Kapitel 15.

Kapitel 15.

Almindelige Bestemmelser om Proces- maaden.

§ 137, jfr. Forslagets §§ 205 og 908. = § 205.

Anm. § 919 maa vistnok helst blive staaende. Den angaar i Modsætning til § 205 Oplæsning af skriftlige Beviser og har særlig Landsretsproceduren for Øje. Et Sidestykke til den findes i § 342.

§ 138, jfr. Forslagets §§ 206 og 747.

„Retssproget er dansk. Afhørelse at Personer, der ikke ere det danske Sprog mægtige, foregaar ved Hjælp af en ed- svoren Tolk. Dog kan i borgerlige Sager ved Underret Tilkaldelse af Tolk undlades, naar ingen af Parterne gør Fordring her- paa, og Retten tiltror sig fornødent Kend- skab til det fremmede Sprog. Det samme kan under sidstnævnte Forudsætning finde Sted i Straffesager uden for Domsforhand- ling for Landsret.

Dokumenter, der ere affattede i frem- mede Sprog, skulle ledsages af en Over- sættelse, der, naar Retten eller Modparten forlanger det, skal autoriseres af en offent- ig ansat Translatør.

Forhandling med og Afhørelse af døve, stumme og døvstumme foregaar enten ved Hjælp af Personer, der ere kyndige i Tegn- sproget eller Talemetoden, og som forud

104

tages i Ed, eller ved skriftlige Spørgsmaal og Svar.

Til at bistaa som Tolk eller Tegnsprog- kyndig maa ingen tilkaldes, der ifølge §§ (62) og (64) vilde være udelukket fra at handle som Dommer i Sagen. I øvrigt blive de om Vidner gældende Regler at anvende paa de nævnte Personer med de Lempelser, der følge af Forholdets Natur, og for saa vidt ikke andet særlig er fore- skrevet."

Anm. 2det Stykke i § 747 er formu- leret paa en noget anden Maade end her foreslaaet, idet det hedder: „som bliver at autorisere af en offentlig ansat Trans- latør, medmindre Retten eller Parterne anerkende dens Rigtighed11.

§ 139, jfr. Forslagets §§ 207 og 909, 1ste

Stykke. = § 207.

§ 140 jfr. Forslagets §§ 179 og 739.

„Retten s Formand vaager over, at For- handlingen foregaar med den tilbørlige Orden og Værdighed. Han er berettiget til i dette Øjemed at afbryde og tilrette- vise Parter, Vidner eller andre, naar de tillade sig upassende Udtalelser eller util- børlige personlige Angreb. Vedbliver en Part hermed trods Tilrettevisning, kan Ordet fratages ham. Personer, der ved støjende eller anden utilbørlig Adfærd for- styrre Forhandlingerne eller tilsidesætte den Agtelse, som skyldes Retten, kunne udvises af Retssalen. Bliver i en borger- lig Sag Ordet frataget en Part, eller bort- fjernes han, kan Forhandlingen fortsættes, hvis Retten ikke finder en Udsættelse nød- vendig. Det samme gælder, naar Ordet fratages den Sigtede i en Straffesag. Bort- fjernes han. forholdes efter Reglerne i §§ (797) og (825). Er det den offentlige An- klager eller Sigtedes Forsvarer, som bort- fjernes, eller hvem Ordet fratages, gaas der frem, som om Vedkommende var ude- bleven.

For Fornærmelser mod Retten eller nogen af de i Retten mødende, Uorden, hvorved Forhandlingerne forstyrres, samt Ulydighed mod Formandens Befalinger, kan Retten (derunder ogsaa Skifte- og Fogedret) ved en Kendelse, der afsiges straks, paalægge Straf af Bøder indtil 40 Kr. eller simpelt Fængsel indtil 8 Dage.

De Straffe, som paalægges i Henhole til denne Paragraf, medføre ingen Ind- skrænkning i Adgangen til at drage den

Skyldige til Ansvar efter Straffelovens al- mindelige Regler, hvor disse i øvrigt ere anvendelige.

Politiet er forpligtet til uvægerlig og øjeblikkelig at yde Retten Bistand til Ud- førelse af denne Paragrafs Forskrifter."

Anm. En Bestemmelse som den i Slut- ningen af første Stykke indskudte er nød- vendig for at forebygge en Modsætnings- slutning. Den er formuleret i Overens- stemmelse med Motiverne Sp. 373.

§ 141 = Forslagets §§ 180 og 748, dog med følgende Ændring:

I Linie 1 rettes „Bog" til „Lov".