts Position, saa man ⓘ til en vis Grad siger det Samme – men Herre Gud saa ere vi jo enige.
Lad saa Nogen paastaae, at Verden er gaaet fremad siden den Tid, da den ►med Ild og Sværd forfulgte ⓘ de Χstne – og nu, da den med Løgnens Magt kæmper for det Skin at være Χsten.
Men hvad er der da at strides om? Det at være Χsten er jo en saadan Fordring til Selvfornegtelse, at det ikke kan være synderlig indbydende for Verden. Rigtigt; men Verden betragter Χstd. paa en anden Maade. Den har sat sig i Hovedet, at der dog i denne Lære er en Assurance 202 for Evigheden – og derfor er det uklogt at opgive den. At opgive ⓘ
denne Indbildning for virkelig at blive Χsten, er naturligviis lige saa uklogt; thi saa er Assurancen for dyr. Det vilde jo være Galskab, at En betalte hele sin Formue for at ►assurere – ja hvad blev der saa at assurere. Nei, man svarer visse Procent: saa er det at assurere Noget ingen klog Mand undlader. Og saaledes vil Verden have Χstd. At gjøre den begribeligt, at paa den Maade kan man ikke have Χstd: det ⓘ
er umuligt; thi det vil Verden ikke forstaae, saa alvorlig vil Verden ikke tage Sagen. Men at Nogen skulde tvinge den til at opgive 203
4. Journalen NB15, s. 203, med to ændringer af 👤Mynster til »Præsten«. Nederst i marginen ses to tilføjelser, af hvilke den ene er en ændring af hovedspaltens tekst
Navnet af Χsten, og altsaa at træde ud af ►Assurancecompagniet: nei aldrig. Den, der vil virke i den Retning, han er ikke blot Mskers Fjende, men ►Guds Fjende.
Paavirket som Verden er blevet af det Christelige i en forflygtiget Tradition, er Verdens Indtryk dette: det er dog et Spørgsmaal om det evige Liv – en klog Mand gjør dog Noget, for en Forsigtigheds Skyld, han ⓘ assurere[r], svarer visse Procent om Aaret. Man assurerer – saa først er man rolig, nu kan man nyde Livet, nu først faaer – som ⓘ ►»Præsten« saa skjønt siger – Livets Glæder deres rette Smag. Hvilke Glæder? Ja lad os ikke tale deroma. Man assurerer; nu har 8788 man, hvad der – som ⓘ »Præsten« saa skjønt siger – kan mildne Ens Sorger og Lidelser: aah ja! dersom ⓘ man ⓘ er »alvorlig« nok til ganske ⓘ at kunne frigjøre sig fra den Sorg, om det 204 ikke er en ►mislig Sag med ⓘ den hele Assurance, ⓘ om den ikke er en ►Chimaire, saa der snarest kunde behøves, et Assurance-Compagnie for at garantere hiin Assurance. Dog det har man jo; man har jo Geistligheden. See blot paa den, og Du vil let see, sluttende fra dens Tryghed, den Tryghed med hvilken Du kan assurere hos dem – paa meget billige og favorable ⓘ Vilkaar. Hør blot deres Grunde, deres Beviser – ja ingen Assurandeur har saaledes vidst, at anbefale sit Compagnieb. De ►gjør det Hele af for Dig uden den allermindste ►Ophævelse: det er blot Du giver ►Dit Navn, som Klokkeren indfører ►i »Livsens Bog«, saa er Du indskrevet. Og 205 for at ikke paa nogen Maade det Ydre skulde forstyrre Dig, saa har Geistligheden, der jo ved ene at have med den alvorlige Sag at assurere for Evigheden at gjøre, og altsaa let kunde see for alvorlig ud: den har gjort Alt, for i Udvortes o: s: v: at være ganske som Du.
✂ a ei heller om ⓘ deres »rette« Smag.
