Ændringsforslag.

Ændringsforslag.

Til 1ste Bog.

Af Udvalget:

Til§ 1.

1) Efter „Underretterne" tilføjes: „samt Sø- og Handelsretten i Kjøbenhavn".

Til§ 2.

2) 3die, 4de og 5te Stykke udgaa.

Af et Flertal (Bærentsen, Goos, Gustav Hansen, Oct. Hansen, Høst, P. G. C. Jensen, Jørgensen, Nellemann, H. P. Pedersen, Sehested og Steffensen):

Til§ 5.

3) Stk. 2. Linie 2: „Viborg" ændres til: „Aarhus".

Af Udvalget:

Til§ 6.

4) Ordene „denne Lovs Bøger... . Strafferetsplejen" rettes til: „denne Lov".

Til§ 7.

5) I 2den Linie. Efter „3" tilføjes :

„ , i Straffesager 5", hvorhos i § 10 sidste Linie Tallet „3" udgaar.

Af et Flertal (Frijs, Goos, Gustav Hansen, Høst, P. G. C. Jensen, Johnsen, Nelle- mann, Sehested og Steffensen):

Til§ 9.

6) Paragraffen affattes saaledes: „Sø- og Handelsretten i Kjøbenhavn, der har at behandle de Sø- og Handels- sager, som i Henhold til denne Lovs Be- stemmelser anlægges i Kjøbenhavn, be- staar af to Afdelinger, hvoraf den første behandler Sø- og Handelssager, som ifølge §§ 121 og 122 vilde høre under Lands- retterne, den anden Sø- og Handelssager, der ifølge de nævnte Paragraffer vilde

høre under Underretterne, samt handlen- des, Fabrikanters og Skibsrederes Konkurs- boer.

Den første Afdeling bestaar af en af Kongen blandt Landsrettens Medlemmer valgt Formand og 4 sø- eller handelskyn- dige Dommere, den anden Afdeling af en af Kongen blandt Stadsrettens Medlemmer

valgt Formand og 2 sø- eller handelskyn- dige Dommere. Dog kan Retten beklædes af Formanden alene, naar der ikke er Spørgs- maal om Vidneførsel, Syn og Skøn, Afhø- ring af Parter, Parts Ed, Kendelse om omtvistede Punkter eller Domsforhandling. Naar Søforklaringer eller Søforhør skulle optages, dannes Retten af Formanden for 1ste Afdeling og to søkyndige Med- lemmer.

De sø- og handelskyndige Medlemmer vælges paa den i Lov af 19. Februar 1861 § 3 angivne Maade og skulle have de i samme« Lovs § 4 nævnte Egenskaber, ligesom Be- stemmelserne i Lovens §§ 6 og 7 skulle gælde om dem. Deres samlede Antal

fastsættes ved kgl. Anordning; Retten be- stemmer selv den Omgang, hvorefter de skulle deltage i Rettens Møder.

I Henseende til Proceduren saavel som til Paaanke og Kære forholdes der med Hensyn til første Afdeling efter de for Landsretterne givne Regler og med Hen- syn til anden Afdeling efter de for Under- retterne givne Regler.

Ved Sø- og Handelssager forstaas i denne Lov de borgerlige Sager, i hvilke Fagkundskab henholdsvis til Søforhold og til Handelsforhold skønnes at være af Be- tydning; og ved Afgørelsen heraf vil der være at tage særligt Hensyn til, om begge Parter ønske Sagen behandlet som Sø- og Handelssag."

Af et Mindretal (Bærentsen, Oct. Hansen, Ole Jensen, Johansen, Jørgensen og H.

P. Pedersen):

Underændringsforslag til Nr. 6:

7) I 1ste Stykke indsættes mellem Ordene „samt" og „handlendes" : „Spørgs- maal, der opstaa med Hensyn til Behand- lingen af".

Af Udvalget:

Til§ 11.

8) Som et 2det Stykke tilføjes: „Ved Sø- og Handelsretten indrettes et af Formanden for 1ste Afdeling ledet Skriverkontor, hvorved ansættes en Ju- stitssekretær samt to Fuldmægtige for-

— — o o

uden det øvrige fornødne Kontorpersonale'.

35

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 13.

9) I 6te og 7de Linie udgaa Ordene „og Besværing til Retten".

Til§ 16.

10) Paragraffen affattes saaledes: „Til Underretternes Virkekreds lien- hører fremdeles uden for den egentlige Retspleje:

a. Tinglæsningsvæsenet;

b. formandsskabet i Landvæsenskommis- sioner overensstemmende med Lov af 30. December 1858, § 2;

c. de Retsbetjentene ved Lov af 23. Ja- nuar 1862 angaaende Tiendevederlagets Berigtigelse paahvilende Forretninger;

d. Udmeldelse af Syns- og Skønsmænd uden for Retsplejen for saa vidt den ikke kan ske af Øvrigheden;

samt uden for Kjøbenhavns Stadsrets Om- raade:

e. De ved Lov af 26. Maj 1868 om Umyn- diges Midlers Forvaltning, § 7, jfr. Be- kendtgørelse af 11. Maj 1869, og ved samme Lovs § 10 til Skifteretterne hen- lagte Forretninger, for saa vidt Bogen om den borgerlige Retspleje ikke med- fører Forandring heri;

f. Notarialforretninger.

Notarialvæsenets Ordning i Kjøben- havn fastsættes ved særlig Lov.''

Af Udvalget:

Til§ 17.

11) Stk. 1, Linie 1: „Byting" ændres til: „Byret".

(Samme Ændring paa vedkommende Steder i Loven).

Af Flertallet under Nr. 6:

12) I 1ste Punktum rettes ,.16" til: „20".

13) Efter 1ste Punktum tilføjes som et nyt Punktum: „Af disse ere to Foge- der og to Skifteforvaltere."

Af Udvalget:

14) Sidste Stykke udgaar.

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 18.

15) Paragraffen affattes saaledes: „Til Kjøbenhavns Byret hører et Skriver- kontor samt et Pante- og Brevskriverkontor.

Skriverkontoret, hvorunder Skriverfor- retningerne ved Byrettens forskellige Af- delinger samt Oppebørsel af og Regn- skabsaflæggelse for Retsafgifter vedrørende Domssager og Skiftevæsnet høre, forestaas af en Justitssekretær; der ansættes indtil 21 Fuldmægtige foruden det i øvrigt for- nødne Kontorpersonale. Fogedforretninger og de til Skifteforvaltningen hørende For- retninger kunne, for saa vidt der ikke der- ved bliver Spørgsmaal om Afgørelse af Tvistigheder, efter Dommerens Bestemmelse udføres af en Fuldmægtig eller en anden dertil af Byrettens Justitiarius bemyndi- get Person.

Pante- og Brevskriverkontoret, hvor- under Skøde- og Pantebøgernes Førelse hører, forestaas af en Pante- og Brev- skriver, og der ansættes 4 Fuldmægtige foruden det i øvrigt fornødne Kontorper- sonale. Beslutninger vedkommende Bøger- nes Førelse kunne tages af Pante- og Brev- skriveren eller en Fuldmægtig. Tinglæs- ninger og Aflæsninger foregaa ved de Afdelinger, som behandle borgerlige Doms- sager ; Rettens Justitiarius fastsætter For- delingen med Justitsministerens Billigelse.

Fordelingen af de under Skriver-, Pante- og Brevskriver-Kontorerne hørende Forretninger fastsættes af Byrettens Justi- tiarius efter Forhandling med henholds- vis Justitssekretæren og Pante- og Brev- skriveren.

Oppebørsel af og Regnskabsaflæggelse for Retsafgifter forestaas for Fogedforret- ningernes Vedkommende af Fogderne og for Pante- og Brevskriverforretningernes Vedkommende af Pante- og Brevskriveren."

Til§ 20.

16) Paragraffen affattes saaledes:

„By- og Herredsretterne bestaa hver af en Dommer, der tillige er Retsskriver.

Som Retsskriver har han at meddele Udskrifter af Retsbøgerne og besørge alle de under Retten hørende Skriverforret- ninger og Udfærdigelser. Han oppebærer de befalede Retsafgifter og aflægger Regn- skab derfor; han forestaar og foretager de Tinglæsning og Aflæsning af Dokumenter vedkommende Forretninger samt fører Skøde- og Pantebøgerne. Endvidere fore- staar han Notarialforretningerne.

I Underretskredse, hvor Folketallet efter sidste Folketælling overstiger 35,000 Indbyggere, ansættes en særlig Dommer, til hvilken henlægges de Dommeren og Skriveren ved Underretterne paahvilende Forretninger vedrørende Strafferetsplejen.

36

Paa Underretsdommerens Begæring kan der af Landsrettens Justitiarius med- deles dertil egnede Mænd (§ 32) Bemyn- digelse til paa Dommerens Ansvar at ud- føre Fogedforretninger, de til Skiftefor- valtningen hørende Forretninger eller Dele af samme samt Notarialforretninger.

Med Hensyn til Udpantningers Fore- tagelse ved Sognefogden gælde Reglerne i Bogen om den borgerlige Retspleje Kap. 52."

Af Udvalget:

Til§ 21.

17) Sidste Punktum udgaar.

Til§ 24.

18) Som et tredie Stykke tilføjes: „Sø- og Handelssager, der ellers vilde

være at behandle uden for Kjøbenhavn, kunne, naar Parterne ere enige herom, indbringes for Sø- og Handelsretten i Kjø- benhavn".

Til§ 27.

19) 2det Stykke affattes saaledes: „Almindelige Forskrifter om Rets- bøgernes Indretning og Førelse gives ved kongelig Anordning. Inden for de derved dragne Grænser bestemmes Retsbøgernes Indretning for de af flere Dommere be- staaende Retter af Justitiarius, for de øvrige Retters Vedkommende af Lands- rettens Justitiarius".

