Tiltale og Domsforhandling for Underret i Sager, som paatales af Overanklageren.

Tiltale og Domsforhandling for Underret i Sager, som paatales af Overanklageren.

§ 970.

Har Sigtede under Forundersøgelse inden Retten afgivet en uforbeholden Til- staaelse, hvis Rigtighed bestyrkes ved de i øvrigt foreliggende Oplysninger, kan Sagen, naar Sigtede og, hvis han ikke er personlig myndig, hans Værge samtykker heri, og Politimesteren, efter at der er givet ham Lejlighed til at gøre sig bekendt med det under Sagen fremkomne, erklærer sig enig deri, uden Udfærdigelse af Anklageskrift straks fremmes til Dom ved den Ret, hvor Forundersøgelse har fundet Sted. For- inden Dom afsiges, skal det til Retsbogen betydes Tiltalte, hvad der er Tiltalens Gen- stand, og Lejlighed gives ham til at fremføre, hvad han maatte have at anføre til sit Forsvar. Findes yderligere Oplysninger at burde fremskaffes, sker dette overensstem- mende med Regierne i Kapitel 80, og Lejlighed gives Tiltalte til at ytre sig over det saaledes fremkomne.

Der skal derhos, hvis Sigtede er fængslet, altid være beskikket ham en For- svarer og være givet denne Lejlighed til at gøre sig bekendt med Sagen, samtale med Sigtede og udtale sig over for Retten, inden der gøres Tilførsel til Retsbogen om Sigtedes Samtykke til Sagens Paadømmelse uden Udfærdigelse af Anklageskrift og Domsforhandling, hvorhos saavel Forsvareren som Sigtede skal være tilstede, medens denne Tilførsel sker.

Forelagte Lovforslag m. m. 136

Er Sigtede ikke fængslet, skal det, inden Bemærkning om Sigtedes Samtykke til Sagens Paadømmelse uden Udfærdigelse af Anklageskrift og Domsforhandling tilføres Retsbogen, udtrykkelig tilkendegives ham, at der, hvis han ønsker det, vil blive be- skikket ham en Forsvarer. Erklærer Sigtede, at han ikke ønsker nogen Forsvarer beskikket, tilføres der Retsbogen Bemærkning herom; i modsat Fald beskikker Retten ham en Forsvarer, hvis Stilling derefter er den samme som angivet med Hensyn til den fængslede Sigtedes Forsvarer.

Indtil Dom er afsagt, kan Dommeren, dersom han finder, at nogen af de i § 879, første Stykke, angivne Forudsætninger er til Stede, eller at nogen foreliggende Omstændighed gør det betænkeligt at paadømme Sagen uden formelig Domsforhand- ling, beslutte henholdsvis at standse eller slutte Behandlingen overensstemmende med § 879.

Med Dommens Afsigelse og Forkyndelse forholdes overensstemmende med de Regler, som gælde i andre Underretssager.

§ 971.

Uden for de Tilfælde, i hvilke den i § 970 hjemlede Fremgangsmaade benyttes, rejses Tiltale for Underretten ved et overensstemmende med Reglerne i § 884 affattet Anklageskrift, der udfærdiges af Overanklageren, og ved hvis Indlevering til Under- retten Sagen er tingfæstet. Om Udvidelse og Ændring af Tiltalen gælde Reglerne i § 886.

Er Sagens Udførelse for Retten overdragen en af de ved Underretten ansatte Anklagere, skal Overanklageren give Anklageskriftet Paategning herom.

For saa vidt ikke i det efterfølgende afvigende Forskrifter ere givne, finde i øvrigt med Hensyn til Domsforhandlingen og dennes Forberedelse Reglerne i Kapit- lerne 81, 82 og 84 Anvendelse med de fornødne Lempelser. Den, hvem Sagens Ud- førelse er overdragen af Overanklageren, træder herved i det hele i dennes Sted.

§ 972.

Hører Sagen til dem, i hvilke Tiltalte i Medfør af § 673 b og c kan begære Behandling ved Landsret, og har han ikke allerede afgivet Erklæring i saa Henseende, skal Anklageskriftet have en Paategning, hvori Tiltalte gøres opmærksom paa denne sin Ret og opfordres til, saafremt han vil gøre Brug af samme, herom at afgive Er- klæring som neden for bestemt. Denne Erklæring maa enten afgives ved Anklage- skriftets Forkyndelse, for den, der iværksætter denne, eller inden fire Dage fra An- klageskriftets Forkyndelse indgives paa Underrettens Kontor eller fremsættes overens- stemmende med § 898 til Undersøgelsesrettens Retsbog eller Fængselsbestyrerens Bog. Paa Indholdet af den ovennævnte Paategning skal den, der iværksætter Forkyndelsen, særlig henlede Tiltaltes Opmærksomhed. Om den Erklæring, som Tiltalte i ommeldte Henseende maatte afgive under Forkyndelsen, optages fornøden Bemærkning i For- kyndelsespaategningen.

§ 973.

Hvor det ikke efter Omstændighederne findes rettest at afvente, om Tiltalte vil begære Behandling ved Landsret, og hvor heller ikke Omfanget af den Forberedelse, som Sagen udkræver, gør det uhensigtsmæssigt, berammer Dommeren, for saa vidt han ikke finder, at Sagen straks maa afvises (§ 896), ufortøvet Tid og Sted til Sagens Foretagelse; i andre Tilfælde foregaar Berammelsen, saa snart ske kan. Hvor Sagen straks er bleven berammet, kan Stævning forkyndes samtidig med Anklageskriftet.

Den Frist, inden hvilken Meddelelse skal ske fra Tiltaltes Side om Beviser m. v., fastsættes af Dommeren.

§ 974.

Er Tiltalte uden Forsvarer, skal Dommeren, foruden selv at undersøge, hvor vidt andre eller flere Oplysninger bør søges tilvejebragte, end Overanklageren har op- givet, give Tiltalte Lejlighed til for ham at fremkomme med sine mulige Begæringer vedrørende Sagens Forberedelse eller Fremme.

§ 975.

Afhørelsen af Vidner og Syns- eller Skønsmand kan altid overtages af Dom- meren, naar han finder Grund hertil.