✂ b , det er saa indlysende som 2 og 2 er 4, at det at assurere her ikke er i fjerneste Maade at »vove« Noget, at det tvertimod er den klogeste af alle ⓘ Beregninger, for en ⓘ reen Spotpriis at sikkre sig det ►uskateerligste af alle ⓘ Goder, ►det sande Gode, »som først giver Glæderne deres rette Smag og mildt lindrer Sorgerne.«
Og siger saa Enc til »Præsten«: »men er det nu ogsaa ganske vist, at der er en ►Udødelighed«d saa svarer han »Intet er vissere; skulde det vise sig – for et Øieblik at antage det Urimelige – at der ingen Udødelighed var, saa see blot i det andet Liv at faae fat i mig, saa skal De faae Pengene igjen – og De skal have Lov til at kalde mig en Bedrager, ja, om De vil, at slaae mig ihjel. Dog Eet skal De ikke med ►Billighed kunde ►forekaste mig, hverken her ell. i det andet Liv,e at vi ere for dyre; thi det lader sig aldeles nøiagtigt ►oplyse ved Tabeller, at den lutherske Kirke i Danmark noget nær er den, der tilbyder den 206 laveste Priis, medens dens Assurance dog i alle Maader er fuldkommen saa sikker, ja maaskee endnu mere betryggende end saa vel Catholicismen som andre Confessioner, der dog gjøre større Fordringer til Deeltagerne.
✂ c (der er indtegnet hos og kjendt af Klokkeren, og altsaa, hvad der er det Samme, Himlen vis)
✂ d (ⓘ thi at Udødeligheden ⓘ og Saligheden er ham vis, derom er ingen Tvivl, hans Tvivl er, om det ogsaa er vist, at der er en Udødelighed og en Salighed)
✂ e (og allermindst da paa sidste Sted, hvor De med salig Overraskelse vil forvisse ⓘ Dem om, at ⓘ De ►over al Maade har faaet en ubeskrivelig Overvægt af Salighed som 👤Paulus siger)
X2A46189Saaledes kom Χstd. ind i Verden: den forudsatte, Nøden, Vaanden, den under Loven ►ængstede Samvittigheds Lidelse, Hungeren, ⓘ der blot raaber paa at faae ►Spise – og saa var Χstd. Spisen.
Og nu – nu mener man at for at faae Folk til at ⓘ gaae ind paa Χstd, maa det Appetitvækkende til. Hvilket Appetitvækkende? Er det Lovens 207 Forkyndelse? Nei, nei; Χstd. maa serveres med det Appetitvækkendes Kryderie – Beviser, Grunde, Sandsynlighed o: D: Og tilsidst har ►Prædikeforedraget væsentligen samlet sig ene og alene paa det Appetitvækkende. Det vil sige, man forraader Χstd; man negter egl. at den ubetinget er Spisen, at Feilen ligger i Mskene, at de skulde behørig ►hungres ud – saa lærte de nok at behøve Χstd. Men nu er det Χstd. der behøver det Appetitvækkende for at faae lidt Smag – ellers smager den formodentlig af Ingenting. Og ved Hjælp af det Appetitvækkende hvad smager den saa af?
Man har forvandlet Χstd fra en ►Radicalcour (og det er den; derfor forudsætter den hos Vedkommende den ►Resolverethed – ►resolvere, at 208 lukke op – som altid fordres i Forhold til en Radicalcour) til en Smule Forsigtighed, som den der bruges for at undgaae Forkiølelse, Tandpine o: D:. Og besynderligt nok, medens enhver Opfinder af Draaber, Essentser o: s: v: »som hverken gjøre ondt ell. godt«, udbasuner sit Lægemiddel som et ►Underbalsom: forkyndes Χstd. i meget dæmpede Toner; et Slæng af Grunde og Beviser marschere strax op, for dog at gjøre det nogenlunde sandsynligt at der er Noget i Χstd. Og det kaldes at prædike; derfor lønnes man som ►»Ordets Tjener.« I Sandhed naar galt skal være: jeg troer Χstd. var bedre tjent med en Charlatan end med en Legion saadanne Forkyndere.
I disse Tider ere de Fleste (disse Tusinder og Tusinder) udenvidere Christen derved at de ere Msker. Den størst mulige Afstand herfra vilde være: en Dæmon, der ved Hjælp af Χstdommen drev det til at blive Msk. Han maatte ►tilgavns kunde revidere Sandsebedragene i ►den bestaaende Christenhed.
X2A463 Digterisk Replik af en Individualitet.