Til§ 28.

20) I 2det Stykke indsættes efter „Eksamen": „med bedste Karakter". Sid- ste Punktum udgaar.

Til§ 29.

21) 2det og 3die Stykke udgaar, og i Stedet derfor sættes:

„Forinden nogen beskikkes til Højeste- retsdommer, skal Højesteret høres an- gaaende de paagældende Ansøgere."

22) I sidste Stykkes 1ste Linie æn- dres „Bestemmelser" til: „Bestemmelse".

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 31.

23) Paragraffen affattes saaledes: „Den Bemyndigelse, som i Henhold til

§ 20 kan gives til paa Dommerens Ansvar at udføre visse Dommeren ved en By- eller Herredsret paahvilende Embedsforretninger, kan kun meddeles Mænd. som have de i

„Almindelige Forskrifter om Rets- bede (§ m) ^ af Bemyndigelse til at

§ 28 angivne Egenskaber; dog er det til- strækkeligt, at den paagældende fyldestgør den i § 30 i Slutningen angivne Fordring med Hensyn til juridisk Eksamen".

Af Oct. Hansen og Johnsen:

Underændringsforslag til Nr. 23:

24)- Ændringsforslaget Nr. 23 bliver Paragraffens 1ste Stykke. Dens 2det Stykke bibeholdes uforandret.

Af Udvalget:

Til§ 35.

25) I 1ste Stykke, Linie 4, forandres „Embedsfradømmelse" til: „Afsættelse".

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 37.

26) Paragraffen affattes saaledes: „Beslutning om Ophør af midlertidig

Beskikkelse til at beklæde et Dommerem- bede (§ 30) eller af Bemyndigelse til at udføre Dommergerning efter § 20, 4de Stykke, kan tages af den Myndighed, der har meddelt den, dog, for saa vidt det er Landsrettens Justitiarius, med Ret for den paagældende til at forelægge Spørgsmaalet for Justitsministeren."

Af Udvalget:

Til 8 38.

27) I 1ste Stykke. Efter „Landsret- terne" tilføjes: „, Kjøbenhavns Sø- og Handelsret".

I 2det Stykke 4de Linie. Efter „Ju- stitiarius" tilføjes „, for Sø- og Handels- rettens Vedkommende Formanden for 1ste Afdeling,".

Til§ 41.

28) Efter Ordet „Justitiarius" i 2den Linie indsættes „, ved Sø- og Handels- retten i Kjøbenhavn Formanden for 1ste Afdeling".

Til§ 42.

29) I sidste Linie ændres „de Aviser .....bestemmer" til: „Statstidenden".

Til§ 44.

30) Som et nyt Punktum tilføjes: „Ved Sø- og Handelsretten i Kjøbenhavn sker Ansættelsen ved Formanden for 1ste Af- deling".

37

Bet. o. Lovf. om Rettens Pleje.

Af Flertallet under Nr. 6:

Til Kapitel 3.

31) Kapitlet udgaar.

Af Udvalget:

Til§ 46.

32) I 1ste Linie indskydes efter „væl- ges" : „for hver Nævningekreds".

Til§ 48.

33) I sidste Linie udgaa Ordene: „samt Professorer i Teologi med gejstlig Ordi- nation".

Til§ 49.

34) Som Nr. 2 indskydes: „Tjenstgørende Militærpersoner, dog

derunder ikke indbefattede de ved Born- holms Væbning ansatte,".

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 50.

35) I Linie 3 ændres „Kommunalbe- styrelsen" til „det i § 51 nævnte Udvalg" og i Linie 4 „Kommunalbestyrelsens" til „Udvalgets".

Af Mindretallet under Nr. 7:

36) I 3die Linie indsættes efter „Kom- munalbestyrelsen": „(det i § 51 nævnte Udvalg)" og i 4de Linie efter „Kommunal- bestyrelsens": „(Udvalgets)".

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 51.

37) Paragraffens 1ste Stykke affattes saaledes:

„Blandt de Personer, der ere op- førte paa Folketingsvalglisten og opfylde de øvrige i §§ 47 og 48 foreskrevne Be- tingelser, udvælges aarlig et Antal Mænd, der anses for særlig egnede og værdige til Nævningehvervet, nemlig i Kjøbenhavn 1200 og 200 Suppleanter, begge Klasser fordelte af Magistraten paa Stadens Fol- ketingskredse saa nær som muligt i For- hold til Antallet af Folketingsvælgerne i hver Kreds, paa Landet i hver Sogneraads- kreds og i Købstæderne samt i Handels- pladserne 1 for hvert fulde Antal af 250 Indbyggere og 1 Suppleant for hvert fulde

Antal af 500 Indbyggere, regnet efter den sidst afholdte almindelige Folketælling. Valget af disse Mænd foretages af Ud- valg paa 3 til Kredsens Folketingsvælgere hørende Medlemmer. Disse Udvalg bestaa i Kjøbenhavn for hver Valgkreds af 1 af Overpræsidenten udnævnt Mand som For- mand, 1 af Byrettens Justitiarius og 1 af Borgerrepræsentationen udnævnt Mand, i Sogneraadskredsene, Købstæderne og Handelspladserne af 1 af Underøvrigheden udnævnt Mand som Formand, 1 af Under- retsdommeren og 1 af Kommunalbestyrelsen udnævnt Mand. De saaledes udnævnte ere pligtige at overtage Hvervet."

Af Mindretallet under Nr. 7:

Underændringsforslag til Nr. 37.

38) De to næstsidste Punktummer affattes saaledes:

„Valget af disse Mænd foretages uden for Kjøbenhavn af Kommunalbestyrelserne, i Kjøbenhavn i hver Valgkreds af et Ud- valg bestaaende af 3 af Kredsens Folke- tingsvælgere, hvoraf Indenrigsministeren udnævner 1 som Formand, Magistraten 1 og Borgerrepræsentationen 1".

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 52.

39) I 2det Stylike, 2den Linie, æn- dres „Kommunalbestyrelsen" til „Udvalget".

40) I 4de Stykke, 1ste—2den Linie, ændres „Kommunalbestyrelsen . . . Udvalg" til „Udvalget", og i 5te Linie ændres „Kommunalbestyrelsen" til „Udvalget"..

Til§ 53.

41) I 2den Linie ændres „Kommunal- bestyrelsens . . . Udvalgs—" til „Udvalgets".

Til§ 54.

42) I 5te Linie ændres „Kommunal- bestyrelsen" til „Udvalget".

Af Udvalget:

43) Sidste Punktum udgaar.

Til§ 55.

44 a) 1 2den Linie rettes „51" til „52 .

Udvalgenes Betænkninger m. m. 136

38

Af Flertallet under Nr. 6:

44 b) I 3die og 7de Linie rettes „Kom- munalbestyrelsen(s)" til „Udvalget(s)".

Af Udvalget:

Til§ 56.

45) I 3die Linie ændres paa to Steder „to" til „et", og i 4de Linie ændres „valgte Medlemmer" til „valgt Medlem". I 2det Stykke ændres „de to sidstnævnte Udvalgs- medlemmers" til: „det sidstnævnte Udvalgs- medlems".

Til§ 57.

46) I 4de Linie ændres „de........

Aviser" til „Statstidenden".

Af Flertallet under Nr. 6:

47) I Linie 5—6 ændres „Kommu- nalbestyrelsen" til „Udvalget for Grund- listernes Dannelse".

Af Mindretallet under Nr. 7:

48) I 6te Linie indsættes efter „Kom- munalbestyrelsen": ,.(det i § 51 nævnte Udvalg)".

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 5b.

49) I 3die Stykke, 1ste—2den Linie, ændres „Kommunalbestyrelsen eller Ud- valget" til: „noget af Udvalgene".

Af Udvalget:

Til 8 59.

50) I 1ste Stykke, 4de og 5te Linie, ændres Ordene „de dertil . . . Aviser" til „Statstidenden".

Til 8 61.

51) I 1ste Stykke, 4de—5te Linie, ændres „de........Tidender" til „Stats- tidenden".

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 87.

52) Paragraffen affattes saaledes:

„I øvrigt deles Riget i Politikredse, der hver for sig forestaas af en Politimester.

Enhver Underretskreds uden for Kjø- benhavn udgør en Politikreds, naar ikke andet særlig er bestemt.

Politimestrene, der beskikkes af Kon- gen, maa fyldestgøre de i § 28, 2det Stk., jfr. dog § 30, sidste Punktum, angivne Fordringer."

Til 8 88.

53) I 2det Stykkes sidste Linie, æn- dres „Sysselmanden" til: „Politimesteren".

(Vedtages dette, ændres i de følgende Paragraffer „Sysselmanden" og „Syssel" til: „Politimesteren" og „Politikreds".)

Af Udvalget:

Til§ 90.

54) 1ste Punktum affattes saaledes: „Uden for Kjøbenhavn foregaar i de

første 5 Aar efter Lovens Ikrafttræden Fastsættelse af Politibetjentenes Antal ved Beslutning af Justitsministeren saaledes:

1. for hver Købstadkommune og Handels- plads samt for de Landpolitikredse, der grænse umiddelbart op til Køb- stæder eller Handelspladser med over 20,000 Indbyggere, beregnes 1 Politi- betjent, — for Landpolitikredsenes Vedkommende om fornødent med Be- fordringsmiddel, — for hver 2,000 Ind- byggere, saaledes at et overskydende Antal regnes for fulde 2,000, naar det overstiger Halvdelen. — Hvor Ind- byggerantallet i en Købstad eller Han- delsplads er under 2,000 Indbyggere, beregnes dog i ethvert Fald 1 Politi- betjent;

2. for de øvrige Landpolitikredse beregnes 1 Politibetjent, om fornødent med Be- fordringsmiddel, for hver 8,000 Ind- byggere, og saaledes, at et overskydende Antal regnes for fulde 8,000, naar det overstiger Halvdelen.

