Nr. 90. 11te April.

Nr. 90. 11te April.

eller antager de det for nødvendigt, at yderligere eller ændrede Spørgsmål forelægges dem, kan de derom henvende sig til Rettens Formand, som, efter at Nævningerne i Retssalen har fremsat deres Andragende, her meddeler dem Oplysning eller foranstalter det fornødne. Bliver der at tage Bestemmelser om Forandringer i eller Tillæg til Spørgsmålene, eller finder Rettens Formand det i øvrigt fornødent, genoptages Forhandlingen, og der gives Parterne Lejlighed til at udtale sig.

§ 899.

Nævningernes Ordfører vedtegner det Svar, som udkommer ved Stemmernes Sammentælling, lige overfor ethvert af Spørgsmålene og underskriver Erklæringen tilligemed to andre Nævninger.

Stemmetallet angives ikke.

§ 900.

Efter at Nævningerne er vendt tilbage til Retssalen, spørger Rettens Formand dem om Udfaldet af deres Rådslagning. Derefter oplæser Nævningernes Ordfører de stillede Spørgsmål og umiddelbart efter hvert af disse det vedtegnede Svar. Erklæringen overleveres dernæst til Rettens Formand, der underskriver den tilligemed Retsskriveren.

§ 901.

Lider Nævningernes Erklæring af Mangler i Formen, eller er dens Indhold utydeligt, modsigende eller ufuldstændigt, eller opstår der Tvivl, om den oplæste Erklæring udtrykker Nævningernes virkelige Mening eller er vedtaget med det foreskrevne Stemmetal, og Mangelen ikke straks kan afhjælpes eller Tvivlen hæves ved en Erklæring af Nævningernes Ordfører, kan Retten pålægge Nævningerne at begive sig tilbage til deres Værelse for ved en ny Erklæring at afhjælpe Mangelen eller fjerne Tvivlen. De fornødne Forklaringer meddeles Nævningerne af Rettens Formand.

Vedrører Mangelen kun Formen, må Nævningerne intet forandre i Erklæringens Indhold; ligeledes skal de Svar, hvis Berigtigelse eller Fuldstændiggørelse ikke fordres, forblive uforandrede. Utilstedelige Ændringer må ikke tages i Betragtning af Retten.

Berigtigelsen eller Fuldstændiggørelsen vedføjes således, at det træder tydelig frem, hvorledes den oprindelige Erklæring har lydt.

Den her omhandlede Forholdsregel kan træffes, så længe Retten ikke har afsagt Dom.

§ 902.

Også udenfor de i det foregående særlig nævnte Tilfælde kan Retten, så længe Dom ikke er afsagt, beslutte at forandre Spørgsmål eller at stille nye Spørgsmål; forinden sådan Bestemmelse træffes, må der være givet Parterne Lejlighed til at ytre sig.

§ 903.

Har Nævningerne erklæret, at Tiltalte ikke er skyldig, afsiger Retten straks Frifindelsesdom. Hertil henregnes også det Tilfælde, at Nævningerne vel har besvaret Hovedspørgsmålet bekræftende, men tillige har givet et for Tiltalte gunstigt Svar på et Tillægsspørgsmål om en Omstændighed, som udelukker Straf (§ 889).

Retten kan ligeledes straks afsige Frifindelsesdom, når den allerede da er på det rene med, at Tiltalte ifølge Loven ikke kan straffes for et Forhold som det, i hvilket han