»Istedetfor ►Ballotation, – hvor der dog saa let kan blive yderligere Spørgsmaal, som gjør Afgjørelsen tvivlsom – foreslaaer jeg, at der foruden Præsidenten, Secretairen o: s: v: endnu vælges ⓘ een officiel Person: Tælleren. Han ⓘ burde være en Analogie til ►ⓘ Notarius publicus ɔ: ⓘ det maatte være en bestemt dertil i Almdl. ►creeret Mand, som kunde hentes overalt hvor der var Forsamling eller bestilles Dagen iforveien. Hans Opgave skulde være at tælle paa Knapperne. Saasnart en Sag er uddebatteret, siger Præsidenten til Tælleren: vil De nu behage at 210 tælle paa Knapperne. Den Mening, der saa seirer, er Sandheden; hele Forsamlingen falder tilbedende ned og siger: det er Guds Villie. Tælleren burde tillige være en hellig Person, da Staten i ham anskuer sit Princip, altsaa han er en Slags Guddom, eller dog en mythologisk Person, der i orientalsk Stiil kunde dyrkes, og ⓘ en aarlig Fest holdes til hans Ære.«
X2A464Feilen ved Meget af Det, Middelalderen øvede for at udtrykke det christelige Livs Heterogenitet fra Verdslighed, var, at man ►blev sig selv vigtig derved, ja endog vigtig: for Gud. Christendommens Mening er, at den Χstne skulde være saa aandelig, at han kunde gjøre Sligt ⓘ saa let som Ingenting. Kan han gjøre det saaledes, saa seer Χstd. det gjerne. Kan man det ikke ⓘ saaledes, saa gjør man hellere en oprigtig Tilstaaelse og Indrømmelse, afholder sig fra at fuske – 211 og saa er Christendommen ogsaa fornøiet.
X2A46591►👤Goethe fremstiller altid sine qvindelige Figurer blot i Belysning af mandlig Egoisme. ⓘ Tag ►👤Clärchen! En Mand som 👤Egmont, der staaer saaledes paa Scenen, endog i ⓘ Livsfare – at han saa kan være ganske sikker paa hos 👤Clärchen med intet, intet Ord eller Mine at blive mindet om alt Dette, hvilket hun jo er vidende om og uendelig interesseret i, at hun i den Grad kan elske blot Msk: ja, denne lille ubetydelige Pige hun er just qvindelig stor, en ualmindelig Pige, i en ganske anden Forstand end den piankede, i hvilken der tales om en ualmindelig (lidt dannet o: s: v:) Pige, en Figur som jeg er aldeles enig med 👤Goethe i at anslaae meget lavt. Tag ►👤Margrethe! At bevare denne qvindelige Ubetydelighed ⓘ ligeoverfor en saa marqueret Individualitet som 👤Faust: ja det er qvindelig Storhed. 212 Men 👤Goethe var i den Grad Egoist, at han egl ikke engang havde Redelighed nok til at have ►sympathetisk Øie for ret at vurdere Det, der ødsledes paa ham. Selv Diminutivet »👤Clärchen« er i een Forstand en ►Ubillighed, naar der ikke siges mere; thi hendes Ubetydelighed er just Storhed, om det end er aldeles rigtigt, at ►👤Egmont kalder hende »👤Clärchen«; men maaskee ⓘ kunde dette være fremhævet, at det ⓘ var ene 👤Egmont, der kaldte hende saa.
X2A466 Hvad og – Hvorledes.
Forskjellen i Livet er ikke hvad der siges men hvorledes. I Henseende til hvad er det Samme sagt før, maaskee mange Gange før – og saaledes gjælder det Gl: ►der er intet Nyt under Solen, dette 213 Gamle, der dog altid bliver nyt.
Men hvorledes det siges, det er det Nye. Og saaledes forstaaet gjælder det, at Alt er Nyt; thi for [for] en Forsigtigheds Skyld blot at tage det med: selv naar en Efterabende indtil den største Ubetydelighed gjentager eet eller andet Gammelt, saa er dog det Nye: at det Gamle nu er blevet Nonsens, Trivialitet.
Øie for dette hvorledes er egl. Aand; hvorimod der gives en ⓘ blandt Andet ogsaa aandløs Lærdom, hvis Hemmelighed er: dette Nye det er det Samme som Det og Det i det 17de Aarhundrede og det igjen det Samme som ⓘ Det og Det i Middelalderen o: s: v:.
ⓘ Dette er intellectuel Forskiellen: hvad og hvorledes.
Atter ethisk-religieus er 214 Forskiellen: hvad der siges og hvorledes.
De Ord: ►jeg veed intet uden Christum og Ham korsfæstet – ►sagte af en Apostel koste de ham Livet; af et Sandheds-Vidne bliver det Forfølgel92se; af et Ringere, af mig fE, bliver det dog en Art Lidelse; af en Digter – gjør det Lykke; af en declamerende Præst gjør han ikke blot Lykke, men bliver gjør han ikke blot Lykke, men bliver for Alvor æret næsten som hellig.