Hvor særegne Forhold i enkelte af de sidstanførte Landpolitikredse maatte tale derfor, kan Justitsministeren beslutte, at Antallet af Politibetjente i disse beregnes efter Bestemmelsen i Nr. 1."

55) I 3die Stykke udgaar sidste Punktum.

56) Der tilføjes Paragraffen et nyt Stykke saalydende:

„Af de statslønnede Politibetjente an- vendes et af Justitsministeren nærmere be- stemt Antal som Opdagelsesbetjente. De kunne i denne Egenskab gøre Tjeneste overalt i Riget".

39

Af Flertallet under Nr. 6 og Od. Hansen.

Til§ 92.

57) Sidste Punktum udgaar.

Af Udvalget:

Til§ 95.

58) 2det Stykke, L. 1—2. Ordene: „De Underretssagførere — saadanne" æn- dres til: „De, som ved denne Lovs Ikraft- træden have Beskikkelse som Underrets- sagførere". Der tilføjes et nyt Punktum, saalydende: „Det samme gælder de Amts- eller Retsbetjentfuldmægtige, som ved Lo- vens Ikrafttræden opfylde Betingelserne for at blive Underretssagførere, naar de tage Beskikkelse som saadanne."

2det Punktum udgaar.

Af Flertallet under Nr. 6:

Til 8 96.

59) I 1ste Stykke, næstsidste og sid- ste Linie, udgaa Ordene „efter den tidli- gere Ordning".

Af Udvalget:

Til 8 100.

60) I Paragraffens Slutning tilføjes som et nyt Punktum: „Ingen Sagfører maa samtidig have Kontor i flere Under- retskredse".

Til§ 101.

61) I 1ste Stykke, 2den Linie, efter Ordene „begge Landsretter" tilføjes „, Kjø- benhavns Sø- og Handelsret".

Til§ 102.

62) 1 1ste Linie tilføjes efter „Lands- ret" : „Kjøbenhavns Sø- og Handelsrets første Afdeling."

Til 8 103.

63) I 1ste Stykke 1ste Linie. Efter „Landsret" tilføjes „, Kjøbenhavns Sø- og Handelsret".

Til§ 105.

64) 1ste Stykke, 6te Linie. Efter „Landsretssagførere" sættes Punktum, og Resten af Stykket udgaar.

65) I 2det Stykke, Linie 3, foran Ordet „Justitsministeren" indsættes: „efter Erklæring fra vedkommende Ret".

66) 3die Stykke udgaar.

Til§ 108.

67) Som et nyt 3die Punktum ind- sættes :

„De skulle vise Retten Hensynsfuld- hed og Agtelse."

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 116.

68) I 1ste Linie udgaar Ordet „Øv- righedskreds."

Til 2den Bog. Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 181.

69) Ordene „eller Kommunedommer" udgaa.

Af Udvalget:

70) Som et andet Stykke tilføjes: „Hvad der i dette Kapitel bestemmes

om Landsret, skal ogsaa gælde Kjøben- havns Sø- og Handelsrets 1ste Afdeling, og hvad der bestemmes om Underret, samme Rets 2den Afdeling".

Til§ 122.

71) 19° udgaar „og Sagen ikke rej- ser sig af en politisk Lovovertrædelse (jfr. § 674)."

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 152.

72) Det udstemte sidste Stykke i Komm. Udk. § 32 indsættes saalydende:

„Den Omstændighed, at Dommeren, fordi flere Embedsvirksomheder ere for- enede i hans Person, tidligere af den Grund har haft med Sagen at gøre, med- fører ikke Inhabilitet, naar der ikke efter de foreliggende Omstændigheder er Grund til at antage, at han har nogen særegen Interesse i Sagens Udfald."

Af Udvalget:

Til§ 165.

73) I 1ste Stykke i Slutningen: Or- dene „og ikke med det særlige Hverv for Øje at møde for Retten" udgaa.

40

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 179.

74) I 2det Stykke, 3die Linie, efter Ordet „Retten" sættes „(derunder ogsaa Skifte- og Fogedret)".

Af Udvalget:

Til 8 182.

75) I sidste Stykke efter „nødvendigt" udgaar Ordet „eller", og der tilføjes: „enten af egen Drift eller ifølge Begæring af", hvorefter de sidste Ord i Stykket „begærer det" udgaa.

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 190.

76) I 1ste Stykke, Linie 5 og 6: Ordene „eller, for saa vidt.... Sysselmanden" ud- gaa.

Af Udvalget:

Til§ 191.

77) 1 Stykket 2), Linie 1, efter „per- sonlig" indskydes: „paa hans Bopæl her i Riget", og disse Ord i Slutningen af Linie 1 og Begyndelsen af Linie 2 udgaa

78) I 4), Linie 3: „ordentligvis" ud- gaar.

Til§ 195.

79) I 1 ste Stykke: Ordene i Linie 4—5 „den almindelige Tidende......Bekendt- gørelser" rettes til „Statstidenden".

Til§ 196.

80) I Stedet for Ordene „nogen af

de i § 191.......befuldmægtiget" sættes:

„nogen, der er villig".

Til§ 198.

81) „Salen" rettes til „Sagen".

Til§ 199.

82) Linie 1. „Processen" ændres til „Sagen".

Sidste Linie. „Fuldmægtige" ændres til „Fuldmægtig".

Til§ 201.

83) I Linie 5 indskydes foran Ordene „have forladt Mødet": „uberettiget".

Til§ 209.

84) Ordene „, eller efter Omstændig- hederne .... Sagen" i sidste Stykke udgaa.

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 218.

85) I næstsidste Stykke forandres „Parts Bekræftelse" til „Parts Ed" og„Be- kræftelsesdommen" til „Edsdommen".

Af Udvalget:

Til§ 219.

86) 2det Punktum udgaar, og i 3die Punktum forandres „I øvrigt bestemmes Afstemningsordenen" til „Afstemningsor- denen bestemmes".

Til§ 220.

87) I Linie 2 udgaar Ordet „lovkyn- dige" og „(jfr. dog § 9, 1ste Stykke)", i Linie 3 Ordet „lovkyndige".

Til§ 233.

88) I 1ste Stykke, sidste Linie, for- andres „finder særlig Grund" til „i sær- lige Omstændigheder finder skellig Grund".

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 249.

89) Efter denne Paragraf indsættes en ny § 250, saalydende:

„Ved Tvistigheder, som afgøres af Foged- eller Skifteretter, finde Bestemmel- serne i nærværende Kapitel ikke Anven- delse i første Instans."

Af Udvalget:

Til§ 252.

90) I 2den Linie indsættes efter „Landsret" „ , for saa vidt Sø- og Han- delssager i Kjøbenhavn angaar, for For- manden i Sø- og Handelsrettens 1ste Af- deling".

Til§ 258.

91) I 1lte Linie rettes „8" til „7".

92) I Litr. e udelades „uden for Kjø- benhavn", og i Stedet for sættes „ , jfr. for Kjøbenhavn Lov om Sø- og Handelsret af 19. Februar 1861 § 19".

41

Af Flertallet under Nr. 6:

93) Trediesidste Linie udgaar.

Af Udvalget:

Til§ 259.

94) I Stedet for Ordene i 1ste Stykke: „beskikkes to .... anden" sættes: „foruden den ved Lov om Sø- og Handelsret af 19. Februar 1861 § 19 for Sø- og Han- delssager indrettede Forligskommission be- skikkes en Forligskommission, der".

Til§ 262.

V)5) 1ste Stykke, Linie 3, Ordene „der straks kan eksekveres" udgaa. og der til- føjes efter Slutningen af Stykket et nyt Punktum saalydende:

„Oplyser Klageren inden 8 Dage efter Kendelsens Afsigelse, at han har haft lovligt Forfald, sætter Kommissionen Ken- delsen ud af Kraft."

96) Ordene i sidste Linie „jfr. i øv- rigt § 246" udgaa, og som et nyt Stykke tilføjes:

„Udebliver indklagede uden at oplyse lovligt Forfald, bliver han at idømme Bø- der ifølge § 246."

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 266.

97) I sidste Linie ændres ,, oprethol- des" til „bortfalder".

Af Udvalget:

Til§ 268.

98) I næstsidste Stykke, Linie 3: 1 Stedet for „om et offentligt Anliggende og omfattes af deres" sættes: „, for saa vidt Lov eller anden Forskrift med Hensyn dertil paalægger dem".

99) I Slutningen af samme Stykke forandres „." til „,", og der tilføjes: „og da kun paa de Betingelser og i det Om- fang, som Samtykket angiver.".

Til§ 269.

100) I 1ste Stykke, 3die Linie, efter „Velfærd" indskydes: „eller dog for et væ- sentligt Formuetab eller anden hermed i Klasse staaende Skade".

101) I samme Stykkes Slutning: Or- dene : „ , som Vidnet ikke har faaet Æres- oprejsning for" udgaa.

Af et Flertal (Frijs, Goos, Gustav Hansen, Oct. Hansen, Høst, P. G. C. Jensen, Nellemann, Sehested og Steffensen):

102) I 2det Stykke udgaar „ . ", og der tilføjes: „, for saa vidt Vidnet selv eller dets Ægtefælle herved kan skades".

Af Flertallet under Nr. 6:

103) I 3die Stykke: Sidste Punktum udgaar.

Af Udvalget:

Til§ 271.

104) I 1ste Stykke, 3die Linie: Or- dene „vilde medføre Ulempe eller Bekost- ning" forandres til: „vilde efter Rettens Skøn medføre Vidtløftiggørelse af For- handlingerne eller Ulemper for Vidnet eller Bekostning for Parterne".

105) I 2det Stykke, Linie 3: Efter „afhøre" indskydes „der".

Til§ 277.

106) 1 Linie 3 udgaar Ordet „særlig".

Af et Mindretal (Goos, Oct. Hansen, Høst, P. G. C. Jensen, Nellemann, Sehested og Steffensen):

Til§ 278.

107) 1ste Stykke, sidste Punktum, og 2det Stykke udgaa.

Af Udvalget:

Til§ 281.

108) Begyndelsen af 2det Stykke af- fattes saaledes: „I Underretsproceduren saavel som naar...".

109) I samme Stykkes sidste Punktum indskydes efter „gælder": „ogsaa ved Landsret og Højesteret".

Til§ 284.

110) 1 1ste Stykke, 2den Linie, efter „Tingstedet" tilføjes: „enten helt eller mod at blive til Stede i Nærheden".

42

Til 8 286.

111) I 1ste Stykke ombyttes 3die og 4de Punktum.

Af Mindretallet under Nr. 107:

Til§ 287.

112) Paragraffen affattes saaledes: „Naar ikke begge Parter frafalde det,

skal Vidnet edfæstes. Enhver, der er Med- lem af et Trossamfund, for hvilket en gældende Edsformular haves, skal aflægge Ed efter denne. Den, der har været Med- lem af et Trossamfund, anses for at hen- høre til det, saa længe det ikke oplyses, at han er udtraadt deraf.

Anden højtidelig Forsikring i Eds Sted kan kun tilstedes, hvor særlig Lovhjemmel hertil haves for visse Trossamfund, jfr. Pl. 23. December 1771 § 2.

Henhører Vidnet ikke til et Trossam- fund, for hvilket en anvendelig Edsformu- lar haves, og er det ikke villigt til at af- lægge Ed efter en af de gældende Eds- formularer, har det at afgive sin Forklaring efter en Forsikring „under Strafansvar efter Loven", hvilken Forsikring træder i Eds Sted.

Ved Edens Aflæggelse lover og svær- ger Vidnet, at det vil udsige den rene Sandhed og i sine Svar paa Spørgsmaalene intet fordølge, som kan tjene til Sagens Oplysning. Forinden Eden aflægges, skal Rettens Formand indskærpe Vidnet Edens Hellighed og betyde det Straffen for Mened. Skal Vidnet forklare uden Ed, indskærpes der det Pligten til at tale Sand- hed for Retten, og betydes der det, at Straffen for Mened vil ramme det, hvis det forklarer mod Sandheden.

Efter Edfæstelsen eller ovenfor nævnte Forsikring, hvor den finder Anvendelse, foregaar Vidnets Afhørelse." .

Af et Mindretal (Bærentsen, Frijs, Gustav Hansen, Ole Jensen, Johansen, Johnsen og Jørgensen):

113) a) 1 1ste Stykke, 1ste Punktum, indsættes efter „Ed": „eller anden høj- tidelig Forsikring".

b) I Stedet for samme Stykkes 2det til 5te Punktum indsættes: „Enhver, der er Medlem af et Trossamfund, for hvilket en gældende Edsformular haves, skal aflægge Ed efter denne. Den, der har været Medlem af et Trossamfund, anses for at høre til det, saa længe det ikke oplyses,

at han er udtraadt af det. Hører Vidnet ikke til et Trossamfund, for hvilket en anvendelig Edsformular haves, og er det ikke villigt til at aflægge Ed efter en af de gældende Formularer, har det at be- kræfte sin Forklaring med en Forsikring „under Strafansvar efter Loven", hvilken Forsikring træder i Eds Sted."

c) 2det Stykke, Linie 5—6, Ordene: „ , dog uden at Dommeren herved benytter de ved Forordning af 25. Juni 1842 og Lov af 19. April 1864 fastsatte Forma- ningstaler" udgaa.

Af Udvalget:

Til§ 292.

114) Linie 5. ,.7 Kilometer" ændres til „8 Kilometer".

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 296.

115) I Paragraffens Begyndelse rettes „Kun uberygtede Personer" til: „Kun Per- soner, der ere uberygtede og kunne ed- fæstes, jfr. §§ 279 og 287,".

Til§ 303.

116) I 1ste og følgende Linie udgaar „eller, under de i § 287 .... Forsikring".

Af Mindretallet under Nr. 7:

117) 1ste Punktum affattes saaledes: „Syns- og Skønsmænd have, under de i 8 287 angivne Betingelser, at bekræfte deres Syn eller Skøn med Ed eller For- sikring i Eds Sted".

Ai Flertallet under Nr. 6:

Til§ 304.

118) I 1ste Stykke, Linie 5, udgaa Ordene „eller Forsikring".

Af Udvalget:

Til§ 310.

119) Som et nyt Punktum tilføjes: „Dog har det for Kjøbenhavns Vedkom- mende sit Forblivende ved Bestemmelsen i Lov af 19. Februar 1861 § 16, saaledes at Udmeldelse af Personer til Besigtigelse af Handelsvarer og Skibe i Tilfælde, hvor der ikke er rejst Retssag, sker ved For-

43

manden for Sø- og Handelsrettens 1ste Afdeling."

Til§ 315.

120) I 2den Linie: „§§ 268—274" forandres til „§§ 270—274''.

Til§ 31(5.

121) I 2den Linie: „der ikke svares" forandres til: „Parten, hvad enten han er tilsagt eller har mødt frivilligt, ikke svarer".

Af Flertallet under Nr. 6:

122) Andet Stykke udgaar.

Af Mindretallet under Nr. 7 :

123) I 2det Stykke ændres „§§ 146— 148" til „§§ 146 og 148".

Af Flertallet under Nr. 6 :

Til§ 317.

124) I 3die Stykke efter ,.§ 279. Nr. 1—3" tilføjes: „eller § 287".

12f>) 4de Stykke udgaar.

Af Mindretallet under Nr. 7:

126) 4de Stykke affattes saaledes: „I de i denne Paragraf ommeldte Til- fælde træder, under de i § 287 givne Be- tingelser, den der nævnte Forsikring i Eds Sted.«

Af Udvalget:

Til§ 335.

127) Efter „Sagsøgeren" i 1ste Linie tilføjes: „saavel som ogsaa Sagsøgte, saa- fremt Modkrav ere tingfæstede,".

Til§ 336.

128) Som andet Punktum indskydes: „Skal personlig Afhøring af Parterne

i Henhold til § 315 finde Sted, kan Retten bestemme, at Parternes Afhøring skal fore- gaa, forinden Bestemmelse tages om Ind- kaldelse af Vidner eller Udmeldelse af Syns- og Skønsmænd".

Til 8 365.

129) I 1ste Stykke, 1ste Linie, efter „Landsret" indskydes: „(Kjøbenhavns Sø- og Handelsrets 1ste Afdeling, jfr. § 9, 4de Stykke)".

Til§ 368.

130) I 1ste Stykke, 2den Linie, udgaa Ordene: „saavel" og „som af Justitsmini- steriet".

131) 3die Stykke udgaar.

Til§ 387.

132) I 1ste Stykke, 1ste Linie, efter „Landsret" indskydes: „(Kjøbenhavns Sø- og Handelsrets 1ste Afdeling, jfr. § 9, 4de Stykke)".

Til 8 392.

133) 1ste Stykke, 4de—5te Linie ,.Samme Beføjelse tilkommer Justitsmini- steriet. Reglen i § 368, 3die Stykke, fin- der herved Anvendelse" udgaar.

Til§ 393.

134) Paragraffen indledes saaledes: „Højesteret kan paa Andragende und- tagelsesvis tillade, at en ved denne Ret paadømt Sag paa ny foretages ved samme, naar" —. Derefter udgaa Ordene i 6te Linie ff.: „kan det" o. s. v. til „ved Høje- steret".

Til Overskriften over Kapitel 37.

135) Efter Ordet „Underret" tilføjes: „(Kjøbenhavns Sø- og Handelsrets 2den Afdeling, jfr. § 9, 4de Stykke)".

Til§ 405.

136) I 2det Stykke, 2den Linie, ud- gaar: „saavel Justitsministeriet som"-—. I Stedet for 3die og 4de Punktum indsæt- tes følgende: „Andragende herom maa fremsættes inden saadan Frist og paa den Maade, som bestemmes i § 368, og behand- les som der foreskrevet."

I 3die Stykke, 2den—3die Linie, ud- gaa Ordene: „enten" og „eller af Justits- ministeriet".

4de Stykke udgaar.

Til§ 406.

137) I 2den Linie udgaar: „For saa vidt" og i 3die Linie „ikke træffes af Ju- stitsministeriet," samt „den".

Til§ 411.

138) 3die Stykke udgaar.

44

Til§ 427.

139) I 3die Stykke, 4de og 5te Linie rettes: „i øvrigt offentliggøre paa den Maade og" til: „at kundgøre i Statstidenden eller ved Kirkestævne".

Til§ 440.

140) I 3die—4de Linie rettes: „den almindelige . . . Bekendtgørelser" til „Stats- tidenden".

Til§ 441.

141) Ordene: „de offentlige Tidender" rettes til „Statstidenden".

Af Flertallet under Nr. 6:

142) Kapitel 42 udgaar.

Fjerde Afsnit.

Øvrighedsforretninger, der hidtil have været Retsforretninger.

143) Der vendes tilbage til Kommis- sionsforslagets fjerde til syvende Afsnit, og alle de herhen hørende Ændringer, der ere foretagne i det, foreslaas at udgaa.