»Den Enkelte« denne Tanke udtalt af et Sandhed[s]vidne i streng Forstand: det er Døden. Udtalt af en Ufuldkomnere, af mig fE, det er dog et afgjørende 215 Brud med Verden og hvad dens er, saaledes dog nogen Opoffrelse, af en declamerende Taler: han gjør Lykke.
Hvorledes er her ikke det Æsthetiske, det Declamatoriske ⓘ om i et blomstrende Sprog, eller i en eenfoldig Stiil, om med et velklingende Organ eller med en skrattende Stemme, om med Tørhed og Ubevægethed, eller med en Taare [i] Øiet o: s: v: nei, ⓘ Forskiellen er om man taler ell. man handler ved at tale, om man bruger Stemmen, Minen, Armbevægelserne, ⓘ et enkelt Ords tredobbelte, maaskee tidobbelte ►Understrygelse, o: s: v:, om man bruger Sligt 216 til at trykke med for at give Eftertryk, eller man bruger sit Liv, sin Existents, hver sin Dags Time, Opoffrelser o: s: v: til at trykke med. Dette Tryk er et ►Høidetryk, der forvandler det Sagte til noget ganske Andet, end naar en Taler siger det Samme ordret.
O, det er, som jeg idag sagde til ►Excellensen 👤Ørsted, det er en uendelig Forskiel, om et Msk ⓘ m: H: t: at sætte sin ⓘ Tanke ind i Verden, forstaaer sig selv i at skulle udgives som 217 en ►Rigsdalerseddel, eller som 10, en 100dalerseddel. De sige begge det Samme, ordret maaskee; men det siger ikke ganske det Samme, hvo af dem det er der siger det, nei, det er uendelig Forskiel.
Afskyelige Skyld, som saa ofte ►andrages i vor Tid, at naar et kløgtigt Hoved mærker, at der er en Anden, hvis Liv bærer Mærker af at være offret for at udtale een ⓘ [Sandhed] eller Sandheden, naar saa dette kløgtige Hoved kløgtigt siger det Samme – og saa gjør Lykke. Han siger det Samme; ja maaskee vil han endogsaa mod den Anden forsvare sig med »jeg siger 218 ordret det Samme«: Du Hykler, ja vist siger Du det Samme, men Du handler ikke ved at tale, Du taler blot, og derved er ⓘ det, Du gjør det til noget ganske Andet, saa Du gjør Lykke – ved at sige ordret det Samme.
Sandeligen, Evigheden vil tage den Art Skyld yderst alvorlig. Der er ikke mange saa qvalificerede ⓘ Forbrydelser som denne, og ikke Mange, der saaledes have skadet Sandheden, som saadanne kløgtige Hoveder.
Den strengeste Dom over Synden, og just der begynder Forløsningen, med at sige det Samme men paa en anden Maade.
►Rom. 7. Den forfærdeligste Skikkelse af Synden er jo dog aabenbart, naar den reent har taget Magten fra et Msk, saa den mod hans Villie har ham i sin Magt. Al frivillig Synden er saaledes seet langt mindre ⓘ forfærdelig, just fordi man tillige seer, at han havde det i sin Magt at handle anderledes. Saaledes ogsaa med Individets egen Tilstand; thi deri ligger jo et stort Haab om Frelses Mulighed ved egne Kræfter, at han kunde have gjort det anderledes; men da er Fortvivlelse 220 lige for Døren, naar han kun kan sige, Synden har saadan Magt over mig at det er mod min Villie.
Og dog her, her begynder Forsoningen og Forløsningen. Den siger saa: fat Mod, det er ikke Dig, der vil det Onde, det er Syndens Magt i Dig; trøst Dig saa ved Χstus.
Forunderligt, at den frygteligste Anklage fra een Side, fra en anden er Barmhjertighedens Undskyldning.
At denne Lære kan ►tages forfængeligt, er let at see. Dog er Faren ikke saa stor, naar man husker paa Eet: at det skal skee, at Msk. kommer ud af Synden. Det frygtelige Misbrug af den er, naar det, at det er mod Ens Villie, bliver Forsvaret for – at blive i Synden.
►hvis Navn endnu maa forties, men ►som Historien vil nævne, – dette være nu et kortere eller et længere, – saalænge den nævner mit,
med ►dette lille Skrift den hele Forfatter-Virksomhed, hvad den var fra Begyndelsen.