Derimod foretages i Kommissionsfor- slagets nævnte Afsnit, der følger trykt som Bilag, følgende Ændringer:

Til§ 324.

144) I Stykket Nr. 3) sættes efter „Vit- terlighedsvidner": „," i Stedet for „;", og derefter indskydes: „og Forfaldstiden er indtraadt enten paa Grund af Opsigelse, eller fordi det Tidspunkt, der i Pantebrevet er fastsat som Betalingstermin, er kommet, eller, for saa vidt saadan Følge udtrykke- lig er betinget i Pantebrevet, paa Grund af Udeblivelse med Renter".

Til§ 325.

145) I 2det Stykke ændres „Lov 19. Februar 1861" til: „Lov af 19. Februar 1861".

Til§ 327.

146) Sidste Linie „2 Mile" forandres til „15 Kilometer".

Til 8 328.

147) „Procesomkostninger" ændres til „Sagsomkostninger".

Til§ 331.

148) I Slutningen tilføjes: „og de i § 324 Nr. 4 nævnte Bodmeribreve".

Til§ 333.

149) I Stykke 1, Linie 4—5, ændres Ordene „er ved — 8 Uger" til: „er ved alle Retter 4 Uger, naar der ikke i Dom- men er fastsat en særlig Fuldbyrdelsesfrist".

Til§ 341.

150) I Linie 1 efter „Ting" indsættes: „eller et Barn". Efter „Tingen" i Linie 2 og 3 indsættes: „eller Barnet".

Til§ 345.

151) I 1ste Stykke, Linie 5, „Fængsel" rettes til: „simpelt Fængsel".

Til§ 349.

152) I næstsidste Linie ændres „hvis" til: „naar disses".

Til§ 354.

153) I 1ste Stykke indskydes i 2den Linie foran „til": „, saa vidt Brugsretten rækker," og i 3die Linie foran „at paa- lægge": „eventuelt".

154) I næstsidste Stykke ændres „paa- løbende" til „paaløbne".

Til§ 355.

155) „20 Kr." og „60 Kr." ændres til „25 Kr." og „75 Kr."

Til§ 357.

156) Som et nyt Punktum i 3die Stykkes Slutning tilføjes:

„Som Følge heraf kan Udlæg ikke gøres i ikke forfalden Tyende- eller Ar- bejdsløn".

Til§ 359.

157) Ordene „forfalden" og „forfaldne" ændres til: „udbetalt" og „udbetalte".

Til§ 360.

158) Under Nr. 1 ændres „Lov 21de Marts 1874" til: „Lov af 21de Marts 1874".

45

Bet. o. Lovf. om Rettens Pleje.

Til 8 379.

159) 1 4de Linie indskydes efter „§ 23": „(Lov Nr. 30 af 20. Marts 1901 § 2)".

Til§ 385.

160) I sidste Stykke ændres „5te" til „3die".

Til§ 390.

161) I første Linie ændres „8 Dage" til „en Uge".

Til§ 397.

162) I 1ste Stykke, sidste Linie, ud- gaar „neden for".

Til§ 401.

163) Stykke 1, Linie 5—6. Ordene „den almindelige Tidende, som ved kgl. Anordning bestemmes til retslige Bekendt- gørelser," rettes til „Statstidenden".

Til§ 406.

164) I 1ste Stykkes sidste Linie for- andres „5 Dage" til „to Uger", og „efter Begæring" til: „efter at de ere bestilte".

Til§ 408.

165) I 1ste Stykkes sidste Linie æn- dres „8 Dage" til „en Uge".

Til§ 410.

166) I Stykke 3, Linie 7, ændres „8 Dage" til „en Uge",

Til§ 412.

167) I sidste Linie indskydes: „eller nogen af" efter „alle".

Til§ 413.

168) I 3die Stykke, 3die Linie, ændres „8 Dage« til „en Uge".

169) I 3die Stykke, sidste Punktum, ændres „8 Dages" til „en Uges".

170) Sidste Linie. Ordene „den i § 401 ommeldte Tidende" rettes til „Stats- tidenden".

Til 8 417.

171) Stykke 2, Linie 2. Ordene „den til retslige Bekendtgørelser bestemte almin- delige Tidende" rettes til „Statstidenden".

Til§ 419.

172) I Stykke 1, næstsidste Linie, ændres „8 Dages" til „en Uges".

Til§ 427.

173) I Stykke 1, Linie 7—8, ændres „den til... Tidende" til „Statstidenden".

Til§ 442.

174) Paragraffen udgaar.

Til§ 443.

175) I 2den Linie under Nr. 2 ændres „ , jfr. Lov 1ste Marts 1889 og Bkg. 30te Marts 1889" til „og Tillægslove, jfr. Bkg. Nr. 70 af 16. April 1898".

Til§ 444.

176) I 2det Stykke ændres „m. m., af 12te April 1892 § 4" til „ , Nr. 75 af 3. April 1900 § 4".

Til§ 446.

177) I 1ste Stykke ændres: „6 Dage" til: „5 Dage", og i 2det Stykke ændres: „8 Dage" til: „en Uge".

Til§ 449.

178) I 2det Stykke, sidste Linie, for- andres „Politikasse" til „Kommunes Kasse".

Til§ 452.

179) Linie 8. „XXXIII." ændres til „48—51''.

Til§ 470.

180) I næstsidste Linie efter „dettes Renholdelse" indsættes „Belysning og Op- varmning".

Sidste Punktum udgaar, og Stykke 2 affattes saaledes:

„Underholdspengene fastsættes til* 8 Kr. om Ugen, Varetægtspengene til 2 Kr. om Ugen."

Til§ 480.

181) I 5te Linie udgaa Ordene: „efter Straffelovens § 253".

Til§ 481.

182) Som nyt sidste Punktum i 1ste Stykke tilføjes: „Skal Sagen begynde med Mægling ved Forligskommissionen, skal, hvis Forlig ej opnaas, Sagen indstævnes for Retten hurtigst muligt efter Mæglingens Slutning."

Til§ 486.

183) I 2den og 3die Linie ændres Or- dene : „den i § 481 ommeldte Frist at an-

Udvalgenes Betænkninger m. m137

46

lægge Arrestsag eller at anlægge" til: „de i § 609 ommeldte Frister at begynde Ar- restsag eller".

Til§ 497.

184) Stykke 1, Linie 2. „Fængsel" ændres til „simpelt Fængsel".

Til§ 514.

185) Mellem „1887" og „med" indsky- des: „samt Lov Nr. 30 af 20. Marts 1901".

186) Som nyt 2det Stykke indsættes: „Foruden i det i Lov om Spare- og

Laanekasser af 28. Maj 1880 ommeldte Tilfælde kan Kongen undtagelsesvis, naar Begæring derom maatte indkomme, be- skikke Skiftekommissarier til i Stedet for den ordinære Skifteret at forestaa Behand- lingen og Opgørelsen af et Konkursbo, der befmdes at være af en særegen vidtløftig og indviklet Beskaffenhed. Saadan Begæ- ring maa dog være vedtagen paa en dertil berammet Skiftesamling af mindst tre Fjerdedele af de mødende Fordrings- havere, repræsenterende mindst tre Fjerde- dele af samtlige bekendte eller, for saa vidt Anmeldelsesfristen er udløben, anmeldte Fordringers Beløb."

Af Mindretallet under Nr. 7:

Fjerde Afsnit fastholdes i den af Folketinget vedtagne Skikkelse med føl- gende Ændringer:

Til§ 458.

187) Sidste Linie „2 Mile" forandres til „15 Kilometer".

Til§ 476.

188) I 1ste Stykke, Linie 5, ændres Ordene „Fængsel (jfr. alm. borgerlig Straffe- lovs § 25)" til: „simpelt Fængsel".

Til§ 488.

189) I 3die Stykke, Linie 1—2, udgaa Ordene „i ikke forfalden .... overhove- det ikke".

190) Som et nyt Punktum i dette Stykkes Slutning tilføjes:

„Som Følge heraf kan Udlæg ikke gøres i ikke forfalden Tyende- eller Ar- bejdsløn."

Til§ 501.

191) 2det Stykke affattes saaledes:

„Henhører Hovedsagen under Under- ret, har Sysselmanden at vejlede Parterne i Overensstemmelse med Grundsætningerne i § 399".

Til§ 513.

192) I sidste Punktum udgaa Ordene: „Besværing til højere Øvrighed eller", og imellem Ordene „eller" og „anlægge" ind- skydes: „— i de i §516 angivne Til- fælde —".

Til§ 514.

193) Paragraffen udgaar.

Til§ 515.

194) 1ste—3die Stykke udgaa.

195) 4de Stykke, Linie 1: „Besværin- gen" ændres til: „Besværing til Retten".

196) 4de Stykke, Linie 2—4. Ordene: „, eller — for saa vidt Besværingen grundes paa højere Øvrigheds Afgørelse — efter at denne maa betragtes som endelig (jfr. § 514, sidste Stykke). Dog kan Justits- ministeriet saavel som" ændres til: „Dog kan".

197) 9de Stykke, Linie 3. Ordene: „saavel Justitsministeriet som" udgaa.

198) 10de Stykke. Ordene: „Justits- ministeriet eller" udgaa.

Til§ 516.

199) 2det Stykke, Linie 4. Ordene: „Justitsministeriet eller" udgaa.

Til§ 517.

200) Paragraffen udgaar.

Til§ 522.

201) I 2det Stykke, Linie 4, udgaa Ordene: „til højere Øvrighed eller".

Til§ 528.

202) 2det Stykke, 1ste Linie. „Fogeden" rettes til: „Sysselmanden".

Til§ 535.

203) Stykke 1, Linie 5—6. Ordene „den almindelige Tidende, som ved kgl.

47

Anordning bestemmes til retslige Bekendt- gørelser," rettes til „Statstidenden".

Til§ 540.

204) Stykke 1, Linie 7: „tinglæste" ændres til „tinglyste".

205) I 1ste Stykkes sidste Linie for- andres „en Uge" til „to Uger".

Til§ 547.

206) Sidste Linie. Ordene „den i § 535 ommeldte Tidende" rettes til „Stats- tidenden".

Til§ 551.

207) Stykke 2,' Linie 2—3. Ordene „den til retslige Bekendtgørelser bestemte almindelige Tidende" rettes til „Stats- tidenden".

Til§ 561.

208) Stykke 1, Linie 7—8. Samme Rettelse.

Til§ 563.

209 a) Stykke 1, Linie 5: „tinglæst" ændres til „tinglyst".

b) Samme Stykke, sidste Linie. „Ting- læsning" ændres til ,.Tinglysning".

Til§ 564.

210) Linie 2. Ordene „til højere Øv- righed eller" udgaa.

Til§ 571.

211) I 1ste Stykke, Linie 4—11, ud- gaa Ordene: „Besværing til ..... gøres gældende ved".

212) 2det Stykke udgaar.

Til§ 572.

213) Ordene: „til højere Øvrighed eller" udgaa.

Til§ 579.

214) I 2det Stykke, sidste Linie, for- andres „Politikasse" til „Kommunens Kasse".

Til§ 580.

215) Ordene: „givne Kendelse" ændres til: „trufne Afgørelse".

Til§ 582.

- 216) Linie 7—8. „Kapitel 48" ændres til „Kap. 48—51".

Til§ 583.

217) I Linie 2 udgaa Ordene: „Be- sværing til højere Øvrighed,".

218) I Linie 3—5 udgaa Ordene:

„, saaledes at det......Besværing til

Retten".

Til§ 586.

219) Paragraffen affattes saaledes: „Klager vedrørende de i § 585 om- handlede Forretninger gøres gældende ved Besværing til Retten i Overensstemmelse med de i §§ (513 og 515) givne Regler, medmindre den klagende vil bestride selve den af Rekvirenten paastaaede Ret eller gøre Erstatningsansvar gældende mod Rekvirenten eller Sysselmanden, i hvilke Tilfælde han har at anlægge almindeligt Søgsmaal overensstemmende med § 516."

Til§ 597.

220) I 2den Linie efter „kunne" ind- skydes: „ikke".

Til§ 611.

221) Linie 1—6. Ordene: „Spørgs- maal om . . . dens Løsgivelse" ændres til: „ en Arrestforretning".

222) 2det og 3die Punktum udgaa.

Til§ 612.

223) I 1ste—3die Linie udgaar Punk- tummet: „Er der rejst Besværing — fore- ligger".

Til§ 623.

224) Stykke 1, Linie 3. „Fængsel (jfr. alm. borgerlig Straffelov § 25)" æn- dres til „simpelt Fængsel".

Til§ 634.

225) 2det Stykke, Linie 2. Ordene: „Justitsministeriet saavel som" udgaa.

226) Sidste Punktum udgaar.

Til§ 636.

227) Linie 1. Ordene: „Klage over de" ændres til „De".

48

228) Linie 4—5. Ordene: „kan kun gøres gældende ved Besværing til højere Øvrighed overensstemmende med Reglerne i Kap. 47" ændres til: „kunne ikke an- gribes ved Besværing til Retten eller Søgs- maal".

Til§ 638.

229) Stykke 2, Linie 4. „Afgørelsen" rettes til „Opgørelsen".

Til§ 643.

230) Ordene „Spørgsmaal om Boets Overtagelse, Bestyrelse" ændres til: „Spørgs- maal om Boets Overtagelse afgøres af Un- derretten ved Skyldnerens Hjemting. Spørgs- maal om Boets Bestyrelse".

Til§ 644.

231) 1ste Stykke, sidste Punktum, ud- gaar.

Til§ 656.

232) Sidste Stykke affattes saaledes: „Over de i den forløbne Uge ting- lyste Dokumenter tilstilles der en Gang ugentlig Rettens Kontor en Fortegnelse til Opslag, der først fjernes ved Udgangen af den følgende Uge."

Til§ 662.

233) 6te—8de Linie fra „ved Besvæ- ring" o. s. v. udgaar med Undtagelse af Ordene „ved Søgsmaal i første Instans".

Femte Afsnit.- Af Udvalget:

Til§ 665.

234) „Anke" rettes i 2den og 4de Linie til „Appel" og „Ankefrist" i 4de Linie til: „Appelfrist".

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 668.

235) I næstsidste Linie forandres „Sysselmandens" til „Fogdens".

Til 3die Bog.

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 674.

236) I Litra d., 6te Linie, indsættes efter ,,angaar": „Vold paa Person, som ikke har haft betydelig Skade til Følge, eller naar den sigtede forhen for Vold paa Person har været dømt til Fængsel paa Vand og Brød eller højere Straf, og der ikke er forløbet 10 Aar efter Udstaaelsen af denne Straf til Udøvelsen af den Handling, for hvilken han sigtes, endvidere naar Sigtelsen alene angaar".

Af Udvalget:

Til§ 674.

237) 4de Stykke udgaar.

238) 5te Stykke udgaar, og efter b. ind- sættes :

„Som politiske anses Overtrædelser af Lovbestemmelser, der værne om Statens Selvstændighed samt Sikkerhed udadtil og indadtil, Statsforfatningen, Tronfølgeorde- nen, Kongen, Kongehuset, Tronfølgeren, Rigsforstanderen, Statsraadet, naar det fører Regeringen, Rigsretten, Højesteret, de lovgivende Forsamlinger, disses Med- lemmer samt Statsborgernes politiske Valg- frihed".

Til§ 699.

239) Under f., Linie 3 tilføjes efter „1876": „og Lov om Beskyttelse for Vand- forsyningsanlæg af 24. April 1896 § 3".

Under h. tilføjes i Linie 2 efter „§ 278, 2. Stk.": „, jfr. Lov om Handel med Gødnings- og Foderstoffer af 26. Marts 1898 § 11, 2. Stk."

Under m. tilføjes i Linie 2 efter „8 38": „, jfr. Lov om samme Emne af 16. Marts 1900".

Litr. „p." udgaar og Litr. „q."-„t." ændres til Litr. „p."-„s."

Der tilføjes følgende ny Litr.:

„t. Lov om Tilvirkning og Forhand- ling af Margarine m. m. af 22. Marts 1897 § 17, 2. Stk.;

u. Lov om Foranstaltninger mod Ud- bredelse af smitsomme Sygdomme af 31. Marts 1900 § 27;

v. Lov om Tilsyn med Dampfartøjer m. m. af 13. Februar 1903 § 30".

I Linie 7 franeden ændres „1. Ok- tober 1895" til „1. April 1903".

49

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 707.

240) Paragraffen affattes saaledes: „Offentlig Forsvarer bliver, for saa vidt

sigtede ikke selv har valgt en Forsvarer, eller den valgte Forsvarer udebliver, altid at beskikke, naar Tiltale er rejst for Landsret, dersom Nævninger skulle med- virke ved Paakendelsen, eller der opstaar Spørgsmaal om at lægge Beslag paa sig- tedes Formue i Henhold til § 849.

I andre Landsretssager, saavel som naar Tiltale er rejst for Underretten, kan fremdeles, under den anførte Forudsæt- ning, en offentlig Forsvarer beskikkes, naar Retten ifølge Sagens Beskaffenhed anser saadant fornødent.

FørendeTiltale 'er rejst, bliver under den samme Forudsætning offentlig For- svarer at beskikke, naar der skal afhøres Vidner, eller Besigtigelse skal ske eller Syn eller Skøn afgives til Brug under Domsforhandling, og Retten maa antage, at offentlig Forsvarer bliver at beskikke under denne, eller i øvrigt anser en For- svarers Medvirkning for ønskelig. Dog bliver Retshandlingen ikke af den Grund at udsætte, naar det maa befrygtes, at Be- viset derved vilde kunne spildes.

Offentlig Forsvarer bliver endelig at beskikke, naar Vidner eller Syns- eller Skønsmænds beedigede Forklaring begæres til Brug under en i Udlandet indledet Straffesag.

Beslutninger, hvorefter Forsvarer er beskikket, kunne ikke paaklages for højere Ret. Imod Beslutninger, hvorved Beskik- kelse af Forsvarer nægtes, kan Kære til højere Ret finde Sted."

Til§ 708.

241) Paragraffen affattes saaledes : „Naar en Landsrets Dom paaankes,

og en Forsvarer ikke er antagen eller ikke møder, beskikkes altid en offentlig For- svarer til at optræde under Forhandlingen for Højesteret.

Naar en Underretsdom paaankes, eller der i Anledning af Begæring om Genop- tagelse af en Sag skal finde mundtlig For- handling Sted for Landsret, bliver, med Hensyn til Beskikkelse af en offentlig For- svarer til at optræde for denne, Reglen i § 707, 2det Stykke, at følge. Naar der i Anledning af Kære undtagelsesvis skal finde mundtlig Forhandling Sted for Landsret eller Højesteret, gælder Reglen i 8 1020, 2det Stykke."

Til§ 713.

242) Paragraffens 1ste Stykke, 2det Punktum affattes saaledes:

„Forsvareren er dog, saa længe Til- tale ikke er rejst, uden for Besigtigelses-, Syns- eller Skønsforretninger eller Af hørelse af Vidner til Brug ved Oplæsning under Domsforhandlingen, uberettiget til at tage Ordet eller samtale med Sigtede i Rets- mødet, jfr. derimod § 879,"

Af Udvalget:

Til§ 721.

243) Sidste Linie: „lodse" rettes til „losse".

Til§ 734.

244) Efter Ordet „naar" i 3die Linie indsættes: „Hensyn til Statens Forhold til fremmede Magter eller".

Til§ 737.

245) Der tilføjes Paragraffen som Slut- ningspunktum:

„Om de Forhandlinger, der af Hensyn til Statens Forhold til fremmede Magter eller til Sædeligheden finde Sted for lukkede Døre, maa ikke ske Meddelelse til nogen, hvem Adgang til at overvære dem ikke har været tilstedet. Overtrædelse heraf straffes med Bøder eller simpelt Fængsel."

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 751.

246) 1 1ste Stykke, 5te Linie, udgaa Ordene: „eller til Sysselmanden i det Syssel".

Af Udvalget:

Til§ 752.

247) I Litra b., Linie 1, indsættes efter „personlig": „paa hans Bopæl her i Riget", og disse Ord udgaa i Slutningen af Linie 1 og Begyndelsen af Linie 2.

248) I Litra d., Linie 3, udgaar „or- dentligvis".

Til§ 756.

249) I Stykke 1, Linie 3—4 rettes „de til retslige Bekendtgørelser bestemte Tidender" til „Statstidenden".

50

Til§ 759.

250) 1 5te Linie indsættes „uberet- tiget" foran „have forladt Mødet".

Til§ 767.

251) Ordene „om et offentligt......

..... .deres" i Linie 12, ombyttesmed

„ , for saa vidt Lov eller anden Forskrift med Hensyn dertil paalægger dem."

252) I Slutningen af samme Stykke forandres Punktum til Komma, og der til- føjes: „og da kun paa de Betingelser og i det Omfang, som Samtykket angiver."

253) Næstsidste Stykke flyttes op efter Punkt 3), og der tilføjes i Slutningen af samme: „Dog skal i saa Fald Vidnesbyr- det aflægges for lukkede Døre og ikke ud- strækkes ud over det for Øjemedet nød- vendige."

Til§ 768.

254) I Stykke 1, Linie 4, sættes „ .'' efter „Straffedom", og Ordene: „som.... Æresoprejsning for" udgaa.

Af Flertallet under Nr. 6:

255) Sidste Punktum i Stykke 2 udgaar.

Af Udvalget:

Til§ 770.

256) I Stykke 1, Linie 4, indskydes efter „dette": „efter Rettens Skøn" og i Stedet for „Ulempe" sættes: „Vidtløftig- gørelse af Forhandlingerne eller Ulemper for Vidnet".

Af Mindretallet under Nr. 107:

Til§ 778.

257) I Stykke 1, Linie 2, sættes „." efter „Ed", og Resten af Paragraffen af- fattes saaledes: „Enhver, der er Medlem af et Trossamfund, for hvilket en gæl- dende Edsformular haves, skal aflægge Ed efter denne. Den, der har været Medlem af et Trossamfund, anses for at henhøre

til det, saa længe det ikke oplyses, af han er udtraadt deraf.

Anden højtidelig Forsikring i Eds Sted kan kun tilstedes, hvor særlig Lovhjemmel hertil haves for visse Trossamfund, jfr. Pl. 25. December 1771 § 2.

Henhører Vidnet ikke til et Trossam- fund, for hvilket en anvendelig Edsformu- lar haves, og er det ikke villigt til at af- lægge Ed efter en af de gældende Eds- formularer, har det at afgive sin Forkla- ring efter en Forsikring „under Strafansvar efter Loven", hvilken Forsikring træder i Eds Sted.

Ved Edens Aflæggelse lover og svær- ger Vidnet, at det vil udsige den rene Sandhed og i sine Svar paa Spørgsmaalene intet fordølge, som kan tjene til Sagens Oplysning. Forinden Eden aflægges, skal Rettens Formand indskærpe Vidnet Edens Hellighed og betyde det Straffen for Mened. Skal Vidnet forklare uden Ed, indskærpes der det Pligten til at tale Sandhed for Retten og betydes der det, at Straffen for Mened vil ramme det, hvis det forklarer mod Sandheden.

Efter Edfæstelsen eller ovenfor nævnte Forsikring, hvor den finder Anvendelse, foregaar Vidnets Afhørelse."

Af Mindretallet under Nr. 113:

258 a) I 1ste Stykke, 1ste Punktum, indsættes efter „Ed": „eller anden højtide- lig Forsikring".

b) I Stedet for samme Stykkes 2det til 5te Punktum indsættes: „Enhver, der er Medlem af et Trossamfund, for hvilket en gældende Edsformular haves, skal aflægge Ed efter denne. Den, der har været Medlem af et Trossamfund, anses for at høre til det, saa længe det ikke oplyses, at han er udtraadt af det. Hører Vidnet ikke til et Trossamfund, for hvilket en anvendelig Edsformular haves, og er det ikke villigt til at aflægge Ed efter en af de gældende Formularer, har det at be- kræfte sin Forklaring med en Forsikring „under Strafansvar efter Loven", hvilken Forsikring træder i Eds Sted."

c) 2det Stykke, Linie 5—7, Ordene: „ , dog uden at Dommeren herved benytter de ved Forordning af 25. Juni 1842 og Lov af 19. April 1864 fastsatte Forma- ningstaler" udgaa.

Af Flertallet under Nr. 6:

259) Ny Paragraf efter § 781: § 782 a.

Politimesteren er berettiget til at ind- kalde Personer, som bo eller opholde sig i vedkommende Politikreds, til Møde for

51

at afgive Forklaring, uden Ed, om, hvad der med Hensyn til Efterforskningens Gen- stand maatte være dem bekendt. Udebliver den indkaldte uden lovligt Forfald (jfr. § 774), er Politimesteren berettiget til at paalægge ham en Bøde af indtil 4 Kr. til Politikassen, at udrede inden en Uge, for saa vidt Klage ikke fremsættes efter Reg- len i § 868.

Vægrer den indkaldte sig ved at af- give Forklaring for Politimesteren, kan denne begære ham indkaldt for Retten til Vidneafhørelse (§ 864), men kan ikke træffe andre Tvangsforanstaltninger mod den vægrende.

Reglerne i den følgende Paragraf finde tilsvarende Anvendelse ved Indkaldelse til Afgivelse af Forklaring for Politimesteren.

Til 8 785.

260) I Paragraffens Begyndelse rettes „Kun uberygtede Personer" til: „Kun Per- soner, der ere uberygtede og kunne ed- fæstes, jfr. §§ 778 og 780,".

Af Udvalget;

Til§ 787.

261) I Stykke 3, Linie 2, indskydes foran „Kvinder": „ærbare".

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 793.

262) I 1ste og følgende Linier udgaa Ordene „eller under de i § 287 ... For- sikring.".

Af Mindretallet under Nr. 7:

263) Paragraffens 1ste Punktum af- fattes saaledes:

„Syns- og Skønsmænd have, under de i § 778 angivne Betingelser, at bekræfte deres Syn eller Skøn med Ed eller For- sikring i Eds Sted."

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 795.

264) I Linie 6 udgaa Ordene: „eller Forsikring".

Til§ 797.

265) I Linie 6 ombyttes Ordene „det Syssel" med „den Politikreds".

Af Udvalget:

Til§ 801.

266) Der tilføjes 1ste Stykke følgende Slutningspunktum:

„Samme Beføjelse som Politiet har enhver anden, naar den paagældende træf- fes i Udførelsen af en Forbrydelse eller paa friske Spor. Kan i dette Tilfælde Forelæggelse for Retten ikke straks finde Sted, skal det beslaglagte uopholdelig af- leveres til Politiet, som afkræver nøjagtig Forklaring om det forefaldne og paa- lægger vedkommende private, hvis Beslag- læggelsen ikke straks hæves, at møde for Retten, der træffer Afgørelse."

Til§ 811.

267) I trediesidste Linie ændres „anden Mands" til: „en ikke Sigtets".

Til§ 816.

268) I Paragraffens sidste Stykke ind- skydes foran „Kvinder": „ærbare".

Til§ 820.

269) 1 2det Stykke, 3die Linie, ændres „fremdeles" til „derefter".

Af Flertallet under Nr. 6:

270) Der tilføjes 2det Stykke følgende Slutningspunktum:

„For saa vidt det imod den Sigtede fremkomne eller den Sigtedes egne Ud- talelser dertil give Anledning, kan Dom- meren rette Spørgsmaal til ham angaaende enkelte Punkter."

Til§ 821.

271) I sidste Linie forandres „ ; " til „ . ", hvorefter indskydes: „Ligeledes bør Dommeren, naar dertil findes Anledning, gøre Sigtede opmærksom paa Muligheden af, at Undladelse af at afgive Forklaring enten i det hele eller med Hensyn til Punkter, som maa antages at være ham bekendte, kan blive opfattet som en Om- stændighed, der taler imod ham;".

52

Til§ 826.

272) I 1ste Stykke, 6te Linie, udgaa Ordene: „og ikke ville afstaa fra deres forbryderiske Yirken".

Af Udvalget:

Til§ 827.

273) I 2det Stykke, 1ste Linie, efter „Undvigelse" indskydes: „, eller som kunne tjene til Sagens Oplysning".

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 829.

274) Sidste Stykke udgaar.

Til§ 835.

275 a) I Linie 1—2, ombyttes Ordene „skellig Grund til at antage" med „grundet Mistanke om".

b) I Linie 3—4, ombyttes Ordene „og selv da kun," med: „og derhos".

c) I 1ste Stykke, Nr. 1, Linie 1, og Nr. 2, Linie 1, udgaar Ordet „naar".

d) I 1ste Stykke, Ltr. a., Linie 1 ombyttes „og" med „eller", og Ordet „sær- lig" udgaar.

e) I 1ste Stykke, Ltr. b., Linie 1, indskydes efter „vil": „gentage eller".

f) 1ste Stykke, Ltr. c, affattes saa- ledes:

„efter Sagens Omstændigheder er sær- lig Grund til at antage, at han vil be- stræbe sig for at modvirke Undersøgelsen ved at fjerne Gerningens Spor eller paa- virke Medsigtede eller Vidner til at afgive urigtig Forklaring eller paa anden lig- nende Maade".

Af Udvalget:

276) Paragraffens 2det Stykke affattes saaledes:

„Beslutter Retten Fængsling under Efterforskningen, fastsætter den i For- bindelse med Fængslingen en bestemt Tidsfrist, inden hvis Udløb Forundersøgelse maa begæres eller Tiltale rejses. Retten kan dog efter Begæring fra Paatalemyn- digheden forlænge Fristen."

Til§ 839.

277) I 1ste Stykke, Linie 3, udgaar Ordet „de".

278) I Stedet for 1ste Stykke, Nr. 4, 2det Punktum, indsættes: „Fangen har Adgang til Udlaan af Fængslets Bogsam- ling. Om han ønsker det, skal han, saa vidt muligt, søges beskæftiget ved Arbejde i Fængslet mod passende Godtgørelse."

Af Flertallet under Nr. 6:

279) Nr. 6 udgaar.

280) I sidste Stykke, Linie 2, udgaa Ordene „eller for vedkommende Overøvrig- hed".

Af Udvalget:

Til§ 840.

281) I 5te Linie ændres Ordene „iagt- tages tillige" til: „tages der tillige Hen- syn til".

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 845.

282) 1ste Stykke affattes saaledes: „Den anordnede Fængsling bortfalder,

naar Forfølgning frafaldes eller Sigtede frifindes eller der dog kun paalægges ham Straf af Bøder eller simpelt Fængsel. Erklæres i de to sidstnævnte Tilfælde Appel, inden Løsladelsen er iværksat, bliver det dog paa dertil fra Paatalemyn- dighedens Side given Anledning ved Ken- delse af Retten at bestemme, om Løs- ladelse skal finde Sted."

Til§ 848.

283) Paragraffen udgaar.

Til§ 862.

284) I Stykke 1, Linie 4, indsættes efter „Myndigheder,": „indkalde Vidner,".

Af Udvalget:

Til§ 868.

285) I 1ste Linie indskydes efter Ordene „efter at": „Forundersøgelse er begyndt eller efter at" og i 3die Linie efter Ordet „indhente": „henholdsvis Under- søgelsesrettens eller".

53

Bet. o. Lovf. om Rettens Pleje.

Til§ 871.

286) Der tilføjes i Slutningen af 1ste Stykke: „samt af de fornødne nærmere Begæringer om Indkaldelse af Vidner m.v."

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 874.

287) Paragraffens 3 første Stykker affattes saaledes:

„Naar Begæring om Forundersøgelse er tagen til Følge, har Dommeren i Em- beds Medfør, uden at yderligere Begæring udfordres, med størst mulige Hurtighed at foretage alle hensigtsmæssige Skridt til Opnaaelse af Forundersøgelsens Øjemed.

Parterne ere berettigede — Ankla- geren og Forsvareren efter Omstændig- hederne forpligtede — til at rette Be- gæring til Dommeren om Foretagelse af enkelte Undersøgelseshandlinger. Ret- ten bedømmer, hvorvidt den begærede Rets- handling tjener til Fremme af Under- søgelsens Øjemed, og kan til den Ende, inden Afgørelse træffes, forlange opgivet, hvad derved tilsigtes oplyst; Afslag paa Begæringen sker ved Kendelse. Ogsaa udenfor de Undtagelsestilfælde, hvor Overanklageren paataler for Undersøgelses- retten, har han samme Ret og Pligt til at henvende saadanne Begæringer til den."

Til§ 876.

288) Paragraffens 1ste Stykke affattes saaledes:

„Uden Hensyn til, om Retsmødet er offentligt eller ikke, have Parterne ordent- ligvis Ret til at være til Stede i Rets- møderne under Forundersøgelsen. Samme Ret har Overanklageren, selv om han ikke optræder som paatalende, og ligeledes Sig- tedes Forsvarer (jfr. § 713)."

Til§ 879.

289) I 1ste Stykke, 2den Linie, sættes „ . " efter „Dommeren", og Resten af Sæt- ningen udgaar.

Af Udvalget:

290) I Slutningen af 1ste Stykke til- føjes: „Efter Oplæsningen af en Tilførsel til Retsbogen angaaende en afhørt Persons Udsagn (§ 742) ere Paatalemyndigheden, Sigtede og Forsvareren berettigede til at fremføre Bemærkninger med Hensyn til

den skete Tilførsel. Saadanne Bemærk- ninger indføres i Korthed i Retsbogen."

Til§ 880.

291) I 2det Stykke, 2den Linie, udgaa Ordene: „begærer det og".

Til§ 883.

292) Sidste Punktum i 1ste Stykke udgaar.

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 891.

293) I Stykke 2, Linie 5—6, ændres Ordene: „for hvilken der tidligere har været foretaget Forundersøgelse i Sagen" til: „som tidligere har foretaget Forunder- søgelse i Sagen".

Af Udvalget:

Til§ 900.

294) I Linie 4 og 5 rettes Ordet „to" paa tre Steder til „fire". I Linie 6 rettes „de begge" til „tre af dem".

Til§ 911.

295) Ved Slutningen af 1ste Punktum tilføjes: „, jfr. § 820".

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 913.

296) I 2det Stykke tilføjes som ny Punktummer:

„Bevisførelse sigtende til at svække Vidnets Troværdighed i sin Almindelighed maa kun finde Sted paa den Maade og i den Udstrækning, som Retten tilsteder. Den bør nægtes, naar de tilsigtede Oplys- ninger ikke findes at være af væsentlig Betydning."

Af Udvalget:

Til§ 916.

297) I 1ste Stykke, 3die Linie, efter „Tingstedet" tilføjes: „enten helt eller mod at blive til Stede i Nærheden."

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 939.

298) I Paragraffens 3die Stykke, 3die

Udvalgenes Betænkninger m. m. 138

54

Linie, sættes „ ." i Stedet for „;", og Re- sten af Stykket udgaar.

Af Udvalget:

Til§ 955.

299) Stykke 4, Linie 2: Foran „Fæng- sel" tilføjes: „simpelt".

Af Flertallet under Nr. 6 med Undtagelse af Gustav Hansen:

Til§ 957.

300) Paragraffen affattes saaledes: „Opstaar der Tvivl hos Nævningerne

om den Fremgangsmaade, som de skulle iagttage, eller om Betydningen af de stil- lede Spørgsmaal eller om Svarenes Affat- telse, kunne de derom henvende sig til Rettens Formand. Denne meddeler dem den fornødne Vejledning enten i Raad- slagningsværelset eller i Retssalen. Væl- ger Formanden den sidstnævnte Frem- gangsmaade, foranlediges Nævningerne til at fremsætte deres Andragende i Rets- salen. Rettens Formand kan derefter, inden han giver Vejledningen, hvis han finder det fornødent, lade Forhandlingen genoptage med Adgang for Parterne til at udtale sig.

Antage Nævningerne det for nødven- digt, at yderligere eller ændrede Spørgs- maal forelægges dem, henvende de sig derom til Rettens Formand, som foranlediger deres Andragende fremsat i Retssalen og Forhandlingen genoptagen med Adgang for Parterne til at udtale sig."

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 962. -

301) I 1ste Linie indskydes foran „straks": „ , for saa vidt Reglen i § 963 ikke finder Anvendelse,".

Til§ 963.

302) I 3die Linie indskydes efter „skyl- dig" : „, eller er det omvendte Tilfældet,".

Til§ 964.

303) I 2det Stykke sættes som 1ste Punktum:

„Erklære under den ny Domsforhand- ling Nævningerne atter, at den tiltalte ikke er skyldig, afsiger Retten Frifindel- sesdom."

Af Udvalget:

304) I 2det Stykke, Linie 2, udgaar Ordet „enstemmig".

Til§ 968.

305) I første Linie rettes „Reglen" til: „Reglerne".

Af Flertallet under Nr. 6:

Til§ 971.

306) Der tilføjes i Slutningen af 1ste Stykke:

„Beskikkelse af Forsvarer finder ikke

Sted.«

307) Stykke 2 og 3 udgaa.

Til§ 984.

308) 1ste Stykke, sidste Punktum ud- gaar.

Til Kapitel 87.

309) Kapitlet udgaar.

Til§ 990.

310) I Nr. 3, Linie 2, indskydes efter „urigtig": „i Retsmødet given".

Af Udvalget:

Til§ 1059.

311) 2det Stykke, Linie 1: Ordene „Strafarbejde eller til Statsfængsel i over 2 Aar" ændres til: „Statsfængsel i over 2 Aar eller til Strafarbejde."

Til§ 1068.

312) Linie 1: „eller" ændres til: „og".

Til Tiende Afsnit.

313) I Overskriften efter „Forhør" tilføjes: „m. m."

Til§ 1075.

314) Som 2det Stykke tilføjes Para- graffen :

„For saa vidt der uden for Strafferets- plejen er Hjemmel for Anvendelse af saa- danne Forholdsregler, som de i 3die Bog, 2det Afsnit omhandlede, for andre offent- lige Formaals Skyld, berøres de derom gældende Regler ikke af denne Lov."

55

Til 4de Bog.

Af Udvalget:

315) I denne Bog optages Kapitlen 13, 60, 97 og 98 under nedenanførte Ove skrifter:

Fjerde Bog. Slutnings- og Overgangsbestemmelser.